Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 31 iulie 2007
Stirile TVA aici
  • Din anul 2008, cardul european de sanatate va fi gratuit

Asa va arata cardul european de sanatateCardul european de sanatate va fi gratuit pentru cetateni, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, ca efect al unei legi pentru modificarea Legii 95 pe 2006 privind reforma in sanatate.
"Potrivit actului normativ, costurile cardului european de asigurari de sanatate vor fi suportate din Fondul Unic de asigurari de sanatate iar acest lucru inseamna ca documentul va fi eliberat gratuit pentru cetateni de anul viitor", a declarat directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Cepoi.
Initial, la 1 ianuarie 2007, romanii au primit un certificat provizoriu de asigurat prin care li se dovedea calitatea de asigurat in sistemul de stat al asigurarilor sociale de sanatate, iar pe baza acestui document puteau avea acces la servicii medicale de urgenta in tarile Uniunii Europene.
Ulterior a inceput fabricarea cardurilor europene de sanatate la pretul de 2,166 lei, suma care a inclus atat TVA, cat si costurile imprimarii si distribuirii documentului la domiciliul solicitantului.
Dupa data de 30 iunie, romanii care au solicitat cardul european de asigurat care le permitea sa beneficieze, ca turisti, de servicii medicale de urgenta in tarile europene, au primit tot certificatul european de sanatate, in locul cardului, din cauza expirarii contractului dintre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si firma ce producea documentele.
Toate tarile europene folosesc sistemul de carduri de asigurat, iar Romania a primit de la Bruxelles la data de 1 ianuarie 2007 un numar european de identificare unic, ce trebuie sa figureze pe card, pentru a identifica cetatenii romani asigurati.

Observator

  • Patru miliarde, topite de canicula

Drumarii vor trebui sa repare soselele afectate de caniculaPeste 11 mii de mp de drumuri din judetul Arad au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate din ultimele saptamani.
Tronsoanele afectate nu au putut fi protejate nici macar prin masura interzicerii traficului greu in perioada in care s-a aplicat codul portocaliu (masura nerespectata mai de nimeni) si, ca atare, drumurile distruse ar trebui reparate.
Analiza drumurilor afectate de canicula a fost una anevoioasa, in conditiile in care acestea nu au fost distruse de la un capat la altul, ci pe bucati.
Drumurile nationale din judetul nostru au avut cel mai mult de suferit din cauza caniculei, asfaltul fiind grav afectat pe mai bine de 10 mii mp de drum, potrivit declaratiilor lui Ioan Balint, directorul Drumurilor Nationale Arad.
6.000 mp de drum au fost distrusi prin formarea unor fagase longitudinale, iar  4.500 mp de drum au fost afectati de asa-zisele refulari, adica umflarea asfaltului si craparea imbracamintii asfaltice.
Tronsoanele cele mai afectate au fost: Arad-Sambateni, zona Vladimirescu, Arad-Oradea, Chisineu-Cris-Varsand, Halmagiu-Varfurile. Pentru refacerea asfaltului in zonele afectate, compania are nevoie de nu mai putin de 3,5 miliarde de lei vechi.
Un miliard la judet
Nu doar drumurile nationale au avut de suferit in Arad, din cauza caniculei, ci si cele judetene, desi aici situatia nu este atat de grava (tocmai din cauza ca masinile de mare tonaj prefera sa circule pe tronsoanele europene).
Directorul Administratiei de Drumuri si Poduri a Judetului Arad, Gheorghe Campan, sustine ca pe perioada caniculei a fost distrusa o suprafata de peste 1.600 mp de drumuri, reparatiile fiind estimate la aproximativ un miliard de lei vechi. Cel mai mult au avut de suferit tronsoanele Arad-Sofronea, Pancota-Ineu, Bocsig-Beliu, Arad-Lipova si Arad-Secusigiu.
La precedentul val de canicula din acest an, in judetul Arad au fost afectati alti peste 500 mp de drumuri judetene.

A.B.- Adevarul

  • De azi, sotiile se vor alatura barbatilor, facand greva foamei!

La greva foamei in fata Primariei se vor alatura si sotiileTrifu Ciurar si Ion Muscan au traversat prima saptamana de greva a foamei pentru obtinerea unei locuinte.
Nimeni din administratia locala nu baga in seama grevistii disperarii, in afara unui singur OM - viceprimarul Tiberiu Dekany - asa cum il considera cei care sunt in stare sa moara pentru acest drept uman.
Grevistii spun ca au fost luati in suturi de unii gardieni care i-au facut cioroi si si-au batut joc de ei, nelasandu-i sa se retraga la umbra!
Ambulanta nu-i mai cauta decat atunci cand li se face rau.
"Ne-au spus ca avem nevoie de calciu, dar daca-l luam, asta nu mai inseamna greva! De azi vom refuza orice ajutor medical!"
Administratia locala spera ca rromii sa se "sature" de foame si sa plece de unde au venit!
Cu alte cuvinte, nici o sansa, nici o raza de speranta pentru cele doua familii nenorocite care se savarsesc in strada...
Ambii barbati sunt bolnavi; Trifu Ciurar a avut doua preinfarcturi, iar sotia lui, Luciana a fost operata de cancer la san; Ion Muscan este bolnav de nervi dar, in ciuda bolilor, barbatii sunt hotarati sa-si gaseasca sfarsitul in fata primariei, lasand pentru totdeauna o pata imensa de rusine asupra acestei institutii care - e de ras!? - se afla DOAR in slujba intereselor comunitatii!
Incepand de azi, sotiile celor doi barbati grevisti vor intra si ele in greva foamei!
Ziarul "Observator" este singurul din mass-media care se intereseaza de soarta acestor amarati, fiind alaturi de cauza copiilor chinuiti si a parintilor disperati.
Repetam: este o RUSINE ca un oras european cum este Aradul sa se prezinte cu astfel de imagini...
"Aceasta ilustrata a bunei administratii locale a grijii si ocrotirii familiei va ajunge, in mod sigur, pe masa Consiliului Europei - spun grevistii – un europarlamentar roman va duce solia nenorocirii noastre, sa vada intreaga Europa ce inseamna discriminare rasiala si indiferenta statului roman fata de soarta rromilor, a administratiei locale condusa de acest Falca - fata de rromii din Arad!"
Aceasta saptamana va fi una incendiara, chiar daca primarul a plecat linistit si senin in concediu.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Barsa - la un pas de dezastru

