Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 31 martie 2006
Stirile TVA aici
  • Aruncam bani pe gheata

Sedinta Consiliului local a adus discutii intre opozitie si executivSedinta Consiliului Local Municipal Arad, desfasurata ieri, a adus o noua disputa intre opozitie si Executiv, marul discordiei fiind patinoarul care urmeaza sa se construiasca in Arad. 
Daca din cele 20 de puncte aflate pe ordinea de zi, 19 au trecut fara probleme sau cu mici interventii din partea opozitiei, la punctul referitor la aprobarea Studiului de Fezabilitate "Patinoar in municipiul Arad" spiritele s-au incins. 
Consilierul independent Rodica Borza a fost prima care a ridicat problema patinoarului, intrebandu-se ce s-a intamplat cu celalalt proiect, aprobat de consilieri, tot cu referire la un patinoar si pentru care s-a si tinut o licitatie. 
"Nu am inteles foarte bine ce s-a intamplat cu celalalt proiect. Nu vi se pare ca e cam mult sa dam aproape 40 de miliarde de lei pentru un pationar ? Chiar e cea mai stringenta problema a municipiului ? La proiectul din iarna se punea si problema tarifelor la bilete, utilitati si altele care acum vad ca s-au omis. E o bataie de joc sa ni se puna in fata trei randuri pentru o investitie de peste 30 de miliarde de lei", a spus Rodica Borza.
Primarul Gheorghe Falca s-a aratat nedumerit de faptul ca in comisii nu s-au pus aceste intrebari si a incercat sa lamureasca asistenta ca lucrurile stau cu totul altfel. 
"Este vorba doar despre un studiu de fezabilitate si sunt 32 de miliarde, nu aproape 40 de miliarde. Dupa ce am aprobat anterior acel patinoar mai mic, am tinut licitatia, dar firmele care s-au prezentat nu au indeplinit conditiile. Acum, pentru ca avem timpul necesar, vrem sa facem un studiu. Acolo va fi o investitie care iarna va fi folosita ca patinoar, iar vara se va putea folosi pentru patine cu role", a spus Falca.
Patinoar sau 100 de locuinte sociale ?
Interesant e ca, desi a fost vorba despre aprobarea unui studiu de fezabilitate, in hotarare se face trimitere si la suma necesara acestei investitii, mai precis 32,3 miliarde de lei. 
Or, cum in buget, conform primarului Gheorghe Falca, sunt prevazute doar 14 miliarde pentru o astfel de investitie, este interesant de unde se va scoate restul de bani. 
Propunerea executivului a fost taxata si de consilierul Coloman Edeleni, care a sustinut ca se arunca banii pe fereastra, cand Aradul ar avea nevoie de alte investitii. 
Consilierul Rodica Borza a criticat problema noului proiect de patinoar propus"Cu un milion de euro putem face 100 de locuinte sociale. Astea sunt problemele Aradului. Nu am nimic cu pationarul, dar nicaieri nu s-a cheltuit un milion de euro. La Cluj s-a facut cu o firma din Zalau, poate va intalniti cu domnul Boc sa va explice cum a procedat. La fel la Deva. Astfel ca propun ca in hotarare sa se specifice ca finantarea va fi asigurata printr-un parteneriat public-privat", a spus Edeleni.
Culmea este faptul ca, desi autoritatile se plang mai mereu ca nu au bani pentru un drum, pentru locuinte, pentru trotuare intre blocuri, parcari sau alte probleme cu care se confrunta municipiul, consilierii au refuzat categoric, ieri, sa accepte propunerea consilierului Coloman Edeleni. 
Adica, s-a preferat ca cele 32,3 miliarde sa fie suportate integral de la bugetul local, cand se putea foarte bine sa se gaseasca un partener privat pentru aceasta investitie.
In cele din urma, proiectul a fost aprobat in forma propusa de Executiv, astfel ca, probabil din iarna, ne vom putea da pe gheata la patinoarul de la Polivalenta.
Zona de agrement de la Port Arthur mai asteapta
Proiectul de hotarare privind aprobarea PUD pentru "Zona de agrement mal stang rau Mures-PORT ARTHUR" n-a mai fost luat in discutie, fiind retras de pe ordinea de zi. 
Motivul: nu s-a discutat cu Apele Romane. 
La fel s-a intamplat si cu proiectul privind noile amplasamente pentru statii de taxi, aici neexistand avizul Politiei. 
In schimb, consilierii au aprobat scutirea de la plata impozitului pe cladire si/sau teren pentru cladirile si terenurile inundate ca urmare a evenimentelor naturale care au avut loc in anul 2005, transmiterea in folosinta gratuita a terenului in suprafata de 124 mp, situat in Arad, Insula Mures, Episcopiei Ortodoxe Romane a Aradului, metodologia si criteriile de repartizare si inchiriere a locuintelor sociale pentru populatia de etnie roma sau listele aferente lunii aprilie 2006 cu beneficiarii de gratuitati pe mijloacele de transport in comun.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Pentru prima oara in Romania: Colocviul National de Teologie Dogmatica - Arad 2006

