Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 26 aprilie 2007
Stirile TVA aici
  • "Saptamana mondiala a sigurantei rutiere"

IPJ a lansat "Saptamana mondiala a sigurantei rutiere"De la inceputul saptamanii in curs, IPJ Arad a lansat campania intitulata "Saptamana mondiala a sigurantei rutiere", actiune care are ca scop principal reducerea numarului de accidente rutiere. 
Astfel, pe tot parcursul acestor zile, vor avea loc actiuni punctuale pentru disciplinarea pietonilor, a conducatorilor auto precum si prezentarea unor teme de educatie rutiera elevilor din clasele primare si gimnaziale. 
Astfel, in cartierul Aradul - Nou, in parcul de langa scoala de soferi s-au plantat pomi in memoria celor decedati in evenimentele  rutiere si s-au impartit diferite pliante educationale pietonilor. 
De asemenea, ieri au avut loc actiuni distincte sub egida "Ziua mopedisti-lor", ocazie cu care au fost prezentate mopedele care fac parte din aceasta categorie de vehicule. 
Zeci de aradeni curiosi s-au oprit pe platoul din fata Palatului Administrativ si au admirat cele cateva modele de mopede expuse la expozitie. 
Cativa specialisti au discutat cu oamenii si le-au prezentat obligatiile privind inregistrarea acestor vehicule si cadrul juridic care reglementeaza circulatia acestora. 
Astazi si maine vor avea loc actiuni ale ARR-ului si RAR-ului care vor verifica transportatorii de marfa si persoane. 
Iar sambata si duminica pe DN7, 79, 69 vor fi amplasate radare si camere de luat vederi care vor supraveghea atent circulatia autovehiculelor. 
De asemenea, maine incepand cu ora 11 la cartodromul din Arad va avea loc un concurs de biciclete la care vor participa elevi ai claselor a I-a pana la a VIII-a. 
"Pe tot parcursul acestei saptamani, ne-am propus o serie de actiuni rutiere, atat in judet cat si in municipiu. Scopul acestor actiuni este dat de faptul ca la ora actuala Aradul este fruntas in numarul de accidente mortale. Tocmai de aceea, speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie, in urma acestor actiuni, numarul accidentelor rutiere sa scada cu pana la 5%. Tot pe aceasta cale ne vom deplasa mai des prin scolile aradene unde vom difuza filme cu accidente rutiere liceenilor si le vom acorda consiliere cu privire la modul in care pot preveni aceste evenimente neplacute", a conchis subcomisarul Adrian Lile, seful Serviciului de Politie Rutiera.

Ana-Maria Stoica - Informatia Aradului

  • Moneasa cea "primitoare"

