Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 6 decembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Cei mai bogati aradeni

Unul dintre cei mai bogati aradeni este Tudor Caracioni - presedintele Contor GroupPeste 40 de milioane de dolari este averea estimata a celor doi aradeni din topul milionarilor.
Aradul se afla cu siguranta intr-o ascensiune economica. In urma cu cateva luni, revista economica Capital situa Aradul pe locul patru la dinamica economica din 15 mari orase cu peste 150.000 locuitori. 
Acum, in topul celor mai bogati 300 de romani avem placuta surpriza sa gasim si doi aradeni.
Unul dintre ei este omul de afaceri Tudor Caracioni, presedintele grupului Contor Group. 
La cei 56 de ani, Caracioni a reusit sa stranga o avere de 19-20 de milioane dolari. 
"Suntem simpli cetateni ai acestei luni, chiar daca, acum mai mult decat oricand, se vehiculeaza ideea de a fi europeni si crestini", a subliniat Caracioni.
Cu o avere estimata a fi si mai mare, 22-24 milioane dolari, ii gasim pe alti doi aradeni: Adrian si Floare Cuc.
Cei doi membrii ai familiei Cuc sunt din 1995 actionari egali ai firmei Astral Impex, ce activeaza in domeniul distributiei. 
Cresterea consumului este ceea ce a facut ca afacerile fratilor Cuc sa fie din ce in ce mai profitabila.
Dezvotlarea regiunii Crisana (judetele Arad si Bihor) este cu atat mai evidenta. 
In topul milionarilor figureaza doar opt milionari din Crisana, averea totala a acestora situeaza regiunea pe locul trei, dupa Bucuresti si Transilvania.

Andreea Pintea - Adevarul

  • Artista Aurelia Bobocel a binecuvantat sticla cu stralucirea Luminii divine!

