Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Marti, 24 februarie 2009

Stirile TVA aici
  • Primavara aduce scumpirea abonamentelor de tramvai

Abonamentele pentru tramvai se vor scumpi odata cu venirea primaveriiAradenii vor plati mai mult pentru abonamentele transportului public in comun cu tramvaiele. Proiectul privind majorarea tarifelor pentru transportul public local de calatori cu tramvaiele, efectuat de CTP Arad, se va afla in aceasta saptamana pe masa consilierilor. Se vor scumpi doar abonamentele si biletele pentru distante mari, iar cele valabile in municipiu vor ramane la fel, adica 1,5 lei. Astfel, peste distanta de 15 km, calatorii vor plati, in loc de 3,5 lei, suma de 4 lei. Pentru o distanta de 20 km, in loc de 4,5, vor plati 5 lei, iar la 25 km, cum ar fi ruta Arad-Ghioroc, se va plati 5,50 lei, in loc de 5.
Daca in unele situatii pretul biletelor ramane neschimbat, la capitolul abonamente exista modificari. Astfel, abonamentul lunar pe o linie va creste de la 39 de lei, la 47 de lei, iar pe doua linii, de la 55, la 66 de lei. Cei care doresc un abonament pe toate liniile trebuie sa scoata din bunzunar, in loc de 75 de lei, suma de 90 de lei. Un abonament pe toate liniile urbane si pe una suburbana va costa 180 de lei, in loc de 150 ca pana acum. Un abonament nenominalizat pe o linie va costa 67 de lei, in loc de 55 de lei, iar pe doua lini 115 lei, in loc de 95.
Calatorii care opteaza pentru un abonament nenominalizat pe toate liniile vor plati 150 de lei, in loc de 125, iar pentru un abonament nenominalizat pe toate linile urbane plus suburbane vor scoate din buzunar 275 de lei, in loc 230. Un abonament pentru transportul preorasenesc la distanta de 5 km va costa 32 de lei, in loc de 26 de lei; la 10 km va costa 63, in loc de 52; la 15 km, pretul va fi de 85, in loc de 65; la 20 km - 105, in loc de 85 de lei, iar un abonament pe distanta Arad -Ghioroc (25 km) va costa 115 lei, in loc de 90.
De asemenea, se vor modifica si abonamentele saptamanale. Astfel, pe o linie urbana abonamentul va costa 16 lei, in loc de 13 lei, iar pe doua linii 30 de lei, in loc de 2,40 lei. Un abonament Arad-Ghioroc, saptamanal, va costa 40 de lei, in loc de 32 de lei. Cei care doresc abonament pe doua saptamani pe ruta amintita vor scoate din buzunar 70 de lei, in loc de 55 de lei. Pentru o linie urbana pe doua saptamani, abonamentul va costa 29 de lei, in loc de 24 de lei. Totodata, si cei care beneficiaza de transport pe baza de abonament lunar redus (50%) vor plati mai multi bani. Pe o linie abonamentul va costa 23 de lei, in loc de 19,50 lei. Legitimatiile de calatorie pentru o zi valabile pe toate liniile urbane vor costa 6 lei, in loc de 5 lei. Biletele suprataxa vor costa mai putin. In loc de 55 de lei, 30 de lei, iar pentru copiii sub 14 ani, de la 27,50 lei, la 15 lei.
Proiectul mai prevede ca tarifele la transportul public de calatori urban si suburban Arad sa fie unice, pe cele doua tipuri de transport (tramvai-autobuz) la aceeasi distanta tarifara. Pana acum, analiza indicilor a aratat ca tarifele la transportul public de persoane cu tramvaie din municipiu si suburban Arad cu abonamente reprezinta, in medie, circa 31,50% din tariful la calatoria cu bilete pe aceeasi distanta (linie). In ultima perioada, incasarile pe bilete si abonamente a scazut considerabil si din cauza lucrarilor de modernizare, iar in momentul de fata compania este in pierdere.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • CLM creste pretul gigacaloriei cu 21 de lei, ca sa reabiliteze termic 1.000 de apartamente

