Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 27 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Priviri aeriene asupra trecutului Romaniei

Expozitia foto "Priviri asupra trecutului Romaniei" se va deschide maine la Complexul MuzealComplexul Muzeal Arad organizeaza expozitia de fotografie "Priviri asupra trecutului Romaniei", imagini aeriene realizate de Georg Gerster. 
Expozitia va fi deschisa la Muzeul de Arta Arad in perioada 28 mai – 22 iunie. 
Vernisajul va avea loc miercuri, 28 mai 2008, ora. 19.00, la deschidere fiind prezenti Dr. Dietrich Birk - Secretar de Stat, Ministerul Stiintei, Cercetarii si Artei din Stuttgart si Martin Rill – cercetator stiintific la Muzeul Central al Svabilor Dunareni din Ulm/Dunarea, Germania.
Cele 74 de fotografii ale expozitiei ofera o imagine asupra celor mai importante monumente culturale de pe teritoriul actual al Romaniei. 
Selectia s-a orientat dupa acele monumente care ocupa astazi un loc cheie in evolutia artei, fiind considerate reprezentative in regiunile locuite de romani.
Dintre acestea, 16 monumente fac parte din patrimoniul cultural mondial. 
Elvetianul Georg Gerster, nascut in 1928 in Winterthur, este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati autori de fotografii din avion din intreaga lume. 
Incepand cu anii 60, acest fotograf, distins cu numeroase premii, a documentat situri arheologice de pe cinci continente si a realizat imagini de o frumusete greu de descris. 
Ele fascineaza nu doar datorita perfectiunii tehnice si a calitatii estetice, ci reprezinta si din punct de vedere stiintific o sursa importanta de informatii.
Gerster a fost singurul fotograf care a reusit ceea ce parea aproape imposibil – si anume sa obtina imagini ale unor monumente antice din peste 50 de tari din Africa, Asia, America, Australia si Europa. 
Unele dintre aceste fotografii au fost facute in tari care astazi nu mai permit deloc sau cu mare dificultate survolarea teritoriilor lor (este cazul Irakului, Iranului, Siriei, Israelului si Palestinei).

D. M. - Jurnal aradean

  • Cavalerii medievali, intalnire la Cetate

Cavalerii vinului au defilat pe strazile AraduluiCavalerii medievali s-au intrecut in demonstratii, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia zilelor orasului Alba-Iulia.
Pe langa localnicii din Garda Traseului celor trei Fortificatii, la Alba-Iulia au venit si "medievalii" din Brasov, Sibiu si Gheorghieni.
Cavalerii din Alba-Iulia reconstituie ceremonialul militar si sunt si un fel de pazitori ai cetatii. 
Cei din Gheorghieni au sustinut un spectacol pe cai, iar brasovenii au avut un show interactiv, in care i-au invitat pe locanici sa se intreaca pentru a deveni cavaleri.
Cei din Sibiu au aratat diferite tehnici de lupta cu arme medievale comentate cu mult umor, de pe margine, de unul dintre cavaleri. 
La Arad, cavalerii vinului au defilat vineri seara pe Bulevardul Revolutiei, spre Biserica Lutherana.
Imbracati in uniforme si mantale speciale, cu sabii si incarcati de medalii, insotiti de majorete si fanfara, ei au asistat la un ceremonial de investire si avansare a membrilor. 
Ordinul European al Cavalerilor Vinului este o organizatie de drept privat, fondata in Austria, in 1273.

Alex Negru & Mihaela Moraru - Evenimentul Zilei

  • Sanitarii priceputi

Sanitarii priceputi la concursurile de specialitateDin ce in ce mai mai multi adolescenti urmeaza cursuri de prim ajutor, iar la concursurile de specialitate se prezinta tot mai multe scoli. 
Cea mai recenta competitie, cea a SANITARILOR PRICEPUTI, ajunsa la a 66 a editie a fost castigata de liceul Adam Muller Gutenbrun. 
La start s-au aliniat 100 de tineri de la 13 licee, care au fost jurizati  de medici ai unitatii de primire urgente din cadrul spitalului judetean si profesori. 
Primele 3 clasate ale concursului vor merge mai departe la faza judeteana de saptamana viitoare. 
Castigatoarea va reprezenta Aradul la faza nationala din luna iunie.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Sute de hectare de teren - sub ape

