Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 24 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Canicula goleste orasul

Canicula goleste AradulOra 5 dimineata - sunt 25 de grade celsius, o temperatura relativ placuta, dar "imbunatatita" cu cateva grade din cele emanate de asfaltul super incins din ziua precedenta. Ora 7 – sunt deja catre 28 grade de grade si semnele nu sunt deloc bune. La ora 9, termometrul arata hotarat spre 30 de grade, iar tendinta de crestere e absolut sigura. 
Cam aceasta este radiografia ultimelor zile cu care am avut de-a face. Este un scenariu chinuitor, cu care trebuie sa recunoastem ca nu ne-am obisnuit, si parca nici nu vrem. Buletinele de stiri nu mai prididesc cu a anunta coduri de diferite culori, de la galben la rosu cu scurte opriri prin portocaliu. Autoritatile anunta masuri menite sa limiteze efectele caniculei, ambulantele nu mai fac fata solicitarilor, iar oazele de verdeata, zonele umbrite si orice mica urma de apa sunt luate cu asalt.
Nici macar recomandarile medicilor referitoare la consumul de lichide, de fructe, purtatul palariilor sau utilizarea cremelor de protectie, nu mai par a avea efecte in lupta zilnica cu ... "celsius".
Daca meteorologii anunta deja de zile bune doar temperaturi de peste 37-38 de grade, ultimele trei zile fiind creditate chiar cu 41-42 de grade in zona noastra, orele pranzului gasesc insa orasul sub imeriul a cel puain 50 de grade celsius. Asfaltul se topeste pur si simplu sub picioare, iar betoanele incinse functioneaza ca adevarate calorifere, dogorind de zor si ridicand temperatura cu grade bune.
In aceste conditii nu mai e de mirare pentru nimeni ca strazile Aradului au devenit pustii. Furnicarul zilnic cu care eram obisnuiti pur si simplu a disparut. Este valabil si in ceea ce priveste masinile si in ceea ce priveste oamenii. 
Trotuarele altadata mustind a trecatori, acum se incovoaie doar sub pasii a doi trei curajosi (sau obligati de cine stie ce urgente). Platoul din fata Palatului Administrativ care a devenitr deja un loc preferat de aradeni, in special la orele serii cand era luat cu asalt de parintii care isi insoteau copiii pe role, acum e pustiu, la fel ca si bancile de acolo.
Pentru un neavizat, orasul pare adormit, amortit, parasit. Nici macar terasele de pe centru unde cu greu gaseai un loc liber ca sa savurezi o cafea sau o racoritoare, si-au pierdut clientii.
Nici taximetristii nu se mai inghesuie sa iasa pe traseu in plina zi, iar magazinele plang dupa clientii care nu se mai incumeta sa faca drumuri prin soare.
Acesta e tabloul creat de canicula in ultimele zile la Arad. Speram in zile mai bune si mai racoroase! 

C.A. - Informatia Aradului

  • Avicola, inchisa de aviara

Activitatea fermei Avicola a fost suspendata pana la remedierea deficientelorArad - Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arad au verificat in ultima vreme cinci ferme de crestere a pasarilor, din care trei de pui de carne si doua de gaini ouatoare. 
"La trei dintre societatile verificate au fost descoperite nereguli legate de asigurarea biosecuritatii, neutilizarea filtrelor sanitar veterinare, neefectuarea testelor de sanatate dupa efectuarea dezinfectiilor, precum si gestionarea necorespunzatoare a dezinfectantelor. Am aplicat amenzi in valoare totala de 7.000 de lei, doua de 1.000 de lei si una de 5.000", a declarat Dumitru Nisulescu, purtatorul de cuvant al DSVSA. 
Trebuie mentionat faptul ca, doua dintre fermele controlate au fost din Arad, in timp ce a treia a fost din Nadlac. "Cele mai multe nereguli au fost depistate la SC Avicola SA Arad, o ferma situata pe calea Iratosului. Aici s-a aplicat o amenda de 5.000 de lei si s-a decis suspendarea activitatii pana la remedierea deficientelor", a mai spus Nisulescu. 

