Stirile Zilei
Luni, 25 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Firmele aradene de imobiliare - convinse ca programul „Prima casa” le va scoate din colaps

Programul "Prima casa" ar putea relansa piata imobiliara60.000 de euro pentru achizitionarea primei locuinte
Persoanele care achizitioneaza prin imprumut bancar pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar vor primi garantie din partea statului in limita maxima de 60.000 de euro, printr-un program al Guvernului care, potrivit premierului Emil Boc, va fi operational maximum in 60 de zile. Nu numai cei care doresc sa achizitioneze o casa vor beneficia de pe urma acestui program, ci si reprezentantii societatilor aradene din domeniul imobiliar. Acestia considera ca masura este una binevenita, mai ales ca, in ultima vreme, piata imobiliarelor a avut o activitate destul de slaba, aproximativ 50 la suta dintre aradenii care apeleaza la firmele de profil pentru achizitionarea unei locuinte neavand posibilitati financiare.
Prin aceast proiect se doreste sprijinirea, in mod direct, a celor care doresc sa-si achizitioneze prima locuinta si nu au bani pentru plata avansului la banca sau nu au un venit suficient de mare pentru a-si putea plati ratele aferente. Decizia de garantare a creditului poate fi un sprijin direct si pentru sectorul constructiilor. Programul, denumit „Prima casa”, a fost aprobat de Guvern miercuri, 20 mai, printr-un Memorandum si se va adresa tuturor persoanelor care nu au beneficiat pana acum de credit ipotecar, fara a se impune o restrictie de varsta.
In urma acestui program, persoanele care doresc sa-si cumpere pentru prima data o locuinta vor putea contracta un imprumut in valoare de 60.000 de euro, pretul mediu achizitionarii unei case, in conditiile unor costuri mai reduse ale creditarii.
Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate: costul creditelor, reteaua de distributie, durata de aprobare a creditului, avansul solicitat beneficiarului.
Totodata pentru derularea acestui program, statul va garanta 80 la suta din valoarea unui credit, care prin efect multiplicator va ajunge la un miliard de euro, si pe care il va contracta in acest scop Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acestui Fond ii va fi extins obiectul de activitate, astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare pe care bancile le acorda populatiei. Potrivit reprezentantilor Executivului, imprumuturile obtinute in cadrul acestui Program vor avea costuri mai reduse intrucat, prin garantarea creditului de catre stat, bancile nu vor mai trebui sa-si faca provizioane.

50 la suta dintre cei care isi doresc o locuinta nu au posibilitati financiare
Reprezentantii societatilor aradene de profil spun ca ar fi fost bine ca masura sa fie luata de mai multa vreme si ca sunt siguri ca, in urma acestui program, piata imobiliara aradeana va fi relansata. „Credem ca e o masura binevenita. Ea poate ca ar fi trebuit luata mai devreme, dar probabil contextul economic nu a permis acest lucru. Suntem convinsi ca, prin aceast program, piata imobiliara va fi relansata. In ceea ce priveste Aradul, piata s-a miscat evident mult mai slab in aceasta perioada, dar, odata cu aceasta masura, lucrurile vor merge mult mai bine. Asteptam aparitia in Monitorul Oficial a acestei masuri, pentru a vedea forma in care va fi publicata si ce inseamna efectiv acest program. Sa vedem in ce masura se reduc costurile si in ce masura vor deveni acceptabile. Oricum ne bucuram de lansarea acestui program”, ne-a spus Flavius Esnican, directorul de marketing al unei societati de vanzare a imobiliarelor. Acesta a mai afirmat ca, dupa lansarea acestui program, si societatile de imobiliare vor avea de castigat. Si asta deoarece, pana acum, aproximativ 50 la suta dintre aradenii care se interesau de cumpararea unei locuinte nu detineau resursele financiare necesare. „Sunt convins ca vom avea mai multi clienti care vor dori sa achizitioneze o locuinta. Si acum avem potentiali clienti care se intereseaza de achizitionarea unei locuinte, insa din pacae, aproximativ 40-50 la suta dintre acestia intampina dificultati, cand e vorba de finantare. Noi colaboram si cu cateva banci si cunoastem procedurile si de aceea stim ca 40-50 la suta dintre clientii nostri nu pot accesa un credit”, ne-a mai declarat Flavius Esnican.
De aceeasi parere a fost si Ionel Rasinar, reprezentantul unei agentii imobiliare. „Aceasta masura nu poate decat sa ne bucure. Cu siguranta ca, in urma aplicarii acestui program se vor face mai multe tranzactii de imobiliare. In aceasta perioada numarul tranzactiilor e foarte mic. Mai mult ca sigur, acest program va duce la relansarea pietei de imobiliare in toata tara”, ne-a spus Ionel Rasinar. Acesta ne-a mai declarat ca o parte importanta dintre aradenii care au apelat la societatea pe care o reprezinta pentru ca doreau sa cumpere o locuinta nu isi permiteau acest lucru, deoarece nu se incadrau in conditiile impuse de banci.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Maine incepe la Arad, in premiera nationala, Conferinta Internationala Interconfesionala

