Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Fie ca Anul Nou sa aduca in casele cititorilor nostrii si prietenilor Virtual Arad numai sanatate noroc si bucurii - La multi ani!

Sambata, 29 decembrie 2007

Stirile TVA aici
  • Catedrala Ortodoxa - Panteon al Aradului!

Catedrala "Sfanta Treime" - Panteon al AraduluiImi aduc aminte, cu un deceniu si jumatate in urma, cand s-au adunat la Manastirea din Gai cei mai importanti ierarhi ai Aradului impreuna cu elita arhitectilor si urbanistilor locali si cu reprezentantii administratiei pubtice locale, de la Prefectura si Primarie, a existat printre participanti un curent destul de semnificativ, de amplasare a Noii Catedrale Ortodoxe a Aradului pe Lacul Padurice, iar intreaga zona sa se transforme intr-un Panteon Aradean si National.
Ce putea fi mai interesant si mai incitant decat inaltarea Noii Catedrale Ortodoxe a Aradului intr-un parc cu un lac natural pana atunci prea putin valorificat, intr-un loc in care insasi frumoasa si spatioasa Casa de Cultura a Sindicatelor nu a fost aleasa in mod aleator!
A invins, in urma discutiilor purtate, cu argumente pro si contra, curentul care a opinat pentru aducerea Noii Catedrale Ortodoxe pe bulevardul Central al Aradului, pantant, la circa doi kilometri si jumatate, cu monumentala cladire a Teatrului "Ioan Slavici", atunci numit Teatrul de Stat.
Iata ca in acest an 2007, pe care-l vom incheia peste doua zile, soarta i-a suras Aradului, in urma unor lungi si anevoioase demersuri facute de Asociatia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri de la 1918, ca Ministerul Culturii si Cultelorsa aprobe un proiect de Monument dedicat Marii Uniri, apartinand sculptorului Florin Codre, care sa fie amplasat in mijlocul Lacului Padurice, in apropierea Noii Catedrale Ortodoxe "Sfanta Treime", in zona propunerii amintite, de acum un deceniu si jumatate, la care am facut referire!
Din pacate, o mana de intelectuali care s-au dovedit de-a lungul anilor mereu nemultumiti de orice propunere interesanta, contesta amplasamentul propus de sculptor si de Ministerul Culturii si Cultelor, motivand ca ar costa prea mult financiar. 
Nu stim cat va costa in mod exact un asemenea Monument amplasat in mijlocul Lacului Padurice, dar, oricat ar costa, avand in vedere ca nu sunt necesare amenajari subterane, cum ar fi daca s-ar amplasa in fata Noii Catedrale Ortodoxe, pe axa bulevardului Central, credem, in mod sincer, ca alegerea amplasamentului este cat se poate de realista, chiar deosebit de ingenioasa, de potrivita. 
Argumentul nostru este acela ca in jurul Lacului Padurice, langa Noua Catedrala Ortodoxa, am putea realiza cel mai de seama Panteon al Aradului si al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, inaltand pe frumoase piedestale busturile celor 12 Corifei ai Marii Uniri, ca un adevarat sanctuar al unitatii si identitatii noastre nationale.
Romanii aradeni au astazi sansa inaltarii unui astfel de pol cultural si spiritual, sana pe care au voie sa o iroseasca, indiferent daca Monumentul se va construi in mijlocul Lacului Padurice, ori pe malul acestuia, deci mai aproape de Catedrala, spre bulevardul Central. 
Consilierii locali, conducerile Primariei, Prefecturii si Consiliului judetean au datoria de aradeni si treaca peste orgolii si vanitati desarte. 
Avem doua vocatii fundamental: Unirea si Libertatea. 
Unirea de la 1918 si Libertatea din decembrie 1989! 
Sa fim mandri de aceste doua vocatii ale Aradului, in care se pot regasi, cu demnitate - indiferent de etnie ori confesiune religioasa - absolut toti locuitorii municipiului si judetului nostru! 
Sunt valori cardinale ale insasi sufletului nostru national!

