Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 5 august 2008
Stirile TVA aici
  • Tumora-gigant, de 5 kilograme, in pantecele unei fete de 13 ani!

O fetita de 13 ani a fost diagnosticata cu o tumora gigantA fost lovita de doua ori de soarta. Este foarte saraca, iar medicii au diagnosticat-o cu o tumora gigant. 
Este povestea unei copile de 13 ani din Arad, pusa prea de devreme in fata unei realitati cumplite - pentru saraci asistenta medicala este un lux. 
Maine, copilul ar trebui sa ajunga la clinica de oncologie, pentru inceperea unui tratament in vederea extirparii tumorii gigant.
A ajuns la spitalul de oncologie din Cluj, din bunavointa satenilor, care au facut cheta pentru ca ea sa poata sa isi faca acolo analizele. 
Acum ar trebui sa fie operata, insa ar fi nevoie de zeci de milioane de lei vechi numai ca sa ajunga cu o ambulanta la clinica aflata la cateva sute de kilometri distanta.
Fetita de 13 ani este crescuta doar de tata, care munceste cu ziua ca sa ii asigure de-ale gurii. Boala a cazut ca un traznet.
Matusa micutei, Dorina Brudasca, spune ca "au venit asistentele de la primarie si au zis ca nepoata mea e gravida. Mi-am luat concediu si am dus-o la medicul de familie care i-a facut o ecografie si a ajuns la concluzia ca nu este gravida, ci are tumora".
In pantecele fetitei s-a dezvoltat o tumora gigant. 
Cantareste aproape 5 kg si s-a extins catre rinichi si uter. Are nevoie urgenta de operatie.
Dr. Zeno Moldovan, sef Sectie pediatrie la Spitalul Judetean Arad, ne declara: "Fata de 13 ani are o tumora foarte mare si este in evidenta oncologiei din Cluj. S-a internat la noi vineri, din cauza unor dureri, dar trebuie sa continue tratamentul la o clinica de specialitate".
In momentul constatarii tumorii au inceput problemele. 
Un drum la comanda, pentru o ambulanta, costa 19.000 lei vechi pe kilometru. 
La pret se adauga 1.600.000 lei vechi pentru asistenta sau 2.900.000 lei vechi pentru medicul care insoteste transportul. 
O suma exorbitanta pentru familie.
Dorina Brudasca ne declara ca micuta este orfana de mama, tatal lucreaza cu ziua. 
Familia nu are de unde face rost de 25 de milioane de lei - cheltuielile de transport.
Vecinii, induiosati de starea fetei, au adunat 11 milioane de lei vechi pentru ca ea sa isi poata face analizele la Cluj.
Odata devenit public, cazul a trezit atentia medicilor. 
Dr. Mirandolina Prisca, directorul Spitalului Judetean Arad ne-a declarat ca "am aflat astazi (n.r. ieri) despre cazul fetitei. Ne-am intrunit si impreuna cu comitetul de conducere am luat hotararea ca spitalul sa suporte cheltuielile de transport, mai ales ca este pacienta noastra. Pentru ca fata sa ajunga la Cluj i-am asigurat transportul cu una dintre masinile noastre, combustibilul consumat fiind achitat din sponsorizari."  
Plecarea fetei a fost posibila si datorita soferului de pe masina pusa la dispozitie de catre Spitalul Judetean, care s-a oferit sa faca acest gest in timpul sau liber, lucru care a permis ca astazi copilul sa se afle la clinica de oncologie, pentru inceperea unui tratament in vederea extirparii tumorii gigant.
"Daca fata era copilul unui om cu stare, era dusa la Cluj cu elicopterul SMURD; ca este saraca, nu se gaseste pentru ea nici o ambulanta" - Chira Gheorghe, vecin "Fiica mea este in stare grava, tumoarea e mare, copilul meu poate sa moara" - Aurel Brudasca, tatal  fetei