Ionel Schlesinger - presedintele comunitatii evreilor din Arad prezinta informatii legate de Conferinta Internationala InterconfesionalaMarti si miercuri, Aradul va gazdui in premiera nationala Conferinta Internationala Interconfesionala, la care vor participa reprezentanti din 10 tari.
Multiconfesionalitatea specifica Aradului a recomandat municipiul nostru pentru a gazdui acest eveniment deosebit de important. Organizatia care promoveaza astfel de intalniri este Consiliul International al Crestinilor si Evreilor, extins pentru dialogul si cu lumea musulmana. Scopul organizatiei, in cele 38 de tari din lume unde este reprezentata, este acela de a aduce laolalta oameni de diferite credinte, fara a avea insa pretentia de a aduce laolalta credintele.
Activitatile incep marti de la ora 9 in sala 70 a Palatului Administrativ, iar la ora 15 va avea loc un tur al principalelor biserici din Arad: Catedrala Catolica, Biserica Luterana, Catedrala Ortodoxa, Biserica Reformata, Manastirea din Gai, Sinagoga Neologa.
Miercuri este programat un concert, la care vor participa Shmuel Barzilai, prim cantor al comunitatii din Viena si corul de copii al Liceului de Arta "Sabin Dragoi".
Lucrarile se vor desfasura in limba engleza, fiind asigurata traducerea simultana.
„Scopul organizarii acestei intalniri este acela de a infiinta si in Romania o structura afliata la cea internationala. De aceea avem invitati de la Bucuresti, precum academicianul Razvan Theodorescu, Mariana Stoica si Radu Homescu, oameni care pot pune bazele unei astfel de filiale”, spune Ionel Schlesinger, presedintele comunitatii evreilor din Arad. Vor participa de asemenea primarul Aradului, PS Timotei Episcopul Aradului, Prof. Univ.Dr. Lizica Mihut, PhD Liviu Beris, (membru al Consiliului de Conducere al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania).

