Stirile Zilei
Miercuri, 29 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Aradul mai vrea un credit de la BERD

Primaria Arad mai vrea un imprumut de la BERD pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare din orasPrimaria Arad a solicitat un alt credit de 13 milioane de euro Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare din oras.
Primaria Municipiului Arad a ramas fara bani pentru finalizarea lucrarilor BERD, deoarece din bugetul local sumele s-au impartit astfel incat sa se finalizeze sau sa inceapa si alte lucrari. Primaria Municipiului Arad a solicitat Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) inca un credit de 13.000.000 euro pentru obicetivul de investitie „Transport Urban in Municipiul Arad”.
Acest imprumut este necesar, deoarece in acest an se va finaliza prima etapa a proiectului. Este vorba despre reabilitarea liniei de tramvai, a carosabilului, a trotuarelor, a spatiilor verzi pe tronsonul Fat Frumos - Piata Arenei. Primaria Arad s-a adresat Bancii pentru o finantare de 6.5 milioane euro pentru prima etapa si inca 6,5 milioane euro pentru a doua etapa a proiectului si anume Piata Arenei - Calea Timisorii. Banca a raspuns favorabil solicitarii si a aprobat acordarea acestui credit. Urmeaza ca joi consilierii locali municipali sa voteze proiectul respectiv.
Amintim ca obiectivul de investitii „Transport urban in municipiul Arad” a demarat in anul 2005 prin aprobarea studiului de fezabilitate si contractarea unui credit extern in valoare de 20.000.000 de euro de la BERD.
„In urma licitatiei publice internationale, valoare lucrarilor a rezultat ca fiind de 39.494.114.14 euro (cu TVA). Deoarece la acel moment nu aveam asigurata finantarea pentru intreaga valoare a obiectivului de investitie, s-a hotarat impartirea executiei proiectului in 2 etape. Etapa I, 30.884.061,69 euro (cu TVA) si Eta-pa II, 8.610.052,45 euro (cu TVA)”, afirma Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. Finantarea primei etape a proiectului, care se va finaliza peste cateva luni, s-a asigurat din creditul initial de la BERD (20.000.000 euro), din bugetul local si din sume primite de la Consiliul Judetean Arad. Din creditul de 20.000.000 euro s-au utilizat 12.956.000 euro, ramanand 7.044.000 euro.
Reprezentantii Primariei sustin ca au nevoie de acest imprumut, deoarece nu au putut aloca de la bugetul local sume suficiente pentru finalizarea acestui proiect. „Avem nevoie de acest imprumut, deoarece am dorit ca din banii de la bugetul local sa demaram in acest an si alte lucrari, cum ar fi Reabilitarea Centrului Istoric Vechi si modernizarea strazii Renasterii. Daca alocam suma de care era nevoie pentru lucrarile BERD, nu mai reuseam sa realizam nimic altceva. Dorim ca in momentul in care prima etapa va fi receptionata sa incepem lucrarile la ceea de-a doua, care include si Podul Traian”, afirma Razvan Popa, director tehnic din cadrul Primariei Arad.
Primaria Municipiului Arad va demara in curand lucrarile de reabilitare pentru Podul Traian, care se afla pe traseul Proiectului de Transport Urban. Astfel, in cateva saptamani, va fi semnat acordul de finantare dintre Municipiul Arad si Guvernul Romaniei pentru fondurile structurale. Lucrarile sunt planificate sa inceapa in aceasta toamna.
Dobanda pentru suma imprumutata va fi compusa din marja acordata de banca de 3,75%/an+ Euribor, la 6 luni. Municipiul Arad va plati bancii mai multe comisioane. Este vorba despre comisionul de angajament de 0,5%/an la suma din credit care nu a fost retrasa, la un moment dat, si de cel anticipat de 1% din valoarea creditului. Rambursarea creditului se va face pe perioada 2012-2020 in rate semestriale egale, la 18 iunie si 18 decembrie a fiecarui an cu incepere din 18 decembrie 2012. Creditul initial de 20 milioane euro este garantat cu venituri proprii ale Municipiului care cuprind impozite, taxe, contributii, varsaminte si alte venituri cu exceptia celor defalcate din impozitul pe venit.