La Arad s-a desfasurat primul Colocviu National de Teologie DogmaticaLa eveniment - care este o premiera in invatamantul teologic romanesc postdecembrist - au participat profesori de prestigiu din majoritatea centrelor universitare din tara. 
Deschiderea oficiala a colocviului a fost moderata de pr. prof univ.dr. Constantin Rus, decanul Facultatii de Teologie din cadrul U.A.V., care i-a prezentat pe distinsii oaspeti si i-a invitat la microfon, pentru cuvintele de salut, pe prof. Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", dr. Cristian Stragea, prefectul judetului. 
Prima comunicare stiintifica in plen - "Dogmatisti ortodocsi aradeni din prima jumatate a secolului al XX-lea" - a fost prezentata de Prea Sfintitul Parinte dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei. 
Finalul partii festive i-a apartinut pr. conf. univ. dr. Ioan Tulcan, directorul Centrului de Studii al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad, care a privit manifestarea gazduita de Arad ca un privilegiu si o provocare pentru ca intaia intalnire a profesorilor de dogmatica prilejuieste participarea si lucrarea impreuna a trei generatii de mari dogmatisti ortodocsi romani.
Sesiune de comunicari
Dupa un miniconcert al corului Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad, a inceput sesiunea de comunicari in care au prezentat lucrari: pr. prof. univ. acad. dr. Dumitru Popescu (Bucuresti) - "Credinta si stiinta. Problema cunoasterii in stiinta si credinta. Logosul Creator", pr. prof. univ. dr. Dumitru Radu (Bucuresti) - "Persoana si comuniune in opera Parintelui Staniloae", pr. prof. univ. dr. Ilie Moldovan (Sibiu) - "Interventiile Sfantului Duh in creatie", pr. prof. univ. dr. Stefan Sandu (Bucuresti) - "Metoda Teologiei Dogmatice", pr. prof. univ. dr. Valer Bel (Cluj) - "Teologia ca marturisire si stiinta a mantuirii in Hristos", pr. prof. univ. dr. George Remete (Bucuresti) - "Raportul dintre studiile biblice si studiile sistematice", pr. prof. univ. dr. Ion Popescu (Pitesti) - "Antropologia in gandirea Parintelui Dumitru Staniloae", pr. conf. univ. dr. Stefan Buchiu (Bucuresti) - "Exigente actuale ale Teologiei Dogmatice Ortodoxe".
Lucrarile Colocviului continua astazi cu lucrarile ce vor fi prezentate de: pr. conf. univ.dr. Vasile Nechita (Constanta) - "Centralitatea lui Hristos oglindita in gandirea teologica a Parintelui Staniloae", pr. conf. univ dr. Adrian Niculcea (Constanta) - "Eclesiologia sociala", pr. conf. univ. dr. Vasile Citiriga (Constanta) - "Cunoasterea dogmatica si teologia rugaciunii", pr. conf. univ. dr. Ion Stoica (Targoviste) - "Taina crearii lumii sau iubirea lui Dumnezeu revarsata in timp si spatiu", pr. lect. univ. dr. Nicolae Mosoiu (Sibiu) - "Consideratii privind mostenirea teologica primita de la Parintele Profesor Dumitru Staniloae", dr. Daniel Munteanu (Erlangen) - "Dimensiunea ecumenica a teologiei Parintelui Dumitru Staniloae", pr. conf. univ. dr. Ioan Tulcan (Arad) - "Contributia lui Ilarion V.Felea la dezvoltarea Teologiei Dogmatice" si asist. univ. drd. Cristinel Ioja (Arad) - "Dogmatisti ortodocsi romani din a doua jumatate a sec. al XX-lea si inceputul sec. XXI-lea".
Eveniment editorial
Primul "Colocviu National de Teologie Dogmatica" din Romania a mai marcat o premiera: a fost editat si oferit participantilor un volum cu lucrarile ce urmau a fi prezentate in sesiunea de comunicari stiintifice; dovada ca organizatorii - Episcopia ortodoxa a Aradului, Universitatea "Aurel Vlaicu" si Centrul de Studii al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad - au pregatit cu daruire si profesionalism evenimentul.