D. M. - Observator

  • Peste 400 de locuri ofertate la Bursa Muncii

AJOFM Arad a organizat Bursa Muncii destinata elevilor si studentilorDin cei 350 de aradeni aflati in cautarea unui loc de munca, doar 35 de persoane au fost selectate pentru angajare
Bursa Muncii pentru elevi si studenti, organizata vineri de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad, a pus la dispozitia persoanelor interesate 450 de locuri de munca. La eveniment au fost prezenti nu numai elevi si studenti aflati in cautarea unui loc de munca pe perioada estivala, ci si someri care si-au cautat un serviciu stabil. Cu toate acestea, numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca a fost mult mai mic decat cel al joburilor puse la bataie.
Evenimentul a fost destinat tinerilor elevi si studenti aradeni. Cu toate acestea, de ocazie au profitat si somerii care si-au pus sperante in gasirea unui loc de munca stabil. Chiar daca AJOFM a chemat 150 de agenti economici, doar 35 si-au anuntat in prealabil participarea si 27 s-au prezentat la bursa. Acestea au oferit 450 de locuri de munca, cu facilitati, salarii si conditii tentante, training-uri si cursuri gratuite si chiar posibilitati de intemeiere a unei cariere. „Punem la dispozitie 50 se posturi de asistenti financiari si recrutam personal indiferent de specialitatea studiilor incheiate, postul fiind valabil pentru cei care doresc sa se perfectioneze in domeniul financiar. Locurile sunt valabile si pentru absolventi de liceu, avand in vedere ca acestia au oportunitatea de a continua studiile de specialitate. Se pot face cursuri in Elevetia, cursurile de perfectionare sunt gratuite, beneficiarul fiind nevoit sa isi asigure doar masa. Invatamantul este de forma celui la distanta“, a declarat Viorel Goian, manager al unei companii care activeaza in domeniul financiar.
Desi firmele au pus la bataie o gama variata de posturi, unii dintre cei prezenti nu au fost multumiti de oferte. „Pana acum nu am gasit nimic care sa fie avantajos. Probabil ca din pricina crizei nu sunt foarte multe oferte“, a sustinut Marius Oprea, un tanar aflat in cautarea unui job estival.
Toti cei aflati la bursa s-au putut orienta pentru locuri de munca in domeniile asigurari-servicii financiare, constructii, turism, industrie textila si comert. Companiile au prezentat oferte pentru posturi de au pair, personal hotelier, personal pentru firme specializate in turism pentru strainatate, dar si posturi de consultant financiar, operator calculator, secretara, confectionere, lucratori comerciali, barmani, ospatari, tinichigi, muncitori necalificati, ingineri agronom si altele, pentru municipiu si judet.
Nu in ultimul rand, tinerii s-au putut orienta si catre cariera militara, prezenti la eveniment fiind si reprezentanti ai armatei care s-au aflat in recrutare de voluntari. „Oferim posibilitatea realizarii unei cariere militare, desigur in timp, mai intai posturile disponibile fiind pentru voluntari. Salariul de inceput, pentru profesia de voluntar militar, este de 1.100 de lei“, a declarat maior Girogica Sandu, sef birou informare-recrutare din cadrul Centrului Militar Judetean Arad.
La bursa au fost prezente 370 de persoane. Cele mai cautate domenii au fost turismul si serviciile de asigurari. „Evenimentul s-a bucurat de un real interes din partea elevilor si, un numar de 370 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca participand la eveniment. Dintre acestea, 15 persoane au fost angajate pe loc, din care, 10 persoane in domeniul asigurarilor si 5 in domeniul turismului. De asemenea, au fost selectate in vederea angajarii 35 de persoane“, a declarat Mihaela Jude, inspector comunicare din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Arad. Urmatoarea bursa va fi organizata in luna iulie si va fi destinata persoanelor de etnie roma.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Pecica - Dezvoltare urbana complexa alaturi de un program amplu de integrare sociala a etnicilor rromi