Se lucreaza la finalizarea primei etape
In cadrul proiectului „Transport Urban in Municipiul Arad”, s-au refacut pana in momentul de fata liniile de tramvai, liniile de contact si intersectiile pe tronsoanele Fat-Frumos - Piata UTA - Gara CFR - Piata Podgoria. De asemenea, pe acest tronson s-a modernizat carosabilul si trotuarele, dar s-a realizat si semaforizarea intersectiilor. La ora actuala se lucreaza in zona Piata Podgoria - Teatru - Piata Romana. Si pe acest tronson se efectueaza aceleasi lucrari ca si pe cel finalizat cu exceptia trotuarelor noi de pe Bulevardul Revolutiei. A doua etapa a proiectului va cuprinde Piata Romana - Calea Romanilor - Podul Traian - Calea Timisorii, pana la intersectia cu strada Stefan cel Mare.
Din bugetul local pentru acest an s-au asigurat doar 21.011 mii lei, in loc de 41.011 mii lei.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Elevii din familiile cu un venit de 150 de lei pe membru nu mai primesc „bani de liceu”

Doar elevii de liceu care provin din familii cu un venit mai mic de 150 de lei pe membru vor mai primi ajutorul financiarDascalii au inca un motiv de nemultumire ce consta in cererea Ministerului de a recupera banii - de la elevii de liceu - primiti in luna martie, in cazul celor care depasesc 150 de lei, venitul pe membru de familie.
Cu cateva zile in urma, printr-o adresa a Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii referitoare la Programul National de Protectie Sociala „Bani de liceu”, s-a cerut recuperarea de la elevi a sumelor reprezentand banii de liceu platiti in luna martie pentru cazurile in care venitul pe membru de familie depaseste suma de 150 lei.
„Prin aceasta decizie a ministrului Educatiei, sumele aferente lunii aprilie vor fi diminuate pentru beneficiarii care au venitul mai mic sau egal cu 150 pe membru de familie. Consideram ca avem de-a face, din nou, cu o masura abuziva care afecteaza familiile nevoiase si care va avea ca efect nemultumirea parintilor si cresterea abandonului scolar”, ne spune Danut Ienesescu, presedintele Sindicatului Democratic din Invatamant, filiala Arad.
De asemenea, liderul sindicatului a mai explicat ca, in mod repetat, sindicatele nu sunt consultate atunci cand se iau decizii care privesc problemele din invatamant. In special, pe parcursul anului 2009, acest stil de lucru a devenit un obicei, deciziile luandu-se in mod dictatorial, fara colaborarea cu partenerii sociali.
„Acest aspect este inca un motiv de nemultumire a tuturor celor implicati in sistemul de invatamant si tensiunea acumulata va determina, in curand, declansarea unor actiuni sindicale de protest”, a continuat Danut Ienesescu.

Simina Roz - Observator

  • Primaria nu le-a dat celor de la PSD autorizatie pentru marsul de 1 mai!

