Stirile Zilei
Marti, 7 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Mii de datornici la impozite

Mii de aradeni sunt asteptati sa isi plateasca taxele si impozitele locale restanteZeci de mii de impozite si taxe locale au ramas neplatite la Primaria Arad din anii precedenti, restantele totale depasind 17 milioane lei
Numarul datornicilor la stat creste, la fel si valoarea datoriilor, fapt care sugereaza ca aradenii nu mai sunt chiar asa de buni platnici cum se intampla cu mai multi ani in urma. Potrivit informatiilor furnizare de Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, totalul debitelor restante inregistrate la nivelul Directiei Venituri la finele anului trecut a fost de 17, 5 milioane lei. Dintre acestea, 8,5 milioane lei au ramas neplatite din anul 2008, iar restul de peste 9 milioane lei sunt restante din anii anteriori.
In baza de date a institutiei se regaseau la finele anului trecut 43.634 de inregistrari reprezentand numarul impozitelor (pe terenuri, cladiri, auto, taxe de salubrizare) ramase neplatite. Numarul impozitelor neplatite nu coincide cu numarul datornicilor, care e mai mic, in conditiile in care sunt persoane care au restante la mai multe impozite.

Problema sociala?
Din totalul de peste 43 de mii de impozite (pe diferite terenuri, cladiri etc.) ramase neplatite, in baza de date a Directiei Venituri se regaseau doar 18.813 pozitii reprezentand restante mai mari de 100 de lei.
Mare parte a restantelor sunt mai mici decat 100 de lei, fapt ce sugereaza fie o problema de ordin social (persoane aflate in imposibilitatea de a-si plati si sumele infime pe care le datoreaza), fie indiferenta din partea datornicilor.

Incasari in crestere
La prima scadenta, incasarile Directiei Venituri in acest an au fost cu mult mai mari decat in anul precedent. Daca la 31 martie 2008, Directia Venituri a inregistrat, potrivit informatiilor furnizate de Corina Draghici, incasari de 19,2 milioane lei, in acest an, la data de 31 martie (dupa ce s-au inregistrat si sumele virate de agentii economici in ultimele zile de dinaintea scadentei) s-au incasat nu mai putin de 37,835 milioane lei.

A. B. - Jurnal aradean

  • Peste 3.000 de cereri pentru pasapoarte in prima parte a anului

Serviciul public comunitar a primit in primul trimestru al acestui an peste 3000 de cereri pentru eliberarea de pasapoarteIn primul trimestru al anului 2009 la Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple au fost primite 3.275 de cereri de pasapoarte, dintre care 870 au fost solutionate in regim de urgenta, termenul de eliberare fiind de maxim doua ore.
Din totalul de cereri primite, 2.262 au fost depuse la ghiseu, iar 140 prin ambasadele si consulatele Romaniei din strainatate, 3 cereri fiind refuzate deoarece, in urma verificarilor efectuate, nu indeplineau conditiile legale de solutionare.
In aceasta perioada au fost emise 3.179 de pasapoarte, din care: 2.974 au fost pasapoarte simple cu cereri depuse la ghiseu; 46 de pasapoarte simple cu cereri depuse la ambasade; 84 pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate (CRDS), cu cereri depuse la ghiseu; 74 pasapoarte CRDS, cu cereri depuse prin ambasade; 23 de pasapoarte emise pentru persoane cu domiciliul in alte judete, care, de regula, au fost intoarse de la frontiera deoarece nu aveau documente valabile de calatorie.
Din cele 3.179 de pasapoarte emise, 2.609 au fost inmanate titularilor la ghiseu, 414 prin serviciile publice comunitare locale de evidenta persoanei, 116 au fost inaintate la Directia Generala de Pasapoarte pentru a fi inmanate titularilor prin MAE.
Pentru nerespectarea dispozitiilor legale la regimul pasapoartelor au fost intocmite 88 de procese verbale de sanctionare contraventionala cu amenda, sumele achitate constituindu-se in venituri la bugetele locale.
Au fost efectuate verificarile necesare pentru 19 cetateni romani cu domiciliul in strainatate care au solicitat restabilirea domiciliului din strainatate in Romania.
Pe linia restrictionarii dreptului la libera circulatie in strainatate au fost luate 77 de masuri de suspendare a dreptului la libera circulatie in strainatate pentru persoane domiciliate in judetul Arad, din care 10 masuri preventive de a nu parasi localitatea (tara), 30 de masuri de suspendare deoarece au fost emise mandate de executare a pedepsei inchisorii, una pentru nerespectarea masurii restrangerii dreptului la libera circulatie si 36 pentru ca au fost emise ordine de dare in urmarire generala.
De asemenea, a fost descoperit un urmarit general, care avea mandat de executare a pedepsei inchisorii, acesta fiind predat serviciului „urmariti” din IPJ Arad. Au fost efectuate mentiunile specifice in evidente pentru 25 de cetateni romani care au fost returnati din strainatate, in baza acordurilor incheiate de Romania cu alte state.