Primarul Petru Antal prezinta programele destinate integrarii sociale a etnicilor rromi din orasul PecicaOras fiind, Pecica si-a intocmit un program complex privitor la populatia rromilor, circa 1000 de locuitori ai celor doua cartiere, Rovine si Cocota. Pe langa programele guvernamentale ce li se adreseaza, primaria se ocupa in mod serios de monitorizarea rromilor, prin diferite proiecte sociale - toate avand ca scop ajutorarea si reintegrarea lor in societate, scolarizarea copiilor si alfabetizarea adultilor, pe langa trecerea in legalitate a imobilelor in care acestia locuiesc, precum si intocmirea cartilor de identitate. Pe linie culturala, Pecica va avea - pe langa celelalte formatii de dansuri populare existente si o formatie de dansuri tiganesti, proiect aflat sub ingrijirea unui expert in problemele etniei.
Primarul Petru Antal este deschis acestui subiect - pentru multi, inca foarte sensibil, rromii. „Avem destule programe in lucru pentru ei si suntem hotarati sa intreprindem tot ceea ce trebuie pentru ca rromii din Pecica sa fie reintegrati in societate din toate punctele de vedere. Am avut in vedere, in acest sens - angajarea unei persoane care se ocupa cu problemele etniei. S-a incheiat actiunea de intocmire a cartilor de identitate pentru toti rromii, am tras apa pe strazi (in cele doua cartiere sunt 4 cismele), iar pe linie de scoala s-au continuat actiunile de alfabetizare si lamurire a parintilor pentru a-si da copiii la scoala.”
Amanunte despre problemele etniei ne spune Gabriel Gavril, un tanar a carui carte de vizita arata ca este expert local pe problemele rromilor. „Problema cea mai acuta ramane cea a locurilor de munca. Rromii nu-si gasesc de lucru tocmai pentru ca nu au studii. Foarte multi traiesc din ajutorul social pe care-l primesc de la primarie. Bineinteles ca daca nu au nicio calificare nu sunt agreati niciunde. Pentru ajutorarea lor s-a facut si o cantina sociala, iar copiii beneficiaza de autobuz scolar. Totusi, in zonele industriale sunt angajati destul de multi rromi in muncile necalificate si avem deja un proiect in colaborare cu AJOFM pentru calificarea rromilor in diferite meserii”.
Primarul adauga ca „desi sunt multe dosare sociale (278) majoritatea rromi, acestia lucreaza aproape jumatate de luna in folosul societatii, iar in cealalta jumatate lucreaza cu ziua, in special vara; pe timpul iernii lucreaza la padure, la taiatul lemnelor. Si pentru ca multi lucreaza sau sunt plecati in strainatate, infractionalitatea este scazuta, desi nu ascundem ca sunt vreo 20 de persoane private de libertate”.

Locuinte sociale pentru rromi
Un alt proiect important care se adreseaza rromilor priveste locuintele sociale. „Am depus o cerere de finantare la Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Locuintei. Proiectul a fost depus in luna ianuarie a acestui an. Asa cum am subliniat, intreaga populatie rroma e integrata intr-un complex program de monitorizare din care nu lipseste, evident, nici programul de sanatate, in acest scop infiintandu-se postul de mediator sanitar” - adauga primarul. Un lucru imbucurator - au fost oficiate multe casatorii, deci oamenii intra, incetul cu incetul in legalitate, mai ales ca s-au acordat si acei bani pentru persoanele aflate la prima casatorie. Primaria continua actiunea de intabulare a caselor pe baza unei finantari de tip UE, intrand in parteneriat cu primariile Santana si Ineu pe aceasta tema.

Formatie de dansuri tiganesti in curs de formare
Gabriel Gavril este un tanar dinamic si pus pe fapte mari. Functia pe care o indeplineste il indreptateste sa aiba o agenda de lucru incarcata. „Acum ne ocupam intens de infiintarea unei formatii de dansuri tiganesti. Pe langa celelalte formatii binecunoscute, „Pastratorii traditiei” (romani) si „Buza Virág” (maghiari) vrem ca si etnia rromilor sa fie reprezentata de o formatie de dansuri care sa scoata in evidenta frumusetea speciala a dansului tiganesc. Avem tineri foarte talentati, dar nu ne putem baza pe ei pentru ca multi se duc si lucreaza in strainatate. De aceea ne-am hotarat sa facem o formatie de dansuri compusa din copii de la 14 ani in sus; ei sunt scolari si nu lipsesc din localitate si nici de la repetitii. Din toate punctele de vedere suntem multumiti de relatia noastra cu primaria care se arata deosebit de receptiva la toate problemele noastre”.

