Ştirile Zilei

Miercuri, 12 august 2009
Ştirile TVA aici
  • Criza face prima victimă printre societăţile CLM

Directorul Caius Parpală anunţă că R.A.D.M. solicită Primăriei Arad declanşarea procedurii de insolvenţă a societăţiiConducerea Drumurilor Municipale a trimis Primăriei Arad o adresă prin care solicită declanşarea procedurii de insolvenţă a societăţii
Directorul Caius Parpală spune că a trimis această propunere pentru reorganizarea societăţii şi pentru ca furnizorii de energie electrică, gaz, apă să nu întrerupă furnizarea pentru neplată.
Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Drumuri Municipale a analizat în şedinţele din luna martie şi iunie, precum şi în şedinţa de aprobare a bilanţului pe anul 2008, situaţia economico-financiară a agentului economic. În adresa trimisă Primăriei este prezentată toată activitatea, precum şi datoriile pe care le au. Astfel, în anul 2008 s-au finalizat mai multe contracte încheiate la finele anului 2006 şi începutul anului 2007, contracte care nu prevedeau actualizarea preţurilor în concordanţă cu creşterea întregistrată la materiile prime, combustibili, energie, servicii. De asemenea, din adresă reiese că contractul de întreţinere şi reparaţii pentru 2008, încheiat la începutul anului, nu prevedea preţuri actualizate fiind păstrate cele ale anilor precedenţi, acumulându-se pierderi majore. „Începând cu luna martie 2008, când de fapt condiţiile meteo au permis demararea lucrărilor, preţul la combustibili şi o serie de materii prime a crescut exploziv., urmând excesiv costurile de producţie, mult peste costurile prevăzute în contractele încheiate”, a afirmat Caius Parpală.
Reprezentanţii R.A.D.M spun că atât pierderile cât şi încasarea contravalorii lucrărilor cu întârziere au dus la neplata furnizorilor de materiale şi servicii. La finele anului 2008, societatea înregistra pierderi de 2.204.343 lei. Astfel, începând cu 24 iunie, E.ON Gaz a sistat livrarea gazului la staţia de mixuri asfaltice. Din această cauză o serie de lucrări aflate în stadiu de finalizare nu pot fi terminate. Mai mult, Caius Parpală prognozează o iminentă sistare a livrării de energie electrică şi apă.
„Pentru a evita unele cheltuieli nejustificate şi pentru îngheţarea datoriilor istorice şi evitarea întreruperii de utilităţi de către furnizori, Consiliul de Administraţie a votat, înaintarea spre aprobare de către CLM, în calitate de acţionar unic, a propunerii de declanşare a procedurii de insolvenţă în conformitate cu prevederile legale, în procedura generală care prevede reorganizarea judiciară sau, în procedură simplificată cu declararea falimentului” - a mai declarat Caius Parpală, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Conducta de gaz, la 80%

Lucrările la gazoductul dintre Arad şi Szeged sunt finalizate în proporţie de 80%Gazoductul dintre Arad şi Szeged va fi gata la finele acestui an, anunţă oficialii arădeni.
Lucrările la interconectarea reţelelor de gaz dintre România şi Ungaria sunt aproape de final. Este vorba despre conducta de gaz care va face legătura dintre sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi Sistemul vest-european. În ceea ce priveşte situaţia lucrărilor pe teritoriul judeţului nostru, în prezent se lucrează la cea de a doua etapă, între Pecica şi Nădlac, unde în total conducta va avea o lungime de circa 25 de kilometri. Potrivit informaţiilor furnizate la sediul constructorului, la Vladimirescu, de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, „lucrările la etapa dintre Nădlac şi Pecica sunt realizate în proporţie de 80% din totalul de 25 de kilometri. S-au alocat 68,3 milioane lei. Termenul de finalizare a lucrării este septembrie 2009”. Lucrările sunt executate de o firmă arădeană.

Fără întârzieri
Oficialul a subliniat că şi partea maghiară avansează cu lucrările şi că nu vor fi întârzieri la interconectare. Construcţia gazoductului care va lega reţelele de gaze naturale dintre cele două ţări va oferi României o alternativă de import al gazelor la cele două conducte din Ucraina.

De la Arad la Szeged
Lungimea totală a conductei va fi de 109 km şi va avea un diametru de 700 mm. Pe teritoriul României, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 61,7 km între punctul de conectare Horia (lângă Arad) şi punctul de frontieră Csanadpalota (Nădlac) de la graniţă cu Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged va avea o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

S. B. - Jurnal arădean

  • Trafic dublu la frontierele arădene

Traficul prin punctele de frontieră a crescut în ultimele zile cu 45% faţă de perioadele normale de lucruTraficul prin punctele de frontieră a crescut în ultimele zile cu 45% faţă de perioadele normale de lucru şi asta datorită numărului de români care muncesc în străinătate şi se întorc în ţară pentru a-şi petrece concediile.
Conform Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad, în perioada 1 - 10 august, valoarea traficului de călători prin punctele de trecere a frontierei a fost de peste 337.480 treceri de persoane, cu 45 la sută mai mari în comparaţie cu o perioadă normală de lucru.
„Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate pe sensul de intrare în ţară, peste 178.400 persoane, cu peste 91.728 mijloace de transport. Şi în acest an, Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac a fost cel mai tranzitat punct de frontieră, cu un trafic de 259.128 de persoane şi un număr de 115.675 mijloace de transport. Cu toate acestea, controlul la frontieră s-a derulat în condiţii optime, neînregistrându-se creşteri semnificative ale timpilor de aşteptare”, a declarat agent de poliţie Mihaela Leş, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.
Pentru evitarea aglomerărilor, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţa arădeană. De altfel, conducerea IJPF Arad va suplimenta personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi numărul arterelor de control din punctele de frontieră.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Mare sărbătoare la Moţiori