Emil Simandan - Informatia Aradului

  • Revelion in vestul tarii

Bonnie Tyler va canta pentru aradeni in noaptea de RevelionVedete trecute de prima tinerete vor anima spiritele in Timisoara si Arad.
Cel mai interesant Revelion 2008 din vestul tarii este propus de catre administratia aradeana, in timp ce primariile din Timisoara si Hunedoara nu s-au ostenit sa aduca nume mari pe scena.
Bonnie Tyler canta la Arad pentru 85.000 euro
Vedeta Revelionul 2008 de la Arad este starul international Bonnie Tyler. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, Bonnie Tyler este asteptata sa ajunga in oras, venind din Anglia, pe 30 decembrie, cu un avion ce va ateriza la Budapesta.
Din capitala Ungariei, Bonnie Tyler va veni la Arad cu masina.
Vedeta va fi cazata la cel mai mare hotel din centrul Aradului, Continental.
Din stafful tehnic fac parte 15 persoane.
In cursul zilei de duminica exista mai multe variante de program pentru Bonnie Tyler, toate continand scurte vizite in cele mai importante locuri din oras.
Vedeta nu a avut pretentii speciale. "Este cea mai modesta vedeta atunci cand vine vorba de solicitari extra-scena, dar cea mai pretentioasa atunci cand se refera la calitatea scenei. Ca sa va dati seama, raiderul pentru scena are patru pagini, iar cel in afara scenei, doar o pagina. Pentru concert a trebuit sa aducem cele mai bune scule din Romania. Vom avea 300.000 de wati de sunet si lumina", a declarat Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultura a Municipiului Arad, organizatorul evenimentului din partea Primariei.
Onorariul platit lui Bonnie Tyler se ridica la 85.000 euro si a fost achitat direct in strainatate, pentru a se evita discutiile de la revelionul trecut.
Concertul va incepe in jurul orei 22 si va tine pana la miezul noptii, cand vor fi focuri de artificii.
Dupa miezul noptii, pe scena ce va fi montata in centrul Aradului va urca trupa Cargo.
In contractul lui Bonnie Tyler exista o clauza speciala, care i-a surprins pe organizatori.
Potrivit clauzei, daca in perioada in care ar trebui sa aiba loc concertul decedeaza regina Angliei, atunci concertul nu va mai avea loc.
De altfel, Bonnie Tyler a solicitat sa circule doar cu avioane ale British Airways.
Program cuminte la Timisoara
Timisorenii care isi vor petrece Revelionul acasa, cu prietenii, sunt invitati de Primarie sa petreaca noaptea dintre ani in centrul orasului, la un concert cu Chris Norman.
Cantaretul este asteptat la Timisoara in 30 decembrie, impreuna cu echipa sa, iar prestatia sa va dura peste o ora.
Norman a mai fost asteptat la Timisoara, pentru un concert in luna iunie, dar acesta nu a mai avut loc.
Prestatia cantaretului care a facut parte din grupul Smokie, costa administratia locala 70.000 de euro.
In afara de Chris Norman, vor concerta tot pe scena din Piata Operei, timisorenii de la Impact.
Potrivit viceprimarului Adrian Orza, bugetul alocat organizarii Revelionului de catre Primaria Timisoara este de 85 de mii de euro.
Programul de Revelion va incepe la ora 21, cu muzica celor de la Impact, iar de la 22,30 va concerta Chris Norman, de la ora 24,00 avand loc focul de artificii.
SPRIJIN
Revelionul pensionarilor
Primaria Timisoara organizeaza si Revelionul pentru persoanele de varsta a treia.
Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca timisorenii pensionari este sa aiba pensia mai mica de 800 de lei.
"Mai avem doar 50 de bilete. In total, asiguram Revelionul pentru 600 de pensionari. Vor avea muzica, orchestra si DJ, iar meniul este in jur de 100 de lei. Oamenii sunt invitati in 31 decembrie, de la ora 21.00, la Hotel Strelitia. Biletul costa 30 de lei", a declarat directorul Casei de Cultura din Timisoara, Pavel Dehelean.
Si la Lugoj, Primaria organizeaza Revelionul pensionarilor, la care vor putea participa 445 de pensionari.
Taxa de participare este de 15 lei. Programul va cuprinde o tombola, iar meniul va fi unul traditional.
ARAD
Masuri speciale
Primaria a luat, ieri, decizia de a interzice traficul auto in centrul Aradului, in noaptea de anul nou.
Pentru a asigura buna desfasurare a mega concertului de Revelion ce va avea loc in fata Primariei, si pentru securitatea spectatorilor, primaria Arad a luat decizia de a interzice accesul masinilor in centrul orasului.
Restrictia se aplica in data de 31 decembrie de la ora de ora 9 seara pana in 1 ianuarie in jurul orei 2 din noapte.
Rutele pe care nu se va putea circula sunt Bd. Revolutiei, pe tronsonul Teatru – Primarie pana la str. Grigore Alexandrescu, tronson str.Crisan - str.Horia-Teatru, Str. Episcopiei – tronson colt cu str. Vasile Alecsandri- str.Horia, Str. Horia – pana la str. Gheorghe Popa de Teius, unde e Biblioteca Judeteana si Bd. General Dragalina – tronson str. Unirii-Palatul Cultural.

