Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 22 mai 2007
Stirile TVA aici
  • Cine n-are mobila, sa regrete, ca o garnitura costa cat un avans la o masina buna

Garnituri de mobila pe care doar putini si le pot permite- Domnule, zic, ce pret accesibil are garnitura asta cu fotolii si canapea. 1600 de RON – merita toti banii.
- Pardon, 1600 de euro, ma corecteaza vanzatoarea blonduta, si zambeste amuzata de naivitatea pe care o afisez: auzi, garnitura import cu 1600 RON...
Targul de mobila de la Arad mi-a intarit trei convingeri: prima e ca societatea asta, a noastra, nu a fost inventata pentru oamenii saraci, al caror singur apanaj este privitul si comentatul, nu si cumparatul; a doua ca si bogatii plang, cand vad preturile propuse pentru mobilarea unei case; a treia – ca mobila (imi aminteam eu bine din povestile bunicilor) se face si din lemn, nu numai din placaj, plastic, rumegus presat si alte artificii poloneze.
Ce m-a surprins la targul acesta a fost numarul mare de firme unguresti si italiene care tatoneaza piata romaneasca.
Nu mai e o noutate, vin strainii din toate domeniile sa ne imbete cu marfa lor, dar parca la mobila ma asteptam sa avem o oferta autohtona mai bogata, mai diversificata.
Ori, pana si multe dintre firmele romanesti au de fapt capital italian.
Preturile, in consecinta, tin si ele pasul cu viziunea patronului despre vanzari: garnituri de bucatarie de la 1000 de euro, dormitoare de la 2000 de euro, biblioteci de la 1500 de euro, seturi cu fotolii si canapea la 1600-2300 de euro, scaune de cate 200 de euro, mese de 500 de euro.
Totul se dimensioneaza la moneda unica europeana, abia auzi pe la standuri discutandu-se de lei.
Pana si jacuzzi dintre cele doua pavilioane se vinde tot pe euro: 4000, asa, ca-ntre prieteni, pe perioada targului.
Mi-as lua mobila mica, dar nu-mi permit nici un scaunel.
Daca nu esti director de firma importanta, castigator la loto sau fericitul copil de bani gata al vreunui om de afaceri bazat, te invarti printre exponate si in loc sa iei mobila, iei pliante despre mobila.
Ca sunt pe gratis si le poti rasfoi acasa, cu gandul la cate ai putea face daca ai fi bogat.
Exista insa o solutie convenabila si pentru omul simplu: imitatia. Imitatia de lemn, imitatia de mobila.
Obiecte mai ieftine, croite pentru buzunarul celor mai putin pretentiosi, care nu se supara daca trebuie sa isi ansambleze singuri comoda, daca usa dulapului nu sta la boloboc si trebuie sprijinita cu un ic de hartie, sau daca se rup scandurile patului dublu dupa prima noapte romantica.
Pretul scazut inseamna ca nu iti iei mobila pe viata.
Garantia expira imediat dupa cumparare sau (in cazurile mai fericite) dupa descarcare.
Mobila autohtona si din import la targ Genul asta de mobila se gaseste la tot pasul: simpluta, eficienta pe termen scurt, pe cand te plictisesti de ea e buna de aruncat.
Biroul facut de fabrica de mobila din Arad pentru Nicolae Ceausescu a fost expus in toata splendoarea sa.
E uluitor, pacat insa ca expozantul nu s-a gandit sa afiseze undeva istoricul acestei biblioteci cu birou de lemn masiv, sculptat manual la comanda speciala a fostului sef de stat.
Cu ocazia asta am aflat ca ceea ce a mai ramas din IMAR si-a schimbat numele in Mobila Regala si isi exporta 90% din produse peste Ocean, in Statele Unite.
Apropo de biroul facut pentru Ceausescu: nu e de vanzare, a fost expus numai pe perioada targului; nu s-a facut o reevaluare a sa, probabil ca la pret se adauga si incarcatura simbolica, morala pe care o are aceasta piesa unica in lume.
La un moment dat, cu cativa ani in urma, se spunea ca ar costa 10 000 de euro.
Acum insa, la dinamica preturilor celorlalte piese de mobilier, se discuta deja despre o valoare de 30 de ori mai mare.
In definitiv, e vorba de mobilier din lemn masiv, sculptat (dantelat) manual, format din mai multe piese, inalt de peste doi metri si lung de vreo sase, cu un birou-minune si scaun cu piele naturala, un fel de tron, intr-adevar pretabil pentru un presedinte.
Pentru ca totul sa fie pe placul fostului presedinte s-a ales lemnul de paltin, iar la "cabinetul Nicolae Ceausescu" au lucrat trei arhitecti, patru proiectanti si 18 sculptori. Mobilierul cantareste trei tone.
Se spunea, la un moment dat, cu doi ani in urma, ca celebrul cantaret Elton John "a pus ochii" pe mobilierul lui Ceausescu.
Cel putin asa sustineau reprezentantii fabricii din Arad, care spuneau ca vor scoate la licitatie internationala mobilierul ce urma sa ii fie daruit lui Ceausescu de ziua lui.
Potrivit informatiilor pe care le avem, mobilierul comandat de membrii Biroului CC al PCR se dorea a fi scos la vanzare de societatea aradeana care l-a executat, pretul de pornire fiind de 300.000 de euro. Dublu fata de suma anuntata initial.
Purtand denumirea "Cabinetul N.C.", garnitura e compusa dintr-un birou si o biblioteca, piese care urmau sa fie montate in cabinetul de lucru al dictatorului.
Mobilierul urma sa fie facut cadou lui Nicolae Ceausescu in 1990, la 26 ianuarie, cand isi sarbatorea ziua de nastere.
Pana in acest moment insa piesa a ramas in colectia producatorului, care chiar intentioneaza sa il expuna in pavilionul expozitional pe care urmeaza sa il construiasca.
Macar pentru garnitura aceasta prezidentiala, si tot a meritat drumul pana la Expo Arad International.
Dar si pentru concluzia targului: daca ai buget mic, fa-ti mobila la comanda, care se croieste dupa nevoile si buzunarul tau.
Stilul, lemnul masiv, se platesc scump. Prea scump pentru aradenii care lucreaza pentru salarii romanesti.

