Stirile Zilei
Joi, 2 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Se scumpeste apa

La finele lunii aprilie va fi majorat pretul la apa potabilaPretul la apa potabila si la canalizare va fi majorat la finele lunii.
Consilierii judeteni vor fi chemati la finele lunii aprilie in sedinta pentru a aproba, printre altele, majorarea pretului la apa potabila si la canalizare.
Compania de Apa si-a anuntat deja intentia de majorare a pretului la apa si la canalizare. Proiectul privind propunerea de noi tarife a fost afisat la transparenta de Consiliul Judetean.
Apa potabila din municipiu si localitatile din judet unde Compania de Apa este operator, cu exceptia localitatilor Curtici, Lipova, Nadlac, Pecica, Santana si Pancota, se va scumpi de la 2,55 lei metrul cub la 2,61 lei metrul cub. Pentru serviciul de canalizare, cu exceptia localitatilor Moneasa si Vladimirescu se va plati dupa intrarea in vigoare a deciziei, 2,75 lei pe metrul cub, fata de 2,25 lei cat este in prezent. La Gurahont, pretul la canalizare se va majora de la 1,05 lei la 1,29 lei. Daca proiectul va trece de consilieri, noile preturi vor intra in vigoare de la data la care au fost aprobate.

BERD este de vina?
In justificarea propunerii de majorare se regaseste, ca de obicei, faptul ca in urma cu mai multi ani a fost accesat un imprumut BERD, iar in contractul semnat sunt prevazute majorari periodice ale preturilor in functie de diferiti indicatori economici. "Ajustarea s-a propus conform prevederilor Acordului de Imprumut incheiat intre Guvernul Romaniei si BERD si a Amendamentului nr. 3 la Contractul de Imprumut semnat intre SC CAA SA Arad si BERD”, se mentioneaza in proiect.

S. B. - Jurnal aradean

  • Amenintare cu bomba la Timisoara - Cursele au fost deviate pe aeroportul aradean

In urma unei amenintari cu bomba la aeroportul din Timisoara , 3 curse au fost deviate pe aeroportul din AradO simpla pacaleala de 1 aprilie a bagat, ieri, in alerta maxima atat autoritatile timisorene cat si pe cele aradene.
Dupa ce in aeroportul din Timisoara cineva a anuntat ca exista amplasata o bomba, aeroportul din Arad a devenit refugiu pentru cateva aeronave, pana la remedierea situatiei din Timis.
Aeronavele au inceput sa soseasca pe aeroportul din Arad in jurul orei 14.00. In decurs de cateva zeci de minute, pe pista din Arad au aterizat patru avioane. Astfel, pana cand autoritatile din aeroportul timisorean au stabilit ca alarmarea cu bomba este falsa, avioanele pline cu pasageri au ramas pe pista, deoarece capacitatea aeroportului din Arad este una redusa.
Potrivit unor surse din cadrul Aeroportului, se pare ca avertismentul se referea la prezenta unei bombe la bordul unui aparat care venea de la Torino. Trei dintre avioanele care au ajuns la Arad au decolat de la München, Düsseldorf si Chisinau si urmau sa aterizeze pe aeroportul din Timisoara.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Petrecere-surpriza pentru copilul-erou care si-a salvat fratii din incendiul de la Hunedoara Timisana

