Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 18 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Canicula topeste Aradul

Canicula a pus stapanire pe AradTemperaturile ridicate care s-au abatut, zilele acestea, asupra Aradului a facut autoritatile sa ia o serie de masuri pentru evitarea unor posibile tragedii. Circulatia camioanelor mai mari de 7,5 tone a fost interzisa intre orele 11.00 - 20.00. 
Temperaturile ridicate care s-au abatut, zilele acestea, asupra Aradului a facut autoritatile sa ia o serie de masuri pentru evitarea unor posibile tragedii. 
Astfel, Primaria Arad a amenajat trei corturi de prim ajutor in Piata Avram Iancu, la Podgoria si pe platoul din fata Palatului Administrativ, unde aradenii extenuati de canicula pot sa bea un pahar de apa si pot solicita sa li se masoare tensiunea.
In conditiile in care au fost voci ce au cerut ca astfel de puncte de prim ajutor sa fie amenajate si in cartiere, reprezentantii autoritatilor locale sustin ca, deocamdata, nu se impune luarea unei astfel de masuri. 
"Noi nu distribuim apa populatie, ci am dorit sa venim in sprijinul celor care nu mai pot face fata caldurii", spune Valer Marginean, purtatorul de cuvant al Primariei.
Telefoane de urgenta
La randul ei, Prefectura a pus la dispozitia persoanelor care nu au posibilitati sa-si asigure cele necesare supravietuirii, doua numere de telefon: 0257/285150 si 0257/254923, unde acestia pot suna pentru a li se aigura, contra cost apa si alimentele de care au nevoie. 
Mai trebuie spus ca, incepand de ieri, a fost interzisa temporar, circulatia vehiculelor mai mari de 7,5 tone intre orele 11.00 si 20.00.
Sunt exceptate de la regula transporturilor de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala; vehicule care participa la interventie de forta majora; transporturile funerare, postale; transporturile de echipament de prim ajutor; pentru distributie de carburanti; transporturile de marfuri sub temperatura controlata, masini care tracteaza vehicule avariate; camioane care distribuie apa si hrana in zonele calamitate si masinile de salubrizare.
La Arad au fost infiintate centre de prim ajutor pentru caniculaSfaturile medicului
De asemenea, Autoritatea pentru Sanatate Publica (ASP) recomanda sa se evite pe cat posibil sa se iasa din casa intre orele 11-18, sa se regleze aparatele de aer conditionat astfel incat temperatura din casa sa fie cu cinci grade mai mica decat cea de afara, sa nu se foloseasca ventilatoarele daca sunt mai mult de 32 de grade Celsius, sa se poarte palarii de soare, haine lejere, din fibre naturale si de culori deschise, iar celor ce nu au aer conditionat acasa li se recomanda sa petreaca doua sau trei ore pe zi in locuri unde exista aceasta facilitate.
Pentru a nu avea de suferit de pe urma caniculei cetatenii mai trebuie sa bea intre 1,5 si doi litri de lichide pe zi, sa nu consume alcool, sa evite bauturile cu continut ridicat de cofeina sau de zahar, cum sunt sucurile carbogazoase, sa consume fructe si legume proaspete, dar si sa evite activitatile care necesita un consum mare de energie.
Cearceafuri umede la geamuri
Si la Spitalul Judetean Arad s-au facut primele pregatiri pentru a preveni unele efecte nedorite ale caniculei. 
Astfel, unele saloane de la terapie intensiva, cardiologie, ortopedie, chirurgie, terapie interna coronarieni, unitatea primire urgenta au fost dotate cu aparate de aer conditionat, la fel si salile de operatii.
"In saloanele unde nu avem aer conditionat am pus cearceafuri umede la ferestre. Toti angajatii spitalului primesc apa minerala", a tinut sa precizeze managerul unitatii, Mirandolina Prisca.
In conditiile in care reteaua electrica este veche, exista riscul ca in cazul unei suprasolicitari, sa cedeze. 
Mirandolina Prisca sustine insa ca generatoarele de care dispune unitatea pot face fata unei eventuale situatii de criza.
Recomandarile ASP
Din cauza caniculei exista riscul cresterii imbolnavirii datorate enterovirusurilor.
In aceste conditii, populatia trebuie sa respecte urmatoarele masuri:
-spalarea sistematica a mainilor,
-consumul de apa potabila numai din surse sigure sau eventual, fierberea apei,
-spalarea corespunzatoare a fructelor si legumelor,
-evitarea scaldatului in locuri publice neamenajate,
-evitarea aglomeratiilor,
-prezentarea la medic in cazul aparitiei unor simtome ca febra, varsaturile, diareea