Ana Maria Cantea - Observator

  • Doua blocuri sociale, gata in acest an

Inca doua blocuri sociale vor mai fi construite in acest anDoua din cele trei blocuri de pe strada Tarafului, destinate aradenilor evacuati din casale nationalizate, vor fi gata la finele anului. Primele doua blocuri din cele trei pe care Primaria Arad le ridica in cartierul Sanicolaul Mic vor fi gata, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Corina Draghici, la finele anului, desi termenul de finalizare stabilit in contract este finele anului 2009.
Cele trei blocuri sociale care au prins contur pe strada Tarafului sunt destinate persoanelor evacuate din imobilele nationalizate. Formate din parter si doua etaje, plus mansarda, imobilele din Sanicolaul Mic cuprind 150 de apartamente compuse din 1 camera, bucatarie, baie si hol. Imobilele sunt realizate din panouri prefabricate, dar primaria sustine ca e vorba de o tehnologie moderna si eficienta. Incalzirea lor va fi asigurata prin centrale termice proprii, cu functionare pe gaz.
Pe hartie
Cel putin pe hartie, cele 150 de locuinte sociale ridicate de primarie ar trebuie sa reprezinte doar o prima etapa dintr- un obiectiv de investitii mai amplu (studiul de fezabilitate al acestui obiectiv a fost aprobat de CLM in iulie 2007), care cuprinde construirea unui ansamblu de 7 blocuri sociale pe strada Tarafului, cu un total de 350 de apartamente cu o camera. Valoarea totala a investitiei in cele trei unitati, a caror constructie este vizibila deja in cartier, este de 9,6 milioane lei, in timp ce valoarea estimata a celor 4 blocuri care se vor construi in etapa a doua este de 13,8 milioane de lei.
Cea mai mare parte a investitiei este finantata de la bugetul local. Edilul local Gheorghe Falca afirma nu de mult ca blocurile de pe Tarafului vor rezolva problema evacuatilor din casele retrocedate, cererea fiind mai mica decat oferta finala a Primariei Arad.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Catel si bagaje pierdute de Blue Air

Cativa pasageri Blue Air au ramas fara bagaje pe Aeroportul AradO parte din cei 77 de pasageri ai companiei Blue Air, de pe cursa Valencia - Arad - Bucuresti, nu si-au mai primit bagajele la aterizarea pe Aeroportul International Arad, in noaptea de duminica spre luni.
O femeie a ramas chiar fara catel. 
"Cusca speciala m-a costat 40 de euro sa o inchiriez. Mi s-a spus ca va calatori cu aer conditionat, iar cand am ajuns aici, ia cainele de unde nu e... l-au lasat in Valencia", spune stapana patrupedului.
"Un geamantan a ajuns la Bucuresti, iar altele doua cu echipament de tenis au ramas la Valencia. Avem concurs, dar nu mai avem echipament, nu stiu cum vom participa. Echipamentul este profesional, valoreaza cam 2.500-3.000 de euro", a precizat aceasta. 
Potrivit procedurii, cand si daca vor fi recuperate, bagajele vor putea fi ridicate doar de la aeroportul de destinatie, adica de la Arad. 
"Nu e corect. Eu bag benzina de 2 milioane lei, dar pentru ce? Cand imi ia 200-300 de euro pentru bilet, trebuie sa-mi dea bagajul", au protestat pasagerii.
"Compania de handling de la Valencia a avut unele probleme de organizare si o parte din bagaje au ramas pe aeroportul din Valencia, iar o parte din bagaje nu au putut fi identificate in avion pentru ca au fost etichetate gresit si au mers la Bucuresti", spune directorul general al aeroportului international Arad, Dan Balacel. 
Din primele informatii, bagajele ar urma sa ajunga la Arad pana maine. 
Turistii spun ca vor sa depuna plangere la protectia consumatorului si sa ceara despagubiri companiei aeriene pentru ca le-a distrus concediul.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Festivalul "La izvor de cant si dor"

Festival folcloric in orasul LipovaPe scena festivalului au urcat 27 de participanti
Orasul Lipova a gazduit in acest sfarsit de saptamana cea de-a  27-a editie a Festivalul Interjudetean al Cantecului si Portului Popular, intitulat "La izvor de cant si dor". 
Printre organizatori s-au numarat: Consiliul Local Lipova, Consiliul Judetean Arad, Centrul Cultural Judetean, Casa de Cultura Lipova, Societatea Culturala "Izvorul" si Baile Lipova. 
Pe scena "Bailor" din oras au urcat ansambluri si solisti din 11 judete si din Republica Moldova (de la Chisinau ). 
Coincidenta a facut ca in acest an, la a 27-a editie sa urce pe scena - 27 de participanti. 
Festivalul a fost onorat cu prezenta de presedintele Consiliului Judetean Arad – Nicolae Iotcu si de vicele Adrian Tolea, directorul Centrului Cultural Judetean – Ana Maria Dumitrean, dar si de numerosi primari din comunele invecinate Lipovei. 
Printre solistii invitati sa incante publicul spectator   s-au numarat: Nicu Novac, Adrian Stanca, Ioan Dragan, Maria Rasca, Ciprian Zapota si Cristi Salasan.
Spectacolul a adunat sute de spectatori, care au petrecut pana tarziu alaturi de interpretii preferati. 
"Plusul" de asistenta a fost dat si de faptul ca in zilele de duminica strandul – situat in imediata apropiere a scenei de spectacol – a fost arhiplin. 
Cei veniti la Bai pentru plaja sau imbaiere au avut prilejul de a asista si la spectacolul oferit de catre organizatori.

