Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 7 noiembrie 2007
Stirile TVA aici
  • Masacru pe spatiul verde

Primaria a inceput actiunea de toaletare a pomilor de pe BulevardPrimaria a inceput sa taie toti pomii de pe maginea trotuarelor din centru pentru a pune altii.
Edilii Aradului au decis: toti pomii ornamentali plantati pe marginea trotuarelor, intre Podgoria si Teatru urmeaza sa fie taiati de muncitorii de la Polaris.
Drujbele au intrat astfel in functiune si fie ca era vorba de pomi uscati, cariati sau pomi sanatosi tun, fie ca erau batrani de 15 ani sau proaspat plantati acestia au inceput sa cada unul dupa altul.
Conform celor declarate de Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, este vorba despre un program de revitalizare a spatiilor verzi.
"De la Teatru pana la Podgoria urmeaza sa se planteze un numar de 280 de pomi din specia Acer platanoid, care au o coroana ce creste de la doi metri, coroana care poate fi modelata prin tundere, pentru a-i da forma dorita. Au fost taiati 130, doar atatia mai ramanand pe centru. Multi pomi erau foarte batrani si uscati. In ultimii 15 ani au fost unii inlocuiti. Acum, noi dorim sa dam zonei un aspect unitar. Vor fi adusi pomi mari, de doi metri. Radacinile vechi vor fi scoase cu un utilaj special adus din Ungaria, odata scoase ramanand groapa, in care vor fi pusi puietii. Maine (n.r.- astazi) va incepe plantarea", sustine Corina Draghici.
Cei 300 de pomi vor costa fiecare cate 1,5 milioane de lei vechi plus TVA, totalul investitiei urmand sa fie de 800 de milioane de lei vechi. 
Ramane insa de vazut cand vor fi plantati, pentru ca se apropie iarna, iar specialistii spun ca nu ar fi un moment propice pentru astfel de operatiuni.
Decizie absurda
Daca reprezentantii Primariei sustin ca spatiile verzi din Arad vor avea numai de castigat de pe urma acestei defrisari, deoarece numarul de pomi ce va fi plantat este mai mare decat al celor taiati, pentru asociatiile de protectie a mediului situatia nu este chiar atat de simpla. 
"Sunt sigur ca cei de la Primarie nu fac niste analize concrete pentru a vedea daca pomii sunt cariati sau uscati. Nu-i intretin, nu-i toaleteaza, pentru a nu afecta alte structuri, cabluri de curent sau acoperisuri. Mi se pare absurd sa-i taie si pe cei care nu sunt uscati sau cariati, pentru ca, pana vor creste cei care urmeaza sa fie plantati va trece o groaza de timp. Pe de alta parte, cred ca acum e prea tarziu pentru plantari, pentru ca puietii ar putea fi afectati de inghet", spune Dorel Gureanu, presedintele Condor Club Arad.
Politica strutului
Dorind sa aflam care este pozitia autoritatilor statului cu atributii in protectia mediului cu privire la acest proiect al Primariei, am contactat Agentia pentru Protectia Mediului (APM), Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV), dar si Garda de Mediu.
Daca raspunsul oferit de reprezentantul ITRSV, Vasile Cauni a fost evaziv, angajatii APM prefera politica strutului, refuzand sa ne ofere informatii fara o cerere scrisa, in conditiile in care directorul executiv, care este plecat din tara.
"Cei de la Primarie nu au cerut de la noi niciun fel de aviz, dar daca ar fi cerut l-am fi dat, pentru ca este vorba de pomi aflati in intravilan, iar cei de acolo au un anumit plan de arhitectura pe care trebuie sa-l respecte. Sincer sa fiu, nici nu stiu daca este nevoie de un astfel de aviz din partea noastra", a declarat Cauni.
La randul sau, Attila Szekely, comisarul-sef al Garzii de Mediu, sustine ca urmeaza sa se faca un control. "Chiar maine (n.r.- astazi) vom merge sa vedem ce fel de lucrari se executa. Nu stiu daca se taie pomi buni. Trebuie sa stiti ca ne-am inteles cu Primaria sa nu scada numarul acestora", spune Szekely.
Reactii politice
Decizia edililor aradeni de a inlocui arbustii ornamentali din centru a iscat reactii nefavorabile din partea unor consilieri locali si a unor partide politice, oportunitatea acestei masuri fiind pusa serios la indoiala.