L.S. - Adevarul

  • Testarea cunostintelor – "jalea" cea mare a unor soferi... (II)

Subcomisarul Adrian Lile raspunde la a doua parte a intrebarilor ziaristuluiInterviu cu dl. subcomisar Adrian Lile, seful politiei rutiere judetene
Cele 15 puncte de penalizare
- Dle. subcomisar, lucrurile sunt, credem clare indeosebi in ceea ce ii interesa pe cei mai multi soferi – recuperarea permisului de conducere suspendat. Ar mai fi, insa, totusi, cate ceva. Ca de pilda, cele 15 puncte de penalizare, sunt in vigoare, in continuare?
- Categoric, cumularea a 15 asemenea puncte ducand – cum se stie – la suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile.
- El insa se restituie fara nici o restrictie, respectiv fara testarea cunostintelor, la implinirea celor 30 de zile.
- Asa este.
- S-a schimbat ceva in privinta abaterilor pentru care se aplica aceste puncte de penalizare?
- Nu, nu s-a schimbat, in continuare soferul gasit conducand autovehiculul fara a purta centura de siguranta sau vorbind la telefonul mobil in timpul mersului primind doua puncte de penalizare sau trei puncte de penalizare pentru nerespectarea regulilor de circulatie privind intoarcerea si mersul inapoi, ca sa dau doar cateva exemple.
Extinderea asigurarii auto (R.C.A.)
- Se pare ca, totusi, sunt schimbari, dar in alta parte, respectiv in privinta R.C.A.-ului.
- Intr-adevar, si modificarea sau noutatea ar fi ca incepand cu 3 iulie a.c. asigurarea auto obligatorie se extinde asupra tuturor autovehiculelor aflate in circulatie.
- Adica?
- Adica si pentru remorci si pentru mopede.
- Pana in 3 iulie treaba aceasta nu era obligatorie?
- Nu era.
- Ca veni vorba despre mopede, ce sunt acestea si ce regim de circulatie au pe drumurile publice cu ele?
- Sunt autovehicule de pana la 49 cmc care se inregistreaza doar la primarie. De asemenea este bine de retinut ca cel care conduce un moped trebuie sa poarte obligatoriu casca de protectie, vesta reflectorizanta si sa circule cu luminile aprinse si ziua.
- Dupa cate se aude acesti mopedisti incep sa devina o problema pentru circulatie...
- Nu incep sa devina, ci au devenit deja si aceasta datorita necunoasterii sau, pur si simplu, ignorarii regulilor de circulatie, o vina purtand-o insa si unii conducatori auto care nu le acorda atentia si respectul cuvenit unui participant la traficul rutier.
- De la ce varsta se poate conduce un moped?
- De la minimum 16 ani.
- Ce pregatire in materie de circulatie trebuie sa posede un mopedist?
- Conform legii, el trebuie sa fi urmat obligatoriu un curs de legislatie auto de cel putin doua saptamani, cursuri care se organizeaza in cadrul scolilor de soferi, conducatorul unui astfel de autovehicul trebuind sa aiba asupra sa dovada absolvirii unui asemenea curs.
- Asa ar trebui sa se petreaca lucrurile, dar din pacate, nu este zi in care sa nu intalnesti mopedisti de cel mult 10 sau 12 ani si care se expun unor accidente de circulatie.
- Este lucrul asupra caruia am atras si atragem neincetat atentia, evident, in primul rand parintilor care din prea mare dragoste sau, mai precis, dintr-o dragoste prost inteleasa le cumpara copiilor de 10, 12 sau 14 ani un asemenea autovehicul care in ultima vreme au produs si produc tot mai multe accidente de circulatie cu urmari, nu de putine ori, grave.
Ce facem in cazul unui accident rutier?
- In situatia producerii unui accident rutier unul dintre principalele obligatii ale conducatorului auto este sa anunte Politia. A schimbat ceva in aceasta privinta Ordonanta?
- Da, si nu. Nu, in sensul ca orice accident cat de neinsemnat sau avariere a masinii trebuie anuntata la Politie, chiar si daca la iesirea dintr-o parcare sau la intrarea intr-o parcare am lovit un stalp de marcaj sau o bordura, intamplare soldata cu avarierea foarte usoara a autovehiculului, obligatie existenta si inainte si, da, pentru ca Ordonanta stabileste drept interval de timp pentru anuntarea accidentului 24 de ore.
- Inainte de 3 iulie cum era?