Plan de masuri
De mentionat ca, responsabilii DSVSA au transmis catre comandamentul antiepizootic judetean si catre primariile din judet un plan de masuri. 
"Pana in data de 27 iulie trebuie sa ni se comunice componenta comandamentelor locale si situatia stocului de interventii. In conditiile in care noi nu putem verifica intreg judetul, trebuie ca primariile sa ne sprijine. Acestea au obligatia sa informeze cetatenii cu privire la masurile ce trebuie luate, dar si sa aplice sanctiuni", a incheiat Nisulescu.

L.S.  - Adevarul

  • Investitori italieni pun bazele celei mai mari fabrici de prelucrare a laptelui

La Tarnova investitori italieni vor ridica cea mai moderna fabrica de lapte din judetul Arad - Virtual Arad News (c)2007Una dintre cele mai mari investitii preconizate a se realiza la Tarnova a fost salvata dupa ce investitorii initiali au esuat in demersul lor. Proiectul pentru ridicarea celei mai moderne fabrici de lapte din judetul Arad a fost preluat acum de o firma cu actionari italieni. Este vorba de Bonolact, care a cumparat toate partile sociale ale fostei firme urmand a pune la punct un sistem integrat de crestere a vacilor si de productie de lapte.
Salvarea proiectului a fost posibila dupa ce consilierii locali din Tarnova au acceptat negocierea unor noi conditii, iar primarul Florin Farcasiu a semnat contractul cu reprezentantul firmei, Domenico Bettinelli. Acest eveniment a avut loc zilele trecute la sediul primariei, in prezenta viceprimarului si a unor consilieri locali.
Prin acest contract, autoritatile locale au vandut o suprafata de teren de aproape cinci hectare firmei italiene. Investitorul s-a obligat ca pe acel teren sa construiasca o fabrica de lapte performanta, modern utilata, in conformitate cu normele europene in vigoare.
Italienii vor sa amenajeze cea mai mare fabrica de procesare a laptelui din judet, alaturi de care sa existe o ferma de peste 2000 de capete de vaci de lapte si taurasi. Pe langa acestea, au o oferta extraordinara pentru locuitorii comunei care au teren, respectiv pentru cei care au primit cota de lapte.
Pentru cei care au teren si s-au saturat sa tot faca agricultura fara nici o performanta, li se propune un contract de arendare a suprafetei detinute. In schimb, oamenii vor primi 600 kg de cereale la fiecare hectar sau echivalentul in lei, precum si o suma de bani suplimentara care sa acopere taxele si impozitele catre stat. In acest fel, cei care arendeaza terenul vor scapa de riscuri, nu vor mai avea cheltuieli pentru infiintarea culturilor, vor primi bani pentru recolta si nu vor fi nevoiti sa scoata din buzunare nici bani pentru plata taxelor catre Stat.
Totodata, investitorii doresc si cotele de lapte detinute de micii fermieri care nu se descurca, oferind in schimbul acestor cote de lapte sume importante in bani si alte facilitati.