Marsul PSD de 1 mai nu a mai fost aprobat in acest anSocial-democratii spun ca vor iesi la manifestatie, indiferent de consecinte
Cu ocazia Zilei Internationale a Muncitorilor, 1 mai, social-democratii aradeni intentioneaza sa organizeze un mars pe traseul Primarie - Teatru - Podgoria, urmat de o iesire la gratar in Padurea Vladimirescu. In acest sens, conducerea PSD Arad a intocmit o cerere adresata Primariei Municipiului, in care cerea aprobare pentru „o adunare publica, in legatura cu Sarbatorirea Zilei Internationale a Muncii”, care ar include si marsul pe traseul „Sediu PSD - Teatru - Piata Avram Iancu - Catedrala Ortodoxa Podgoria si retur”, pe Bulevardul Revolutiei. Actiunea ar urma sa se desfasoare vineri, 1 mai, intre orele 10 si 12.
Primaria Municipiului Arad a respins solicitarea celor de la PSD, motivand ca marsul ar perturba activitatea muncitorilor de pe santierul BERD si ca cererea nu a fost intocmita cum trebuie. „Declaratia prealabila a fost depusa fara respectarea cerintelor prevazute de art. 7 din Legea 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, republicata, deoarece nu cuprinde traseele de afluire si defluire”, se arata in nota trimisa celor de la PSD, de catre Comisia pentru Avizarea Adunarilor Publice din cadrul Primariei Arad. Aceasta mai spune ca „Bulevardul Revolutiei este inclus in proiectul Transport Urban Arad - Reabilitarea Caii de tramvai si a principalelor strazi pe axa nord-sud a Aradului, aflat in desfasurare, iar conform art. 10, lit.b din Legea 60/ 1991, republicata, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, Primarul Municipiului Arad, la propunerea comisiei de avizare, poate interzice organizarea adunarilor publice daca in perioada, locul si pe traseele unde acestea ar urma sa se desfasoare se executa lucrari edilitar-gospodaresti de amploare”. In plus, motiveaza in continuare Primaria folosindu-se de articolul 2 al legii 60/1991, „adunarile publice trebuie sa se desfasoare pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fara sa stanjeneasca folosirea drumurilor publice, a transportului in comun, cu exceptia celor autorizate, functionarea institutiilor publice sau private, a celor de invatamant, etc”. In finalul notei, Primaria face o recomandare catre cei de la PSD, pentru a organiza manifestarea „intr-o alta locatie si pe un alt traseu, in conditiile legii 60/1991 ”.

PSD-istii se revolta si spun ca vor face oricum miting
Prim-vicepresedintele PSD Arad, Anghel Radulescu, a depus ieri o contestatie a acestei decizii la Prefectura, desi nu crede in faptul ca ea sa fie admisa in timp util. „Poate ni se da raspunsul in 30 de zile. Sa vedem daca oamenii vor fi pe santier pe 1 mai. Noi oricum am fi mers civilizat. Este o bataie de joc la adresa social-democratiei, a PSD-ului si a Zilei Internationale a Muncii”, a declarat Radulescu. Secretarul executiv al PSD Arad, Marian Melinte, afirma raspicat ca se va face acel mars. Este ziua muncitorilor si noi, cei de la PSD, dorim sa o sarbatorim cum se cuvine. Vom face manifestarea fara niciun fel de discutie, pentru ca nu este ziua Primariei, a Parlamentului, ci a muncitorilor”, anunta Marian Melinte intentia social-democratilor, care ar putea iesi la manifestatie sub amenintarea amenzilor de la Primarie.