Noile reglementari in circulatie nu ii satisfac pe toti conducatorii auto- Inainte se vorbea sau se folosea termenul "de indata". Adica, imediat, intr-o ora, doua, trei. Ceea ce era putin cam fortat, nu odata intamplandu-se ca unul dintre actorii accidentului sa fie in imposibilitatea de a se prezenta la politie, stiu eu, datorita unor obligatii de serviciu sau de alta natura, de aceea s-a cazut de acord ca acest interval de timp sa fie mai relaxat. Adica de 24 de ore.
- Ce se intampla daca nu te prezinti la Politie pentru a anunta accidentul comis?
- Potrivit reglementarilor in vigoare, celui in cauza i se va suspenda permisul de conducere pe timp de 30 de zile.
- Este bine sa se stie! Deci, orice fel de accident trebuie anuntat, fie si o lovire usoara a autovehiculului?
- Orice fel de accident soldat cu pagube materiale.
Cauze si cauze
- Ati fost plecat o saptamana in Germania...
- Da, am participat alaturi de colegi din alte 26 de tari europene la un seminar profesional.
- Spuneti-ne, asa, pentru comparatie care sunt la nivelul Europei principalele probleme pe linie de circulatie?
- Luand in considerare ceea ce s-a discutat la seminarul amintit, trei ar fi problemele mai mari cu care se confrunta celelalte politii rutiere: viteza excesiva, conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului si drogurile si nepurtarea centurii de siguranta in timpul condusului masinii.
- Vizavi de aceste lucruri, noi, cum stam? Noi, insemnand judetul Arad.
- La noi principalele probleme care ne dau mari batai de cap sunt, in ordine: pietonii, nepurtarea centurii de siguranta in timpul sofatului si conducatorii mopedelor si motocicletelor. Am deschis discutia cu pietonii pentru ca acestia sunt tot mai supusi unor accidente de circulatie, datorita atat lor prin ignorarea flagranta a unor reguli de circulatie (si indeosebi traversarii strazii pe unde ii taie capul!), cat si datorita unor conducatori auto. Iar in privinta acestor din urma neacordarea prioritatii de trecere la trecerile pentru pietoni ramane si continua sa ramana principala cauza a unor tot mai multe si mai grave accidente de circulatie. Cat despre mopedisti si motociclisti aici viteza excesiva si nepurtarea castii de siguranta ne creeaza cele mai mari probleme. Unde duce seninatatea cu care unii privesc regulile de circulatie, judecati si dv. Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent pe raza judetului Arad s-au inregistrat 28 de accidente grave in care si-au pierdut viata 38 de persoane, iar alte 69 au fost ranite. Nu este mult? Eu zic ca este prea mult, fie numai daca ne gandim la cei 38 de oameni decedati!
Liber la detectoarele de radar
- S-a tot discutat in ultimul timp despre aceste asa-numite detectoare de radar. Spuneti-ne, dle. Lile, la noi in judet se "poarta" asa ceva?
- Oho, si cum inca, ceea ce n-ar fi un capat de tara daca posesorii lor ar intelege ca viteza in exces, cu detector de radar pe masina sau fara el, mai devreme sau mai tarziu se intoarce impotriva lor. Cu consecintele pe care le vedem zilnic cel mai adesea tragice.
- Deci pana la urma disputa daca este sau nu este legal sa ai un detector de radar pe masina s-a transat in favoarea celor dintai.
- Da, folosirea detectoarelor de radar este, cel putin la data la care vorbim, legala. In schimb, este ilegala si se pedepseste aspru utilizarea unor dispozitive antiradar, adica a unor aparate care incearca sa bruieze aparatele radar ale politiei.
- Cum, exista si asa ceva?
- Din pacate, exista, si de aceea tinem sa atragem foarte serios atentia asupra ilegalitatii si urmarilor folosirii unor astfel de aparate de catre unii soferi care se considera mai "isteti".
- O ultima intrebare, dle. Lile: ce se intampla cu cei care la data aparitiei Ordonantei calcasera pe bec si fusesera sanctionati conform vechilor reglementari? Li se "iarta pacatele" si beneficiaza si ei de noile reglementari?
- Pacatele nu li se iarta, adica sanctiunea ramane cea stabilita anterior, doar ca reprimirea permisului de conducere se face in conditiile prevazute de Ordonanta.
- Mai exact, nu vor mai fi nici ei obligati sa dea acel test decat daca vor sa reduca perioada de asteptare.
- Intocmai.
- Domnule subcomisar, va multumim pentru interesantele noutati comunicate.