Ploile au afectat mai multe localitati din judetPloile de la sfarsitul saptamanii au afectat serios unele localitati din judet. 
Bilantul pagubelor nu este deloc unul scurt: peste 400 de hectare de teren arabil, 80 de hectare de fanete, 14 gospodarii, 10 fantani si  doua podete inundate.
Comuna Dieci a fost, ca de obicei, cea mai afectata. 
Locuitorii sunt obisnuiti deja cu acest fenomen meteorologic si asteapta, rugandu-se la Dumnezeu, ca totul sa treaca cat mai repede. 
"Ce sa facem daca asa ne da Dumnezeu? Asteptam sa se traga apa si vedem apoi ce mai putem salva. Dar deja de atatia ani ne-am obisnuit. De fiecare data cand ploua mai tare, ne intra apa in curte. Alta data si in casa", ne spune foarte suparata tanti Ana. 
De aceasta data au fost inundate 80 de hectare de teren arabil si DJ 708 Dieci-Revetis pe o portiune de 100 de metri. 
Nivelul apei a masurat aproximativ 20 de centimetri.
Locuitorii din satul Rosia Noua, comuna Petris, nu au fost foarte afectati de data acesta, aici apele au acoperit doar doua hectare de teren arabil si DJ 707.
In comuna Plescuta, scurgerile de pe versanti au afectat trei sate iar la Gura Vaii au fost inundate 10 gospodarii, 10 fantani, doua podete colmatate si DN 79 a fost acoperit cu apa pe o lungime de aproximativ un kilometru.
Nici locuitorii din Talagiu nu au scapat de furia apelor. 
In sat apa a patruns in doua gospodarii, iar mai apoi a inundat drumul comunal DC 25 pe o portiune de doi kilometri. 
De asemnea, alte doua gospodarii au fost afectate in satul Dumbrava. 
In localitatea Almas, apele s-au revarsat peste 450 de hectare de teren si 80 de hectare de fanete.
Din fericire insa, nu s-a inregistrat nici o victima iar Garda de Interventie nr. 2 Gurahont a venit in sprijinul localnicilor din Gura Vaii cu o autospeciala si motopompe pentru a scoate apa din fantanile inundate. 
Subofiterii au intervenit pe parcursul a doua zile, vineri si sambata, pentru a curata puturile, de altfel singura sursa de apa din sat.

Corina Neagu - Glasul aradului

  • Apa pentru toata lumea

Apa minerala de Lipova e cunoscuta si apreciata de sute de aniFabrica de imbuteliat apa minerala a societatii comerciale  Lipomin S.A.  din Lipova are traditie in judet si nu numai, iar calitatea apei a fost recunoscuta in nenumarate randuri la diferite concursuri si de catre diferiti chimisti, fiind premiata cu multe medalii. 
Pentru a afla mai multe detalii despre fabrica de imbuteliere de la Lipova am luat un interviu directorului de aici, Gheorghe Peri.
- Unde incepe istoria apei minerale din Lipova?
- Primele mentiuni atestate in documentele vremii privind existenta la Lipova a unor izvoare de ape minerale dateaza din anul 1818, dar exploatarea industriala a acestui zacamant se realizeaza abia in anul 1948.
- Cum a evoluat forarea zacamintelor de apa?
- S-a inceput forarea inca din anul 1906. Au mai fost executate foraje si in anii ’60, perioada in care s-a ajuns la un numar de 13 lucrari, dispersate  la  distante de 200-300 de metri.
- Cum a reusit aceasta apa minerala sa ajunga in topul preferintelor oamenilor?
- Apa minerala marca "Lipova" este una dintre cele mai sanatoase si pure ape, avand un gust placut si un continut echilibrat de minerale, se imbuteliaza in butelii de sticla de 1 litru si butelii tip PET de 0,5, 1,5 si 2 litri, intr-o gama variata, incepand cu apa decarbogazificata, apa light, cu foarte putin dioxid, precum si apa carbogazificata. Nu a fost greu, in acest context, sa devina preferata oamenilor.
- Tinand cont ca in sezonul cald exista o cerere ridicata de apa minerala, veti putea sa onorati toate comenzile?
- Nici nu se pune problema ca nu vom putea onora comenzile. In timpul verii putem dubla cantitatea de apa minerala imbuteliata. Se asteapta o noua vara caniculara asa ca vom fi pregatiti sa asiguram cererea de pe piata. Acesta este secretul de a sta in varf, trebuie sa multumesti clientii, in special pe cei fideli.
- Tehnologia de care dispuneti va permite sa onorati cererile din timpul verii? Deoarece avem din ce in ce mai multi cumparatori, am modernizat toata fabrica, lucram cu tehnologii de ultima generatie, asa ca vom putea livra apa minerala, indiferent de cantitatile comandate.

A. G. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]