Raluca Pantea - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Revelion cu anticipatie, la Ineu

Si in orasele din judet se va sarbatorii Revelionul in cadru organizatAutoritatile locale organizeaza un foc de artificii in cinstea Anului Nou pe 30, seara.
In conditiile in care 2008 bate la usa, iar aradenii sunt de multa vreme bombardati cu tot felul de informatii legate de Revelionul organizat de Primaria municipiului, am dorit sa vedem cum se pregatesc sa intampine noaptea dintre ani autoritatile locale din restul oraselor judetului.
Daca unele primarii anunta tot felul de spectacole, in alte parti edilii se multumesc cu organizarea unor focuri de artificii, iar altii au ales sa lase Anul Nou sa vina in liniste in orasele pe care le pastoresc. 
Interesant este ca, la Ineu, 2008 va veni cu o zi mai repede.
Asta, pentru ca Primaria nu a reusit sa convinga firma care va fi responsabila cu focurile de artificii sa vina in oras in 31 decembrie. 
"Pe 30 decembrie, la ora 20.00, in centru va avea loc un foc de artificii. Firma care se ocupa de aceasta nu a fost libera decat in aceasta zi. Costurile se ridica la 4.000 de lei si vor fi suportate de bugetul local", a declarat primarul Nicolae Mehelean.
Vin fiert si sampanie
Santana si Pecica sunt orasele din judet care s- au pregatit cel mai mult pentru Revelion. 
La Pecica, localnicii sunt asteptati, intre orele 21.00 si 1.00 sa intampine Anul Nou in strada, alaturi de "Pastratorii traditiei", Buza Virag si formatia lui Radu Mos, urmand ca la ora 12.00 sa poata admira un frumos foc de artificii.
"Spectacolul va avea loc pe platoul din fata Primariei, participantii fiind tratati cu vin fiert, din partea organizatorilor. Asteptam sa vina cam 800 de localnici", spune primarul Iustin Cionca. 
In legatura cu formatiile participante, acesta a tinut sa mentioneze ca va incerca sa promoveze talentele locale.
"In ceea ce priveste costurile, am alocat 300 de milioane de lei vechi, dar costurile nu vor fi mai mari de 200 de milioane", a mai precizat edilul. 
De mentionat ca, nici locuitorii din Turnu nu au fost uitati de autoritatile pecicane, in parcul din fata Primariei de aici urmand sa aiba loc un spectacol de artificii. 
Locuitorii din Santana vor putea petrece langa noua primarie, atmosfera urmand a fi intretinuta de o formatie de muzica etno.
"Fiecare consilier va primi cate o sticla de sampanie, pentru a o imparti cu cei prezenti. Cu privire la costuri pot sa va spun ca au fost acoperite din sponsorizari. Este vorba de 11.000 sau 12.000 de lei noi", afirma primarul Viorel Enache.
Focuri de artificii
Nadlacanii vor fi scosi in strada, la ora 12.00, de un foc de artificii care va dura aproximativ cinci minute. 
Cu acesta ocazie, sunt asteptati sa vina in centru aproximativ 1.000 de persoane. 
La Curtici, focul de artificii pregatit de autoritati va dura aproximativ 20 de minute, edilii asteptand in fata primariei intre 1.000 si 2.000 de cetateni. 
Locuitorii orasului Sebis sunt asteptati in Piata Tineretului din centru, pentru a urmari un spectacol de artificii de 15 minute. 
Costurile acestei actiuni sunt de 6.000 de lei noi.
Orase linistite
La Chisineu- Cris, Lipova si Pancota va fi liniste de Revelion. 
Autoritatile de aici nu au organizat nimic pentru a sarbatori venirea lui 2008.

