Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 29 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Actiune de proportii, pe strazile municipiului Radare, amenzi, accident cu victima

Politia a instalat radare in diverse zone ale orasuluiPolitistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Arad (60 de agenti de politie rutiera si opt ofiteri) au organizat, in cursul dupa-amiezei de ieri, o actiune de amploare, in municipiu, pe linia prevenirii evenimentelor rutiere. 
Astfel, in cinci cartiere ale orasului au fost amplasate aparatele radar, in diverse puncte - considerate cu risc ridicat in producerea accidentelor - s-a actionat pe linia depistarii pietonilor care traverseaza neregulamentar, respectiv s-a urmarit folosirea centurii de siguranta.
Pliante pentru reducerea accidentelor
Inainte de demararea actiunii propriu-zise, comisarul-sef Gheorghe Calb, seful S.P.R. Arad, a punctat: 
"Este o actiune de disciplinare si depistare a conducatorilor auto care depasesc viteza regulamentara in municipiu, respectiv de depistare a soferilor care patrund pe strazile centrale ale orasului cu vehicule cu o capacitate mai mare de 3,5 tone. Actiunea noastra va continua si vineri, cand, in plus, le vom imparti participantilor la trafic pliante, realizate cu concursul Camerei taximetristilor din Arad si al unei societati de asigurare din municipiu, al caror rol va fi acela de reducere a numarului victimelor datorate accidentelor rutiere."
Sezonul vehiculelor pe doua roti
"Avand in vedere ca incepe sezonul vehiculelor pe doua roti - a mai spus comisarul-sef Gheorghe Calb - avertizam asupra accidentelor grave si foarte grave care se pot produce din cauza neatentiei si lipsei de experienta a tinerilor, in special, care circula cu asemenea mopeduri, ciclomotoare, biciclete, motorete, respectiv motociclete. Numai in ultima saptamana au avut loc doua accidente grave in care au fost implicate astfel de vehicule. Parintii tinerilor care le folosesc, de asemenea, trebuie sa aiba in vedere la modul cel mai serios ca aceste vehicule pot provoca adevarate drame."
La gara, teren fertil
Ca intotdeauna, politistii au gasit, in zona Statiei CFR Arad, un teren fertil pentru cetatenii care isi fac veacul in acest perimetru. Au fost legitimate cateva zeci de persoane, unele fiind verificate in baza de date a Politiei.
Si razia la Gara a gasit un teren fertil In alta ordine de idei, ieri au fost aplicate 123 de sanctiuni pentru nepurtarea centurilor de siguranta si 82 de sanctiuni pentru depasirea vitezei legale; 38 de pietoni au fost sanctionati pentru traversari neregulamentare, alti 46 fiind avertizati asupra acestui lucru; noua conducatori auto au fost sanctionati pentru nerespectarea interdictiei privitoare la accesul in zonele centrale ale vehiculelor de tonaj greu. Au fost aplicate amenzi in valoare de 4.640 de RON.
Accident in toiul... actiunii
Cu toate ca s-a actionat cu efecte largite pe linia prevenirii evenimentelor rutiere (generate de viteza exagerata si abaterile savarsite de pietoni), in chiar toiul desfasurarii actiunii de ieri a avut loc un accident rutier destul de grav, in urma caruia un barbat a ajuns, in stare grava, la spital.
La intersectia strazilor Merisor cu Molidului, aradeanul Iosif Adam Biringer, de 71 de ani, care intentiona sa traverseze strada, a fost acrosat, pe nepusa masa, de un autoturism marca Dacia 1300, care si-a pierdut franele tocmai in momentul in care soferul Flore Rosca, de 49 de ani, din Zadareni, a virat dreapta. 
In acelasi timp, un taximetrist de la firma Europa (Pavel Muntean, de 58 de ani), dupa ce ca nu i-a acordat prioritate de dreapta Daciei (intersectia nefiind semnalizata), a lovit-o, iar aceasta, fara frane, s-a oprit la o distanta de circa 100 de metri de locul evenimentului rutier.
Masina Salvarii, sosita imediat la locul accidentului, i-a acordat victimei primul ajutor si a transportat-o la Spitalul Judetean. 
Politistii au demarat cercetarile, pentru stabilirea gradului de vinovatie a tuturor celor implicati. 
"Cauza accidentului este complexa - ne-a declarat sinsp. Nicolae Crainic, din cadrul S.P.R. - fiind vorba, pe de-o parte, despre nerespectarea regulilor referitoare la prioritate, intr-o intersectie nedirijata, coroborata cu o defectiune grava la sistemul de franare al unuia dintre autoturismele implicate in eveniment. Din pacate, asemenea accidente se intampla frecvent, fapt pentru care actiunile noastre sunt cu atat mai justificate; de altfel, intentionam marirea numarului acestora, pentru o disciplina mai mare in trafic, in scopul reducerii accidentelor cu victime."

