Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 19 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Inspectoratul Regional Pentru Protectia Consumatorului va avea sediul central la Arad

Cristian Stragea va prelua sefia Inspectoratului Regional pentru Protectia ConsumatoruluiConducerea filialei judetene a PNL a prezentat ieri in cadrul unei conferinte de presa, ordonanta de urgenta prin care se infiinteaza Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului.
Prin acelasi act normativ, in subordinea agentiei au fost infiintate 12 inspectorate regionale la nivelul intregii tari.
"Ma bucur sa va informez ca prin implicarea si lobby-ul facute de deputatul Titu Gheorghiof si de presedintele Cristian Stragea, Inspectoratul Regional Pentru Protectia Consumatorului din regiunea de vest, care are in subordine judetele Arad, Timis, Caras Severin si Hunedoara va functiona la Arad", a explicat Florin Galis, vicepresedinte al Organizatiei Municipale a PNL.
Acesta a adaugat ca este prima institutie regionala, dupa multi ani care ia calea Aradului in loc sa paraseasca Aradul, asa cum eram deja obisnuiti.
La randul sau Cristian Stragea, presedintele PNL Arad a subliniat ca aceasta decizie a avut la baza atat presiunile facute de liberalii aradeni la Bucuresti, dar si profesionalismul de care au dat dovada conducerea si inspectorii fostului Oficiu Judetean pentru Protectia Consumatorului.
In urma acestei transformari de statut, inspectorii de la Arad vor avea in atributii si coordonarea si monitorizarea activitatii din judetele arondate.

C.A.- Informatia Aradului

  • ICIM a luat si Renasterii

ICIM Arad va prelua modernizarea strazii Renasterii din MicalacaFirma aradeana a castigat si licitatia de reabilitare a strazii Renasterii, in contul a 30 de miliarde.
Societatea aradeana ICIM a castigat inca o licitatie de reabilitare a drumurilor din Arad, trecandu-si, ca atare, in cont mai toate lucrarile de gen din municipiu. 
De aceasta data este vorba de lucrarea de modernizare a strazii Renasterii, care i-a revenit acestei firme in urma licitatiei organizate de Primarie. 
ICIM se va alege, ca atare, in contul acestei lucrari cu ceva peste 30 de miliarde de lei vechi, urmand sa finalizeze lucrarea in iunie anul viitor, deci la exact 12 luni de la semnarea contractului.
Cat mai repede
Garantia de buna executie pentru lucrare e de 24 de luni, aceasta fiind in cuantum de 10% din valoarea lucrarii. 
Potrivit contractului dintre cele doua parti, executantul are obligatia de a incepe lucrarea cat mai repede cu putinta de la momentul la care va primi comanda de lucru din partea beneficiarului.
In contract se face referire si la intarzierile posibile in executarea lucrarii, acolo unde acestea nu se datoreaza beneficiarului si la modalitatile de plata ale contractului si ale posibilelor lucrari suplimentare.
Ar trebui poate amintit faptul ca reabilitarea strazii Voinicilor a costat Primaria Arad cu mult peste pretul initial, iar acest fapt s-ar putea repeta si in cazul strazii Renasterii, desigur in functie de ... descoperirile de pe santier.