Consiliul Local va creste pretul gigacaloriei cu 21 de leiPretul de facturare al gigacaloriei pentru populatie va creste in Arad cu 21 de lei, de la 186 de lei, la 207 lei, incepand din momentul in care consilierii municipali vor vota proiectul in cauza, adica joi. Se pare ca municipiul doreste sa scada din subventia pe care o acorda pana acum pentru furnizarea energiei termice aradenilor, de la peste 50 de lei/Gcal, la 29 de lei/Gcal.
Asa cum se arata in proiect, acest lucru ar duce la posibilitatea alocarii sumei de 2.700.000 de lei din bugetul local, pentru reabilitarea termica a unui numar de aproximativ 1.000 de apartamente in acest an (cota de participare a consiliului local este de aproximativ 700 euro/apartament, la un calcul de 4 lei / 1 euro).
Aceasta propunere vine din partea consilierilor Iuliu Penzes, Bruno Biringer si Traian Vlaicu-Hergane, membri in Adunarea Generala a Actionarilor la Centrala Electrica de Termoficare.
Aceasta masura vine in urma faptului ca Ministerul Dezvoltarii a anuntat modificari legislative pentru derularea programului de reabilitare termica a cladirilor, modificari care vizeaza schimbarea proportiilor de finantare astfel: 50% bugetul de stat, 30% bugetul local si 20% contributia asociatiilor de proprietari. Insa daca asociatiile de proprietari nu dispun de fonduri, administratiile locale vor putea decide si finantarea procentului de 20%.

Dana Mirea - Observator

  • Sediu nou pentru Facultatea de Stiinte Economice

Inaugurarea noului sediu al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul UVVGUniversitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad a inaugurat ieri noul sediu al Facultatii de Stiinte Economice, care este situat ultracentral pe str. Mihai Eminescu, nr.15 din Arad.
Festivitatea a inceput cu un serviciu religios unde au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, prof. univ. dr. Florin Dumescu, decan al Facultatii de Stiinte Economice, Adrian Tolea, vicepresedinte CJA, Geanina Pistru, viceprimar al Aradului, Nicolae Pellegrini si Maria Orodan - inspectori scolari generali adjuncti, profesori, studenti si inalti oaspeti.
In alocutiunea sa, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat ca inaugurarea noului sediul al Facultatii de Stiinte Economice face parte din planul strategic al Universitatii de a asigura conditiile cele mai bune pentru studenti si cadrele didactice. „Dupa modul in care am gandit dotarea facultatii, prin laboratoarele, biblioteca informatizata si modul de ocupare a spatiilor si desfasurare a activitatilor de cercetare si a celor didactice, cautam sa asiguram celor peste 1000 de studenti, care frecventeaza facultatea, conditiile cele mai bune atat pentru insusirea curriculei academice, cat si pentru posibilitatile de cercetare la nivelul cadrelor didactice si a studentilor”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a precizat ca noul sediu al Facultatii de Stiinte Economice are o suprafata de 3.100 mp si este compus din parter si patru nivele, iar pentru infrastructura didactica si de cercetare a facultatii s-au investit peste de 3 milioane de euro. „Cladirea cuprinde aule, sali de cursuri si sali de seminarii cu o capacitate totala de 800 de locuri, dotate cu mijloace moderne de predare, laboratoare informatica cu 100 de calculatoare, biblioteca informatizata, laboratoare de merceologie - calitologie cu cate 16 posturi de lucru serviciul de secretariat al facultatii, birou decan, prodecani, sali profesorale pentru cadrele didactice, toate dotate conform standardelor europene”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” Arad.
Noul sediu al Facultatii de Stiinte Economice si dotarea sa, confirma aspiratia spre consacrare deplina a Universitatii aradene in Aria europeana a invatamantului superior.