A. P. - Observator

  • Aradul muzical - Micii parizieni ne-au cucerit

Corul de copii "Les Petits Chateurs de Saint Louis de Paris" a dat concerte si la AradCu cateva saptamani inaintea lui 14 iulie, am fost anuntati printr-un frumos afis ca de ziua nationala a francezilor vom avea parte de doua concerte corale ale formatiei de copii "Les Petits Chateurs de Saint Louis de Paris" dirijata de d-na Marina Lobaton si acompaniata la pian de Randol Rodriguez. 
Cei 23 de membri ai grupului cu varste intre 9 - 14 ani, unii de-o schiapa, ne-au uimit cu disciplina si ordinea in care s-au desfasurat.
Aflati pe scena salii de concert a Filarmonicii locale, dupa o lunga calatorie, caci plecasera de dimineata din capitala Frantei, iar seara, la orele 20, erau in plina activitate in fata unui public putin numeros, public ce are la dispozitie una dintre cele mai bune sali din punct de vedere acustic in aceasta parte a Europei.
Bogatul program a cuprins lucrari ale unor renascentisti ca Mihael Praetorius (Benedicite) si Henry Purcell, la preclasici precum: Dietrich Buxtehude, Andre Campra, M. A Charpentier, G. Fr. Haendel (duet din "Israel in Egipt" si cor din "Messias"), J. S. Bach (fragment din Cantata 78), Antonio Vivaldi, dar si piese semnate de F. Mendelssohn-Bartholdy, C. Saint-Saens (Ave Maria), Faure (Cantica dupa Racin si "Salve Regina") s-a. Incheierea s-a facut cu cu o surpriza: "Vacanta mare" de Alexandru Pascanu, intr-o romana neaose. Astfel ca si micutii parizieni ne considera europeni, ramanand ca noi sa ne straduim sa meritam cu adevarat acest titlu.
Revenind la numarul mic de spectatori, ne intrebam, unde erau in acel timp multimea de profesori de muzica, in a caror preocupare intra si instructia corala si elevii lor, unde erau dirijorii diverselor formatii corale laice si bisericesti, chiar a coristilor zisi profesionisti, dar multimea de francofoni care fac mare caz de aceasta calitate ? Dar politicienii si reprezentantii autoritatilor locale care trebuiau sa onoreze prin prezenta ziua unei natiuni prietene, daca pentru arta nu au timp… ? 
Micii artisti, selectati din cateva arondismente selecte ale Parisului, au participat la manifestari corale, unele de amploare, din Mexic, Argentina, China.
La noi, au facut a doua zi o deplasare la Timisoara, unde, se pare ca au avut parte de o sala plina (la Dom), dupa care in 16 ale lunii, adica dupa doua zile, au revenit la Arad, cu un program aparte in Biserica Minoritilor.
Aici au sustinut un program corespunzator unui locas de cult, in care auditorii (mai numerosi decat la prima manifestare) au fost cuceriti de stapanirea bogatului repertoriu, cantat pe de rost, de asta data, de puritatea vocilor, de omogenitatea timbrului vocal, de acuratetea intonatiei, mai ales in fragmentele din “Stabat Mater” de Giovanni Batista Pergolesi (doua arii, un duet si doua coruri) si “Dulcis Christe” a lui Michelangelo Granccini. Ne referim si la ansamblu, a carui omogenitate timbrala este totdeauna un tel greu de atins, micii francezi condusi de d-na Marina Labaton uimindu-ne cu reusita lor, ca si la solistii care au smuls la randul lor aplauzele nestapanite ale aradenilor prezenti. Acestia din urma au fost: Nicolas Vala, Leopold Laforge, Iris Lambert, Augustin Salomon, Madelaine de Longevialle, Pierre Nasselin.
Micii coristi parizieni si-au continuat turneul la Sibiu si Brasov.
Pentru noi, cele doua concerte ale formatiei pariziene au fost niste momente deosebite, adevarate oaze de lumina, mai ales ca traim intr-o tara in care muzica corala a fost schimonosita de anostele si inchistatele festivaluri numite impropriu "Cantarea Romaniei", tara in care muzica a fost alungata din licee, cu o revenire timida si foarte tarzie, cand profesorii de muzica si desen trebuie sa faca stafete trimestriale, unde orele de cor nu se platesc, unde exista jumatati de ora saptamanale pentru anumite materii chiar in scolile de muzica. Ce sa mai zicem de faptul ca manelele palesc minunatul folclor romanesc, care va ramane curand o amintire.
Ne mira totusi faptul ca si programele de la Radio Cultural au fost napadite de muzicile usurele, in dauna celei zise clasice, Radio unde poti auzi frumosul "Cantec de primavara" de F. Mendelssohn sau multime de teme mozartine sau ale altora de aceeasi talie trecute prin malaxorul jazz-istic. Acest post care se vrea cultural, are niste ilustratii muzicale neadecvate si unele de-a dreptul penibile, care nu au nici o legatura unele emisiuni. Mai amintim faptul ca, desi platim, nu putem asculta Radio Muzical “George Enescu”. Ce frumos suna, dar nu se aude?!
Audierea minunatilor copii francezi din formatia “Les Pertits Chanteurs de Saint Louis de Paris” ar da un raspuns, cel putin partial, la intrebarea, ce insemna si ce poate realiza un cor de copii, vis a vis de celebrul cor de copii Radio de la noi, in care fetele activeaza pana pe la 16 ani, dand ansamblului o tenta de cor feminin, care e totusi altceva.
Formatia parizana reprezinta asa numitul cor mare (pana la 14 ani), dupa ce anterior varstei de 9 ani fusesera in cel mic, unde au inceput cantul si solfegiul, iar in paralel, de la 7 ani, au intrat la "conservatorul" de cartier, unde studiaza si un instrument.
La Arad exista conservatorul infiintat in 1834, transformat in scoala populara de arta, care nu si-a marit capacitatea, pe masura cresterii populatiei, iar cererea pentru studiul instrumentelor muzicale in particular a scazut dramatic.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • "Clatite cu noroc", la Festivalul dedicat acestor preparate culinare de la Moneasa