A.B. - Adevarul

  • Moda modernizarilor si investitiilor pe datorie, in judet

Primarul Santanei - Viorel Enache va contracta un imprumut pentru noua primarieMai multe localitati din judetul Arad au in derulare proiecte care sunt puse in practica cu ajutorul creditelor obtinute de la bancile comerciale.
Astfel, constructia noii cladiri care va adaposti Primaria orasului Santana a inceput zilele trecute, dupa ce executivul local a luat un imprumut de la Banca Comerciala Romana (BCR). 
Creditul de 8,8 milioane de lei va fi utilizat pentru a ridica o cladire noua pentru Primarie, o casa de cultura, dar si pentru reabilitarea a 30 de kilometri de drumuri in localitate. 
Potrivit primarului orasului Santana, Viorel Enache, lucrarile de constructie au fost tinute pe loc pana cand proiectul a primit avizul Ministerului Finantelor: "Am contractat un imprumut in valoare de 8,8 milioane de lei, pe 20 de ani, iar perioada de gratie este de 3 ani. Lucrarile de constructie ale cladirii Primariei, cel mai important obiectiv din proiect, sunt prevazute sa se finalizeze in 18 luni"
La Santana va incepe si ridicarea unei case de cultura, proiect pentru care s-a intocmit deja studiul de fezabilitate. 
Viorel Enache a mai mentionat ca aceasta este cea mai mare investitie facuta in oras in ultimii 16 ani.
Pe langa noul sediul administrativ al orasului, centrul civic va mai cuprinde o casa de cultura, un amfiteatru in aer liber cu 500 de locuri, parcari, spatii comerciale, spatii verzi. 
Cu diferenta de bani care vor fi obtinuti prin creditare va fi realizata infrastructura din centrul orasului. 
De asemenea, pe langa modernizarea cailor de rulare, primarul mai vrea si modernizarea sistemului de iluminat public in localitate.
Si autoritatile locale din comuna Bocsig sunt decise sa se imprumute pentru reparatia mai multor drumuri din localitate si din satele apartinatoare. 
Primarul comunei Bocsig, Florin Ciul, a precizat ca bugetul local nu ii permite sa realizeze proiecte ambitioase de investitii si astfel se vede nevoit sa propuna consilierilor contractarea unui credit. 
"Fara bani, batem pasul pe loc pentru ca nu ne permitem sa facem lucrari mari de investitii. Vrem sa reparam majoritatea drumurilor din comuna, sa reabilitam trotuarele si sa finalizam introducerea retelei de apa in satul apartinator Manerau", a declarat Florin Ciul.
Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat, zilele trecute, contractarea unui nou imprumut in valoare de 33 de milioane lei. 
Primaria Arad vrea sa foloseasca acesti bani pentru modernizarea unor strazi din cartierele Micalaca, Subcetate si Gradiste. 
Suma care va fi repartizata, insa, acestei lucrari este de 23,1 de milioane de lei. 
Diferenta de bani de 9,9 de milioane de lei, va merge spre lucrarea de modernizare a strazilor Condurasilor si Kogalniceanu, un proiect ce trebuia finalizat din bani de la buget. 

A.P. - Observator

  • Preotii, in topul increderii

Preotii prezinta incredere pentru locuitorii de la sateUn studiu arata ca locuitorii din vestul tarii nu cred in alesii locali.
Banatenii de la tara si-ar pune preotii primari, pe primarii pe care ei i-au ales i-ar face viceprimari, iar din preotii si invatatorii din sate si comune ar structura Consiliile Locale.
Satenii din regiunea  de vest identifica preotul ca fiind "el lider maximo" cand vine vorba de personajul in care au cea mai mare incredere si care este perceput in comunitate ca si adevaratul conducator.
Aceasta situatie a iesit la iveala in urma unei cercetari sociologice realizate de Centrul de Asistenta Rurala (CAR) cu sprijin financiar din partea fundatiei americane Trust for Civic Society.
Sondajul a fost realizat in cele patru judete din vest: Timis, Arad, Caras Severin si Hunedoara, pe un esantion format din 800 de tarani.
Potrivit raspunsurilor, pentru mai bine de trei sferturi dintre banatenii care traiesc in mediul rural, preotul este adevaratul lider al comunitatii, in timp ce alesul local in exercitiu, respectiv primarul, reprezinta cu adevarat conducatorul numai in 66,5% din cazuri. 
Nu se implica desi stiu ca au dreptul
Doar un sfert dintre satenii din Banat considera ca au ceva sanse sa influenteze deciziile care se iau la nivel local privind viata comunitatii si de aceea, cu totii prefera sa nu se implice. 
Desi mai bine de jumatate dintre ei stiu ca potrivit legii au dreptul sa asiste la dezbaterea bugetului comunei, ca isi pot spune opiniile, nimeni nu o face.
Oamenii nici nu se duc la dezbateri, nici nu participa decat in foarte mica masura la luarea deciziilor, respectiv la sedintele Consiliului Local, iar cand sunt nemultumiti de cate ceva in comunitate, abia un sfert dintre ei se duc la primarie pentru a-si spune pasul.
Totusi, in ciuda faptului ca spiritul lor civic lipseste aproape cu desavarsire, cand sunt luati la intrebari, devin critici. Bunaoara, nici macar 40% dintre "vestici" nu apreciaza ca bune activitatile administratiilor publice locale. 
Cei mai acizi critici sunt taranii din Timis, insa nici acestia nu isi expun in fata celor care-i nemultumesc punctul de vedere.
Rezultate
Implicare in viata comunitatii: 
19% dintre banateni au participat la sedintele Consiliului Local (cei mai multi, 22,1% in Timis, cei mai putini, 12, 1% in Caras-Severin)
9,3% dintre banateni au participat la dezbaterea bugetului localitatii in care traiesc (cei mai multi, 12,2% in Arad, iar cei mai putini, 5% in Caras Severin). 
Munca voluntara nu renteaza:
9,5% dintre taranii banateni fac munca voluntara, in cea mai mare parte (2%) pentru biserica
Evolutie comunitara: 
55,5% dintre banateni apreciaza faptul ca satele si comunele in care traiesc au evoluat de la un an la altul, in timp ce doar 5% considera ca localitatile lor au inregistrat o regresie, restul apreciind ca dezvoltarea comunitatilor din care fac parte stagneaza. 
Perceptie
Agentul agricol, aproape inexistent
Desi multe dintre programele de asistenta din mediul rural au legatura cu principala activitate, respectiv cu agricultura, in ciuda faptului ca fiecare primarie are in organigrama un agent agricol, activitatea acestuia lipseste cu desavarsire. 
Cand vine vorba de fonduri SAPARD doar 1% dintre banateni au aflat informatii utile de la agent, majoritatea informandu-se din cu totul alte surse.

