Stirile Zilei
Joi, 21 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Barter pentru Piata Garii

Platoul Garii CFR ar putea intra in administrarea PrimarieiPrimaria ar putea primi platoul Garii in administrare, Regionala Timisoara venind cu propuneri.
Reprezentantii Regionalei CFR Timisoara au venit astazi la Arad cu o propunere de nerefuzat pentru Primarie. Edilul Gheorghe Falca a declarat astazi ca a avut o intrevedere cu un reprezentant al Regionalei, care i-a propus o varianta de asociere pentru amenajarea intregului platou din fata Garii Arad.
Potrivit primarului, varianta a fost „noi sa luam in administrare si sa modernizam intreaga zona, iar banii pe care sa-i plateasca Primaria sa fie cat este impozitul pe teren pe care Regionala il plateste municipiului”. Pe scurt, Primaria va administra (incasand probabil si taxe de parcare) si va amenaja terenul CFR-ului din fata Garii, iar CFR ne da in administrare terenul in schimbul unei sume egale cu impozitul pe teren pe care il plateste municipalitatii.
Falca a mentionat ca aceasta practica nu este una neobisnuita, fiind deja acceptata la Brasov, unde la mijloc era constructia unui hotel. Primaria are deja un proiect de reabilitare a intregii zone, care vizeaza amenajarea, printre altele, a unor locuri de parcare si a unei statii taxi civilizate. Totusi, edilul s-a ferit sa dea un termen pentru demararea efectiva a lucrarilor.

S. B. - Jurnal Aradean

  • Consultatiile medicale vor fi platite

De la 1 iulie se va introduce sistemul de coplata a serviciilor medicaleDe la 1 iulie, Ministerul Sanatatii va introduce coplata serviciilor medicale.
Astfel, va exista un pachet de analize si consultatii ce vor fi acoperite de casa de asigurari, restul fiind insa suportat din buzunarul pacientilor.
Ministerul Sanatatii a stabilit criteriile dupa care va functiona sistemul de coplata a serviciilor medicale. De la 1 iulie, medicii vor sti clar ce pachete de servicii si consultatii vor fi decontate si ce vor suporta pacientii din propriile buzunare. Masura a fost luata dupa ce comisia europeana a cerut combaterea coruptiei din sistemul sanitar. Pentru fiecare investigatie medicala se va vedea exact care este tratamentul corespunzator si suma pe care o poate deconta casa de asigurari si pacientul, prin sistemul de coplata.
De asemenea, managerii de spitale vor fi nevoiti sa declare in fiecare luna ce achizitii au facut si ce cheltuieli au avut. Pentru eliminarea platilor informale, Ministerul Sanatatii va crea o structura de integritate si de fidelitate prin care medicii sa fie controlati. Angajatii acesteia vor merge in spitale si vor vedea daca medicii sau alt personal medical pretind plati informale din partea pacientilor.
In randul medicilor, exista insa si voci care nu sunt de acord cu un astfel de sistem. „Nu cred ca intra in competenta medicilor, a celor ce au depus juramantul lui Hipocrate, sa stabileasca necesitatea si nivelul acestei coplati. Mai ales medicii de familie, profesionistii acelei specialitati medicale cea mai apropiata de cetatean, care isi cunosc pacientii in contextul lor social, cunosc in majoritate atat nivelul socio-economic al acestuia precum si patologia mai mult sau mai putin complicata a acestuia, nu pot, nu au cum sa se implice intr-o asemenea decizie. Medicul de familie are o profesie profund umanista, si desi nu suntem multumiti de recompensa materiala pe care o primim acest an, desi am protestat pentru scaderea procentului alocat fata de anul trecut, asistentei primare, nu putem sa aruncam asupra populatiei raspunderea unei recunoasteri materiale pe care o consideram adecvate“, declara Simona Sopov, medic primar medicina de familie. „Stim ca sistemul coplatii este practicat in multe tari europene, suntem constienti ca nu sunt suficienti bani in sistem, ca sunt prea multi consumatori fata de contribuabili. Stim ca exista si abuzuri sau excese din partea unora dintre pacienti, dar nu putem generaliza. Bineinteles, nu vom refuza, ba mai mult, dorim sa fim consultati in ceea ce priveste introducerea coplatii, in special la nivelul segmentului nostru de furnizori de servicii medicale, mai ales in ideea contactului nostru permanent cu toate categoriile sociale de pacienti. Insa aceasta masura, de introducere a coplatii, intra in totalitate in responsabilitatea decidentilor de politica sanitara“, declara dr. Adrian Darabantiu, liderul Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Evenimente variate, in aceasta luna, la Complexul Muzeal Arad