Jurnal aradean

  • Teatrul aradean este in doliu - Actorul Ion Costea a plecat dintre noi

Actorul Ion Costea a decedatTeatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad anunta disparitia celui care a fost Ion Costea, unul dintre cei mai iubiti actori ai orasului. Dimineata acestei duminici l-a rapit si l-a dus la ceruri pe Ion Costea, cel care a slujit scena teatrului zeci de ani, numele sau fiind legat de roluri de referinta ale teatrului din Arad. Iubit de public, admirat de cei care iubesc arta teatrala, Ion Costea a fost unul dintre actorii care, prin munca si talentul sau, au innobilat scena.
Asa cum aflam de la reprezentantii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, pentru colectivul institutiei disparitia lui Ion Costea reprezinta o pierdere imensa. In paralel cu studiul actoriei, Ion Costea a studiat si dreptul, fiind, in ultimii ani, juristul unitatii. Niciodata Ion Costea nu a renuntat la marea sa dragoste - actoria - fiind prezent in spectacole importante ale Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad si dupa pensionare.
„Ion Costea a plecat mult prea repede dintre noi. Zambetul sau ne va lipsi tuturor, vorbele sale de duh ne vor rasuna mereu in minte, iar dragostea sa pentru teatru va respira pentru totdeauna in scena aradeana”. Este mesajul transmis apropiatilor regretatului actor de catre reprezentantii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Trupul neinsufletit va fi depus luni seara, in jurul orei 22, in foaierul central al Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, pentru ca cei care l-au iubit si admirat sa ii poata aduce un ultim omagiu. Inmormantarea va avea loc marti, 24 februarie, la ora 15,00, la Cimitirul Eternitatea.
Colegii din Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad transmit sincere condoleante familiei indoliate. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Centrul Sepreusului va capata o noua infatisare in acest an

Primarul comunei Sepreus - Simion Incicau are planuri mari pentru localitateTot in 2009 se va termina reteaua de apa si de canalizare
Aflat la primul mandat de primar al comunei Sepreus, Simion Incicau are planuri mari pentru imbunatatirea imaginii localitatii. In primele luni ale mandatului primarul a stabilit care sunt cele mai urgente probleme pentru a intocmi proiecte si a le pune in aplicare. Astfel introducerea apei si a canalizarii in localitate este unul dintre primele proiecte pe care le are in vedere, deoarece nu toti sepreusenii beneficiaza de aceste servicii.
„Vom incepe lucrarile de introducere a retelei de apa si de canalizare. Se vor realiza 22 de km de canalizare iar reteaua de apa se va extinde pe o raza de 3 km pentru ca intreaga comuna sa aiba apa potabila. Avem deja materialele necesare insa acum asteptam sa se schimbe vremea pentru a putea demara lucarile”, ne explica primarul.
Asfaltarea drumului Sepreus - Apateu - pe o lungime de aproximativ 6 kilometri este de asemenea un obiectiv pe cale de finalizare in acest an - „Am inceput deja lucrarile anul trecut, drumul fiind asfaltat pana la marginea satului, insa lucrarile au fost sistate pentru ca s-a racit vremea. De asemenea s-a mai realizat un studiu de fezabilitate pentru drumul Sepreus - Cherelus pe o lungime de 17 kilometri, lucrare ce apartine de Sicula pentru ca noi mai avem un proiect in derulare care face parte din acelasi program de functionare si, nu putem avea doua in acelasi an. Acolo se va reface si podul peste Teuz care este foarte degradat in prezent”, spune Simion Incicau.
In ceea ce priveste strazile aici se va aduce peste o tona de piatra sparta care va fi imprastiata pe drum pentru a evita pe cat posibil noroiul care se face cand ploua. Asfaltarea acestora nu este posibila pana la terminarea retelei de canalizare pentru ca drumurile vor trebui sparte pentru introducerea conductelor.
Demn de remarcat este si faptul ca iluminatul public de aici nu este oprit pe timpul noptii cum se intampla in mai multe comune. Pentru ca satenii sa beneficieze de acest serviciu Primaria a hotarat sa amplaseze lampi economice pe fiecare stalp, montandu-se deja 60 de bucati.