Interviu cu profesoara artista Aurelia Bobocel"Prof. Aurelia Bobocel – Member of the Guiness Records" – o carte de vizita impregnata cu margarete suave.
Un suflet stralucitor asemenea picturilor spulberate din raiul ceresc, nascute din truda mainilor de lut binecuvantate cu harul iluminarii spiritului, Ideii, pe materialul cel mai fragil si inselator, sticla.
Un documentar alert despre o pictorita absolut speciala care ravaseste in cel mai curat si stralucit mod, Absolutul Creatiei, Aurelia Bobocel.
La inceput a fost un joc, apoi a venit Ideea!
Ne intalnim la o cafea. A venit inaintea mea, a comandat si a asteptat ca un scolar constiincios, cu lectiile pe care si le-a predat singur in viata.
Dupa ore de discutii, am inteles cel mai simplu lucru: Aurelia a venit de Sus cu lectia invatata.
Ce a facut si face aici, pe pamant, e doar o rememorare si implinire a unei Misiuni dificile, sfintirea si inaltarea spiritului prin armonia artei.
Nimic din insiruirea unor intrebari firesti nu se potriveste cu stilul Aureliei.
Povesteste fara sa inceapa de undeva si fara sa ajunga, neaparat, undeva.
Prezenta ei pe acest taram pare implinirea hotararii divine de a trimite pe pamant soli ai Luminii, luptatori pentru aprindrea ei in sufletele oamenilor.
Aceasta este scopul personajului care sta in fata mea cu chip tanar, zambitor si ochi vioi, extrem de patrunzatori prin blandetea cu care te invaluie.
Prima marturisire legata de argumentul picturii ca (unic) mod de existenta si cunoastere a lumii.
"Sunt timisoreanca prin nastere si de mica am fost dotata cu mult simt de raspundere, cu putere de lupta si foarte multe idei. Intamplarea a facut sa am grija de copii mai mici decat mine la scoala; erau rai si neatenti. Singurul lucru cu care am putut sa-i atrag a fost... desenul! O pisicuta care mieuna daca ei erau foarte cuminti, un catel latrator, animalute dragute si atractive ieseau din mana mea... Apoi am inceput sa le desenez portretele... Facultatea, insa, am facut-o pe linie de biologie si agronomie, predand apoi la scoala ani intregi. N-am parasit insa, imboldul launtric, din ce in ce mai puternic, acela de a reprezenta lumea de jos si lumea de sus prin acea Unica Lumina, lumina Divina! Am incercat sa invat acest lucru si pe unii dintre elevii mei!"
Ochiul launtric, filozofia (i)luminarii prin sticla
Despre sine, Aurelia nu vorbeste deloc, dar cuvintele sale, toate cu sens si tinta, descopera o personalitate extrem de complexa, puternica si interesanta.
Se mandreste cu cei trei copii ai sai, dar mai ales cu nepotii care o iubesc si-i fac toate placerile...
Atelierul Aureliei Bobocel inseamna o casa ungureasca din Aradul-Nou. Frumoasa, sanatoasa, cu o curte imensa.
In primele doua odai se afla o parte dintre cele peste 400 de tablouri. Intram.
Cateva din lucrarile artistei Aurelia Bobocel O lume tacuta, necunoscuta, straniu de frumoasa, se dezvaluie misterios de dincolo de raceala sticlelor, fierbinti candva. Icoane, flori, portrete, peisaje, dar ALTFEL de cum se inchipuie in lumea reala.
Icoanele par suflate din Duh, in culori pastel, expresivitatea lor blanda aducand in inima celui ce priveste incredintarea bunatatii divine. Doar Iisus Mantuitorul si Sfanta Fecioara.
Atmosfera tabloului raspandeste acea terapie spirituala imbatabila a culorii curate, sfintite de flacara credintei launtrice; sunt culori rupte din cer, facatoare de minuni sufletesti, si, de ce nu, trupesti.
Nu e de mirare de ce tablourile Aureliei au odihnit si odihnesc in vesnicia sfintelor lacasuri...
Priviti-le din orice unghi si ele isi vor rasuci stralucirea peste tot.
Florile sunt ALTCEVA decat ceea ce imagineaza notiunea de floare.
Crini fumurii patinand in argint, de o frumusete datatoare de fiori, flori in culori violente, insangerand spatii in care anotimpurile se succed in cea mai splendida glisare de lumini stralucitoare, flori pastrandu-si aromele stranse in corole uriase, tamaduitoare.
Totul aduce lumina din interior, totul e transpunerea si imbracarea Ideii in Lumina; aici e geniul pictoritei, Lumina care vine din adancul Creatiei, in fiecare tablou, floare, peisaj, icoana.
In tablourile Aureliei nu exista ras sau plans, tristete sau bucurie.
Este prezenta – asemenea filozofiei isihaste, doar starea de trezvie a spiritului omenesc inghetat.
Sunt tablourile meditatiei divine, a urcusului spiritual prin invatarea Binelui, pictorita reusind prin maniera sa cu totul speciala de creatie plastica sa atinga, prin truda cu materia sticlei, temuta sabie a celui care pazeste Portile Stralucirii ceresti!
Fiecare tablou e terapie cereasca, e bunatate si binecuvantare prin mesaj si culoarea matasoasa.
Culoarea nu e o simpla vopsea aruncata pe sticla – sunt niste pigmenti cu totul speciali, care, in contact cu sticla aburinda intra in fibra acesteia, impregnandu-i IDEEA si VIATA...
Lucrarea artistei Aurelia Bobocel este reprezentata in Guiness BookTabloul care a intrat in Cartea Recordurilor
"Cina cea de Taina", o imensitate de 2 metri si un pic pe o latime de 1,08 - iata tabloul care a facut-o pe Aurelia Bobocel sa intre in Cartea Recordurilor. In 17 aprilie 2004 se afla cu acest tablou la Bucuresti, unde, alaturi de specialisti si lumea artistica a fost asaltata cu intrebari de catre reprezentanti ai Guiness Boock.
Cadoul ar fi fost unul frumos, o expozitie merituoasa la Londra, dar banii, desi nu au fost prea multi, 30 de milioane, nu au putut fi stransi.
De ce, pentru ca Aurelia nu cere bani, ea nu doreste decat sa i se cumpere tablourile, bani din care isi doreste implinirea celui mai maret si sublim proiect: infiintarea unei scoli de pictura pentru copiii saraci si talentati!
Tabloul a fost pictat in ritm alert, in doar doua saptamani.
Am ramas interzisa in fata frumusetii si adevarului exprimat de Aurelia. Nimic nu tradeaza linia pensulei, parca totul e suflat cu aur si straluciri divine, aici e Fiul cu aura sa imensa coborata peste pamant, un OM intre oameni...
Oricine din lume si-ar dori acest tablou, de fapt, orice tablou sub semnatura Aureliei Bobocel.
Un suflet de diamant
Scopul vietii artistei sunt tablourile.
Din banii obtinuti din vanzarea lor vrea sa-si implineasca cel mai scump vis, scoala pentru copii saraci si talentati!
E trista, insa, ca aceste tablouri nu sunt achizitionate de aceia care au bani si pot face mult bine cumparand tablourile pentru spitale, muzee, teatre, filarmonici, scoli, biserici.
"Din acesti bani pot sa fac acea scoala si-mi pot forma ucenicii. Sunt foarte multi copii cu har si trebuie muncit pentru a infiinta aceasta scoala, invatacei care sa-si depaseasca profesorul. Eu plec, dar trebuie sa las Ceva in urma mea!"
* * *
Aurelia Aneta Nicolita Bobocel atinge cu degete ingeresti materia sticlei.
In mana ei ferma, sticla de gheata, inerta, se cutremura infierbantata sub aburi sau vibreaza la flacara benzinei.
Fibra ostila se desface invizibil primind iluminarea culorilor pe care artista stie sa le amestece cu matase, aur, argint si lumina.
Tabloul din spatele sticlei prinde Viata si Lumina, fosneste matasos, raspandeste aroma poienelor de mirt si tamaduieste sufletul.
"Scopul vietii mele este ca prin pictura sa fac Bine, sa ajut multe suflete triste."
Face parte din asociatia FAPA a femeilor de caritate, dar, in acest an nu a putut face expozitii inaintea sarbatorilor de iarna, tocmai din lipsa banilor...
Aurelia a expus in multe tari europene, e cunoscuta in intreaga lume prin performanta ei unica, dar... in orasul in care creeaza, nimeni nu-i deschide usa.
Cumparati aceste medicamente de suflet, tablourile facatoare de minuni a Aureliei Bobocel.
Din acesti bani, artista va intoarce totul in scopul infiintarii acestei scoli, care, suntem siguri, va scoate artisti de valoare.
Priviti un tablou si veti simti ca, dincolo de el, se afla Adevarul dumnezeiesc al Creatiei.
E tot ce-si poate dori un suflet dornic de mantuire.
P.S. Aurelia Bobocel are 69 de ani. Nu are cont in banca.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Tramvaiul Mosului

