Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Miercuri, 18 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Gheata pe drumurile din judet

Pe drumurile din judet se circula in conditii de iarnaMai multe sosele au fost acoperite de straturi groase de gheata si zapada. Miercuri dimineata, intre Arad si Siria s-a format un pod de gheata.
Desi cu intarziere, angajatii Administratiei Drumurilor Judetene au intervenit cu autogredere pe acest tronson.
„Pentru moment s-a intervenit, dar autoritatile judetene spun ca persista pericolul ca podurile de gheata sa reapara. Tot pe acest tronson de drum sunt si zone cu zapada framantata”, sustin reprezentantii CJA.
In alte zone ale judetului problemele au fost cauzate de stratul gros de zapada care s-a depus pe drumuri, cai de acces acoperite de straturi mari de zapada. Drumurile judetene care duc spre Petris au avut nevoie de interventii urgente, deoarece un strat de 15 centimetri de omat s-a depus pe partea carosabila. Aceeasi situatie a fost intalnita si in imprejurimile comunei Zabrani.
Pe toate drumurile judetene se circula in conditii de iarna, iar autoritatile ii sfatuiesc pe soferi sa isi doteze masinile cu lanturi pentru a nu crea situatii de blocaj pe drumurile judetene.
Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean, s-a intervenit pe 32 de drumuri sau tronsoane de drum judetean cu utilaje de deszapezire si material antiderapant.

A. G. - Jurnal aradean

  • Pensionarii aradeni imprumuta bani pentru medicamente si alimente

In luna ianuarie la CARP au fost depuse peste 330 de cereri pentru crediteIn decursul anului trecut numarul de cereri pentru imprumuturi care s-a inregistrat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Arad a fost de 335, iar imprumuturile acordate au fost in valoare de 445.570 lei.
Cea mai mare parte din pensionarii care decurg la serviciile oferite de CARP sunt cei cu venituri mici, care nu depasesc 400 de lei pe luna. Acestia folosesc banii pentru nevoile casnice: achizitionarea de medicamente, alimente sau pentru plata intretinerii la bloc.
Suma maxima pe care oamenii o pot imprumuta se estimeaza la 6000-7000 de lei, iar dobanda variaza in functie de suma acordata solicitantului. Astfel, pana la 200 de lei imprumutati, pensionarii vor plati dobanda 10%, intre 200 si 1000 de lei, dobanda este de 12%, iar peste 1000 de lei, dobanda este de 14%.
In ciuda faptului, ca la aceste imprumuturi apeleaza de regula persoanele cu o situatie financiara mai precara, pana in prezent nu s-au inregistrat cazuri in care batranii sa nu-si poata achita datoriile. „Chiar daca ar exista posibilitatea ca oamenii sa nu vina sa plateasa, noi avem o tehnologie mai speciala, prin care datornicilor li se sustrage lunar din pensie suma pe care trebuie sa o acorde catre CARP. Mai sunt persoane care intarzie cu plata, dar nu am avut niciodata probleme grave. In general, oamenii sunt constiinciosi si isi achita banii. Oamenii solicita aceste credite pentru plata impozitelor, pentru hrana sau pentru pregatirea de sarbatori”, spune Vasile Neagu, presedinte CARP Arad.
Pe luna ianuarie au fost depuse 330 de cereri pentru astfel de credite, iar valoarea totala se ridica la 461.890 de lei. Aceste cereri urmeaza sa fie achitate pe parcursul acestui an.
Pot fi membrii CARP Arad pensionarii din orice categorie: limita de varsta, invaliditate, urmas, daca au implinit varsta de 18 ani si sunt pensionari de stat. Varsta la care se pot inscrie ca membrii ai CARP Arad este nelimitata, dar peste 75 de ani va prezenta un act medical de starea sanatatii. In caz de suspendare a pensiei sau ajutorului social, calitatea de membru se mentine si pe aceasta perioada daca obligatiile banesti fata de Casa se achita regulat.
Imprumuturile sunt acordate doar membrilor CARP care sunt inregistrati cu plata la zi cotizata si contributia stabilita. Sume mai mari se imprumuta pe baza de angajament scris a altor persoane, care vor gira imprumutul in caz de neplata, iar termenul de restituire nu poate depasi 18 luni.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Doar o suta de dosare complete pentru ANL

Depunerea dosarelor pentru locuinte ANL se poate face pana in 31 martieTinerii care si-au depus cererile si indeplinesc conditiile pentru a intra in posesia unei locuinte ANL, trebuie sa isi completeze dosarul si sa il depuna pana pe data de 31 martie.
„Cei care si-au depus cererile si mai doresc o locuinta ANL trebuie sa vina sa isi depuna si celelalte acte pentru ca dosarul sa fie complet. De pe data de 2 februarie de cand a inceput inscrierea doar o suta de tineri au depus dosarele complete. Cine nu depune toate actele nu va fi luat in calcul”, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. Amintim ca in aceasta perioada lupta se va da pentru 128 de apartamente cu una sau doua camere din Cartierul Micalaca (Zona Selgros). Pana pe data de cinci aprilie se va afisa si punctajul, iar in intervalul 6-14 aprilie va avea loc depunerea contestatiilor. Acestea se vor solutiona in intervalul 15 - 24 aprilie, iar in data de 24 se va afisa lista finala.
Pentru a intra in posesia unei locuinte ANL trebuie indeplinite cateva criterii. In primul rand, titularul cererii de repartizare a unei locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data depunerii cererii si sa poata primi repartitie pentru locuinta in cel mult 12 luni dupa implinirea acestei varste. Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu. De asemenea, titularul cererii de locuinta si ceilalti membrii ai familiei acestuia: sot/sotie, copii si/sau alte persoane aflate in intretinerea acestuia trebuie sa nu detina si sa nu fi detinut o alta locuinta in proprietate si/sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte cu chirie, proprietate de stat, proprietate a unitatii administrativ-teritoriale sau a unitatii in care isi desfasoara activitatea, in localitatea in care a solicitat locuinta.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • “O noapte furtunoasa” pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici”