In aceasta luna la Complexul Muzeal Arad vor avea loc expozitii si targuri traditionaleSeria evenimentelor organizate de Complexul Muzeal Arad continua pana la sfarsitul lunii cu expozitii in Arad si Lipova si cu doua targuri traditionale, in incinta Strandului Neptun.
Expozitia Roman Cotosman. Secvente mai poate fi vizitata pana in 31 mai, la Complexul Muzeal Arad. Expozitia reuneste lucrari care, cronologic disting patru etape in creatia artistului: Punerea in mormant, Spargerea semnului plastic si Colajele cromatice. „Africa si Orientul Mijlociu in numismatica” este o expozitie care poate fi vizitata incepand din aceasta saptamana, pana in 30 mai, in cadrul sectiei de Arheologie-Istorie, a Complexului Muzeal Arad (Palatul Cultural, Piata G. Enescu 1).
In cadrul expozitiei Africa si Orientul Mijlociu in numismatica vizitatorii vor descoperi un alt mod de a cunoaste lumea orientala, monedele si bancnotele expuse aflandu-se inca in circulatie.
In cadrul Noptii Muzeelor, la Muzeul orasului Lipova a fost vernisata expozitia dedicata civilizatiei dacice pe Valea Muresului. Expozitia cuprinde exponate descoperite de-a lungul timpului in cadrul cercetarilor arheologice desfasurate in cele mai importante situri de pe valea Muresului: Cladova - in interiorul fortificatiei de pe „Dealul Carierei”, Varadia de Mures - la punctul „Cetate”, Savarsin - asezarea fortificata pe dealul „Cetatuia”. Cei care doresc sa viziteze aceasta expozitie, o pot face pana in 10 iunie.
Intre 18 si 24 mai, Sala Clio gazduieste proiectul „Descopera Banatul”, realizat sub umbrela Servicului European de Voluntariat, prin care Rémi LE ROUX a intreprins mai multe vizite in orasele si satele banatene. Expozitia prezinta Banatul din punctul de vedere al unui tanar francez, o regiune cunoscuta mai putin, atat de romani, cat si de francezi.
Intre 30 si 31 mai, in incinta Strandului Neptun va avea loc Targul Mesterilor Populari, aflat la cea de-a VII-a editie si Targul de produse si preparate culinare traditionale. Evenimentul, organizat de Complexul Muzeal Arad in colaborare cu Centrul Cultural Judetean Arad, cu sprijinul Consiliului Judetean Arad si a Primariei Municipiului Arad, reuneste mesteri populari din intreaga tara. De asemenea, duminica, la Targul de produse si preparate culinare traditionale, vor fi prezenti producatori de preparate traditionale: salamul de Nadlac, painea de Pecica etc.

Corina Hutan - Observator

  • Creste cartierul rezidential de la Sagu

Primarul comunei Sagu - Emilia Branet vorbeste despre dezvoltarea cartierului rezidentialCartierul rezidential din Sagu se dezvolta pe zi ce trece
Daca in urma cu cativa ani, asocierea dintre o comuna si un cartier era de domeniul fictiunii, ei bine, iata ca la Sagu cele doua notiuni sunt cat se poate de valabile si de reale. Altfel spus, in jurul localitatii Sagu - dar mai ales pe soseaua catre Firiteaz - se ridica doua cartiere de toata frumusetea. Unul destinat tinerilor din comuna, care au fost improprietariti de catre consiliul local cu terenuri pentru constructia de case si altul, pentru cei care au dorit sa cumpere teren pe raza comunei, au participat la licitatia organizata de catre edilii Primariei din comuna Sagu si au inceput sa-si construiasca vile in toata regula, una mai frumoasa decat cealalta.
Din cate ne informeaza doamna primar Emilia Branet, pe data de 11 mai a.c., in urma licitatiei care s-a desfasurat in cursul lunii octombrie a anului trecut, au mai fost pusi in posesie inca un numar de 25 de noi proprietari de terenuri pentru case, astfel ca in viitorul apropiat, cartierul care deja a prins contur la marginea localitatii Sagu se va dezvolta cu tot atatea imobile noi-noute. Asa stand lucrurile, pe langa faptul ca va creste fara precedent zestrea edilitara a comunei, constructia de noi case si deschiderea de noi santiere sunt lucruri care vor conduce si la asigurarea de locuri de munca pentru constructorii sau zilierii de pe raza comunei Sagu. Incet, dar sigur, aceasta comuna din imediata apropiere a municipiului Arad va deveni, in intregime, una dintre oazele rezidentiale care impodobesc astazi toate marile orase din occident.

Doru Sinaci - Glasul Aradului

  • Cainii politist - parteneri de baza ai politistilor aradeni

Oamenii legii apeleaza la ajutorul cainilor politistiInspectoratul Judetean de Politie Arad are in dotare 25 de caini de serviciu la ajutorul carora oamenii legii apeleaza fara retinere in situatii din cele mai dificile. O parte dintre acestia au facut o scurta demonstratie ieri la Maltaret unde au avut misiunea de a descoperi o bomba ascunsa sub un autoturism. Cainii si-au indeplinit misiune fara nicio problema la fel ca in situatiile reale.
Cel mai recent, oamenii legii au apelat la ajutorul partenerilor canini in cazul femeii din Semlac care s-a aruncat in Mures si pentru depistarea unei fetite disparute de la domiciliu care a fost gasita cu ajutorul cainelui de urma Cer, la un canton situat la peste 40 kilometri de locul de unde plecase.
Cei mai multi dintre cainii din cadrul inspectoratului sunt caini de insotire, dar sunt si caini de urma, de interventie, antidrog si dresati special pentru descoperirea substantelor explozive. Toti provin de la Centrul Chinologic din Sibiu, acolo unde de la nastere si pana la preluarea lor de catre viitorii politisti-conductori, trec printr-un program special de pregatire, antrenament si acomodare cu viitorii parteneri/agentii de politie. Printre politistii aradeni care au ca parteneri caini de serviciu sunt si doua femei - agente de politie.
Politistii insotitori se ingrijesc intru totul de partenerii lor carora le aloca zilnic 4-5 ore pentru antrenament, insa se ocupa personal si de hranirea si tot ceea ce inseamna ingrijirea acestora inclusiv igiena, tratamente medicale, periere, etc. In schimb acestia ii rasplatesc prin eficienta lucrand zilnic alaturi de agentii de politie - conductori fie ca este vorba de activitatile de patrulare pentru asigurarea ordinii si linistii publice sau de activitati de cautare ori interventii speciale.

Ana Maria Cantea - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]