Eugenia Pantea - Adevarul

  • "Grupuri de interese" actioneaza impotriva conducerii Spitalului Judetean

Reclamatii la adresa conducerii Spitalului Judetean - Virtual Arad News (c)2006Scandal intern, in cadrul celei mai mari unitati medicale aradene
O "anonima" sosita pe adresa redactiei bulverseaza conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad. 
Nesemnat, documentul in posesia caruia am intrat la inceputul saptamanii contine informatii referitoare la o presupusa stare conflictuala existenta intre conducerea unitatii spitalicesti si personalul medical din subordine, datorata intarzierilor la plata drepturilor salariale.
Conform persoanei sau persoanelor care au redactat scrisoarea, cadrele medicale se confrunta cu unele "aspecte negative" pe care dorec astfel sa le sesizeze. 
Documentul nu se rezuma insa la aspectele privind intarzierile la plata salariilor, ci confine acuzatii grave la adresa actualei conduceri. 
Cei trei directori instalati la jumatatea anului trecut in fruntea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad - dr. Mirandolina Prisca, directorul general, Gheorghe Man, director administrativ si dr. Monica Puticiu, directorul medical - sunt acuzati ca si-au adus propriile salarii la limita maxima a noii grile stabilite prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 45 din 18 ianuarie 2006, in detrimentul problemelor financiare ale institutiei si ale celorlalti angajati. 
Astfel, salariile celor trei manageri au ajuns la valori de pana la 35 de milioane de lei, care "nu sunt justificate de rezultatele obtinute" si contrasteaza situatiei financiare dificile in care se zbate institutia, ale carei datorii sunt inca de ordinul zecilor de miliarde
Intarzierile sunt... legale
In sistemul sanitar, plata salariilor se face in data de 15 a fiecarei luni, conform art. 92/5 din Contractul Colectiv de Munca, publicat in Monitorul Oficial nr. 2 din 31 ianuarie 2006. 
In cazul Spitalului Judetean Arad, plata salariilor a intarziat in luna ianuarie cinci zile, in februarie sapte iar in martie alte cinci zile. 
Aceeasi situatie se, constata si in cazul bonurilor de masa care se distribuie discontinuu si cu mari intarzieri.
Directorii institutiei considera insa neintemeiata plangerea, dat fiind faptul ca banii vin totusi fara sa se ajunga la depasirea perioadei legale: 
"Salariile au fost platite in perioada legal stabilita de plata a salariilor. Contractul colectiv de munca si legea salarizarii spun ca salariile se platesc intre anumite zile. Au fost intarzieri, dar nu s-a iesit din perioada legala. Luna viitoare vrem sa le platim chiar mai repede, intre 10 si 15 pentru ca vin Pastile." sustine directorul administrativ, Gheorghe Man.
Directorul medical Monica Puticiu e de parere ca reclamantul ar trebui sa isi asume reclamatiaCe se intampla, doctore?
"Intr-adevar nu am dat salariile in data de 15 pentru ca nu au fost bani. Noi suntem platiti de catre Casa de Asigurari pe baza serviciilor pe care le prestam, ori tot noi - inclusiv cei care au trimis aceasta scrisoare - suntem vinovati pentru ca nu am facut serviciile necesare pentru a primi suficienti bani pana in data de 15. Am primit numai 9 miliarde, si avem nevoie de 16-17 miliarde la fondul de salarii. A trebuit sa asteptam a doua transa!", declara directorul general, Mirandolina Prisca. 
Conform conducerii SJA, nici un spital din judet nu achita salariile inainte datei de 21, pentru ca nu sunt bani. 
"Noi avem de platit si din urma, din cauza unor greseli cotnise in anii precedenti. Sunt niste restante de ordinul miliardelor. 
Niste sporuri de care trebuiau sa beneficieze anumite persoane nu s-au acordat, am fost actionati in justitie si trebuie sa platim din urma." explica Gheorghe Man.
"Fiecare cand spune ceva sa-si asume!"
Aceasta a fost replica directorului medical, Monica Puticiu, revoltata mai mult de faptul ca cel care a redactat scrisoarea nu a avut curajul sa o semneze. 
Cert este ca ne-am consultat cu mai multi angajati ai Spitalului Judetean care ne-au confirmat absolut toate aspectele semnalate in document. 
Referitor la salariile aprobate in Consiliul de Administratie, directorul administrativ, Gheorghe Man afirma ca ele nu sunt exagerate, fiind stabilite perfect legal, conform Ordinului emis de ministrul Eugen Nicolaescu: 
"Nu noi am stabilim valoarea salariilor ci Consiliul de Adnministratie. Grila de salarizare este data de un ordin al ministrului, lasand la latitudinea consiliului de administratie ca in functie de tipul spitalului - daca este clinic, judetean, de urgenta - salariile managerilor sa fie intre anumite limite. Consiliul de Administratie a decis ca acest consiliu director sa aiba salarizarea maxima. Este o decizie a Consiliului de Administratie, care prevede crestesrea salariului de incadrare de la circa 6,5 milioane la aproximativ 28."
"Stiam de aceasta scrisoare!"
In opinia celor trei directori, afirmatiile conform carora conducerea Spitalului plateste "cu prioritate si preferential anumite contracte", sunt acuzatii grave si trebuie demonstrate. 
"Vor sa sesizeze organele in drept si sa se faca ancheta. Sa se sesizeze! Sa faca! Suntem corecti! Nu putem sa platim la timp pe toata lumea, dar in cazul salariilor nu am avut ce face. Stiam de aceasta scrisoare pentru ca a mai ajuns si prin alte parti. Ea reprezinta opinia unor persoane cu anumite interese din Spitalul Clinic Judetean de Urgenta!" - a conchis dr. Mirandolina Prisca.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Spring Day

