Stirile Zilei

 

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Luni, 16 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Incasari slabe la Finante, in luna ianuarie

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut aradenii nu au mai fost la fel de buni platnici in acest anInceputul anului i-a prins pe unii contribuabili aradeni cu datorii vechi catre bugetul de stat, motiv pentru care, reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice au inceput sa puna in aplicare o serie de masuri de recuperare a sumelor datorate. Comparand situatia cu cea de la inceputul anului 2008, aradenii nu au fost la fel de buni platnici, fapt demonstrat de totalul incasarilor catre bugetul consolidat al statului din aceasta perioada.
Pentru a-i determina pe contribuabili sa isi plateasca birurile, autoritatile au inceput inca din prima luna a anului proceduri de executare silita. In urma masurilor intreprinse in cazul contribuabililor rau platnici, in luna ianuarie a fost incasata deja o suma totala de peste 113 miliarde de lei vechi.
Totalul de venituri incasate la inceputul anului, in luna ianuarie a fost de 139.32 milioane lei, fata de 168.37 milioane lei, cat se inregistra in perioada aferenta a anului 2008. Din totalul inregistrat in ianuarie 2009, 73.04 milioane lei reprezinta venituri la bugetul de stat, 45.24 milioane de lei, venituri la bugetul asigurarilor sociale de stat, 19.08 milioane de lei, venituri la la bugetul asigurarilor sociale de sanatate si 1.96 milioane de lei, venituri la bugetul asigurarilor de somaj.
Ca in fiecare an, exista si un „top“ al datornicilor cu cele mai mari sume datorate. Restantele acestora concura ca si valoare cu incasarile inregistrate la bugetul asigurarilor sociale de sanatate pe luna ianuarie a acestui an. Primul rau platnic inregistreaza datorii la Finante de 82,97 milioane de lei, cel de al doilea, 16,54 milioane lei si cel de al treilea 14,40 milioane lei.
„Pentru a creste gradul de incasare a veniturilor la bugetul general consolidat al statului, in prima luna a anului 2009 au fost intreprinse deja masuri de executare silita. Au fost comunicate 11.498 de somatii, in urma carora s-au incasat 8.268.370 de lei. S-au facut 2.378 de popriri de conturi bancare, in urma carora a fost incasata suma de 70.287 de lei si 657 de popriri la terti, masura care a crescut incasarile cu 1.165.026 de lei. S-au pus 14 sechestre pe bunuri mobile si a fost astfel incasata o suma de 479.911 de lei. De asemenea, prin sechestrarea a 12 bunuri imobile a fost recuperata o suma de 1.322.655 de lei“, a declarat Calin Arusti, purtator de cuvant Directia Generala a Finantelor Publice Arad.
In luna ianuarie s-au organizat 19 licitatii. Autoritatile au efecutat un numar de 107 inspectii fiscale, care au dus la aplicarea a 35 de amenzi contraventionale, in suma totala de 100.300 de lei. Valoarea sumelor suplimentare stabilite reprezentand atat diferente de impozite, taxe si contributii, precum si dobanzi si penalitati de intarziere stabilite in urma inspectiilor derulate este de 6.993.770 de lei.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Exproprieri de 135 de milioane

Ministerul Transporturilor a stabilit sumele necesare exproprierilor pentru noua autostrada Arad-TimisoaraMinisterul Transporturilor a stabilit sumele necesare exproprierii pe Arad-Tmisoara si centura Aradului
Ministerul Transporturilor a decis sa aloce aproape 400 de milioane de lei pentru exproprieri necesare mai multor proiecte de infrastructura, printre care si proiectele ce trec prin Arad. Astfel, din totalul sumei, 135 milioane lei vor fi folositi pentru despagubirea proprietarilor a 147 de terenuri care apartin unor persoane fizice si juridice din Arad.
Terenul ce va fi expropriat este necesar constructiei centurii orasului. Potrivit proiectului de hotarare de Guvern, terenurile aradene ce vor fi expropriate de la cei 147 de proprietari se intind pe o suprafata de 462.227 metri patrati.
Si autostrada Arad-Timisoara se regaseste acum printre proiectele de expropriere. 67,37 milioane lei vor fi pusi deoparte pentru despagubiri pe autostrada care leaga cele doua orase, bani ce vor fi acodati pentru 571 de terenuri, cu o suprafata totala de 180 hectare.