Razvan Cretu - Glasul aradului

  • Secretul celui mai mare bebelus aradean: alimentatie sanatoasa, proteine din lapte de soia si... o minune

Cel mai mare bebelus nascut in acest an la AradZilele trecute, la Spitalul  Matern a venit pe lume cel mai mare micut aradean.
Se spune ca o coincidenta este o minune mai mica in care Dumnezeu ne arata ca exista.
Hegyi Hunor Arpad este rezultatul dragostei infinete a parintilor, Arpad si Amalia Hegyi si a unui lung sir de coincidente, deci o minune cat se poate de mare pentru cei din jurul lui atat la propriu, cat si la figurat.
Micutul cantareste 5, 800 kilograme si este clar bebelusul cea mai cu greutate care s-a nascut la Arad, din dorinta mamei de a veni pe lume in orasul in care s-a stabilit alaturi de sotul ei.
Unul dintre cele mai extraordinare lucruri este faptul ca bebelusul s-a nascut pe cale naturala, mama optand pentru aceasta modalitate, refuzand operatia cezariana.
Asta in timp ce multe alte mamici opteaza pentru metoda chirurgicala, pentru a evita durerile.
Fericita mamica spune ca nu a avut probleme pe timpul sarcinii si chiar daca medicul care a urmarit evolutia sarcinii a avertiza-o ca micutul va fi mai maricel, greutatea acestuia a surprins-o chiar si pe ea.
Micutul si-a ales o zi speciala in care sa se nasca, ziua in care parintii sai au aniversat un an de cand si-au unit destinele prin casatorie, facandu-le poate cea mai mare surpriza.
Medicii confirma spusele proaspetei mamici in legatura cu starea de sanatate a copilului: este la fel ca orisicare copil, pregatit sa creasca alaturi de parintii sai.
Proaspata mamicica nu s-a ingrasat foarte tare in timpul sarcinii, asa cum s-ar crede, insa spune ca pentru minunea sa si a sotului exista un secret, de fapt un lung sir de secrete...
Bebesul cu greutate s-a nascut doar la cateva zile diferenta de nou nascutul care detine recordul la nivel national, o fetita din Botosani de 6,250 kilograme.
Intreaga poveste este una de a dreptul uluitoare.
Mama, Hegyi Amalia, povesteste: "eu sunt din Cluj si impreuna cu sotul meu ne-am stabilit la Arad. Este primul nostru copil, a fost conceput in China si s-a nascut exact in ziua in care am implinit un an de casnicie. Asa ne-am dorit, dar pot spune ca a fost totusi o minune. Mi-am dorit foarte mult acest copil, atat eu cat si sotul meu si amandoi am fi vrut sa fie baietel si asa a si fost".
Sarcina nu a fost deloc o pacoste pentru Amalia, ba din contra nu a intampinat niciun fel de probleme, de aceea a si ales sa nasca pe cale naturala.
" Am fost la control lunar, iar doamna doctor Popescu ne-a spus ca este mai mare, dar nu stiam ca va fi atat de mare. Eu si sotul meu suntem vegetarieni, eu de 12 ani, iar sotul de 20 de ani, iar cat am fost insarcinata am consumat foarte multe fructe. M-am ingrasat 18 kilograme, ceea ce nu este foarte mult. Am vrut sa nasc la Arad chiar daca puteam opta pentru Cluj, de exemplu. Am considerat ca atatea sute de kilometri este prea mult totusi, si am vrut sa fiu alaturi de familie. Am ales sa nasc pe cale naturala pentru ca nu am avut probleme. A fost destul de greu, desi se spune ca atunci cand iti tii in brate copilul uiti prin ce ai trecut, nu cred ca este chiar asa."
Mamica spune ca in ceea ce priveste greutatea copilului exista un secret, pe langa alimentatia vegetariana, proteinele din laptele de soia au fost cele care l-au ajutat sa cereasca atat pe voinic.
Sotii Hegyi fiind producatori si importatori de aparate pentru lapte de soia.
Ei recomanda si celorlalte mame sa consume aceasta licoare care se pare ca ajuta sa creasca voinici ca-n poveste, daca vor un copil sanatos.
Parintii isi vor creste copilul in acelasi spirit vegetarian.
Chiar daca crede ca nu va uita asa usor partea mai putin frumoasa a nasterii, cei doi parinti vor sa mai aduca pe lume un copil.
Cat despre viitorul primului nascut, nu s-au gandit la ce ar putea sa devina copilul lor.
" Si eu si sotul meu mai avem frati si cu toate ca a fost greu, ne mai dorim un copil pentru ca in viata este bine sa ai pe cineva in viata, intotdeauna. Nu stiu ce va dveni, mai este cale lunga pana atunci, copilul o sa-si aleaga singur calea in viata. "

Ana Maria Cantea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]