Lucian Cozma - Observator

  • Cetatea Culturala a Judetului Arad

Lipova a preluat Cheia Cetatii Culturale a judetuluiSambata seara, domnul viceprimar Viorel Suciu a preluat cheia Cetatii Culturale a judetului nostru, cheie care va deschide portile Lipovei pentru a pune in valoare cultura si traditia zonei.
„M-am simtit onorat sa preiau cheia acestui program cultural si ma bucur de aceasta sansa, pentru ca Lipova este un oras cu traditie si merita sa se renasca si din punct de vedere cultural” - a declarat domnul Viorel Suciu, viceprimar al orasului Lipova.
Cheia Cetatii a fost preluata de la Miodrag Stoianov, viceprimar al orasului Pecica, intr-o ceremonie cu dubla semnificatie, in acelasi timp, avand loc atat predarea, respectiv primirea cheii Cetatii Culturale a Judetului, cat si Zilele Orasului Pecica.
In perioada aprilie-octombrie 2009, acest program cultural va contine evenimente diversificate, precum dansuri populare, spectacole de teatru, concerte simfonice si de muzica populara, expozitii de pictura, arta fotografica, proiectii de filme, lansari de carte, expozitii, colectii si o multime de alte activitati menite sa atraga interesul.
„Sper din tot sufletul ca evenimentele desfasurate in cadrul acestui program sa ne uneasca mai mult pentru ca doar impreuna putem infrumuseta acest oras, putem sa facem din el o atractie turistica a judetului si sa contribuim cu totii la dezvoltarea lui.” - a declarat Marius Jurca, primar al orasului Lipova.
Deschiderea oficiala a Cetatii Culturale a fost de un real succes, la eveniment participand si oficialitati ale judetului Arad: Adrian Tolea - vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula - europarlamentar, Marius Göndör - deputat, Calin Bibart - prefect, Dorina Chambre - consilier judetean (comisia de cultura), Ionel Costin - consilier judetean (comisia de cultura), Nasui Adrian - consilier judetean, Ana Maria Dumitrean - director Centrul Cultural Judetean Arad.
„Timp de sase luni, in Lipova se vor organiza actiuni, in colaborare cu institutiile de cultura din judetul Arad, invitati fiind Teatrul „Ioan Slavici”, Teatrul de Marionete, care va sustine primul spectacol chiar in luna mai” - a spus Ana Maria Dumitrean, director al Centrului Cultural Judetean Arad.
Evenimentul a debutat duminica printr-o parada a portului popular, pe traseul Primaria Lipova - Stadionul Soimii, cu muzica de fanfara si papusi gigant de la Teatrul de Marionete Arad si a continuat, pe stadion, cu un spectacol deosebit de dansuri populare, sustinut de echipa de dansuri a Primariei, echipa de dansuri a Clubului Copiilor si Elevilor Lipova, echipa de dansuri de la Sambateni, echipa de dansuri de la Grupul Scolar „Atanasie Marienescu” si echipa de la Grupul Scolar „Maria Radna”. Programul a continuat cu un spectacol folcloric sustinut de Lucian Dragan, Margareta Dragan, Lucian Dragan jr., Ducu Caraneant, Diana Selagea, Ovidiu Pop, Mihai Leric, Alina Jichita, Mina Buga, Florin Ionascu, Cristian Salasan.
De pe strazile orasului, s-a alaturat un numar impresionant de lipovani, care au luat parte la parada, in aceasta zi de sarbatoare.
„Lipova si-a deschis portile pentru acest eveniment deosebit, pentru a deveni cetate culturala a Aradului. Pe parcursul celor sase luni, va rugam sa fiti alaturi de noi, sa demonstram ca Lipova este un oras plin de cultura si de istorie” - a mai declarat Viorel Suciu.
„Pe de alta parte, vreau sa multumesc pentru sprijinul acordat reprezentantilor Consiliului Judetean Arad, ai Centrului Cultural Judetean Arad si colegilor mei de la Primaria orasului Lipova, fiindca fara dansii nimic nu ar fi fost posibil” - a mai declarat primarul, Marius Jurca. Intr-adevar, implicarea Consiliului Judetean Arad, a Centrului Cultural Judetean Arad si a Primariei orasului Lipova si-a spus cuvantul, debutul acestei manifestari fiind unul deosebit, asteptandu-se si mai multi participanti la actiunile care urmeaza.

Consilier,
Vanda Tusa

Glasul Aradului

  • Casoaia, refacuta din temelii

Tabara de la Casoaia va fi reabilitataMinisterul a alocat 350.000 lei pentru reabilitarea taberei de la Casoaia.
Tabara de la Casoaia intra, in acest an, intr-un amplu proces de reabilitare. Directia Judeteana pentru Tineret a primit de la Minister 350.000 lei pentru investitiile care urmeaza a fi aici realizate. Autoritatile anunta ca toate cele 12 casute de lemn vor fi reabilitate, se vor schimba ferestrele si usile, se vor face lucrari de izolare termica, respectiv, mobilierul va fi complet schimbat. Grupurile sociale turcesti vor fi repuse in functiune, insa li va asigura apa curenta.
Mare parte din banii de la Minister vor fi folositi, insa, pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru refacerea, din temelii, a pavilionului de beton. Acesta urmeaza a fi demolat si se va ridica o noua constructie, cu sala de mese la parter si spatii de cazare la etaj, dotate cu grupuri sociale. Lucrarile la pavilion vor incepe abia dupa ce documentatia va fi finalizata.

S. B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]