Si altele
Ceilalti bani vor merge pe exproprierile necesare constructiei variantei de ocolire a orasului Constanta (128,55 milioane lei pentru exproprierea a 395 de terenuri), pentru exproprierile necesare autostrazii Bucuresti-Ploiesti (32,4 milioane lei, bani suplimentari pentru exproprierea a 523.595 metri patrati), pentru reabilitarea DN6 Drobeta-Turnu Severin - Lugoj (29 milioane de lei pentru despagubirea a 1.470 terenuri si constructii, cu o suprafata totala de 428.154 metri patrati) si pentru
constructiei centurii Drobeta Turnu Severin (4,57 milioane lei).

De la bugetul de stat
Toate sumele, mai putin cele pentru modernizarea DN6, vor fi asigurate de la bugetul de stat, sustin mai marii Ministerului Transporturilor.
La Arad si Timisoara, terenurile vizate de expropriere apartin unor persoane fizice si juridice din Sagu, Ortisoara, Pischia si Giarmata.

A. B. - Jurnal aradean

  • 23 de asiatici, ascunsi intr-un TIR, depistati la Arad

Un nou transport de transfugi a fost depistat la vama VarsandPolitistii de frontiera aradeni au depistat, ascunsi in remorca unui automarfar, 23 cetateni asiatici, care intentionau sa iasa ilegal din Romania pentru a ajunge in Italia.
In seara zilei de 15.02.2009, in jurul orei 23.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Varsand, jud. Arad, s-a prezentat pentru a iesi din tara cetaceanul roman Ion C., in varsta de 40 ani, conducand un automarfar inmatriculat in Romania, ce transporta conform documentelor de insotirea marfii, spuma polistiren pe ruta Romania-Italia. Soferul era insotit de un alt cetatean roman Ionel B., in varsta de 40 ani ca si al doilea sofer pe automarfar.
Cu ocazia efectuarii controlului de frontiera s-a constatat ca greutatea inscrisa in documentele de insotire a marfii diferea de greutatea rezultata cu ocazia cantaririi. Astfel, politistii de frontiera au efectuat un control amanuntit asupra mijlocului de transport ocazie cu care au fost descoperite ascunse in interiorul compartimerntului marfa, in spatele incarcaturii 23 de persoane, de sex maculin. Din primele verificari, a rezultat ca acestia au varste cuprinse 17 - 32 ani si sunt 19 cetateni afgani, 3 irakieni si un 1 un cetatean pakistanez, care intentionau sa iasa ilegal din Romania.
Cetatenii au declarat ca au recurs la aceasta metoda, deoarece nu posedau viza pentru Spatiul Schengen si intentionau sa se deplaseze in Italia pentru a-si gasi un loc de munca. In cadrul primelor cercetari, soferii automarfarului a declarat ca nu avea cunostinta despre modul cum s-au urcat cei in cauza in vehicul.
Politistii de frontiera le-au intocmit celor 23 de persoane acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei, iar soferii sunt cercetati pentru trafic de migranti.
Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera in vederea depistarii persoanelor implicate in organizarea si calauzirea grupului, precum si pentru stabilirea intregii activitati infractionale, la finalizarea cazului urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