Baiatul care si-a salvat fratii dintr-un incendiu a fost sarbatorit ca un adevarat erouZi de sarbatoare, ieri, la Sagu unde toti elevii din comuna s-au prezentat la caminul cultural pentru a se intalni cu pompierii, pentru o lectie de prevenire a incendiilor. La intalnire au fost invitati si cei cinci copii care au ramas fara mama, femeia arzand de vie intr-un incendiu ce le-a mistuit locuinta. Desi evenimentul a inceput firesc ca o lectie, totul a fost o pacalelala pusa la cale de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" Arad.
Adevaratul motiv al intalnirii a fost aniversarea unuia dintre copiii ramasi orfani de mama, printr-o petrecere-surpriza. Este vorba de Octavian Gogea, care ieri a implinit varsta de 10 ani. Baiatul a fost cel care si-a salvat fratii mai mici din incendiu, scotandu-i din casa inainte ca flacarile sa cuprinda intreaga cladire. Cei prezenti l-au sarbatorit ca pe un adevarat erou, iar pompierii aradeni, impresionati de soarta copilului, dar si de curajul sau, l-au declarat ieri mini-pompier in toata regula, cu brevet si echipament. Micutul, uimit de ceea ce i se intampla, pastrand o privire trista si maturizata prea curand pe tot parcursul evenimentului, a starnit ropote de aplauze din partea autoritatilor, a copiilor, a fratilor si nu in ultimul rand a tatalui, care nu si-au putut stapani lacrimile. Imbracat in echipament de pompier, baiatul a primit un tort si o multime de cadouri semnificative. Nu doar pompierii aradeni au fost impresionati de nenorocirea care s-a abatut asupra familiei Gogea, astfel ca la un indemn al inspectoratului aradean s-a facut o cheta la nivelul tuturor inspectoratelor pentru situatii de urgenta din tara, strangandu-se suma de aproape 20.000 de lei, bani destinati ridicarii unei noi locuinte.
La aniversarea lui Octavian a participat si Nicolae Iotcu, presedintele CJA, care a donat din partea Consiliului judetean 4.000 de lei in acelasi scop: o noua locuinta pentru cei cinci frati si tatal lor. Deocamdata, cu totii locuiesc intr-o singura camera ramasa in urma incendiului.
Tragedia familiei Gogea a inceput in 11 februarie, atunci cand casa cu trei camere, construita din vaiuga, a luat foc in timp ce inauntru se aflau cinci din cei opt copii ai familiei, cu varste cuprinse intre 1 si 9 ani si mama acestora, in varsta de 42 de ani, insarcinata cu gemeni. Daca micutii au reusit sa scape indrumati de Octavian, mama prinsa sub darapanaturi nu a mai avut nicio sansa. Chiar daca nu stiu prea bine ce s-a intamplat, micutii Gogea vor ramane marcati pe viata de nenorocire.
Dupa ce si-a salvat fratii Octavian se simte dator sa faca si mai departe acest lucru si a declarat mandru ca atunci cand va creste mare vrea sa se faca pompier pentru ca „mama dormea si nu am reusit sa o salvez, dar sper sa pot salva viata altor oameni“. Printre cei mai impresionati de ceea ce s-a intamplat a fost tatal, care nu a vrut in ruptul capului sa-si dea copiii de langa el preferand sa-i creasca singur, asa cum poate. “Le multumesc tuturor, dar e greu sa cresti singur atatia copii, ca pe sotia mea nu o mai poate nimeni readuce la viata.”

Ana Maria Cantea - Observator

  • Catedrala de la Podgoria va avea cor

Catedrala de la Podgoria va avea un cor mixt format din aproximativ 50 de enoriasiCatedrala Noua de la Podgoria va avea un cor mixt format din aproximativ 50 de enoriasi. In momentul de fata se fac doar repetitii si dupa cum afirma si preotii care slujesc la Catedrala vor mai trece cateva luni pana acestia vor putea canta in biserica.
Persoanele care vor face parte din cor au inceput repetitiile in urma cu o saptamana. Corul este condus de catre maestrul dirijor Laviniu Morariu. „Momentan facem repetitii la „subsol”. Mai avem de urcat cateva „trepte” pana ajungem la locul de unde vom da raspunsurile. Va mai trece o vreme pana ne vom ridica la inaltimea si exigentele unui cor catedral. Dorim sa ajungem in asa fel incat sa putem sa spunem ca si in cantarea Imnului Heruvic: „Noi, care pe Heruvimi cu taina inchipuim”, afirma diacon, dirijor Laviniu Morariu, absolvent al Facultatii de Teologie Pastorala „Andrei Saguna” Sibiu si masterand la Conservatorul din Timisoara.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Primarul Ioan Crisan: „Vrem sa intram in Europa cu capul sus!”