La Arad, Mos Craciun circula cu tramvaiulMos Craciun face ultimele pregatiri inainte de a trece pe la casele tuturor copiilor.
La Arad, Mos Craciun va avea si in acest an un tramvai numai al lui, cu care va plimba gratuit toti copii din oras.
Tramvaiul va pleca in prima cursa astazi seara cand Primaria va da startul manifestarilor dedicate Craciunului.
Tramvaiul lui Mos Craciun a devenit deja o traditie la Arad si de la an la an, aduna tot mai multi vizitatori, care vin special pentru a se plimba alaturi de Mos Craciun.
Tramvaiul a fost pregatit din timp in cele mai mici detalii.
Scaunele sunt imbracate in materiale cu imprimeuri specifice de Craciun iar in tramvai pot fi ascultate colinde.
Tramvaiul va pleca maine de la depoul UTA in jurul orei 16.00 iar o ora mai tarziu este asteptat in fata primariei.
Aici, Mos Craciun, alaturi de primarul Aradului Gheorghe Falca va porni instalatia de lumini de la bradul de Craciun dar si din centrul orasului.
Copiii vor putea circula gratuit cu tramvaiul Mosului.
Inca de acum 2 saptamani, mai multe gradinite si scoli din Arad dar si din orasele din imprejurimi au facut programari.
Pentru ca tramvaiul este foarte solicitat, reprezentantii Companiei de Transport Public Arad recomanda unitatilor scolare sa faca programari din timp pentru o plimbare cu tramvaiul.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Colectii vechi

Colectionarii de monede vechi din mai multe tari s-au intalnit la AradColectionari impatimiti din Romania, dar si alte tari, precum Ungaria, Cehia, Serbia si Austria, au participat la una dintre cele mai mari expozitii de obiecte de colectie din estul Europei. 
Printre obiectele expuse, sambata, la Arad, s-au aflat timbre, insigne, monezi, carti postale ilustrate si alte obiecte foarte vechi si foarte valoroase, multe dintre ele fiind unicat. 
Exponatele care nu au o foarte mare valoare sentimentala pentru colectionarii impatimiti au fost scoase la vanzare sau date la schimb cu obiecte dorite de multa vreme.  