Colegiul economic a gazduit o sesiune de comunicari "Spring Day"Colegiul economic din Arad a gazduit o sesiune de comunicari devenita traditie. 
Elevi si profesori si-au prezentat referatele si lucrarile avind teme diverse – cultura, integrare, protectia mediului. 
Manifestarea are loc de mai multi ani, in luna martie si marcheaza inceputul primaverii. 
Sesiunea de comunicari a avut loc in sala festiva a colegiului economic, si a reunit zeci de elevi, ai colegiului si de alte scoli. 
Elevii aradeni sunt din ce in ce mai interesati de sesiunea de comunicari anuala Spring Day. 
Conducerea colegiului economic spune ca va mentine traditia acestor comunicari si in viitor.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Se scumpesc spirtoasele, tigarile si curentul

Bauturile spirtoase isi vor creste preturile la cerintele Uniunii EuropeneBenzina, bauturile spirtoase, curentul si tigarile se vor scumpi de la 1 iulie 2006. Aceasta ca sa fim pe placul Uniunii Europene
Preturile vor sari in aer pentru ca se vor mari accizele, adica asa-numitele "taxe de lux"
Benzina cu plumb va costa cu 14-15% mai mult. 
La pacura, taxele se dubleaza, de la 6,81 la 13 euro/tona. 
Din iulie vor fi accizate si gazele naturale pentru incalzire, carbunele si cocsul. 
Taxele cresc de la 1,59 la 2,6 euro/gigajoule pentru gazele naturale pentru motoare si se dubleaza, de la 0,15 la 0,30 euro/gigajoule pentru carbune si cocs. 
Accizele la electricitate cresc cu peste 70% din luna lui Cuptor: populatia va plati tarife cu 73,3% mai mari, 0,52 euro/MWh fata de 0,30 euro/MWh in prezent. 
Romanii vor plati pentru vicii la fel de mult ca in UE. 
Spirtoasele se vor scumpi 15-18% din iulie, dupa cresterea accizei la alcoolul etilic cu 18%, de la 465,35 la 550 euro/hectolitru de alcool pur.
Producatorii de tuica si rachiuri de fructe pentru consumul propriu vor fi taxati cu 275 euro/hectolitru pentru maximum 50 litri/luna. 
Aceeasi taxa de 275 euro/hectolitru se va aplica si pentru distileriile mici cu productie sub 10 hectolitri de alcool pur pe an. 
Berea, vinul si alte bauturi fermentate nu se vor scumpi pentru ca accizele sunt deja la nivelul din UE. 
Tigarile se vor scumpi din cauza accizelor mai mari cu 25%. 
La tigarete, taxa de baza creste de la 9,1 euro la 11,47 euro plus 29% din pretul maximal de vanzare pentru 1.000 de bucati. 
La tigari si tigari de foi, acciza creste de la 22,13 la 24,5 euro/1.000 bucati, iar pentru tutun de rulare a tigaretelor - de la 29,51 la 33 euro/kg.