Primarul comunei Vladimirescu - Ioan Crisan vorbeste despre proiectele in curs de realizareCum poate un primar de judet - in vremurile actuale sa se descurce, financiar vorbind, in asa fel incat localitatea pe care o conduce, alaturi de echipa administrativa sa se numere printre localitatile viabile, „pe linie de plutire” - care merita bagate in seama?! Cat de diplomat trebuie sa fii ca sa obtii bani si credibilitatea ca vei face treaba buna chiar si in conditii (economice) vitrege, si, cu atat mai mult cu cat „culoarea politica” nu corespunde actualei puteri?! Toate acestea „trebuie(au) sa poarte un nume”: - de ce nu, un bun strateg, un om cu capul pe umeri si devotat localitatii si cetatenilor. Pentru azi, primarul comunei T. Vladimirescu, Ioan Crisan.

Linia dreapta, vorba buna si capul neplecat
Primarul Ioan Crisan este unul dintre putinii pe care-i vezi mereu zambind. „Credinta mea e ca toate obstacolele pot fi trecute mai usor daca zambesti, spui o vorba buna si nu faci rau nimanui. Totul se intoarce, la timpul potrivit, in bine, de mii de ori”. Un inceput frumos, pregatitor intrebarilor legate de strategia administratiei locale privind dezvoltarea localitatii - vizavi de culoarea politica nefavorabila. Raspunsul lui Crisan a fost simplu: „am fost mereu in opozitie, astfel ca am dobandit o experienta personala solida care ma ajuta sa ma descurc indiferent de situatie. Pentru a nu ne prabusi, am cautat si am reusit mereu sa gasim resurse financiare pentru bugetul local. Pentru acest an prevedem un buget solid, calculat totul numai pe resursele noastre. Dar pentru asta iti trebuie forta, rabdare, tenacitate - chiar daca presupune pierdere din popularitate.”

„...am pus mana si am facut proiecte, dar...
Cum primarul e omul faptelor, proiectele si posibilitatea accesarii fondurilor au fost prioritatile sale pe agenda de lucru. „Am facut proiecte si am accesat fonduri, indiferent ca au fost pe Phare, guvernamentale, europene, de mediu, etc. Pana la urma, banii vin si treburile incep sa se miste. Nu are rost sa stai cu bratele incrucisate si sa te plangi ca n-ai bani! Trebuie sa te misti, sa te informezi si sa nu renunti!” S-au depus deci, 2 proiecte de mediu pentru spatii verzi in valoare de 20 milioane lei noi; in curs de finalizare se afla un proiect integrat (masura 3.2.2) - valoare 2,5 milioane euro - cuprinzand lucrare de canalizare pentru Horia, extindere retea apa, 4,5 km strazi asfaltate in Vladimirescu, un after school pentru 50 de elevi, reabilitare camin cultural. „In asteptare avem un SF aflat in faza finala - extindere pentru canalizare si extindere retea apa curenta la Mandruloc -Cicir, si, in colaborare cu parohia ortodoxa Micalaca Noua - un alt proiect integrat, un centru permanent pentru varstnici la Horia”.

...am primit mai multe promisiuni, decat bani!”
„In acest stadiu se gaseste constructia unei gradinite noi cu program prelungit (fonduri guvernamentale, prin ISJ). S-a dat o hotarare de guvern (aprilie 2008) am primit 1,1 miliarde lei, dar diferenta de 3,7 miliarde nu am mai primit-o”. Cum se regaseste comuna in tabloul de „distributie baneasca” a consiliului judetean, o intrebare care racaie pe multi primari, in situatia in care CJ-ul si-a intors fata doar catre primariile arondate politic. „Priviti tabloul cu repartizarea fondurilor pentru dezvoltarea rurala a localitatilor judetului!” - a fost raspunsul lui Crisan. "Noi am depus la CJ un numar de 4 proiecte in valoare de 2 milioane de euro pentru asfaltare drumuri comunale si strazi, de exemplu!” - adauga primarul.

