Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 1 august 2008
Stirile TVA aici
  • Strandul, la mana gazului

Deocamdata apa in bazinele de la strand se incalzeste de la soareVom avea apa calda in bazine doar cand cei de la gaz isi vor da aprobare pentru racordul la gaz al lucrarii realizate la baza de agrement a Aradului.
Aceasta este ultima informatie primita de la primarul Gheorghe Falca referitoare la momentul la care bazinele de la strand vor avea apa incalzita.
Edilul sustine ca lipsa apei calde din bazine se datoreaza absentei aprobarii celor de la gaz pentru racordul la conducta, iar obtinerea aprobarii poate dura luni de zile.
Falca a argumentat afirmatia printr-un exemplu similar: cazul blocurilor ANL care nu au putut fi date in folosinta cateva luni din cauza absentei acordului de racord la conducta de gaz.
Exista insa si voci care sustin faptul ca strandul nu va avea apa calda in bazine decat de la anul, atunci cand tarifele de intrare in baza de agrement vor fi majorate.
Iar aceasta dat fiind faptul ca, pentru institutie, costurile incalzirii apei sunt mult prea mari, iar primaria nu le poate suporta doar din sumele adunate din vanzarea biletele de intrare.
Pana una alta, aradenii care aleg sa- si petreaca ziua sau week- endul pe strand trebuie sa spere ca afara va fi cald, iar apa din bazine se va incalzi pe cale naturala.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Poveste din satra

Micutii rromi se lupta cum pot cu caniculaLa marginea Cartierului Sanicolau Mic, in preajma santierului unde se efectueaza lucrarile pentru introducerea canalizarii, familii de romi isi au salasul.
Printre aceste case, se remarca prin saracie si improvizatie, baraca unei familii.
Privind cu atentie adapostul acestei familii, uiti pentru cateva momente ca apartii de o epoca moderna, civilizata...
Viata ii vitregeste pe unii...
Improvizatia asezamantului lor duce cu gandul la satra.
Adapostul are ca si acoperamant tigle vechi, presuri si covoare invechite, aglomerate haotic pentru a impiedica soarele puternic ori furia naturii sa patrunda in salas.
Locuinta este de nelocuit in  acceptiunea noastra, cei obisnuiti cu confortul.
Asezamantul nu are nici macar conditiile necesare unui trai la limita.
Aici, un induiosator peisaj misca simtirea oricarui om.
Micutii tigani fac baie in razele soarelui, cu zambetul pe buze, jucandu-se in acelasi timp printre aglomeratele tesaturi ce invelesc salasul.
Nu cunosc confortul si avantajele modernizarii, de care tinerii nu s-ar putea dispensa.
Isi duc soarta obisnuiti de mici cu greul.
Lipsa dependintelor nu mai reprezinta pentru ei o noutate insa pacat este ca neajunsurile isi pun amprenta pe modul lor de a percepe viata, fiindu-le un impediment in a-si depasi conditia.
Chiar daca nu au parte de conditii in care sa se spele, micutii isi fac menajul fara atentia parintilor, imbinand joaca cu curatenia.
Nu au in spate un parinte care sa-i indrume, nu au conditii, nu au decat ligheanul in care cei patru se spala cu randul.
Nimic nu pare sa-i determine sa se opreasca din baita lor, nici siluetele indepartate, nici casele invecinate, nici santierul destinat lucrarilor de canalizare apropiat lacasului lor.
Ghidusi si nevinovati sunt victimele saracie, obstructionarii si ale mentalitatilor nesanatoase.
Felul in care supravietuiesc ar trebui sa transmita ceva, tuturor ce au disponibilitatea de a vedea in spatele unor imagini, mai mult decat atat... destine.

Sandra Stoler - Glasul aradului

  • Tramvaie din Innsbruck pe strazile din Arad

A mai sosit un nou lot de tramvaie de la InsbruckDin aceasta toamna, aradenii care folosesc mijloacele de transport in comun se vor putea deplasa cu tramvaie aduse din Innsbruck, Austria.
Primele trei tramvaie au fost aduse ieri, restul de sapte urmand a ajunge la Arad pana la sfarsitul acestui an.
"Sunt fabricate in anii ’70, dar starea tehnica este foarte buna si corespund din punctul de vedere al normelor noastre de transport. Un tramvai a costat, cu tot cu transport, in jur de 26.000 de euro, in conditiile in care unul nou costa peste 2 milioane de euro", sustine Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad.
Autoritatile locale spera ca tramvaiele produse la Timisoara in anii 1970 sa fie retrase de pe strazile din Arad pana cel tarziu anul viitor.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Un posibil nou caz FNI, in spatele STK Emergent