A. R. B.- Observator

  • Tarnova - "trasa la sorti" in Elvetia pe vremea comunismului

Primarul comunei Tarnova a plecat in Franta la Forumul de dezvoltare urbanisticaPrimarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu, a plecat ieri spre Franta, unde va participa la Forumul de dezvoltare urbanistica al oraselor traversate de Sena.
Initiativa, surprinzatoare la prima vedere, a venit din partea primarului orasului Choisy le Roi, locul in care se va desfasura Forumul de dezvoltare.
"Cu acest prilej voi lua contact cu o serie de personalitati din Franta, cu oameni de afaceri, pentru a perfecta unele colaborari pe linie administrativa si de investitii, atat de necesare in comuna noastra" , i-a dat inainte primarul Florin Farcasiu, amuzandu-se de sprancenele noastre din ce in ce mai ridicate a mirare. 
"E poveste lunga, care a inceput pe vremea lui Ceausescu", a zambit primarul. 
"Dati-i drumul, ca pare prea frumoasa ca sa se tina secret", i-am replicat noi si am pornit reportofonul!
Norocul tarnovenilor din urna Occidentului
In toamna anului 1989, programul european "Satele romanesti" se afla in plina desfasurare, ca o reactie a Occidentului la sistematizarea satelor pe care o avea in vedere regimul comunist.
Organizatia "Medicine du monde", sufletul acestei actiuni, s-a intrunit in Elvetia pentru a trage la sorti asezarile din Romania care sa fie prinse in programul lor, in vederea adoptarii si colaborarii pe multiple planuri. Asta se intampla in 15 noiembrie. 
Din numeroasele sate aflate in "urna sperantei", a iesit castigatoare comuna Tarnova, care putea fi compatibila cu orasul francez Choisy le Roi.
Evident, pana la Revolutie nu s-a intamplat nimic, dar dupa ce ne-am luat "ratia de libertate", lucrurile s-au schimbat. 
Imediat dupa 1990, ne-au contactat ei. Eu eram primar inca de atunci la Tarnova. 
"Vreme de opt ani au fost vizite reciproce, ajutoare (din partea lor), totul culminand in anul 1998, cand am fost adoptati de orasul francez", ne-a destainuit Florin Farcasiu.
Primarul - pe urmele lui Madame de Pompadour
De-a lungul anilor, primarul de Tarnova a efectuat la randul sau cateva vizite in frumosul oras francez, cu o populatie de 34 de mii de locuitori. 
Dezvoltarea Tarnovei poate fi ajutata de colaborarea cu francezii - Virtual Arad News (c)2006 Acesta se afla la jumatatea drumului dintre Paris si Versailles, palatul regilor francezi. 
Legenda spune ca denumirea orasului Choisy le Roi, care in traducere libera inseamna "Alegeti Regele", ar proveni de pe timpul lui Ludovic al XIV-lea. 
Curtenii, care stiau de unde sa-l ia pe capul incoronat, atunci cand treburile statului o impuneau, au ales sa-i spuna ca un nume de cod micii asezari dintre Paris si Palatul Regal "Choisy le Roi"
La fel de bine puteau denumi targusorul si Madame de Pompadour, pentru ca acolo locuia celebra metresa a regelui, la care acesta se afla mai tot timpul...
"Biblioteca franceza" - din inima judetului
Desele vizite reciproce dintre cele doua administratii s-au materializat in sprijin concret din partea francezilor, carora tarnovenii le-au intors de fiecare data proverbiala ospitalitate romaneasca. 
La ultima vizita a francezilor, lucrurile au evoluat insa. 
De la mii de kilometri, fratii nostri intru ginta latina au dotat biblioteca din Tarnova la standarde occidentale. 
Pe langa numeroasele volume donate, biblioteca a mai fost dotata cu tehnica de calcul de ultima generatie si dotate cu mobilier corespunzator. 
In schimb, la initiativa primarului si a consilierilor, s-a luat decizia ca Biblioteca sa fie placata cu marmura, pentru a imortaliza momentul si, mai mult, sa poarte denumirea "Choisy le Roi".
La loc de cinste
"Acum cred ca v-am luminat putin. Fara sa ma impaunez, va spun ca Tarnova este singura asezare din Romania care participa la Forumul de dezvoltare urbanistica al oraselor traversate de Sena. Pe langa noi, din strainatate au mai fost invitati si primarii a trei orase din Italia, Germania si... Vietnam, cu care Choisy le Roi este infratit. Sper sa vin de acolo cu intentii clare de proiecte si sa mai perfectez si o actiune la care visez de mult: La zilele orasului, care se desfasoara in toamna fiecarui an, sper sa duc echipa de dansuri, coordonata de prof. Teodora Deta. 
Sunt convins ca ar fi o bucurie mare si pentru cei 18 copii, dar si pentru francezi, care vor putea vedea ca avem copii talentati si frumosi, nu doar boschetari si cersetori", visa cu ochii deschisi primarul Florin Farcasiu.

Nadia Bodran - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]