Vasile Filip - Adevarul

  • A daramat cu... groapa, casa vecinului!

Casa daramata in urma unor sapaturi la fundatieNici nu va vine sa credeti ce vi se poate intampla – cu ajutorul anumitor firme, sa recunoastem! – daca se construieste o casa in vecini... 
Dar, mai bine treceti pe strada Eftimie Murgu nr. 2 colt cu Saguna si veti ramane trasniti de ceea ce i s-a intamplat familiei Stefan Vamos. 
Locul gol de langa casa acestuia a intrat in atentia unui cetatean pe nume Dorel Lungu, viitor proprietar al unei case frumoase, cel putin asa rezulta din proiect. 
La munca s-a trecut in luna ianuarie, firesc, sapandu-se fundatia. 
Nimeni nu a luat in calcul faptul ca lucrarile s-au apropiat periculos de fundatia casei vecine, din care se vedea, din ce in ce mai clar, peretele despartitor si...spatiul liber.
Acum incepe si se termina povestea acestor doua case, din care azi nu a ramas decat... jumatate din cea a lui Vamos. 
Mijlocul saptamanii a coincis cu o dupa-amiaza putin ploioasa, mai mult vant, basca eclipsa de soare. 
Fundatia noii case urma sa fie betonata. 
Cica, dupa spusele arhitectului, "ieri (alaltaieri n.red.) batea vantul, vibra strada", noi spunem ca si eclipsa si-a bagat coada, astfel ca, la un moment dat, peretele casei vecinului dinspre fundatie a luat-o, brusc, la vale! 
Vecinii se aflau chiar pe hol, probabil, la o cafea, dar au simtit ca le fuge parchetul de sub picioare, reusind, in ultimul moment sa fuga in camera... 
A urmat un zgomot surd, infricosator: peretele despartitor al casei lui Vamos, calcanul casei, cum se spune – s-a prabusit in fundatie... 
S-a lasat o tacere de mormant. 
Muncitorii de la fundatie au dat indarat, ingroziti. 
Eclipsa a lasat soarele in pace, nici o picatura de ploaie, nici o pala de vant. 
Doar casa lui Vamos a ramas dezgolita, incarnita intr-un spasm deconstructiv... 
Minute intregi, muncitori, trecatori, vecini, locatari - au stat inmarmuriti in fata faptului implinit. 
Apoi, dupa ce primul soc a trecut, s-a inceput cautarea vinovatilor si impartirea vinelor. 
Stefan Vamos, locatar cu casa pe jumatate prabusita: "Sunt socat! Nu mai am curajul sa intru in casa! Nu-mi vine sa cred ca asta e ce-a mai ramas din casa mea frumoasa: Totul e distrus, de la acoperis pana la fundatie! Constructorul nu a respectat planul de constructii!"
Dorel Lungu, viitorul proprietar al casei a carei fundatie a daramat casa vecinului: "Nu stiu cum s-a intamplat.... Proiectul e bun... voi reface pe cheltuiala mea doua camere!"
Pavel Paduraru, constructor firma "SC Constructii" Pancota – „
"Noi ne-am luat dupa proiect, dar fundatia casei vecinului este putrezita, probabil de asta s-a daramat peretele! Am vrut sa turnam betonul, dar a cazut peretele, toti au fugit, muncitorii mei si locatarii casei! Altfel..."
Ludovic Feier, arhitect firma "ART NOVA": "Nu stim ce s-a intamplat; a vibrat strada de la trafic, a batut vantul... oricum, proiectul e bun!"
Inspectorul sef de la Inspectia in Constructii, Leonid Gheorghita: 
"In urma cu trei saptamani am spus ca lucrurile nu sunt in ordine. Acum s-a prabusit zidul de inchidere al casei si trebuie luate masuri urgente de prima consolidare, altfel, prabusirea poate continua. Nu exista un responsabil tehnic de lucrari, un diriginte de santier. Lucrarea trebuie refacuta pe cheltuiala celor vinovati! Nu se poate lucra cu oameni necalificati in astfel de lucrari complicate, mai ales ca nu s-au respectat, dupa cum se vede, o serie de norme tehnice de constructie".
Cu alte cuvinte, in loc de o casa, se vor face doua, in loc de un proprietar fericit, avem doi pagubiti. 
Totul, doar pentru ca au intrat in lucrare oameni nepregatiti profesional care nu au respectat intocmai normele de constructie.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • Invazie de broasete raioase la Dezna!

