Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 19 iunie 2007
Stirile TVA aici
  • Interviu cu primarul Aradului, Gheorghe Falca

Primarul Gheorghe Falca este din nou supus tirului intrebarilor ziaristilorDespre scandaluri, neintelegeri, investitii si alegeri, cu primarul Aradului, Gheorghe Falca.
Adevarul:
Scandalurile par sa se tina scai de Primarie. Cel mai mediatizat dintre acestea este cel legat de Elecon. Cine va plati pentru neregulile din aceasta afacere si cum se va indrepta situatia, avand in vedere sentinta care anuleaza hotararea CLM de vanzare a terenului catre Elecon?
Gheorghe Falca: Sunt surprins de inceputul interviului, mai ales ca eu nu am dat de mult un interviu la ziarul Adevarul si, daca acesta este interesul ziarului, imi confirma ca, in loc sa discutam despre lucruri care sunt asteptate de cetateni, despre proiecte, discutati de interesul unor oameni si dati si verdicte. In primul rand, de Primaria MunicipiuluiArad nu sunt scandaluri legate scai si ar fi bine sa intrati in memoria dvs. sa vedeti acest lucru. In al doilea rand, nu sunt nereguli in acest caz si, in al treilea rand, verificati ce a dat instanta si ce a anulat. Si va rog pe acest subiect sa ne oprim, pentru ca nu este un subiect care este astazi interesant pentru ca deja este cunoscut de populatie.
Adevarul: Nici situatia din Zona Zadareni nu este lamurita. S-au investit sume enorme de la Guvern in infrastructura, iar terenurile sunt revendicate.
Gheorghe Falca: Si aici aveti o informatie gresita. In Zona Industriala Zadareni nu exista actualmente nici un teren revendicat, pentru ca ele sunt deja proprietate privata. Iar noi bagam infrastructura in municipiul Arad. Aceasta infrastructura se face la nivel de largire a drumului, care ramane al municipiului Arad, introducerea canalizarii care merge spre Zadareni si spre Alfa, pentru a permite zonei Aradul Nou sa se canalizeze.
Adevarul: Acestea nu sunt singurele investitii. Se vorbeste de un nou spital judetean, de doua campusuri scolare.
Gheorghe Falca: Aceste lucruri sunt investitii in zona noastra, pe un anumit teren, la care exista o solicitare ca si revendicare, dar eu cred ca prioritatea pentru noi si sper ca si pentru alte institutii din municipiu, sunt constructia spitalului judetean si a doua campusuri scolare.
Adevarul: Ca sa fim lamuriti, ne spuneti ca afacerea Zadareni merge foarte bine?
Gheorghe Falca: Eu cred ca ar fi bine sa spuneti afacerea dvs. Nu stiu ce afacere.
Adevarul: Bine, sa spunem Zona Industriala Zadareni.
Gheorghe Falca: Pai dvs. continuati, din nou, sa dati verdicte. Va rog frumos, poate veti demonstra oamenilor ce inseamna Afacerea Zadareni? Caci noi nu stim. Daca a construi zone industriale, un spital judetean si doua campusuri este o afacere, confirma ce spuneam la inceput ca dvs. aveti interesul de a face un interviu pe alte teme decat pe cele pentru municipiul Arad.