La Teatrul Clasic "Ioan Slavici" se va juca spectacolul "O noapte furtunoasa"Spectacolul „O noapte furtunoasa”, dupa I. L. Caragiale, care se va juca luni seara pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici”, il va avea ca protagonist pe Claudiu Bleont care va interpreta rolul lui Rica Venturiano.
Saptamana viitoare, aradenii au ocazia sa revada o piesa de teatru clasica, montata in limba romana si aromana, intr-o distributie de exceptie: Claudiu Bleont, Maria Teslaru, Magda Catone si Eugen Cristea.
Luni, 23 februarie, incepand cu ora 19, acestia vor insufleti, pe scena Teatrului Clasic “Ioan Slavici” din Arad, personajele binecunoscute din piesa “O noapte furtunoasa”, a lui I. L. Caragiale. Ceilalti actori ai Teatrului National “I. L. Caragiale” din Bucuresti care vor juca in acest spectacol sunt: Alexandru Georgescu, Marcelo Cobzariu, Tomi Cristian, Daniel Nitoi si Dana Pocea. Regia spectacolului este semnata de Toma Enache, scenografia ii apartine Ninei Brumusila, iar muzica este compusa de George Marcu.
Biletele pentru acest spectacol costa 50 de lei si pot fi cumparate de la agentia teatrului aradean, deschisa astazi, maine si poimaine intre orele 10 si 14 sau de la ora 17 la 19, sambata si duminica, de la 17 la 19 si luni, intre orele 9 si 15.

Corina Hutan - Observator

  • Castelul si Manastirea din Bulci

Castelul Mocioni din Bulci este una din cele mai impozante constructii de acest felManastirea
Inca din perioada romana a existat un castru roman apartinand de Legiunea a XIII-a Gemina. Caramizile castrului purtand inscriptia legiunii, au fost folosite la construirea unei manastiri medievale.
Cladirea medievala ce dateaza cel putin din secolul al XIII-lea, care mai pastreaza si astazi urmele terasamentelor si in pamant parti de fundament, este Abatia romano-catolica ridicata de calugarii benedictini, una dintre cele mai vechi si cele mai bogate din Banat, dupa Cenad. In anul 1241, multe manastiri din Banat au fost distruse de navalirile tatarilor. Atrasi de maretia manastirii si a bisericii, tatarii au purtat aici batalii crancene. In santurile cetatii s-au gasit oseminte arse ale oamenilor care au luptat si ale cailor acestora. Cladirea Manastirii din Bulci distrusa de tatari, a fost refacuta de episcopul Bulcsu, de la al carui nume se pare ca vine denumirea satului Bulci. In secolul al XIV-lea manastirea devine un important centru de cultura, de la care s-a pastrat pana astazi un codice continand texte ale istoricului roman Titus Livius. Mai tarziu, in secolul al XVI-lea (1551-1552) Manastirea din Bulci este supusa atacurilor turcesti din Transilvania, in urma carora satul si locuitorii sunt distrusi aproape in intregime. Care au scapat cu viata au fugit in alte localitati de pe Valea Muresului, traind peste o suta de ani departe de satul lor, pastrand totusi credinta lor catolica. In anul 1749, calugarul Berecky Hiarion intemeiaza noul Bulci, cautand pe urmasii celor care au parasit satul in timpul navalirilor otomane si reconstruind vechea biserica. Bulciul este declarat parohie romano-catolica. Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea aduce in Bulci stapanirea Regimului Regesc Maghiar.

Castelul Mocioni
Familia Mocioni a avut mai multe proprietati in Banat iar a doua ca marime se afla la Bulci (com. Bata, jud. Arad), la numai cativa kilometri de Capalnas. Amplasat intr-un parc imens, pe malul Muresului, castelul Bulci este una din cele mai impozante constructii de acest fel. Pe doua din fatadele cladirii se afla terase cu blazoanele familiei sculptate in relief, care au supravietuit distrugerilor de dupa al doilea razboi mondial. Corpul central are o frumoasa sala de arme, cu un splendid semineu, iar in parc se afla o sera. Langa castel, Antoniu Mocioni de Foen a zidit o biserica si o scoala pentru copiii din sat.
Domeniul Bulci a fost cumparat in 1858 de catre Antoniu Mocioni de Foen de la baronul Fechtig-Fechtenberg, cel care zidise si castelul. Domeniul si castelul au fost mostenite de Zeno (1842-1905), platindu-i in schimb fratelui sau Victor - care si-a petrecut viata in strainatate - o renta anuala de 10.000 florini aur.
In timpul ultimilor doi proprietari - Antoniu si fiul sau adoptiv Ionel Mocioni-Starcea - castelul din Bulci a cunoscut o viata intensa, aici venind adesea la vanatoare regele Carol al II-lea, al carui maestru de vanatoare era Antoniu. Dupa 1940, au fost amenajate camere speciale pentru regina mama Elena si regele Mihai I, care in 1943, prin intermediul lui Ionel Mocioni-Starcea, va achizitiona castelul contelui Huniady de la Savarsin, aflat in apropierea domeniilor Mocionestilor. Castelul de la Bulci a fost nationalizat si transformat in 1949 in sediu al G.A.S. din localitate. Ulterior, aici a fost amenajat un preventoriu TBC, destinatie pe care o are si in prezent.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]