Georgeta Petrovici- Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Caprioara din Brazii a mai adus pe lume doi pui

Doi pui de caprioara au completat familia primarului din BraziFamilia primarului din localitatea Brazii s-a inmultit cu doi "membri".  
Este vorba de doi pui de caprioara care au fost adusi pe lume in urma cu cateva saptamani. 
Acum cativa ani mama puilor si-a gasit adapost in casa familiei primarului comunei. 
Bambi a fost salvata de la moarte de familia Maris, in urma cu patru ani. 
De atunci, desi au lasat-o libera prin padure, Bambi se intoarce, de cate ori simte nevoia, in casa din Secas a celor care o considera ca facand parte din familia lor. 
"Nu-mi vine sa cred ca Bambi are, din nou, pui si imi pare tare rau ca nu am fost acasa cand a fatat sa o mosesc asa cum am facut cand a nascut anul trecut. Am fost plecat, in vizita la copiii mei in Germania si tot am sperat ca nu naste pana nu ma intorc. Insa i-a venit sorocul mai repede", ne-a declarat Voichita Maris, sotia primarului de la Brazii, cea care se considera mama adoptiva a caprioarelor. 
Aceasta ne-a mai povestit ca, la intoarcerea din Germania a avut parte de un moment de tandrete din partea caprioarei Bambi cum numai in telenovele se mai poate vedea. 
Intalnirea dintre cele doua a fost extrem de emotionanta. 
"Primul lucru cand m-am reintalnit cu sotul l-am intrebat ce face Bambi si el mi-a spus ca sigur nu o sa ma mai recunoasca. Dar, eu nu am mai tinut cont ca am picioarele umflate din cauza drumului lung pe care l-am strabatut cu autocarul din Germania. Asa moarta de oboseala am alergat la marginea padurii sa o strig pe Bambi sa vad ca e bine. Nu va puteti inchipui ce a facut cu mine. M-a lins vreo jumatate de ora. Pe fata, pe maini, pe ochi. I-am dat salatini si dupa ce le-a mancat m-a cautat in buzunar sa vada daca nu mai am. Am plans de fericire cand am vazut-o si m-am emotionat foarte tare de primirea pe care mi-a facut-o. Ne-am imbratisat una pe alta, mai ales ca nu ne-am vazut de doua luni", ne-a povestit Voichita Maris. 
In semn de respect pentru cei care o ingrijesc, Bambi a venit intr-o zi insotita de un cerb din padure pe care l-a adus pana la poarta gradinii. 
Dupa ce s-a asigurat ca au fost vazuti cei doi au dat fuga in padure acolo unde sunt si ceilalti pui. 
Pentru familia Maris, caprioarele sunt un dar de la Dumnezeu. 
Chiar daca vor lasa puii de caprioara in libertate, sunt siguri ca acestia se vor intoarce, intr-o zi, in curtea lor, fie doar si pentru cateva clipe. 
Bambi are la gat o zgarda fosforescenta, ca sa fie cunoscuta si sa nu cada in bataia pustii. "Nu le-as da pentru nimic in lume. Poate daca ar dori cineva sa le ia la o gradina zoologica, insa nici in acest caz nu cred ca as putea sa ma despart de ele. Ar fi ca si cum mi-as da proprii copii", a conchis Voichitia Maris. 
De asemenea familia primarului ne-a mai declarat ca are probleme cu unii vecini care nu s-au atasat atat de repede de vietatile padurii si care si-au manifestat, in dese ori revolta fata de faptul ca Bambi le-a mancat legumele din gradina. 
Insa, familia  a achitat, de fiecare data, pagubele.

Claudia Untaru - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]