Orasul se dezvolta pe bani multi
Primarul Petru Antal are in vedere, pe langa monitorizarea etniei rromilor - dezvoltarea multilaterala a orasului. „Relatia mea cu rromii este foarte buna; important este ca au inteles ca trebuie sa se integreze in societate, iar noi depunem toate eforturile pentru a-i ajuta cu ce au nevoie, in special familiile nevoiase: alimente, imbracaminte, materiale pentru repararea caselor, ajutor pentru inmormantare. Referitor la dezvoltarea orasului - am depus la ADR Vest un proiect POR (Program Operational Regional) de peste 6 milioane euro pentru dezvoltare urbana care include asfaltare pe 13 strazi, trotuare, rigole de scurgere betonate, piste pentur biciclete, reamenajarea spatiilor verzi, asfaltare strada 2 - nucleul proiectului, la care se adauga reabilitarea celorlalte strazi, construirea unui sens giratoriu modern, necesar fluidizarii circulatiei, monitorizarea cu camere video a orasului Pecica. O alta institutie de ordin social unde se depun eforturi deosebite este Centrul pentru persoane cu handicap (infiintat in 2007) pentru bolnavii neuromotori care vin aici din toate localitatile. Totodata, se afla deja in constructie una dintre cele mai moderne hale agroalimentare din tot judetul, mai ales ca avem foarte multi producatori de produse atat de origine animala cat si vegetala”. Vobele sunt vorbe, dar acestea „cresc” in fapte, pe zi ce trece.
La ultimul recensamant din 2002 existau 1400 rromi dintre care 1096 declarati si 370 de copii in unitatile scolare si prescolare. Procentul de analfabeti este de 15-17 la suta. Primaria a initiat un proiect intitulat „Sansa a II-a” in cadrul caruia rromii urmeaza cursurile de alfabetizare la scoala din cartierul „Cocota” - clasele I-IV, avand de gand ca acest curs sa continue si pentru clasele gimnaziale. Scolile in care invata copiii rromi sunt Scoala generala nr.2 si Scoala generala nr. 3 in care se afla si gradinita. Aceasta din urma a fost integral renovata pe un program Phare (2005).

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • A lasat banca deschisa o noapte intreaga

O banca din orasul Lipova a ramas deschisa o noapte intreagaAngajata unei banci din Lipova a lasat sucursala deschisa o noapte intreaga pentru ca yala era defecta.
Sucursala unei banci din Lipova a stat deschisa o noapte intreaga. Vineri, dupa terminarea programului una din angajetele bancii sustine ca a incuiat usa, insa yala era defecta, asa ca agentia a ramas deschisa toata noaptea. Sambata dimineata, un batran a intrat in banca, s-a plimbat pe la toate ghiseele, insa nu a dat de nimeni si a iesit. In acel moment s-a declansat alarma. O femeie de la un magazin vecin a sunat la 112 cand a auzit alarma. ''A sunat alarma 5 minute. M-am gandit ca daca nimeni nu sesizeaza nimic inseamna ca ceva s-a intamplat si am zis hai sa anuntam politia, ca nu putem lasa asa”, a spus femeia care a anuntat politia. Oamenii legii din Lipova au ajuns imediat la fata locului. “Ne-am deplasat la fata locului unde am constatat ca functionarul a omis sa inchida usa pe motiv ca sistemul de inchidere este defect. Nu s-au constatat disparitii de bunuri sau valori din sediul unitatii. Martorii au spus ca in interiorul bancii a intrat un om in varsta, probabil crezand ca este zi lucratoare cu publicul, auzind sistemul de alarma a iesit, dupa care a plecat", a declarat Gheorghe Popa, agent sef principal din cadrul Politiei Lipova. Omul care a intrat in agentia bancara este cautat si acum de politistii. Conducerea bancii a sanctionat-o pe angajata cu 500 de lei.

I. C. - Jurnal Aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]