C. P. - Observator

  • Peste noua mii de aradeni vor primi pensii sociale, din aceasta luna

Incepand cu aceasta luna pensionarii vor avea o pensie de minim 300 de leiIncepand de la jumatatea lunii aprilie, in apropierea Sfintelor Sarbatori de Paste pensionarii cu venituri mici, sub 300 de lei vor primi diferenta pana la 300 de lei, aceasta constituind prima etapa a acordarii pensiei sociale minime garantate.
Peste 9.000 de pensionari aradeni cu venituri sub limita subzistentei vor primi din aceasta luna o pensie majorata la 300 de lei, urmand ca din luna octombrie a acestui an sa primeasca 350 de lei. Pentru aceasta prima etapa, suma alocata de la buget prin Ministerul Muncii pensionarilor aradeni este de peste 7 miliarde de lei vechi.
In Arad, 9.468 de pensionari care beneficiau de pensii foarte mici, cu care nu puteau trai decent vor beneficia de pensia minima garantata, care presupune acordarea diferentelor de bani pana la 300 de lei. Suma totala prevazuta din buget prin Ministerul Muncii pentru efectuarea acestor plati intr-o prima transa stabilita de guvernare pentru luna aprilie este de 727.043 de lei. Astfel, persoanele care beneficiau de o pensie derizorie de sub 200 de lei, o suma cu care un om nu poate trai vor primi incepand din aceasta luna 300 de lei, urmand ca din cea de a doua transa sa primeasca 350 de lei. Cei cu pensii de 200 de lei vor primi de la jumatatea lunii diferenta, in acest caz de 100 de lei. Acordarea diferentelor pentru pensia sociala minima garantata va descreti fruntile a peste 9.000 de pensionari aradeni a caror venituri se situau sub limita subzistentei. Acordarea acestora se va face din 15 aprilie cel mai sigur astfel ca, in acest an Sarbatorile de Paste vor fi mai bogate pentru mii de aradeni. Nu in ultimul rand, din cele peste 9.000 de persoane beneficiare de pensie sociala minima garantata 2.734 provin din agricultura. „In Arad, 9.468 de pensionari vor primi diferenta pana la 300 de lei, in prima etapa iar din octombrie 350 de lei, cei cu venituri situaute sub aceasta valoare. Dintre acestia, 2.734 sunt din segmentul agriculturii. Suma totala necesara platilor diferentelor este de peste 7 miliarde de lei. Beneficiarii vor primi diferentele pana la 300 de lei incepand cu data de 15 sau, avand in vedere ca se apropie Sarbatorile de Paste, ceva mai repede“, director al Casei judetene de Pensii. Prevederile legislatiei referitoare la acordarea, suspendarea, incetarea, reluarea pensiilor se vor aplica in mod corespunzator si in situatia pensiei sociale minime garantate. La acordarea pensiei sociale minime garantate se au in vedere si conditiile specifice, cele referitoare la insumarea veniturilor din pensii, inclusiv cele din sisteme neintegrate, cu celelalte drepturi prevazute de legi speciale, stabilite si platite de catre CJP.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • 800.000 de lei pentru spatii verzi si locuri de joaca

Primaria va aloca in acest an 500.000 de lei pentru intretinerea si repararea spatiilor de joacaIntretinerea si salubrizarea spatiilor verzi din municipiu, inclusiv plantarea arborilor si amenajarea unor noi zone verzi ne va costa anul acesta 3.800.000 de lei, bani care vor merge la cele doua societati cu care primaria are contracte: Polaris si Gospodarirea Comunala. Spatiile verzi inventariate au suprafata de 982.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca celor aproximativ 162.000 de locuitori ai Aradului le revin cate 6 metri patrati de spatiu verde.

Jumatate de milion de lei pentru spatiile de agrement
In ceea ce priveste cheltuielile spatiilor de joaca amenajate de primarie, aceasta se vede nevoita ca in acest an sa aloce 500.000 de lei pentru intretinerea si repararea acestor locuri, a spatiilor de agrement si a mobilierului urban de pe domeniul public. Se cunoaste faptul ca vandalizarea unor asemenea spatii este destul de frecventa.
In Arad exista 63 de locuri de joaca, 22 de terenuri de sport, 150 de mese de tenis aplasate pe 100 de platforme betonate si 93 de mese de sah, toate acestea infiintate intre anii 2004-2008.
Au fost inregistrate insa si solicitari noi pentru infiintarea unor alte spatii de joaca pentru copii, care vor costa 300.000 de lei.

Dana Mirea - Observator

  • Primaria Sagu intabuleaza 43,9 de hectare de teren pentru a primi finantare europeana

Primarul comunei Sagu - Emilia Branet doreste sa intabuleze 43,9 hectare pentru a putea construi o retea de alimentare cu apaPrimaria Sagu poate incepe demersurile pentru intabularea in cartea funciara a comunei a unei parti din suprafata totala de teren de 43,9 hectare, suprafata pe care se va construi o retea de alimentare cu apa pentru localitatile Fiscut, Firiteaz si Hunedoara Timisana, precum si o statie de epurare si pompare.
Propunerea reprezentantilor Comisiei Locale din Sagu de reglementare juridica a suprafetei de teren a fost aprobata de Calin Bibart, prefectul judetului, in cadrul dezbaterii subiectului propus pe ordinea de zi a Comisiei judetene de fond funciar. „In sedinta Comisiei judetene de fond funciar s-a admis propunerea din partea reprezentantilor localitatii Sagu, ca aceasta suprafata de teren sa fie transmisa de la stat in proprietatea privata a comunei, fiind necesara accesarii de fonduri europene“, a declarat Calin Bibart, prefectul judetului Arad. Dupa emiterea ordinului de prefect pentru aceasta suprafata de teren, autoritatile locale pot demara intabularea suprafetei de teren. „Pentru accesarea de fonduri europene noi avem nevoie doar de o portiune din cele 43,9 hectare, dar pentru a dezmembra o suprafata trebuie sa intabulam toata suprafata de teren”, a spus si Emilia Branet, primarul comunei Sagu.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]