Adevarul: Alegeti-va dvs. tema, daca pe subiectele noastre nu vreti sa detaliati. Haideti sa vorbim de investitiile ce se fac in Arad. Care se executa acum, dar si la ce sa ne asteptam in viitor. Si spun aceasta si tinand cont de proiectul cu BERD, care ar fi trebuit sa inceapa si nu a mai inceput. Mai este un an de mandat. Se vorbea, la un moment dat, ca va demara anul trecut.
Gheorghe Falca: Proiectele nu se fac pe mandate. Se fac pentru municipiul Arad. Asa cum stiti, cei de la BERD au solicitat sa marim aceasta valoare a proiectului. Este un lucru bun pentru Arad, pentru ca se mareste numarul de obiective care se fac in oras. In curand, vom avea din partea BERD-ului definit castigatorul licitatiei. Din punct de vedere al altor lucrari, imi pare rau de informarea cetatenilor la nivelul acestor proiecte, pentru ca e normal ca oamenii sa fie informati de lucrarile care se fac in municipiul Arad, de santierele care sunt si prin care incercam sa obtinem un confort mai mare in municipiul nostru. In acest moment sunt, si puteti verifica, 62 de santiere, 62 de puncte de lucru, ceea ce nu ati mai vazut de mult in municipiul nostru. Daca veti merge in Alfa, veti vedea, se construieste in Alfa; daca veti merge in Micalaca, veti vedea ca se construieste in Micalaca; daca mergeti in Gradiste, veti vedea ca se lucreaza atat la canalizare, cat si la modernizarea drumurilor; daca mergeti in Vlaicu, veti vedea ca se construieste in Vlaicu si pot continua cu multe cartiere din municipiul Arad.
Adevarul: Totusi proiectele mari, BERD si canalizarea din cele trei cartiere, par a fi in intarziere. Cel putin BERD-ul.
Primarul Falca despre sistematizarea circulatieiGheorghe Falca: Dvs. nu aveti de unde sa stiti despre ceea ce inseamna o activitate la nivelul relatiei cu BERD-ul, pentru ca pana acum Aradul nu a avut acest lucru. Nu aveti o experienta in acest domeniu. Pot sa spun ca legatura cu BERD-ul nu este o legatura institutionala, ca si cu unele institutii din Arad. Sau din judet. BERD este cel care defineste raportul de relatii, pentru ca el este finantatorul. In acest moment, avem consultanta finalizata, este finalizat constructorul pentru BERD, se fac relatiile contractuale intre constructor si BERD si apoi BERD va prezenta public castigatorul licitatiei. De aceea reprosul care mi-l aduceti este nefondat, pentru ca acestia sunt termenii BERD-ului. Jucam cum decid ei. De aceea, nu as vrea sa confundati o licitatie facuta de Primarie cu una facuta de BERD.
Adevarul: Nu confundam. Ne ghidam dupa declaratiile facute de dvs. in urma cu un an, cand ne-ati spus ca vor incepe lucrarile anul trecut sau anul acesta, in primavara.
Gheorghe Falca: Noi speram sa inceapa lucrarile anul acesta in primavara, dar sperantele noastre au fost infirmate de dorinta BERD de a da o dimensiune mai mare.
Adevarul: Ce apare in plus in prima faza?
Gheorghe Falca: Sistemul de semaforizare, sistemul de urmarire, cele 24 de intersectii reglementate; sunt cateva puncte mult mai mari, care evident au crescut si valoarea, dar si confortul in traficul din municipiul Arad.
Adevarul: Acestea erau prevazute in proiectul initial?
Gheorghe Falca: Erau prevazute in proiectul de 40 de milioane de euro.