Andrei Ando - Observator

  • Presedintele CJA cere urgentarea lucrarilor in statiunea Moneasa

La Moneasa se lucreaza intens la modernizarea statiunii - Virtual Arad News (c)2007Presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, s-a deplasat in localitatea Moneasa pentru a verifica stadiul lucrarilor la proiectul "Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Moneasa".
Acesta s-a declarat nemultumit de modul cum societatea care a contractat lucrarile a avansat  in finalizarea proiectului.
Presedintele CJA, alaturi de echipa tehnica, a analizat graficul de executie al lucrarilor la toate obiectivele: centru sportiv si administrativ, centru pentru informare turistica, statia de tratare, sursa de apa si reteaua de distributie, statia de epurare si reteaua de canalizare, reabilitarea DJ 792 B in statiune, alei pietonale, reabilitare teren joaca copii, reabilitare cladire izvor, reabilitarea fantana arteziana si reabilitare teatru de vara.
La aceste obiective au fost prezentate stadiile fizice, precum si posibilitatile de  cresterea a calitatii si ritmului de executie al lucrarilor.
"Am cerut societatii care se ocupa de lucrari sa suplimenteze de urgenta personalul si utilajele angrenate pentru obiectivul de la Moneasa, astfel incat ritmul sa fie mult mai alert. Imi voi intensifica deplasarile in teritoriu si trebuie sa facem toate eforturile pentru ca pana in 4 octombrie 2007 proiectul Moneasa sa fie finalizat", spune Iosif Matula.
Valoarea totala a proiectului se ridica la 4.078.660,60 euro,  din care finantare PHARE 2.745.754,32 euro, 915.251,44 euro cofinantare Fondul National, 278.575,78 euro contributie CJA, 139.079,07 euro contributie Consiliul Local Moneasa.

Nadia Bodran - Informatia Aradului

  • Seculici, chemat la presedinte

Presedintele PD Arad - Gheorghe Seculici este chemat de presedintele TariiGheorghe Seculici, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat, este invitat astazi la Bucuresti, pentru a da ochii cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Politicianul aradean ne-a declarat faptul ca a fost sunat si invitat pentru astazi dupa-amiaza la conducerea partidului, la o intrunire cu Traian Basescu, care vrea cel mai probabil sa fericite membrii filialelor unde referendumul a inclinat clar balanta in favoarea presedintelui Romaniei.
"Aradul este pe locul trei pe tara dupa Sibiu si Covasna", a punctat presedintele PD Arad, care a recunoscut ca nu stie inca daca la intrunire au fost invitati toti presedintii filialelor sau doar cei cu rezultate aparte.
Gheorghe Seculici a fost felicitat pentru rezultatul obtinut de Traian Basescu la referendum chiar si de presedintele organizatiei judetene a PNL Arad.