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Orasul Lipova, intre medieval si modern

Partea veche a orasului LipovaLipova, asa cum a fost si cum este
Orasul Lipova este asezat in sud-estul judetului Arad, avand o populatie de 11.000 de locuitori. 
Este traversat de doua cai importante de comunicatie: DN 7 si Calea Ferata Curtici-Bucuresti. 
Cea mai veche atestare documentara a Cetatii Lipova se pastreaza de la anul 1245 cand intr-un document al Cancelariei regale a Ungariei se vorbeste despre faptul ca regele Bela al IV-lea a ordonat refacerea fortificatiilor Cetatii Lipova distruse in timpul invaziei tatarilor din anul 1241. 
Asezarea Lipovei dateaza, insa, conform cercetarilor arheologice, din perioada dacica, ca facand parte din Ducatul lui Ahtum. 
In anul 1529 Regele Ioan Zapolya ridica Lipova la rangul de oras liber regesc. 
Intre anii 1613-17 se instaleaza in Lipova a II-a stapanire turceasca, perioada de cand dateaza Bazarul Turcesc. 
In anii care au urmat localitatea se dezvolta continuu, precum majoritatea oraselelor ardelenesti, Lipova distingandu-se dintre acestea pana in prezent prin aerul de burg medieval, puternic ancorat in istoria locului si a tarii. 
Dupa Revolutia din decembrie 1989 orasul, care include cartierele Soimos, si Radna, pe malul drept al Muresului si Lipova propriu-zisa pe cel stang, a gasit oportunitatea de noi resurse pentru dezvoltare, atat locale si guvernamentale cat si europene. 
Incepand cu anul 2004, in fruntea localitatii a fost ales Viorel Popina, singurul primar-colonel din tara, dupa stiinta noastra; mai exista unul in Capitala, dar acesta este primar-general. 
De la alegerea sa in fruntea obstii, primarul Popina a dovedit multa initiativa, Lipova cunoscand o perpetua innoire, asta si, probabil formatiei sale profesionale, anii de armata insuflandu-i disciplina, coerenta si promptitudine in luarea deciziilor.
Proiecte esentiale pentru oras, importante pentru cetatenii sai
Chiar in ziua documentarii noastre, in prezenta primarului Viorel Popina avea loc o licitatie, cu participarea a cinci firme, pentru realizarea proiectului "Alimentarea cu apa si canalizare a cartierului Radna", prin cofinantare de la bugetul local-330.000 de lei, si de la Guvernul Romaniei-2970.0000 de lei. 
Primarul colonel al orasului Lipova - Viorel Popina Licitatia a fost castigata de AQUA-VEST Arad, care a asigurat conducerea orasului ca lucrarea va fi executata la timp si cu un pret avantajos. 
Se afla in derulare reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa in Lipova, proiectul de modernizare a Statiei de Epurare a Apelor Utilizate.
Acesta este in valoare totala de 625.467 de euro, din care 54.408 euro este suma solicitata de la Ministerul Integrarii Europene iar 80.059 este cofinantarea primariei Lipova.
Dupa cum ne-a informat Petre Toma, viceprimarul orasului si colaborator de nadejde al lui Viorel Popina, Lipova se poate mandri cu faptul ca iluminatul public si stradal este realizat in proportie de suta la suta. 
Se afla, de asemenea, in proiect tehnic, "Sistemul de gestionare a deseurilor menajere din zona turistica Lipova", proiect la care au fost atrase si comunele Ghioroc, Paulis si Zabrani. 
Acesta se va realiza prin fonduri PHARE.
Se contureaza o zona industriala reala
"S-a vehiculat ideea politica, de cativa ani buni, ca in orasul nostru ar fi existat o zona industriala. Nimic mai neadevarat. Ceea ce se considera in acest fel, nu era cu adevarat o zona industriala. Abia in ultimii ani, in zona unitatii militare au luat fiinta cateva firme, dintre care amintesc firmele BIANCA si ALCO KRAFT, care pe langa avantajul de a produce bunuri materiale asigura multe locuri de munca pentru localnici. De asemenea, pentru dezvoltarea zonei, am depus un memoriu la organele abilitate, avand aproape toate aprobarile in vederea preluarii Casei de Cultura a Armatei Lipova pentru a o pune la punct si pentru a gestiona atat activitatile culturale din zona cat si pentru a dezmorti nitel aceasta activitate care, parca, parca a intrat in penumbra. Eu am plecat de acasa la 11 ani cu o valiza. Si acum o mai am. Vreau sa spun ca eu stiu ce inseamna sa-ti fie greu. Tocmai de aceea am socotit necesar sa sprijin institutiile care se ocupa cu acest lucru. Pe raza orasului nostru fiinteaza 18 case familiale, doua azile de batrani, cinci gradinite, patru scoli pe care le am tot timpul in atentie ca sa-si desfasoare activitatea in conditii decente. Ceea ce ma cam necajeste este faptul ca nu reusesti sa casatoresti cati divorteaza. Nu pot intelege cum familii tinere dupa doi-trei ani de la constituire, se destrama.
" tine sa ne spuna Viorel Popina, colonelul ajuns primar in unul dintre cele mai frumoase localitati din tara.

Petre Don - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]