I.P.S. Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu a binecuvântat lucrările de la biserica ortodoxă din MoţioriDuminică, I.P.S. Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu a binecuvântat lucrările de la biserica ortodoxă din Moţiori.
Localitatea Moţiori, comuna Apateu, este una dintre cele mai noi aşezări, înfiinţată în anul 1925, de către moţii coborâţi din Apuseni. Cea mai impunătoare construcţie din sat este Biserica. Ea a fost construită prin dragostea şi jertfelnicia moţilor între anii 1977-1978 şi pictată în anul 1995.
Prin grija preotului paroh Borca Florin Horaţiu, în ultimii ani, s-au realizat mai multe lucrări de amenajare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, dar şi a casei parohiale, precum: înlocuirea mobilierului bisericesc şi dublarea geamurilor, realizate de meşterul Haneş Nicolae de la Cermei, renovarea iconostasului prin pictarea icoanelor chiar de către cel care a pictat biserica, pictorul Dănuţ Petru, construirea unei alei pavate în curtea bisericii, a unei capele pentru lumânări şi înlocuirea gardului bisericii, înlocuirea geamurilor de la casa parohială şi finisarea faţadelor, precum şi alte lucrări.
Toate acestea, au fost binecuvântate şi sfinţite, duminică 9 august, de către Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Timotei, într-o atmosferă de sărbătoare. Slujbele de la biserica parohială, cu hramul „Înălţare Sfintei Cruci”, a fost oficiată de Chiriarhul Arhiepiscopiei Aradului împreună cu un ales sobor alcătuit din P.O. Protopop Moise Nica, protopopul Ineului, P.C. Exarh Visarion Neag, P.C. Pop Alexandru de la Berechiu, Arhidiacon Gheorghe Contraş, Ierodiacon Chiril şi preotul paroh Borca Florin Horaţiu, care, pentru jertfelcicia depusă, a fost distins cu rangul de iconom. Răspunsurile liturgice, au fost date de către corul bisericii din Moţiori, care au întregit atmosfera de sărbătoare.

Vizită la Centrul „Sf. Vasile cel Mare”
Programul a continuat prin vizitarea Centrului parohial pentru copii şi tineri „Sf .Vasile cel Mare” de la Moţiori, unde, la sfârşit de săptămână, se desfăşoară programul naţional de catehizare „Hristos împărtăşit copiilor”, precum şi alte activităţi - educaţie estetică, de limbă engleză, de informatică - susţinute voluntar de către coordonatorii de proiect prof. Borca Viorica, înv. Purcel Claudiu, Purcel Cornelia şi Lazea Simona. Activităţile centrului parohial se desfăşoară într-o sală din incinta şcolii de la Moţiori şi beneficiază de utilităţi moderne, puse la dispoziţie de către administraţia locală şi conducerea Şcolii Generale din Apateu, pentru care părintele paroh a ţinut să mulţumească, în mod deosebit, primarului Bondor Aurel şi directorului Vlad Claudiu.

V. F. - Jurnal arădean

  • Lacul se transformă într-o veritabilă staţiune turistică

Primarul comunei Tauţ - Gheorghe Pleş doreşte să continue exploatarea potenţialului turistic al zonei din jurul lacului de acumulareAtracţia turistică a comunei Tauţ este reprezentată de celebrul lac de acumulare, acolo unde la sfârşit de săptămână se strâng şi până la 600 de vizitatori care vin la pescuit, scăldat sau iarbă verde. Primarul comunei, Gheorghe Pleş, are în plan continuarea exploatării potenţialului turistic al zonei, ce poate constitui o importantă sursă de venit pentru administraţia locală. Dacă toate proiectele primarului Pleş vor fi duse la îndeplinire, în foarte puţin timp am putea vorbi de o nouă staţiune turistică în judeţul nostru, cea din jurul lacului Tauţ. „Ne dorim să scoatem la concesiune peste trei hectare de teren, pe care le vom parcela şi care sunt echipate cu toate utilităţile: apă, canal şi electricitate. Vom scoate la licitaţie suprafeţele de teren şi astfel credem că vom putea scăpa de unele probleme, precum gunoaiele ce se strâng pe malul apei. Fiecare proprietar îşi va îngriji locul aşa cum se cuvine”, a mărturisit primarul Gheorghe Pleş. Pe lângă cele trei hectare echipate cu toate utilităţile, Pleş a dezvăluit că ar mai fi disponibile alte trei hectare către satul Nadăş, acelea fiind însă lipsite de apă curentă sau canalizare. Pe lângă locurile ideale pentru construcţia unor pensiuni agroturistice, Gheorghe Pleş intenţionează ca pe viitor să amenajeze şi o plajă cu nisip vin, astfel încât arădenii să poată veni la Tauţ pentru a se simţi aproape ca la mare. Plaja va aduce bani comunei, deoarece edilul doreşte ca aceesul în zonă să fie contra cost. Pe lângă partea amenajată a lacului vor rămâne însă şi locurile obişnuite ale pescarilor sau ale celor care vin la Tauţ pentru a petrece câteva zile în mijlocul naturii, la cort. Primii investitori au şi sosit deja în zona lacului Tauţ, mai multe pensiuni fiind în construcţie. Începând de anul viitor, cel târziu, aceştia vor putea să găzduiască primii turişti veniţi pentru relaxare într-o zonă aflată la doar 50 de kilometri de municipiul Arad.

L. C. - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]