Superba statiune Moneasa se lupta cu nepasarea unora - Virtual Arad News (c)2007Statiunea de la poalele Muntilor Codru-Moma trece printr-un proces de refacere lenta.
Este evident, Moneasa nu mai e ce a fost odata. 
Vandalizarea, imediat dupa revolutie, a unor obiective din statiune face ca refacerea de azi a Monesei sa se deruleze destul de lent. 
Din acest motiv (dar si datorita multitudinii alternativelor turistice interne sau externe), turistii nu se prea inghesuie sa vina la Moneasa. Caci, in afara de peisajul natural, ce le mai ofera Moneasa?
Primul contact vizual cu... statiunea Moneasa il reprezinta chiar panoul care anunta intrarea in statiune. 
In statiunea... Moneas! "A"-ul final a fost sters probabil de buretele nepasarii, dar nimeni - in afara de turist - nu pare deranjat de situatie! 
Doi pasi mai incolo, vizitatorilor li se ureaza un fel de "bine ati venit" - formula din care lipsesc cateva litere. 
Dar ce (mai) conteaza, nu?! 
Mergem inainte pana mai dam de un... schelet metalic de care atarna, agatat intr-un colt, un panou ondulat ce nu poate fi citit decat stand pe burta!!!
S-ar putea spune ca acestea nu sunt lucruri importante, ci doar niste amanunte lipsite de semnificatie. 
Din pacate la Moneasa poate fi vazut si asa ceva Nu la fel ar trebui sa gandeaca cei interesati de dezvoltarea turistica a statiunii Moneasa, pentru ca, in turism, detaliile sunt totul. 
Ca sa nu mai vorbim de reclama... 
Dar probabil ca in Moneasa e nevoie de mai mult timp pentru a se ajunge la aceasta concluzie si a actiona in consecinta.
"Perla Muntilor Apuseni"
Moneasa este situata la 110 kilometri de Arad. 
Se afla la poalele Masivului Codru-Moma, la o altitudine medie de 280 metri. 
Moneasa este renumita inca din secolul al XVI-lea datorita izvoarelor sale mezotermale. 
1886 este anul fondarii statiunii, Moneasa obtinand, la 13 mai, de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena, denumirea de statiune balneara. 
Datorita climatului bland si apelor minerale oligoterme slab radioactive, Moneasa este recomandata pentru tratamentul afectiunilor sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unor afectiuni ginecologice si reumatismale, in tratamentul nevrozei astenice si bolilor asociate (de nutritie si metabolice).
Este evident, Moneasa nu mai e ce a fost odata. 
Vandalizarea, imediat dupa revolutie, a unor obiective din statiune face ca refacerea de azi a Monesei sa se deruleze destul de lent. 
Din acest motiv (dar si datorita multitudinii alternativelor turistice interne sau externe), turistii nu se prea inghesuie sa vina la Moneasa.
Caci, in afara de peisajul natural, ce le mai ofera Moneasa?
Primul contact vizual cu... statiunea Moneasa il reprezinta chiar panoul care anunta intrarea in statiune. 
Si totusi la Hotel Parc Moneasa se lucreaza intens In statiunea... Moneasa "A"-ul final a fost sters probabil de buretele nepasarii, dar nimeni - in afara de turist - nu pare deranjat de situatie! Doi pasi mai incolo, vizitatorilor li se ureaza un fel de "bine ati venit" - formula din care lipsesc cateva litere. 
Dar ce (mai) conteaza, nu?! 
Mergem inainte pana mai dam de un... schelet metalic de care atarna, agatat intr-un colt, un panou ondulat ce nu poate fi citit decat stand pe burta!!!
S-ar putea spune ca acestea nu sunt lucruri importante, ci doar niste amanunte lipsite de semnificatie. 
Nu la fel ar trebui sa gandeaca cei interesati de dezvoltarea turistica a statiunii Moneasa, pentru ca, in turism, detaliile sunt totul. 
Ca sa nu mai vorbim de reclama... 
Dar probabil ca in Moneasa e nevoie de mai mult timp pentru a se ajunge la aceasta concluzie si a actiona in consecinta.
Si totusi...
...In Moneasa, se fac cateva lucruri/lucrari elementare din punct de vedere turistic: 
*reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare; 
*reabilitarea drumului judetean 792B, montarea unor marcaje turistice si rutiere; 
*modernizarea parcului din statiune; 
*construirea unui centru de informare turistica; 
*construirea unui centru sportiv, amenajarea unor terenuri de handbal, volei, baschet, tenis si modernizarea celui de fotbal.
Toate acestea sunt posibile gratie unui proiect grandios, in valoare de peste 4 milioane de euro, proiect fara precedent pentru Moneasa. 
Este vorba despre o finantare PHARE de 2.745.000 euro, suma la care se adauga contributia Guvernului Romaniei (915.000 euro) si a autoritatilor locale (418.000 euro). 
Sunt bani multi, sunt lucrari mari, importante, dar, repetam, atentie (si) la... detalii!

D.D. - Adevarul

  • Case de vacanta

Pentru locuitorii insulei a fost construita si o biserica - Virtual Arad News (c)2007De cum vin zilele calduroase sute de aradeni se muta in case de vacanta, pe Insula Muresului, in apropiere de oras.
Asa scapa de aglomeratia din oras dar si de cheltuielile mari de intretinere de la bloc.
Insula Muresului este o zona de agrement, situata la cativa kilometri de municipiul Arad, in mijlocul unei paduri.
Peste 400 de aradeni si-au ridicat case de vacanta aici si au ajuns sa se mute in ele definitiv, din cauza cheltuielilor tot mai mari de la bloc.
Daca la un apartament platesc in jur de 200 de lei pe luna, la Insula Muresului intretinerea nu depaseste 30 de lei.
Vara, peste 500 de aradeni se muta aici nu doar ca sa faca economie, ci si pentru aerul curat si peisajul extraordinar.