Mircea Dorgosan- Informatia Aradului

  • Casa memoriala "Ioan Slavici" din Siria ar putea deveni un obiectiv atractiv pentru turistii straini

Muzeul Memorial "Ioan Slavici" incearca sa atraga turistii straini  - Virtual Arad News (c)2007Administratia Muzeului "Ioan Slavici" din localitatea Siria intentioneaza sa atraga cat mai multi turisti straini, in special pe cei din Ungaria, pentru a revigora activitatea institutiei. 
Potrivit celor declarate de Ileana Florea, custodele muzeului, numarul vizitatorilor este foarte mic la ora actuala, una dintre cauze fiind amplasamentul izolat.
"Suntem foarte defavorizati de mai multi factori. Unul dintre acestia este amplasamentul, pe un drum judetean care nu este foarte circulat. De asemenea, reteaua scolara de grupuri organizate nu mai exista, ceea ce a dus la scaderea numarului vizitatorilor. Nu mai vorbesc de faptul ca excursii organizate cu tematica nu se mai fac de zeci de ani, astfel ca istoria acestui muzeu risca sa se piarda in favoarea Internetului. De aceea, intentionam sa atragem turisti straini care ne-ar putea ajuta sa ne facem cunoscuti in intreaga lume", a declarat Ileana Florea.
Numarul celor care trec pragul muzeului "Ioan Slavici" se situeaza intre 2000 si 3000 de persoane pe an, aceasta insemnand si venituri de acelasi nivel, in conditiile in care un bilet de intrare se vinde cu un leu. Majoritatea celor care s-au declarat interesati sa vada locurile copilariei si tineretii marelui clasic aradean sunt persoane din judetele Timis, Bihor si Hunedoara care vin in statiunea Moneasa si, in drum, se opresc si la muzeul din Siria. 
Ileana Florea crede ca muzeul va prinde bine la turistii maghiari din cauza ca acesta a fost amenajat intr-o cladire care a apartinut unui nobil slovac, care a devenit unul dintre cei mai loiali cetateni maghiari din perioada statului habsburgic. 
"Am amenajat in muzeu un colt cu cateva manuscrise apartinand Antoniei si lui Ioan Bohus. Acestia au fost proprietarii castelului care adaposteste muzeul. Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revolutionare maghiare in fata generalilor austrieci si rusi, la 13 august 1849", a mai precizat Ileana Florea.
Custodele Muzeului "Ioan Slavici" isi pune sperante si in sosirea in localitatea aradeana Siria a turistilor din Germania, Franta si Italia, tari care au beneficiat de traduceri in limbile pe care le vorbesc ale operelor marelui scriitor aradean. 
Acest lucru se va putea concretiza, insa, numai printr-o promovare accentuata, din partea autoritatilor judetene.
Pana la sosirea turistilor straini, la Muzeul "Ioan Slavici" din Siria sunt organizate simpozioane si concursuri inter-scolare, pentru a deschide elevilor apetitul pentru lectura, denaturat in ultimii ani de pasiunea pentru internet.
Dan Slavici, nepotul marelui clasic aradean Ioan Slavici, a fost prezent la Arad in anul 2003, pentru ca impreuna cu autoritatile locale sa stabileasca demersuri de aducere a ramasitelor pamantesti ale unchiului sau acasa. 