A.B.- Adevarul

  • Un spaniol vine sa trateze pentru un teren... de golf

Primarul orasului Sebis - Gheorghe Feies are in vedere si construirea unui aeroportEste asteptat la Sebis un om de afaceri din Barcelona, Spania, care reprezinta interesele unui grup de investitori interesati de oportunitatile din aceasta zona a Aradului.
Se pare ca investitorii sunt interesati de realizarea unui teren de golf, insa pentru acesta au nevoie de o suprafata de aprox. 100 de hectare.
Terenul ar urma sa profite de relieful diversificat al zonei, si sa intre intr-un circuit international al oamenilor de afaceri.
Primarul Gheorghe Feies sustine ca, in acest context, ar putea deveni interesant si proiectul aeroportului pentru care consiliul local a realizat deja o societate pe actiuni.
"Poate ca putem trezi interesul spaniolilor si pentru acest mic aeroport. Din discutiile preliminare am inteles ca exista disponibilitate de a investi intr-un astfel de obiectiv, iar ideea terenului de golf apartine exclusiv investitorului spaniol, care cauta un teren potrivit", sustine primarul.
"In acest moment, aprox. 1500 de locuitori din Sebis sunt in evidentele autoritatilor locale, ca muncitori in strainatate. Majoritatea in Spania. Se intorc de acolo cu bani si cu idei. Cumpara terenuri si construiesc. Cred ca si acest lucru motiveaza interesul oamenilor de afaceri spanioli fata de noi", crede Gheorghe Feies.
Desi firme cu capital strain sunt mai multe in oras (una dintre ele produce incaltaminte speciala care se foloseste in centralele nucleare), totusi investitorul strategic al Sebisului este o firma romaneasca, cu sediul central la Arad: Cotta.
Aici se fabrica accesorii pentru mobilierul pe care firma-mama il produce in municipiul resedinta de judet.
In Sebis activeaza peste 115 societati comerciale.

A. A. - Observator

  • Aradul Muzical - Lumea romanticilor

Ilici CeaikovskyIn ultimele saptamani, mai mult ca niciodata, am avut nevoie de oaze de curatenie sufleteasca si de frumusete, datorita acumularii de mazga politica, impregnata cu minciuna si nerusinare, de tendinte de a fi tratati ca imbecili de catre politrucii verosi, ceea ce trezeste in oamenii constienti si informati, revolta si chiar instincte primare. 
Am avut nevoie de puritate si am avut ocazii suficiente de deconectare.
Chiar saptamana ce a trecut ni s-a oferit la Filarmonica o seara romantica in adevaratul sens al cuvantului, cu muzica rusa.
Dintre cele patru concerte pentru pian, Rapsodia si cele doua Variatiuni, asadar dintre cele sapte mari lucrari pentru instrumentul cu clape ale lui Serghei Rahmaninov, cea mai des cantata pare a fi "Concertul nr. 2 in do minor, op. 18". Aceasta a fost prima lucrare programata joia trecuta, avandu-l ca solist pe Daniel Goiti, conferentiar universitar dr. la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj.
Solistul si orchestra dirijata de dr. Frandes, directorul Filarmonicii aradene, au relevat dramatismul plin de incordare patetica, exprimat in prima parte, dramatism ce se imbina cu un lirism delicat, dar si cu accente viguroase , in care razbate optimismul, apoi atmosfera meditativa impletita cu momente de zbucium din Adagio sostenuto, voia buna, tensiunea, dar si maretia triumfului din finalul acestei atat de indragite lucrari.
Orchetra lui Dorin Frandes a prezentat in partea a doua a concertului Suita de balet "Lacul lebedelor" a lui Piotr Ilici Ceaikovski, selectie a primei lucrari de acest gen a compozitorului rus, creatie a anului 1876.
Interpretii au subliniat nostalgia omului dupa un ideal, visarea trista din Scena initiala, nota dramatica din Vals, caracterul jucaus al Dansului lebedelor, momentele de mare delicatete din Scena (nr. 4), cu reusitele solo-uri ale harpei, viorii prime si a viloncelului. 
Atragatoare si antrenante au fost momentele lent- repede din Ceardas, sugerarea atmosferei iberice din Dans spaniol, avantul din cel napolitan, cu virtuozul solo de trompeta si catifelarile clarinetelor si flautelor din Mazurca.
Spectatorii au rasplatit calduros prestatia muzicienilor, care le-au creat senzatia unei purificari sufletesti si a unei binefacatoare destinederi.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Miercuri, 23 mai
LIBERTANGO
Recitalul Cvintetului "Capriccioso":
Tenzi Zeman-vioara, Alina Parfenie – flaut, Cristi Miclea – clarinet, Mircea Suteu – violoncel, Radu Rotaru – pian
In program, lucrari de Astor Piazzolla
Joi, 24 mai
CONCERT SIMFONIC
Dirijorul John Landor (Anglia) si pianistul Ratko Delorko (Germania) vor prezenta:
George Gershwin – Trei preludii pentru pian si Rhapsody in blue
Antonin Dvorak – Uvertura Carnavalul op. 92 si Simfonia a IX-a "Din lumea Noua" op. 95


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]