Vasile Obsitos - Televiziunea Arad

  • Familia regala investeste sute de mii de euro, in Castelul de la Savarsin

A inceput renovarea fatadei castelului de la SavarsinLucrarile de reabilitare, modernizare si restaurare ale Castelului de la Savarsin se afla in plina desfasurare dupa ce familia regala a Romaniei a decis sa investeasca pentru readucerea obiectivului la stadiul in care a fost inainte de a fi distrus de comunisti.
Potrivit Principesei Margareta, cea care se ocupa indeaproape de aceste actiuni, dupa ce statul a retrocedat familiei regale padurile din judetele Arad si Timis, exista fonduri necesare modernizarii Castelului
"Dupa ce am primit padurile inapoi, acestea au inceput sa produca bani. Mai precis exploatarea lor. Am decis ca o importanta parte din acesti bani sa fie alocata pentru modernizarea Castelului. Nu stim inca la ce valoare se ridica toate lucrarile, pentru ca o sa le facem in mai multe etape. In prima faza ne ocupam de terase, care costa 48.000 de euro, suma care implica restaurarea si reconstructia, acolo unde este cazul", ne-a declarat Principesa Margareta.
De asemenea, renovarea uneia dintre ari-pile laterale ale castelului va implica, dupa o prima estimare, costuri de peste 120.000 de euro.
Proiectul de restaurare a castelului a fost intocmit de arhitectul Serban Sturza, care a primit misiunea sa redea locului incarcat de istorie infatisarea de altadata.
"Se va pastra arhitectura dupa care a fost construit castelul. Insa, in principal va fi inlocuit tot ce au pus comunistii. Incepand de la ciment si terminand cu pasta de var si vopselele. Totul va fi exact cum a fost pe vremea bunicii mele, Regina Maria. Avem fotografiile si planurile din 1947 si ne vom ghida dupa ele", a mai spus Principesa Margareta.
Regele Mihai a primit, anul trecut, aproximativ 7.200 de hectare de terenuri forestiere in judetul Arad.
Autoritatile locale au decis restituirea unor terenuri forestiere in localitatile Savarsin si Birchis, in urma unei,documentatii depuse de avocatii Casei Regale, din care reiese ca terenurile au apartinut fostului suveran in calitate de persoana fizica. Cea mai mare suprafata de terenuri forestiere pe care regele a primit-o, aproximativ 4.500 de hectare, se afla in raza localitatii Savarsin, unde fostul suveran si-a redobandit in ultimii ani mai multe proprietati, printre care si Castelul Savarsin.
Familia regala spera ca redarca castelului in circuitul turistic sa se faca intr-un an.

Anca Pascutiu - Observator

  • Au luat drumul Feredeului

La "Feredeul de sus" de hramul manastirii s-au adunat sute de credinciosiPeste 250 de pelerini si turisti au participat, luni, la slujba de hram a Manastirii Feredeu, lacas de cult al carui patron spiritual este Sfantul Gheorghe.
Sfanta liturghie a fost oficiata de un sobor de cinci preoti, in frunte cu parinte staret Ilarion Tauceanu.
Trebuie spus ca, daca pana nu de mult, accesul la manastire era mult ingreunat din cauza drumului, acum dupa ce acesta a fost asfaltat, credinciosii au posibilitatea sa ajunga mult mai usor la slujba.
Izvor miraculos
Vechea asezare calugareasca intemeiata cu mai bine de 300 de ani in urma, situata langa izvorul cu acelasi nume, cunoscut prin puterile sale miraculoase de vindecare, traieste o noua viata.
Suferind de mai multe ori vitregiile istoriei, reconstructia schitului a inceput in 1986, sub obladuirea Preasfintitului Episcop doctor Timotei Seviciu, legat prin origine de Siria.
In perioada cand in tara se daramau biserici, parintele Ilarion primeste misiunea de a incepe reconstructia schitului Feredeu de Sus, pe care o finalizeaza in 1990 prin asezamantul manastiresc format din bisericuta pictata, staretie si cateva corpuri de chilii, apoi a ridicat si "Feredeul de jos".

L.S. - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]