Lucian Serban - Adevarul

  • La Tarnova, primaria ofera teren pentru reabili

Prin deschiderea noii cariere de piatra se vor reabilita strazile din TarnovaO companie aradeana va investi pentru deschiderea unei cariere de piatra pe raza localitatii Tarnova, in urma unui parteneriat public privat incheiat cu administratia locala. 
Potrivit primarului comunei Tarnova, Florin Farcasiu, valoarea investitiei se ridica la aproximativ 300.000 de euro, exploatarea avand toate sansele sa devina functionala in cel mai scurt timp. 
"Consiliul local a aprobat asocierea in participatiune cu o firma privata din municipiul Arad, pentru construirea unei cariere de piatra. Consiliul Local va contribui la proiect cu un teren in suprafata de 25,38 hectare, in zona Chiciora-Dud. Companiei ii revine sarcina de a investi in realizarea unei cai de acces la exploatare, in achizitionarea utilajelor si in exploatarea efectiva", ne-a declarat Florin Farcasiu, primarul comunei Tarnova. 
De asemenea, anual, investitorii sunt obligati, in urma parteneriatului incheiat cu Primaria sa contribuie cu o anumita cota din piatra exploatata, care urmeaza sa fie folosita la refacerea drumurilor din comuna. 
Terenul de peste 25 de hectare are in prezent titlul de pasune si pana acum nu a fost utilizat in nici un fel, fiind in proprietatea Consiliului Local. 
Sa mai spunem ca in momentul de fata firma ce urmeaza sa detina cariera si-a obtinut toate avizele necesare functionarii, a achizitionat utilajele, iar specialistii estimeaza ca din primavara anului viitor se va incepe efectiv exploatarea. 
Despre contributia acestei societati la refacerea drumurilor din Tarnova, edilul-sef, Florin Farcasiu, ne spune: "Cei de la cariera vor avea obligatia, conform intelegerilor, sa pregateasca strazile pentru asfaltare, iar noi vom suporta costul covorului asfaltic si al manoperei. Intelegerea prevede ca 300 de tone de material pietros sa fie puse pe strazile noastre, dar nu mai mult de 2,5 la suta din profitul pe care-l inregistreaza"
Un alt avantaj va fi cel al angajarii oamenilor ce locuiesc in Chiciora-Dud, la aceasta cariera. 

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Maine, "drumetii obraznici" din Arad pornesc sa cucereasca Aconcagua