Centrul localitatii va intra in reabilitare totala
Edilul localitatii ne-a spus ca are in vedere refacerea centrului civic pentru ca infatisarea acestuia este aceeasi cu cea de acum 40-50 de ani. Astfel pe o suprafata de 1.200 de metri patrati se vor amenaja parcari pavate iar 1.500 de metri patrati de trotuare se vor reface si se vor pava. „Am procurat deja pavajele necesare pentru trotuare si am facut si licitatia pentru parcare. Avem toate actele necesare doar sa ne apucam de lucrari. Dupa finalizarea parcarii si a trotuarelor avem in vedere refacerea drumurilor pentru ca sunt foarte multe gropi, deoarece de ani de zile nu au mai fost reparate”, explica primarul.
Urmatoarea lucrare va consta in amenajarea unor spatii verzi demne de admirat - pomii fructiferi existenti vor fi inlocuiti cu arbori si arbusti ornamentali precum mesteceni, tei si alte specii pe care primarul le va duce de la Macea din Parcul Dendrologic. Aleile pietonale din centru vor fi iluminate cu lampadare. „Cu siguranta, la finalul lucrarilor centrul comunei va capata un alt aspect. Este mult de munca dar daca avem fondurile necesare vor reusi sa le ducem la bun sfarsit”, spune Incicau.

Si la Scoala vor avea loc renovari
Cum primarul a fost cadru didactic si trei consilieri sunt dascali nici scoala nu a fost uitata. Sunt necesare cateva reabilitari pentru ca elevii sa beneficieze de cele mai bune conditii. Aici invata in jur de 250 de copii iar in ultimul an, s-au inlocuit ferestrele vechi cu termopane pentru a evita pierderile de caldura. In acest an se va inlocui dusumeaua cu parchet laminat si se vor renova si salile de clasa. Cancelaria a fost deja dotata cu un aparat de aer conditionat.

Primaria incearca sa atraga investitori in zona
Pentru a evita mult mediatizata criza economica primarul si-a propus sa puna la dispozitie potentialilor investitori terenuri pentru amenajarea spatiilor, la preturi modice. Pana acum nu s-au aratat persoane interesate de o investitie in zona, marea majoritate a fortei de munca din Sepreus fiind angajati la firma ineuana Delphi. Daca pana acum aceste locuri de munca erau convenabile, de cateva luni, localnicii au inceput sa isi faca griji deoarece au inceput sa se faca restructurari. „Avem disponibile 50 de hectare de pasune pe care ne-am propus sa le oferin investitorilor pentru infiintarea unor zone industriale. In localitate nu prea exista locuri de munca iar unii oameni au inceput sa intre in panica din cauza crizei anuntate. Noi am incercat sa evitam cat mai mult aceste probleme - putem spune ca am reusit tot ce ne-am propus pana acum. Am predat Regia de Ape de aici la Uzina de Ape pe baza de protocol - acestia au trebuit sa angajeze acolo oameni de la noi”, ne spune primarul.
S-au infiintat si doua Asociatii - Asociatia Crescatorilor de Ovine si Asociatia Crescatorilor de Bovine si Cabaline - care au primit o suprafata din pasunea comunala prin contract pe 10 ani pentru a se investi si in aceasta zona. Membrii Asociatiilor vor trebui sa planteze salcami pe pasune si sa se doteze cu utilajele de intretinere necesare.

Un strand si un teren de tenis ar fi binevenit pentru tineri
Autoritatile locale s-au gandit si la amenajarea unor locuri de distractie pentru tineret. Primaria vrea sa ofere spatiul din spatele terenului de fotbal unui investitor pentru amenajarea unui strand acolo. „Ne-am dori si amenajarea unui teren de tenis in apropierea strandului pentru ca tinerii din Sepreus sa aiba unde isi petrece timpul liber, intr-un mediu placut. Spatiul l-am oferi cu titlu gratuit, cu conditia realizarii unui loc de agrement”, spune primarul.

Simina Roz - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]