Vladimirescu in repere reale
A vorbi despre agricultura si cresterea animalelor intr-o tara in care aceste domenii prioritare au cazut demult din atentia statului - nu mai are sens, dar, pe de alta parte acelasi stat falimentar pe aceste segmente vitale in dezvoltarea economica a unei tari - bate toba, prezentand programe nationale si europene, fermierii neavand altceva de facut decat niste biete proiecte. „Nu e cazul, stim cu totii ca lupta pentru ca un proiect sa fie bagat in seama si chiar sa ajunga finantat - e mare, de multe ori imposibila. Zona noastra nu abunda in animale. La Horia mai avem niste crescatori de ovine si sporadic, vaci. Adevarul este valabil peste tot: legea retrocedarii pamanturilor catre proprietari a facut ca primariile sa piarda toate terenurile de rezerva, ajungand, uneori, sa se piarda chiar si pasunea! Comuna a fost plina de nemti, acestia si-au revendicat pamanturile, astfel ca si noi am procedat la taieri masive din pasune. E foarte trist ca legile se bat cap in cap, ilogice si pagubitoare!”
Vladimirescu e privit din ce in ce mai mult ca un cartier aradean. In acest sens, investitorii sunt atrasi de apropierea comunei de municipiu si facilitatile ce decurg de aici. „Sprijinim pe oricine investeste la noi, daca respecta legea, contribuie la cresterea economica a localitatii si creeaza noi locuri de munca pentru cetatenii nostri. Nu avem nicio preferinta decat sa eliminam toate sursele de poluare, statii de asfalt, produse chimice, gunoiul menajer, etc.” Locul fostei gropi de gunoi a fost acoperit cu pamantul rezultat din constructia marilor centre comerciale Real si Obi, astfel ca aici se va realiza, in urma aprobarii si finantarii proiectului de mediu (depus in octombrie 2008) un spatiu de relaxare deosebit, un parc imens si frumos amenajat.

* * *
Comuna Vladimirescu este un spatiu in care tinerii au un cuvant din ce in ce mai greu de spus. Tocmai de aceea, locuintele destinate acestora a fost una dintre prioritatile administratiei locale. Incepand din 2005 au fost vandute terenuri tuturor tinerilor care au solicitat locuinte - gratuite si la licitatie, iar acum mai sunt disponibile 350-400 de locuri (intravilan) evident, in alte conditii banesti, avand in vedere criza (35-40 euro/ mp) punandu-se si problema utilitatilor.
„Adunam, astfel, niste banuti pentru construirea de utilitati, termenul limita de depunere a dosarelor fiind de 9.04. a.c. Eliminam, astfel, 70 la suta dintr-o anumita categorie de solicitanti, pentru ca, din pacate, majoritatea celor care au primit terenuri gratuit le-au vandut! Cei care vor sa faca acum specula, nu mai au nicio sansa!”
Se lucreaza, in continuare la reabilitarea si finisarea reparatiilor la scoli si gradinite, drumurile sunt in continua atentie, caminele culturale sunt utilizabile, cel din localitate fiind trecut in proiectul de reabilitare. Comuna se bucura de 3 baze sportive (fiecare localitate), iar sala mare de sport va fi inaugurata de Pasti. In proiectul cultural al comunei se inscrie la loc de onoare spatiul antic al ruinelor romanice - basilica romanica, intreaga suprafata urmand a suferi o transformare care va pune in valoare artistica pretioasa mostenire romana.

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]