O noua editie a "Festivalului Clatitelor" se va desfasura la Moneasa in 28 si 29 iulie - Virtual Arad News (c)2007"Festivalul Clatitelor", de la Moneasa, va fi in acest an sarbatoarea norocosilor, cel putin asta doresc organizatorii. Acestia cred in fastul acestei manifestari pentru ca ea se va desfasura in zile de 28 si 29 ale lunii a 7-a (iulie), in al 7-lea an al mileniului III (2007) si, mai ales, pentru ca "Festivalul Clatitelor" a ajuns la editia a 7-a. De aceea si logo-ul evenimentului, "Clatite cu noroc!" sugereaza aceeasi semnificatie.
Principala noutate a editiei din acest an a "Festivalului Clatitelor" va consta in numarul mare de premii si surprize pregatite pentru a fi oferite turistilor. Pe langa acestea, in cele doua zile de week-end, programul va fi divers si bogat. Numeroase standuri ale agentilor economici locali vor fi dispuse pe aleea principala a statiunii pregatind clientilor clatite calde. Nu vor lipsi traditionalele competitii intre preparatorii de clatite alesi din randul politicienilor, mass-media si turistilor, nici delicioasele clatite servite gratuit sau contra cost pentru solicitari speciale. 
Au fost invitate sa organizeze standuri sau sa devina competitori toate personalitatile publice si cei mai importanti oameni politici din municipiu si judet. Primariile din Arad, Pecica si Nadlac si-au anuntat deja intentia de a intra in concurs. Serile vor apartine concertelor si spectacolelor. Sambata, 28 iulie se vor afla pe scena aradenii din trupa Pacifica si seara se va incheia cu un super-recital Nicola. Duminica, 29 iulie va avea loc un spectacol folcloric in organizarea Centrului Cultural Judetean Arad, urmat de formatia "Muguri si mladite de tezaur" de la casa de cultura Beius si de interpretarea solistei vocale Voichita Suba.
"Este adevarat ca editia trecuta a stabilit mai multe recorduri, dar avem certitudinea ca in acest an toate acestea vor fi doborate; inclusiv cifra de 12.000 de clatite consumate", apreciaza Zoli Lovas, directorul executiv al festivalului. Evenimentul este organizat de Primaria Moneasa si SC Statiunea Moneasa SA. Din comitetul de organizare mai face parte Marcel Istrate - Director Public Relations. 

A. P. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]