Adevarul: Aveti o relatie destul de tensionata cu prefectul Gavril Popescu. Ce va mana in lupta, ca sa spunem asa?
Gheorghe Falca: Iarasi dvs. faceti o confuzie si dati un verdict. Nu am o relatie proasta cu nimeni. Nu cred ca m-ati vazut pe mine iesind public sa spun ceva despre cineva. Ca trebuie sa raspund la anumite atacuri, acesta este rolul si cred ca obligatia mea. Dar de aici si pana la a compara cu alte institutii e cale mare. Eu, pana una alta, sunt primarul municipiului Arad, ales de catre cetateni.
Adevarul: Pentru ca tot ati amintit de alegeri, pentru 2008 la ce sa ne asteptam, tinand cont de toate scandalurile sau, haideti sa folosim un termen care sa fie si pe placul dvs., de toate neplacerile.
Gheorghe Falca: Constat ca dvs. doriti sa nu mai candidez. Eu sunt un primar care am avut foarte putine scandaluri, cele care au fost si sunt la nivelul fiecarei administratii. Vad ca sunt repetate mai mult de dvs. decat de altii. Va pot spune ca ma bucur de aprecierea oamenilor in municipiul Arad si e logic sa merg mai departe in proiectul nostru de a moderniza municipiul Arad.
Adevarul: Va multumesc.
Gheorghe Falca: Vreau totusi sa am o incheiere.
Adevarul: Spuneti, domnule primar.
Gheorghe Falca: In final, doresc sa multumesc cetatenilor care au fost alaturi de noi la referendumul din 19 mai. Multumesc pentru votul pe care l-a primit presedintele Romaniei, de 83 la suta in municipiul Arad. Le multumesc celor care m-au incurajat in acea perioada si le multumesc si pentru increderea pe care o primesc in fiecare zi cand ma intalnesc cu cetatenii la santierele din Arad, in intalnirile oficiale din Arad. Si sper ca echipa pe care am facut-o impreuna cu ei sa mearga mai departe pentru a face cat mai multe lucruri in municipiul Arad.
Gheorghe Falca despre...
... intentia de vot
Despre procentul de 83% obtinut de Traian Basescu la alegeri si despre posibilul plus de incredere dat primarului in a candida la alegerile din 2008, Gheorghe Falca sustine ca "in municipiul Arad sunt mai multe sondaje. In acest moment, nu exista nici un sondaj in care primarul Falca sa nu aiba peste 60% intentie de vot".
... investitii
Primarul a punctat si alte cateva investitii ce se realizeaza in acest moment in Arad: "Important este sa ne atingem obiectivul propus, pentru ca am reusit sa atragem foarte multi bani pentru municipiul nostru si acesti bani trebuie sa se vada in modernizarea infrastructurii si apoi in modernizarea altor zone din municipiul Arad. Cum sunt locuintele. In acest moment avem: in faza finala un bloc social si inca sase blocuri pentru tineri; modernizarea pietelor, ceea ce inseamna Piata Mihai Viteazul si constructia unei piete in Fortuna; investitiile din invatamant, care sunt enorm de mari, la nivelul a peste 200 de miliarde de lei. Aceste proiecte vor aduce confort oamenilor si cred ca acesta este scopul unei administratii locale".
Date personale:
FALCĂ GHEORGHE
Data si locul nasterii: 22 ianuarie 1967, Brad
Starea civila: casatorit
Functia: primarul Municipiului Arad, din 2004
Profesia: inginer constructor, doctorand in cadrul Universitatii Tehnice Timisoara