STK Emergent la AradDeclaratia de avere a actualului rector interimar, fost presedinte al Universitatii "Aurel Vlaicu", Lizica Mihut, cea postata pe site-ul Universitatii, ne arata ca, printre alte plasamente financiare, exista si unul de 330.000 lei (adica 3,3 miliarde lei vechi) la STK., alaturi de alte doua plasamente, de 200.000 lei si 10.000 euro, la BCR.
Cum despre BCR nu exista nici un fel de dubii, ne-am interesat despre acest plasament.
Spre uimirea noastra, am aflat ca este vorba despre un fond inchis de investitii, care are o ascensiune care aminteste de celebrul si de trista amintire fond FNI, care a facut sa dispara economiile a zeci de mii de investitori.
Exista, deci, pericolul ca managementul strategic aplicat nu banilor publici, ci chiar economiilor personale, sa o impinga pe Lizica Mihut, alaturi de alti investitori, spre aceeasi trista soarta, pentru ca, asa cum considera unii analisti, STK Emergent, cum se numeste noua minune investitionala, are toate premisele sa urmeze o traiectorie de tipul FNI.
STK, un FNI de Cluj?
Rasfoind un bine documentat material aparut in presa centrala si pe internet, am aflat ca STK Emergent este un fond infiintat la Cluj, care are toate sansele sa devina un FNI de Ardeal.
Citam: "La 6 ani de la prabusirea FNI, adica in 2006, pe piata apare un nou fond de investitii. Nicolae Pascu, administratorul fondului, a parasit una dintre cele mai mari case de brokeraj autohtone la care lucra ca analist, SSIF Broker Cluj, singura listata la BVB, pentru a-si infiinta propria afacere, fondul de investitii inchis STK Emergent. Pana aici toate bune si frumoase. Numai ca de aici incepe calvarul celor care au crezut in bunele intentii pe care Nicolae Pascu le-a afisat atunci cand a hotarat sa-si deschida propria afacere. Prin putere de convingere si planuri de investitii aparent bine ancorate in piata de capital, Nicolae Pascu a reusit sa atraga mai multi investitori care au fost dispusi sa scoata din buzunare mai multe milioane de euro. Nu mica le-a fost mirarea atunci cand au realizat ca banii investiti nu mai pot fi recuperati, investitorii, oameni de buna credinta, ramanand captivi in ingineria financiara a lui Nicolae Pascu".
Conform sursei citate, primele semne de intrebare au aparut atunci cand a fost infiintat STK Financial, entitate economica menita sa administreze fondul STK Emergent.
Analizand politica investitionala a acestei societati, s-a constatat ca exista inadvertente cu prevederile prospectului de emisiune.
Sume importante au fost investite pentru achizitionarea de pachete importante la unele societati anonime fara perspective de crestere.
"STK FINANCIAL le-a achizitionat cu scopul, atentie, manipularii pretului acestora pentru a raporta performante nereale si cresterea artificiala a activului net al fondului STK Emergent si implicit a Unitatii de Fond. Acest lucru se poate verifica in activitatea STK FINANCIAL care a efectuat o serie de tranzactii cu actiunile respectivelor societati. Este genul de tranzactie specifica FNI, care a dus practic la o pseudo crestere a valorii per unitate de fond", se arata in articolul citat.
Prizonieri la STK
Cel mai grav este insa ca, asa cum rezulta din analiza activitatii STK Emergent, investitorii care au investit sume importante s-au trezit practic prizonierii fondului deoarece, printr-o manevra a conducerii, s-a stabilit ca prima rascumparare a unitatilor de fond poate avea loc abia dupa zece ani de la admiterea la tranzactionare si asta in limita a 10 la suta din profitul net al anului anterior sau daca nu a existat profit, din ultimul an in care s-a inregistrat profit.
Decizia a apartinut lui Nicolae Pascu, fara a fi transmisa investitorilor.
Dar inainte de a deveni efectiva, din fond au fost retrase sume importante (vezi din nou similitudinea cu cazul FNI).
STK Emergent la Arad
Fara a intra acum in mai multe amanunte, trebuie spus ca STK Emergent s-a dezvoltat in principal la Cluj de unde s-a extins si la Arad.
Exista chiar, destul de bine ascuns, un sediu STK Financial, pe strada Barabas Bela (fosta Afinelor).
In afara Lizicai Mihut, destule nume grele si-au depus economiile (este vorba si de sume de nivelul a peste un milion de euro) la STK Emergent.
Recenta cotare la Bursa de Valori a fondului (primul fond inchis din Romania cotat la Bursa de Valori) nu poate ascunde temerile privind soarta fondului, mai ales ca au existat, spun sursele noastre, presiuni enorme pentru ca aceasta cotare sa se produca.
In incheiere mentionam, din aceeasi sursa, opinii de specialisti despre acest fond.
Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, singura societate de intermediere bursiera listata la Bursa, avertizeaza ca cei care au subscris la acest fond nu-si vor recupera banii decat, in cel mai fericit caz, in proportie mai mica decat cea investita, atunci cand vor decide sa vanda.
"De la inceput, acest fond este o cacealma. Am aratat si la CNVM, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, ce ilegalitati sunt", ne-a declarat Prunea.
El mai spune, clar, ca STK este supraevaluat.
"Sa explice cum de valoarea unei unitati la oferta publica a fost de 280 de lei, iar oferta anterioara era de 200 de lei pe unitate. Intre timp valoarea bursei a scazut, nu a crescut. Si valoarea firmei mele a scazut", a adaugat Prunea, care spune ca "100%" cei care au subscris la fond vor vinde in pierdere".
Alta opinie citata este a lui Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Holding, care spune despre STK: "este o escrocherie cu autorizarea CNVM".
Mai mult Sima spune ca din valoarea unitatii de fond prezentata astazi de STK Emergent nici macar jumatate nu este reala.
"Eu nu as cumpara de la STK nici daca ar fi la jumatate din valoare."