"Dorinta batranului meu unchi a fost sa fie inmormantat acasa. Adica aici, la Siria, unde s-a nascut. A fost una dintre ultimele lui dorinte si nu ma voi lasa pana nu o sa i-o implinesc. Plus ca, aici am gasit o deschidere nemaipomenita de a i se cinsti memoria asa cum se cuvine. Acolo, la Panciu este inmormantat in cimitirul bisericii, aici i se va ridica un mausoleu", a declarat, la vremea aceea, Dan Slavici. 
Impreuna cu conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, nepotul marelui clasic a gandit amenajarea in localitatea aradeana Siria a unui mausoleu in centrul civic al Siriei unde sa fie stramutate ramasitele pamantesti ale scriitorului, precum si infiintarea unui Centru de studii universitare care sa-i poarte numele. 
De asemenea, odata cu aducerea la Arad a ramasitelor pamantesti ale scriitorului, localitatea Siria unde se afla si Muzeul Casa memoriala a lui Ioan Slavici ar intra in circuitul cultural national. 
Insa, proiectul este blocat de refuzul vehement al autoritatilor din Panciu, care refuza sa aprobe deshumarea osemintelor scriitorului si reinhumarea lor la Siria.
Muzeul Ioan Slavici din Siria este gazduit de castelul Bohus, cladire construita in stil neoclasic, incarcata cu o bogata istorie. 
Aici a fost semnat actul de capitulare al armatei revolutionare maghiare in fata generalilor austrieci si rusi, la 13 august 1849. 
Ioan Slavici s-a nascut la Siria, in 18 ianuarie 1848. 
Casa modesta a parintilor sai nu mai exista. 
O placa de marmura, asezata de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indica ulita pe care se afla casa lui Savu si Elena Slavici. 
Expozitia dedicata scriitorului cuprinde patru sali in care, prin fotografii, manuscrise, carti si ziare, este evocata personalitatea complexa a acestuia. 
De o valoare documentara dar si emotionala deosebita este prezenta unei parti din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880 – 1883 pe cand acesta se afla la Bucuresti, gazduindu-l pe Mihai Eminescu. 
In 1970 a fost amenajata expozitia permanenta dedicata vietii si activitatii compozitorului Emil Montia (1882 – 1965) care s-a stabilit la Siria din 1906. 
A fost reconstituita camera de lucru a acestuia, cuprinzand mobilierul original, pianul, vioara, partituri, culegeri de folclor si fotografii de familie.
Desi functioneaza din anul 1970, Muzeul din Siria nu a fost restaurat pana in l995, cand Consiliul local Siria a fost refacut acoperisul cladirii, iar Consiliul Judetean Arad a alocat fonduri pentru efectuarea unor ample lucrari de refacere si de restaurare interioara a muzeului. 
Ar mai fi nevoie de fonduri pentru renovarea exteriorului cladirii, care se degradeaza pe zi ce trece, insa in ultimii ani atat autoritatile locale cat si cele judetene nu au gasit fonduri pentru acest obiectiv. 