A.B.- Adevarul

  • La Piata Mihai Viteazul, oferta bogata de produse agroalimentare

Piata Mihai Viteazul este bine aprovizionataAradenii care isi fac cumparaturile din Piata Mihai Viteazul, cunoscuta si Piata Mica, au posibilitatea sa isi aleaga ce produse doresc sa consume zilnic. 
Aici se pot gasi, de la ceapa, morcovi si castraveti pana la cartofi si varza. 
Fructele autohtone sunt si ele prezente pe piata. 
La cirese, visine si la zmeura se sta la rand pentru ca sunt proaspete si arata bine.
In ceea ce priveste lucrarile de modernizare a Pietei Mihai Viteazul, Daniela Sabau, director general SC TOP SA, ne-a declarat: "Am comandat lucrari in plus pentru piata agroalimentara, respectiv hidranti pentru spalarea legumelor si fructelor, care nu au existat pana acum. In zilele urmatoare asteptam mesele din fibra de sticla, care vor fi amplasate in fostul bazar, urmand sa schimbam si copertina albastra". 
Despre produsele agroalimentare Ioan Jura, administrator Piata Mihai Viteazul, a subliniat ca: "zarzavaturile si cartofii sunt in cantitati mari pe piata. Au aparut si ciresele si visinele de la producatori. La sfarsit de saptamana se vinde in cantitati mari orice fel de produse fiind si cumparatori foarte multi".
Intrebat daca au existat plangeri, in ultima perioada, privind furturile din buzunare, Ioan Jura a precizat ca acestea s-au rarit. "Vine si politia si ne ajuta, dar ne descurcam si cu gardienii nostri". 
Nelu Rosu, din Macea : "Am vandut mai bine putin ca alte zile. La sfarsit de saptamana merge mai bine ca alte zile".
Maria Boboescu, de la ferma Neudorf: "Avem sase hectare jumatate de zmeura, iar vanzarea este asigurata, pentru ca nu avem concurenta din import. Este o investitie mare, dar rentabila".