L.S. - Adevarul

  • Pregatiri pentru referendum

Incep pregatirile pentru referendumIncep pregatirile pentru referendum. 
Asa cum prevede legea, prin tragere la sorti, a fost ales presedintele Biroului Electoral Judetean. 
Acesta va coordona in judetul Arad modul de organizare si desfasurare a referendumului, care va fi organizat tot pe data de 25 neoiembrie, odata cu alegerile pentru Parlamentul European. 
In data de 25 noiembrie, romanii vor fi chemati sa isi exprime pozitia fata de votul uninominal. 
Cel mai probabil, sectiiele de votare vor fi amplasate in alte spatii decat in cele amenajate pentru alegerile europene.
Chiar in cursul zilei de ieri, presedintele Tribunalului Arad a desemnat prin tragere la sorti numele presedinteului Biroului Electoral Judetean pentru organizarea si desfasurarea referendumului. 
Pentru referendum, Biroul Electoral Judetean va avea un presedinte si 6 membrii, ca reprezentanti ai partidelor politice aradene.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Inscriptie xenofoba la Banca San Paolo IMI - "fara italieni!"

La Banca San Paolo IMI a aparut o inscriptie xenofobaNebunia declansata de scandalul romanilor expulzati din Italia a ajuns si la Arad. 
Pe o usa laterala a sediului central al Bancii italiene San Paolo IMI, ieri dimineata, angajatii au descoperit, scris cu vopsea rosie "Fara italieni"
Fotografia a ajuns la sediul redactiei noastre, in jurul orei 14, ieri, pe cale electronica. 
La ora amiezii, inscriptia xenofoba fusese stearsa, dar urme de vopsea se puteau vedea clar pe caldaramul din fata Bancii. 
Cel mai probabil, reprezentantii bancii nu doresc sa faca mare caz pe aceasta tema, fapte pentru care nu au exprimat nicio pozitie publica legata de acest act de ostilitate.
Purtatorul de cuvant al Politiei, inspector Camelia Tuduce, ne-a confirmat incidentul, spunand: "Conducerea bancii a depus o plangere scrisa, ieri dimineata, la Politia municipiului Arad, spunand ca angajatii, la sosirea la serviciu, au descoperit acest lucru. Au fost intocmite actele premergatoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere cu autori necunoscuti".
Incidentul ramane regretabil, cu atat mai mult cu cat institutia bancara implicata este singura care are sediul central din Romania la Arad. 
Din informatiile noastre, astfel de reactii stupide au mai fost semnalate, la cateva firme cu capital italian din Arad.

A. P. - Observator

  • La anul, Bocsigul va avea parc

Primaria comunei Bocsig va primi fonduri pentru infiintarea unui nou parcGuvernul Romaniei va aloca fonduri comunei Bocsig pentru a infiinta un nou parc, in urma castigarii unui proiect. 
Valoarea investitiei se ridica la 2,06 miliarde lei vechi.
"Am semnat contractul de finantare pentru amenajarea parcului. Banii vor veni in patru transe si urmeaza ca in perioada urmatoare sa demaram procedura de licitatie", a declarat Ioan Ciul, primarul comunei Bocsig.
Conform proiectului si intentiei autoritatilor locale, parcul va fi amplasat in centrul comunei, in zona Scolii Vechi si a Bisericii Ortodoxe. 
Potrivit estimarilor facute de autoritatile locale, lucrarile vor demara la inceputul anului viitor.

C.A. - Informatia Aradului

  • Un italian confundat cu o vulpe a fost impuscat in cap

Accident de vanatoare in apropiere de PecicaUn italian in varsta de 43 de ani, Sauro Baldassarri, a fost impuscat in cap mortal, luni seara, pe fondul de vanatoare 11 Ceala aflat intre Arad si Pecica.
Cel care a tras, cu o carabina de calibru 30-06, marca Browlin, este presedintele onorific al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Arad, Virgil Velin.
"Italianul nu a respectat locul in care trebuia sa stea la panda si s-a deplasat aproximativ 200 de metri. S-a intins in iarba inalta de 40 de centimetri. Am auzit zgomote si am tras. L-am nimerit direct in cap. Se vedea ca o spinare de vulpe, nici prin gand nu mi-a trecut ca ar putea fi un om culcat in iarba. Am fost socati cu totii de accident, dar nu aveam cum sa stiu ca italianul si-a parasit standul din care trebuia sa vaneze, lucru total interzis", a declarat Virgil Velin.
Camelia Tuduce Berar, purtatorul de cuvant al Politiei Arad, spune ca toate dovezile adunate pana acum confirma faptul ca a fost un accident urmare a faptului ca italianul si-a parasit standul.
La partida de vanatoare organizata de AJVPS Arad pentru fazani, iepuri si vulpi au participat doi italieni si trei romani. 
Italienii venisera in Romania saptamana trecuta, special pentru vanatoare, si au mai participat la patru partide in zilele precedente.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]