La Barsa incendiul a distrus si un gaterUn incendiu devastator, care s-a extins cu repeziciune, a facut scrum un gater si putea mistui o jumatate de sat.
Cetatenii din Birsa au trait clipe de cosmar la sfarsitul saptamanii trecute.
Focul, care a izbucnit pe pajistea comunala, nu departe de groapa de gunoi, a fost manat de vant pe o distanta de 1,5 kilometri, pana spre vatra satului.
Dintr-un gater si depozitul de cherestea aferent nu au mai ramas decat stalpii de beton, un imens morman de scrum si sticla topita, totul invaluit intr-un miros innecacios.
Cei patru muncitori, impresurati de flacari, abia au reusit sa se salveze vineri dupa-amiaza.
Fratii patronului arata cu degetul spre autoritati, care trebuia sa ia masuri mai ferme.
Ei ne-au declarat ca paguba familiei depaseste doua miliarde de lei vechi.
Asta daca pun la socoteala utilajele, cheresteaua, un autoturism si citeva sute de geamuri.
Satul, in pericol
Casele din apropierea gaterului s-au aflat si ele intr-un real pericol.
Limbile de foc au dat sa mistuie locuinta familiei Oprusa.
Oamenii multumeau cerului ca totul s-a petrecut pe timp de ziua pentru ca, altfel, puteau arde de vii in case.
Si ceilalti locuitori din apropiere gandeau ingroziti ca, de era noapte, o jumatate de sat putea pieri in flacari.
Sambata dimineata, cand noi eram prezenti la fata locului, cativa cetateni, cu galetile in mana, inca se chinuiau sa stinga buturugile fumegande.
Parjolul
Aflat in mijlocul oamenilor, primarul de Barsa, Avram Ciev, ne-a marturisit ca nu a mai vazut asa ceva in viata sa: "Din cauze necunoscute, de la o tigara sau un ciob de sticla, zic eu, s-a aprins pajistea uscata, la o distanta de fosta groapa de gunoi a localitatii. Focul s-a propagat cu repeziciune. Am anuntat pompierii, cetatenii au raspuns chemarii noastre si au venit cu galeti cu apa. Am tras si brazde cu plugul, totul ca sa localizam incendiul la distanta de sat. Dar, vantul a fost atat  de puternic ca... vedeti ce s-a intamplat. Noi facem apeluri saptamanale la cetateni, ca sa aiba grija cu arsita asta, fiindca din orice se poate isca un foc cu consecinte nebanuit de tragice," sublinia Avram Ciev.
Teama persista
Pompierii si cei de la Mediu au demarat si ei o ancheta pentru a stabilii cauzele exacte ale izbucnirii focului.
Din nefericire pentru locuitorii din Barsa, pericolul izbucnirii altor incendii nu a disparut.
Peste 1000 de hectare de pasune comunala nu asteapta decat o scanteie ca sa se declanseze valvataia.

N.O.- Adevarul

  • Argentinienele au impartit potul

Trofeul "Ilie Nastase" la tenis a luat sfarsitCea de a patra editie, aradeana, a circuitului de tenis feminin dotat cu Trofeul "Ilie Nastase" a luat sfarsit, dupa o saptamana care a oferit in primul rand spectacol.
Nici ultimul act al competitiei, finala feminina de simplu nu a facut exceptie de la regula, spre bucuria celor cateva sute de iubitori ai tenisului prezenti in tribunele terenului principal al Bazei "Fair Play – Abel".
A fost o afacere in familie, daca o putem numi astfel, de ambele parti ale fileului stand cate o argentiniana, Vanesa Furlanetto, nr. 562 mondial, favorita nr.6 si Andrea Benitez, nr. 574 mondial, favorita nr.7.
Pana la aceasta intalnire, Benitez, 21 de ani, avea in palmares patru victorii in turnee de 10.000 de dolari (Monterrey-Mexic, Nueva San Salvador-Salvador, Merida-Mexic, Trecastagni-Italia), in vreme ce "victima" sa, cu un an mai mica, are la activ o singura competitie de acest gen castigata (Cordoba-Argentina).
Cele doua au oferit un meci antrenant, cu trei seturi disputate, marcate de o revenire spectaculoasa a Andreei Benitez, care dupa ce a cedat in primul set cu 3-6 si a fost condusa in cel de-al doilea cu 5-2 a remontat extraordinar, castigandu-l cu 7-5.
Cu un moral excelent ea si l-a adjudecat si pe cel decisiv cu 6-3, intrand in posesia trofeului si sumei de 1.568 de dolari (invinsa a primit 980 de dolari), la care se adauga punctele WTA de rigoare, sase pentru invingatoare si patru pentru invinsa.
In proba de dublu, Diana Enache si Antonia Tout au cedat in fata perechii spaniole Gago/ Cabrera cu scorul de 7-5, 6-4. 

F.C. - Informatia Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]