Daniel Albu - Informatia Aradului

  • Motociclist spulberat de o masina

Inca o victima a circulatiei,  un tanar si-a pierdut viataUn tanar in varsta de 30 de ani, a murit, duminica seara, dupa ce s-a izbit in plin cu motocicleta de o masina.
Accidentul a avut loc pe soseaua de centura a orasului, care duce spre vama Nadlac. 
Din pacate, insa, o masina, care nu s-a asigurat cand a iesit dintr-o benzinarie, l-a lovit in plin. 
In urma impactului cu masina, tanarul motociclist a fost aruncat cativa metri in aer si si-a zdrobit capul de asfaltul soselei.
Din primele cercetari efectuate de politisti, s-a stabilit ca victima nu poseda permis de conducere categoria A si s-a angajat in depasirea unor autoturisme. 
Politia spune ca motociclistul depasea regulamentar si ca masina i-a taiat calea. 
Politistii continua cercetarile pentru a stabili cauzele si conditiile in care s-a produs tragedia.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Demersuri pentru repararea drumurilor, la Tarnova

Primarul Tarnovei este interesat de starea drumurilor comunaleDintre toate lucrarile de infrastructura pe care trebuie sa le realizeze o administratie, drumurile - mai exact starea lor - sunt cele care dau cele mai multe batai de cap. 
Asta pentru ca pana sa simta nevoia canalizarii sau a unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, drumurile creeaza locuitorilor o seama de probleme. Iar de aici si pana la nemultumiri nu mai este decat un pas. 
Poate si pentru acest lucru, primarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu, a incercat in ultimii ani sa repare tot ce a insemnat cai rutiere ce fac legatura intre satele componente ale comunei. 
Din pacate, sumele mult prea mari ce trebuie investite indeparteaza momentul in care drumurile din comuna vor fi toate la nivelul acceptabil al Uniunii Europene.
Agrisu Mare - Draut
Cu toate acestea, reparatii s-au facut. Si se fac in continuare. 
Chiar in acest moment exista doua mari santiere. Unul este pe drumul DC 65 ce face legatura dintre Agrisu Mare si Draut. 
Acesta - ne spune primarul Florin Farcasiu - este gata in proportie de 90%. "Pe traseul Agrisul Mare - Draut, localitati apartinatoare, se asfalteaza o portiune de 4,1 kilometri, dupa ce am primit finantare de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltarii. A fost turnat asfaltul si urmeaza sa fie turnat stratul de uzura, apoi vor fi amenajate iesirile catre alte drumuri. A fost o lucrare extrem de costisitoare, dar a fost finantata de Guvernul Romaniei, prin HG 577/2005", spune Farcasiu, amintind totodata de faptul ca pana acum nu au fost primite decat 10% din fondurile necesare. Pana in acest moment sunt decontate S-a terminat de asfaltat drumul spre Casoaia pana la Araneag - Virtual Arad News (c)2007lucrari in valoare de 207.000 lei. "Avem norocul ca firma constructoare ne-a inteles, a lucrat pe banii ei si noi vom plati la final. Trebuie sa vina, insa, banii de la Guvern pentru a putea plati", mai spune Farcasiu.
Agrisu Mare - Maderat
Nu acelasi lucru se poate spune de tronsonul Agrisu Mare - Maderat, care are 5,5 km, din care au fost realizati doar
3 km. Despre aceasta bucata de drum, primarul Florin Farcasiu spune ca va fi gata in cel mai scurt timp. 
In lungime de 5,5 kilometri, drumul a beneficiat de finantare de la bugetul local, insa SC Constructii Rutiere SA, castigatoarea licitatiei pentru modernizare, a dat dovada de neseriozitate in ceea ce priveste executia. 
"Am propus rezilierea contractului cu societatea in cauza pentru ca a tergiversat nepermis de mult lucrarile la acest drum. Prevederile bugetare pentru acest an sunt de 300.000 de lei, suma asigurand finalizarea a doar 3,5 kilometri din drumul respectiv"
, a mai sustinut primarul Tarnovei.
Tarnova - Casoaia
Cel de-al treilea tronson important pentru viata economica a comunei este cel care leaga Tarnova de satul de vacanta de la Casoaia. 
Prima parte a drumului, Tarnova - Araneag, este gata. 
"Drumul a fost asfaltat pana la Araneag. Este vorba de o bucata de drum de 8 km care a fost asfaltata si mai urmeaza o bucata de aproximativ 4,5 km pana la Casoaia. Acel tronson este in sarcina Consiliului Judetean Arad. Acum se lucreaza la studii si la proiectul tehnic si speram ca va intra pe lista de investitii de anul viitor, ceea ce inseamna ca pana la jumatatea lui 2008 sa fie gata
", a declarat primarul comunei Tarnova, Florin Farcasiu.