Mihaela Cerna - Observator

  • Mai multi infractori la frontiera de vest a tarii

Tot mai multi infractori incearca vigilenta Politiei de FrontieraInfractionalitatea la frontiera a depasit asteptarile autoritatilor.
Desi se miza pe faptul ca dupa intrarea Romaniei in UE vor fi mai putine abateri la frontiera de vest a tarii, realitatea din teren arata cu totul altceva.
"Desi ne asteptam ca numarul infractiunilor la frontiera sa scada dupa integrarea in UE, acestea au crescut foarte mult, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, predominand in mod deosebit, falsurile in documente - falsurile cartilor de identitate si al pasapoartelor. Infractionalitatea la frontiera a crescut cu aproximativ 18% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, si predominante sunt falsurile la documente", a declarat seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, comisar-sef Ioan Handra.
Top infractori
In topul celor care apeleaza la acte falsificate se afla moldovenii si turcii, care sunt aproape la egalitate atunci cand vine vorba de a iesi ilegal din Romania.
In primele sase luni, aproape 200 de moldoveni si turci au fost descoperiti cu acte falsificate. 
Preponderenta in aceste infractiuni o reprezinta cetatenii moldoveni si turci, care se prezinta cu documente falsificate romanesti, respectiv bulgaresti.
"O problema pe care o intampinam aici, in zona noastra de competenta, este cea a minorilor, care vin foarte multi cu documente care nu sunt in regula si nu sunt conform cu legislatia in vigoare", ne-a mai declarat comisar-sef Ioan Handra.
Politistii de frontiera din judetul Arad au retinut cele mai multe persoane care s-au folosit de documente false. 
Aproximativ 48 la suta din totalul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera au fost descoperite la frontiera din judetul Arad.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tragedie. Un tanar inecat la Taut va fi inmormantat chiar de ziua lui!

Un tanar din Arad s-a inecat la barajul de la Taut - Virtual Arad News (c)2007Un tanar din Arad s-a inecat in lacul de acumulare al barajului de la Taut
Ilie Cotu venise inca de vineri, impreuna cu mai multi tineri pentru a petrece un week-end plin, cu atat mai mult cu cat comuna se pregatea, duminica, de sarbatoare campeneasca. 
Iata ce declara seful de post, Marcel Halmagean: "grupul de tineri a venit la Taut inca de vineri, cu corturile. S-au distrat, s-a consumat multa bautura, inclusiv pe acest tanar l-am vazut baut. Azi (duminica) pe la 10.30 s-a urcat in vazul prietenilor pe turnul barajului de unde se regleaza debitul, dupa care a sarit in apa. Tinerii spun ca a revenit la suprafata, le-a facut cu mana, dupa care a disparut in apa. I-au sarit imediat in ajutor, l-au readus pe mal, a fost chemat de urgenta medicul care a incercat, mult timp, sa-l resusciteze, dar fara rezultat." 
Se pare ca facuse infarct din cauza socului produs de apa rece. 
Pe 19 iulie urma sa implineasca 24 de ani. 
Mama si fratii sai sunt in Spania, iar tatal, revenit intre timp in tara, a fost anuntat despre tragedie la Bistrita, locul de nastere al tanarului. 
Cadavrul a fost transportat la morga din Santana, azi, urmand a i se face necropsia. 
Cheltuielile legate de transport si funeralii sunt suportate de patronul firmei din Arad la care Ilie Cotu fusese angajat.

F.R.Gh. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]