 Pavel Vaida - Glasul aradului

  • "Satul de vacanta Groseni" poate deveni perla a turismului aradean

Groseni - loc posibil pentru realizarea unui sat de vacantaStarnit in curiozitate, la raspandirea vestii ca la Groseni se ridica un superb "sat de vacanta" am vrut sa vad totul cu propriii ochi.
Insotit de invatatorul Petru Gag, bastinas din Barzesti, am parcurs distanta de la Groseni pana la padure aproximativ 3 km, pe un drum forestier prea putin amenajat, strabatand un peisaj mirific, imbalsamat de un aer ozonat si racoros, de poale de padure, cu carari intersectate de razele patrunzatoare ale soarelui, aflat cu patru sute de metri mai aproape de noi.
Un santier de constructii, cu vile, case, cabane (40-50 de modele) mi-a uimit privirea.
Unele erau finalizate, altele erau doar cu fundatia turnata.
Primul interlocutor intalnit, trebaluia la ridicarea unei troite, in fata vilei sale, aflata deja in prag de finalizare.
Mihai Sasu tehnician dentar in Ineu si-a cumparat parcela pe care era construita cocheta casa cu etaj.
S-a confesat: "sufar de alergie si doar aici ma simt cu adevarat bine. Dimineata cand deschid fereastra privind incetosatul varf Codru Moma si varful Plesu, insotit de trilurile pasarilor padurii imi rostesc rugaciunea si ma bucur de ceea ce am realizat si visez la ce voi mai continua. Iata, aici construiesc aceasta troita cu hramul Sfintei Fecioare Maria pe care sper s-o finalizez pe 15 august, sa fie sfintita si cu acest prilej impreuna cu alti vecini si prieteni din satul de vacanta vom organiza o serbare cultural-religioasa, un spectacol folcloric, gandind la o zi speciala, traditionala a fiecarui an in acest spatiu turistic".
Imaginile impresionante mi-au fost completate de primarul comunei Archis, Nicolae Valea, un suflet deschis de taran al locului, emancipat in management si marketing.
"Satul de vacanta Groseni se compune din 216 locuri (incercati o comparatie cu cele 300 loturi de case ale satului Groseni) si veti intelege dimensiunea materiala a spatiului turistic. Am concesionat unor cetateni din Arad, Timisoara, Ineu si din alte localitati veniti aici cu gandul de a-si amenaja case de odihna. Utilitatile sunt pe cale de a fi asigurate. Apa potabila va fi livrata prin reteaua proprie locala, curentul electric este si el pe cale de a fi conectat. Vom sprijini amenajarea si asfaltarea drumului dintre Groseni si Satul de vacanta."

Asociind aceste splendori ale naturii si ale omului cu binefacerile unei vechi cabane a Ocolului Silvic Beliu, o terasa cu sindrila, situata intr-un palc de brazi, inalti de 25-30 m, cu multe alte frumuseti intre care amintesc paraul rece si limpede din padurea Groseni din  care parca nu te saturi de baut apa curata, poti conchide ca aici a coborat raiul pe pamant.
Nu peste multi ani "Satul de vacanta Groseni" va fi un centru turistic vedeta!

Ioan Nagy - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]