Sute de broaste au murit strivite de masini in zona Hanului DeznaSoseaua care face legatura cu statiunea Moneasa este acoperita de broastele care coboara de pe dealurile Deznei
Cele mai multe sfarsesc sub rotile masinilor, insa cele mai norocoase ajung in lacurile din apropiere spre care migreaza.
Insa popasul pe soseaua incalzita le este celor mai multe fatal.
Autoritatile ridica din umeri si spun ca singuru lucru pe care pot sa il faca este sa curete soseaua de resturile broastelor sfartecate de masinile care trec prin zona si care nu reusesc sa faca slalom printre batracieni. 
Mii de broaste migreaza primavara, in perioada imprerecherii de pe dealurile din zona hanului Dezna spre lacurile din preajma.
Circulatia autoturismelor se face cu dificultate din cauza broastelor de pe carosabil.
Pentru ca masinile pot, oricand derapa, soferii circula cu prudenta in zona.
Chiar daca localnicii sunt obisnuiti cu migratia broastelor, oamenii spun ca niciodata nu a existat o invazie de asemenea proportii. 
Autoritatile locale pot doar sa curete soseaua de resturile broastelor omorate. 
Sute de metri de sosea intre Dezna si Moneasa sunt acoperite de broaste. 
Specialistii spun ca fenomenul se datoreaza unui spor natural excesiv in aceasta primavara. 

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Consiliul Judetean a invitat presa la promenada pe drumurile judetului

Presedintele CJA - Iosif Matula anunta ca asemenea lucrari vor continua si la alte drumuri judeteneConducerea Consiliului Judetean Arad a invitat ieri presa la promenada pe drumurile judetului, pentru a se lauda cu investitiile incepute in cadrul proiectului privind reabilitarea acestora.
Astfel, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Arad - Iosif Matula si vicepresedintele Gavril Popescu, am ajuns pe soseaua Arad - Fantanele, unde muncitorii Regiei Autonome a Drumurilor Municipale Arad, care a castigat lidtatia, lucrau de zor.
Gavril Popescu ne-a informat ca drumul Arad - Fantanele se asfalteaza pe o lungime de 2,6 kilometri, investitia ridicandu-se la suma de 3,7 miliarde de lei, suma alocata din bugetul de ecologizare.
Lucrarile au inceput in urma cu trei zile si vor fi finalizate la sfarsitul acestei saptamani.
"Din punct de vedere tehnic, lucrarile prezinta siguranta. Se va da si cu un strat de uzura, astfel incat drumul sa reziste cel putin trei, patru ani. Astfel de lucrari s-au mai facut anul trecut la Siria si Zadareni. Tot in aceasta perioada se fac lucrari de plombare la drumurile: Arad - Curtici, Arad - Felnac si Arad - Horia. Dupa finalizarea lucrarilor la drumul Arad, Fantanele, in continuare se va asfalta si drumul Arad - Livada", a declarat Popescu.
La randul sau, Iosif Matula a subliniat ca acest tronson chiar necesita lucrari de modernizare si ca aceste lucrari vor continua si pe alte drumuri.
O initiativa demna de lauda reabilitarea drumului Arad - Fantanele. 
Insa conducerea Consiliului Judetean nu ar trebui sa uite ca mai sunt si alte drumuri in judet care abia mai pot fi circulate din cauza gropilor multe si adanci. 
Si nu sunt putine, pentru ca aproape 80 la suta, si asta ca sa fim indulgenti, sunt distruse! 
Asteptam lucrari de anvergura pe lungimi mai mari decat doi-trei kilometri...

Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]