Alpinistul Torok Zsolt va pleca cu echipa sa cucereasca Anzii americaniSteagul Aradului va ajunge in curand pe cel mai inalt varf muntos din America de Sud.
Este vorba despre prima expeditie exclusiv aradeana care-si propune sa cucereasca Aconcagua (6.964m), parte a lantului muntos al Anzilor Cordilieri.
Cei cinci temerari isi incep aventura maine, pornind de la kilometrul zero al Aradului, la ora opt dimineata.
Prima destinatie este Budapesta, de unde vor lua avionul pe ruta Madrid - Buenos Aires.
Alpinistii aradeni Zsolt Török (34 de ani), Virgil Ban (47 de ani), Ovidiu Gavanescu (48 de ani), Ioan Filip (47 de ani) si Lucian Sarb (46 de ani) isi vor petrece Anul Nou in autocar, pe drumul spre Pampas, de dragul pasiunii care le-a calauzit pasii pe diferite trasee montane, inca din copilarie.
Caderea regimului comunist a constituit pentru seniorii acestui grup, o deschidere catre noi rute montane din toata lumea.
Zsolt Török, desi este mezinul grupului, este singurul dintre acestia care practica alpinism de performanta si care a reusit, in 2006, sa cucereasca varful Cho-Oyu (8.150 m.) al celui mai tanar, dar si mai mare masiv muntos din lume, Himalaya.
Ceilalti, reuniti in filiala din Arad a organizatiei non profit "Explorer", si care planuiesc inca din luna ianuarie aceasta expeditie, au parcurs pana acum doar trasee montane din Europa, in Muntii Carpati si Alpi.
Desi drumul pe care il vor face catre varf este unul care teoretic ar trebui sa puna destul de putine probleme, lipsa zapezii de pe versant va constitui o dificultate in asigurare sursei de apa a alpinistilor.
Din cauza procesului de incalzire a intregului Glob, partile nordice si estice ale muntelui, unde ajung razele soarelui, sunt practic lipsite de zapada care ar putea fi folosita in prepararea mancarii, a sucurilor si a ceaiurilor.
Membrii "Explorer" se declara amatori intr-ale expeditiilor, niste "drumeti mai obraznici", desi de la cinci ani cutreiera pe carari montane.
In luna ianuarie s-a vorbit in sfarsit la modul cel mai serios despre atat de dorita iesire din Europa, si anume in Anzi: "Pentru a vedea cum este sa urci pe cei mai lungi munti din lume, cu o medie de inaltime de 6000 de metri. In plus am vrut sa combinam aceasta experienta cu cunoasterea traditiei Inca ".
In urma cu o luna, li s-a alaturat si mult mai experimentatul Zsolt Török.
Cea mai mare incercare va fi aclimatizarea, care se va face timp de doua saptamani, si fara de care nu ar putea urca.
Antrenamentele pentru Aconcagua au avut loc anul acesta in Alpi si Carpati, unde au incercat sa atinga diferente de nivel cat mai mari.
"Suntem oameni care nu fac febra musculara niciodata, pentru ca suntem mereu in miscare. Poate ca anul acesta am facut chiar mult mai multi kilometri decat fotbalistii de la UTA".
Alpinismul suna desigur pentru toata lumea, a sport extrem, majoritatea dintre noi fiind obisnuiti cu alte sporturi, cum ar fi fotbalul, care este cel mai popular, insa Zsolt Török da acestei pasiuni un inteles filosofic, este un fel de act initiatic in ale vietii: "In confruntarea cu muntele avem de-a face cu propriile slabiciuni, iar noi vrem sa ne autodepasim prin mijloace cinstite, acestea sunt rosturile unei asemenea competitii. Adversarul este o parte din natura si trebuie respectat. Cu totii avem nevoie de obstacole pentru a trai satisfactia victoriei, iar asta iti ofera alpinismul."
Aradul, desi este plasat intr-o zona de ses, si-a creat deja o traditie in domeniul acesta, inca din anii '60, cand participa la competitii la cel mai inalt nivel. Asadar aradenii nu mai sunt de mult o pata alba pe harta Romaniei din acest puct de vedere, iar acum vor ajunge pe Cerro Aconcagua, asa cum suna denumirea originala a varfului muntos din Anzii Cordilieri, in spaniola.
Se gaseste in Argentina si este simultan cel mai inalt munte din ambele Americi, din emisfera sudica, precum si cel mai inalt munte din afara Asiei si unul dintre cele sapte varfuri importante ale lumii, fiecare dintre ele fiind cel mai inalt al continentului sau al sub-continentului din care face parte.
Nu ne ramane sa le uram celor cinci concitadini, decat ceea ce isi doresc si ei: "Vreme buna si sa ne lase muntele sa-l urcam!".

Dana Mirea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]