Anca Pascutiu - Observator

  • Aradul muzical – Muzica pentru toate gusturile

Filarmonica se pregateste de inchiderea stagiuniiOrchestra Filarmonicii locale, avandu-l in frunte pe directorul sau, dr. Frandes Dorin, a propus un program mai lejer, lucrari create in general in Lumea Noua, peste ocean, lansate pe Broadway sau pe ecranele cinematografelor, ajunse si pe la noi, vrajind o multime de spectatori.
Ne amintim de alte reusite ale aceluiasi dirijor cu acest gen de muzica, dar si de cele trei prezente la Arad ale lui Valentin Radu, cand, de fiecare data, sala Filarmonicii a fost plina.
Programul de joia trecuta a inceput cu "Raider’s Marsh" de John Williams, care este tema centrala din filmul de aventuri Raiders of the Lost Ark (1981) al lui George Lucas si Steven Spielberg, film ce prezinta eforturile unui arheolog de a recupera Arca pierduta in nordul Africii in vremea ocupatiei germane (dupa V. Radu). Orchestra a redat elanuri, energii si momente dominate de lirism, intr-o evolutie ce a captat auditorii.
Nevoia de delicatete si visare a fost cu siguranta satisfacuta de montajul sonor selectat din celebra pelicula “Love Story” a carei muzica e semnata Francis Lai, discurs imbogatit timbral de solo-ul de pian al lui Sorin Dogariu, care a adus un plus de finete, prin contrast, de trairi profunde.
Nuantarea sensibila, dozajul timbral atragator, o agogica adecvata, au reeditat succesul selectiilor din musica-ul “The Phantom of the Opera” semnat Andrew Lloyd Webber, relevand o multitudine de stari sufletesti.
Selectia orchestrala realizata de Bob Lowden din musical-ul "Cats" al aceluiasi A.L.Webber, pe versuri ale lui T.S.Elliot dedicate copiilor, a transmis melomanilor aradeni prin intermediul orchestrei lui Dorin Frandes lirism, meditatie calma, veselie, dramatism.
Iubitorilor de muzica pop le-a fost oferita piesa "Imagine" a prolificului John Lennon, devenita imn al organizatiilor antirazboinice, pare-se cea mai reusita din perioada post-beatles.
Din multimea muzicilor create de dirijorul si compozitorul John Williams pentru programe de televiziune (cu doua premii Emmy) si cele ale 75 pentru filme, aradenii au ales muzica pentru "The Empire Strikes Back", al doilea din Trilogia "Razboiul stelelor
", sugerand conflictul dintre puterea malefica a Imperiului Galactic si duiosia ce caracterizeaza unele personaje, comicul contrast intre fortele combatante, bunatatea si intelepciunea Maestrului, triumful fortelor binelui.
Prelungile aplauze ale publicului denota satisfactia de a fi participat la o manifestare reusita.
Partea a doua a concertului a fost sustinuta de formatia "Prezent" a Liceului de Arta "Sabin Dragoi", infiintata in anul 2000, alcatuita din: Mario Florescu (tobe), Lucia Florescu (marimba, vibrafon), Sorin Tomus (marimba, percutie), Alexandru Unc (percutie), Alexandru Darau (marimba, percutie), Alex Florescu (marimba, vibrafon), Alexandru Bocea si Bogdan Nica (percutie), Cristian Petica (saxofon), Cosmin Herbei (chitara), Atilla Frunda (bass), Daniela Sopitco (keynboard), Mihai Ardelean (keynboard, flaut). 
Ansamblul a sustinut concerte in cluburi elitiste din Arad, Brasov, Bucuresti, Timisoara, dar si din Germania, Luxemburg, Ungaria, participand si la festivalurile de jazz de la Garana si Timisoara (2004), Sibiu (2005, 2007) sau la Festivalul Artelor de la Bucuresti (2005) si la cel de percutie de la Piatra Neamt (2006).
La concertul de la Filarmonica, formatia a interpretatat piese din sfera etno – jazz si teme latino semnate : Carlos Santana, Pibo Marquez, Dave Weckl, Sergio Mendez.
Veniti de la o manifestare importanta de la Targoviste, Festivalul International al Artelor "Babel-Elemente", grupul a reusit sa atraga spectatorii intr-o actiune muzicala participativa, cu intreaga sala.
Scuza conducatorului formatiei, prof. Mario Florescu, de a nu avea la indemana boxe mai tari, mai bubuitoare, am zice noi, ne determina sa observam ca uniformitatea sonoritatilor intense, masive, cu care se vaneaza un gen de paroxism, nu numai ca saraceste expresivitatea, ci e chiar daunatoare auzului, inclusiv al celor care il produc. Formatia a demonstrat chiar in concertul de care vorbim ca este capabila sa realizeze niste decrescendo-uri frumoase, insa doar la unele finaluri.
Ne amintim ca in formatia de percutie a profesorului Grigore Pop a Academiei de Muzica din Cluj unde s-a format Mario Florescu si sotia sa, care a concertat in sala Filarmonicii aradene, nuantele erau la loc de cinste.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
INCHIDEREA STAGIUNII

Giuseppe Verdi: Uvertura operei
"Forta destinului"
Aria Elvirei "Involami" din Ernani
"Coro di profughi scozzesi" din Macbeth 
Aria Aidei "Ritorna vincitor"
“Coro della procesione” din Lombarzii
Aria Ameliei "Moro ma prima in grazia" din Bal mascat
Corul "Fuoco di gioia" din Othello
Ruggiero Leoncavallo: Corul clopotelor din Paiate
Gaetano Donizetti: Preludiu si cor introductive, corurile “Che vuol dire cotesta suonata?” si “Canttiamo facciam brindisi” din Elixirul dragostei
Corul servitorilor din Don Pasquale
Corurile "D’immenso giubilo" si "Per te d’immenso giubilo" din Lucia di Lammermoor
Gioacchino Rossini: Uvertura la Italianca in Alger
Giacomo Puccini: Aria "Visi d-amore" din Tosca
Cor mut si Aria lui Butterfly "Un bel di vedremo"
Pietro Mascagni: "Intermezzo" si "Scena e Preghiera" din Cavalleria rusticana


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]