Observator

  • Aradul muzical - Coruri celebre din opere

Dirijorul Dorin Frandes a incantat audienta prin creatiile aleseDaca vine vorba de opera, trebuie sa ne amintim ca acest gen era agreat de vechii aradeni. Numai in primele trei luni ale anului 1846 s-au prezentat la Arad 11 (unsprezece opere intre cele 93 de spectacole scenice), incepand cu „Freischuetz“ de Carl Maria von Weber si terminand cu “Puritanii“ lui Vincenzo Bellini. Dintre toate, doar una figura ca noutate, “Alessandro Stradella” de Friedrich von Flotow, prezentata in prima auditie absoluta doar cu doi ani in urma la Hamburg.
Peste un veac, Nestor Covaciu, directorul Palatului Cultural, scria intre altele in 7 februarie in programul pe anul 1948, la capitolul “Filarmonica” (existenta deja de 58 de ani): “ ...Este nevoie ca aceasta sectie sa primeasca dintru inceputuri un cadru bine organizat pentru a putea da apoi primii piloni pentru inceputurile unui teatru de opera in orasul nostru.” Acesta era in fapt mai vechiul vis al aradenilor, vis neimplinit pana in ziua de azi.
Nu e de mirare ca si in zilele noastre un program cu muzica de opera sa atraga un public relativ numeros.
Dirijorul Dorin Frandes a gandit o trecere in revista momente semnificative din creatii de gen, incepand cu clasicismul, pana la veristi.
Orchestra a deschis concertul cu Uvertura operei “Nabucco” a lui Giuseppe Verdi, creionand contraste care pareau a tine cu sufletul la gura auditoriul, pentru ca la inceputul partii a doua a manifestarii sa dea viata si culoare celei a operei “Mireasa vanduta” de Bedrich Smetana.
Corul Filarmonicii (dirijor: Robert Daniel Radoias), acompaniat de orchestra lui D. Frandes, a impresionat cu un sir de momente corale ale unor opere de Verdi, incepand cu Corul exilatilor scotieni din actul al IV-lea al operei “Macbeth”, apoi cu Corul tiganilor din “Trubadurul”, atat de cunoscut si totusi mereu asteptat.
Corul barbatesc a emanat energii si entuziasm in Ernani evvivat! din primul act operei cu acest nume si dinamismul din Zitti moviamo a vendetta din “Rigoletto”.
Formatia feminina a corului a subliniat umorul macabru al Corului vrajitoarelor din “Macbeth”, pentru ca apoi intregul ansamblu sa redea atmosfera festiva a finalului operei “Flautul fermecat" de Mozart, “Heil sei Euch Geweihten”.
Spectatorii au reactionat pozitiv la veselia degajata de Corul taranilor din opera “Mireasa vanduta” a lui Bedrich Smetana si la sonoritatile rafinate ale Corului clopotelor din “Paiate” a lui Ruggiero Leoncavallo.
Asistenta a aplaudat cu insufletire corul Per te d’immenso giubilo din actul al II-lea, insotit si de un solo de tenor (Ioan Mot) din “Lucia din Lammermoor” de Gaetano Donizetti, ca si pe cel din “Elixirul dragostei” al aceluisi compozitor, unde se desprinde din cor vocea unui bas (David Buzgau ).
Tot din creatia donizettiana a fost ales Corul servitorilor (din Don Pasquale), caruia dirijorul si formatiile Filarmonicii le-au imprimat un suflu antrenant. Celebra “Meditatie” din opera “Thais” de Jules Massenet a capatat viata sub arcusul lui Dorel Bic, a acompaniamentului orchestral (la harpa: Bernadette Sara), cu interventia celesta a corului.
Momentului “Les voici! Voici la quadrille!“ din actul al IV-lea al operei “Carmen” de Georges Bizet, dirijorul, corul si orchestra, i-au dat stralucire, voiosie, care a incheiat luminos si optimist manifestarea, ceea ce a entuziasmat auditorii.
La bis, fagotistul (M) ce urma sa fie “primadona” de moment, a intarziat sa-si aranjeze notele, cu un zambet de superioritate, facandu-i pe toti sa astepte: dirijor, interpreti, spectatori. Sa astepte si sa-si dea seama ca au de a face cu un personaj important, care face ce vrea si cand vrea, nu cand vor altii!
Totusi, “Altii” acestia erau blanzii si binevoitorii spectatori, care au aplaudat frenetic intreaga manifestare, unii dintre ei simtindu-se totusi lezati de aroganta persoanei amintite. Ferice de cei ce nu au observat gestul neadecvat unor asemenea momente.
Sa nu uitam ca cea mai teribila razbunare a spectatorului este din pacate simplu de realizat: nu mai vine. El nu vine la circ ci la un concert serios, unde se poate si rade, dar cu rost si nu aiurea.
Si pe acest taram al frumosului muzical se ivesc cand si cand sapatorii! Haideti sa le dam cu tifla si sa-i lasam in plata Domnului, caci minunatul mesaj al muzicii conteaza.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

***Joi, 19 februarie 2009
Concertul premiantilor Concursului de pian “Beethoven 2007”
Dirijor: Dorin Frandes - solisti: Rebeca Omorodia si Lu Yi Chih
Programul: P.I.Ceaikovski: Concertul pentru pian nr. 1 in si bemol minor op.23 -
Fr. Chopin: Concertul pentru pian nr.1 in mi minor op.11 - asadar, un concert de concerte.

  • Indiferent de buget, la Felnac lucrurile se misca

Primarul Felnacului - Nicolae Corneliu Selegean prezinta planurile pentru anul in cursCa la fiecare inceput de an, primarul comunei Felnac Nicolae Corneliu Selegean, impreuna cu consilierii locali si cu cei din executivul primariei si-au stabilit un plan de bataie pentru anul in curs. „In conditii de austeritate bugetara - ne declara primarul Selegean - ne vom orienta inspre trei directii mari, pe care le vom putea solutiona prin resurse proprii. Este vorba despre infrastructura, despre invatamant si despre imbunatatirea simtitoare a calitatii actului administrativ. Desigur, daca vom dispune si de alocatii bugetare, atunci avem suficiente proiecte pe care sa le punem in practica.”

Urbanizarea comunei Felnac
Imediat dupa ce timpul va permite acest lucru, edilii din Felnac vor demara lucrarile pentru asfaltarea a doua strazi perpendiculare pe soseaua principala, strazi care insumeaza aproximativ 700m. De asemenea, se va contrui cam un kilometru de trotuar, in completarea celui care leaga soseaua principala de Cartierul Chertes Baragan, iar strazile care inca nu sunt asfaltate vor fi pietruite. Proiectul de introducere a retelei de canalizare, care are toate sansele sa intre in executie in acest an, va cuprinde 8 km de retea de canalizare, o statie noua de epurare a apei, 8 km de drumuri asfaltate si 2 km de retea de apa curenta. De asemenea, un proiect urban la care edilii din Felnac tin foarte mult, este instalarea unor camere web in centrul comunei, racordate la internet, si un site operational prin care primaria sa capete vizibilitate pe internet, iar felnacanii plecati la munca in alte tari sa se poata racorda direct la realitatile din comuna de bastina. Desigur, web-camerele digitale sunt extrem de utile si in ceea ce privestine ordinea sociala pe raza comunei, putand fi oricand accesate si de organele de ordine. Si, fiindca veni vorba despre organizarea serviciilor publice, in scurta vreme primaria din Felnac va deveni o „primarie deschisa”, adica o institutie aflata permanent in folosul cetatenilor. Serviciile publice vor fi la indemana, parcarea din fata primariei va fi folosita exclusiv de catre cetateni si vizitatori, iar angajatii vor parca intr-un loc amenajat special in curtea institutiei.

Conditii moderne pentru un invatamant de calitate
Dupa ce anii trecuti, edilii din Felnac au reusit sa reabiliteze in totalitate unitatile scolare de pe raza comunei (izolare termica, geamuri termopan, centrale de incalzile, grupuri sanitare interne etc.), plus o sala de sport nou-nouta, in acest an se gandesc sa amenajeze terenul de sport din curtea scolii. Si nu oricum, ci la standarde europene, cu gard imprejmuitor, teren sintetic, pista de atletism, nocturna, vestiare etc. Dimineata, elevii vor avea aceasta baza sportiva in aer liber la dispozitie, iar dupa amiaza, cetatenii din comuna care sunt amatori de sport sau de miscare vor putea sa se relaxeze. Deoarece Felnacul este una dintre comunele fericite in care natalitatea este in crestere, pentru a face fata numarului tot mai mare de elevi in viitorul apropiat, edilii s-au gandit sa construiasca o noua gradinita in curtea celei existente, iar in gradinita actuala sa amenajeze cateva sali de clasa in plus. De asemenea, profitand de aceste lucrari, va fi amenajat si un modern loc de joaca pentru copii de gradinita.

Doru Sinaci - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]