Stirile Zilei
Joi, 30 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • Saracie crunta in Sanatate

Ec. Carmen Lucuta - managerul Spitalului Municipal isi exprima nemultumirea fata de reducerea bugetuluiSpitalele aradene s-au trezit cu un buget redus cu 25%
Buget de austeritate la Casa de Asigurari de Sanatate. Spitalele aradene se confrunta cu unul dintre cele mai slabe bugete din ultimii ani de zile. Comparativ cu anul 2008, bugetul pe anul acesta este mai sarac cu 25%. Daca nici anul trecut, bugetul nu a reusit sa acopere decat putin peste 80 % din minimul necesar, anul acesta, managerii spitalelor vor face fata cu greu problemelor financiare. In plus, recesiunea a facut ca bugetul sa intarzie cu mai bine de o luna de zile, generand o stare de neliniste si nesiguranta in randul conducatorilor de spitale.
91.539.688 de lei este suma distribuita tuturor spitalelor aradene. La nivel national, suma primita de judetul Arad este una medie, fiind in functie de numarul de locuitori. Cel mai mare buget revine Spitalului Clinic Judetean Arad, suma fiind de 32.849.188 de lei. Urmeaza Spitalul Clinic Municipal, cu 24.382.688 de lei. Spitalul Matern a beneficiat de 9.240.299 lei; Spitalul „Sfantul Gheorghe“ din Chisineu-Cris, de 3.294.827 lei; Spitalul Mocrea - 3.028.061 lei; Spitalul Ineu - 2.733.272 lei; Spitalul Lipova - 2.694.614 lei; Spitalul Se- bis - 2.468.344 lei; Centrul Medical Laser System - 2.464.002 lei; Spitalul Dezna - 2.340.240 lei; Spitalul Gurahont - 1.660.272 lei; Centrul de Sanatate Chisineu-Cris - 1.634.021 lei; Centrul de Sanatate Santana - 1.446.749 lei si Spitalul Capalnas - 1.303.210 lei.
Desi bugetul este mai mic cu 25% decat cel de anul trecut, dr. Gheorghe Domsa, directorul Casei de Asigurari de Sanatate, este optimist. „Se vor mai face rectificari bugetare. Nici bugetul initial, pe anul 2008, nu a fost deloc multumitor. Pe parcursul anului insa, au intervenit o serie de rectificari bugetare. La fel va fi si anul acesta. Cel putin, asta speram. Intarzierea cu o luna de zile a bugetului se datoreaza probabil crizei financiare in care ne aflam. Nu cred sa aiba vreo legatura cu alegerile parlamentare. Le-am explicat managerilor care este situatia, si nu cred ca exista nemultumiri“, spune Domsa.

Val de nemultumiri
In ceea ce priveste starea sefilor de spitale, sentimentele de nemultumire se impletesc cu cele de resemnare. Dr. Bujorel Cornea, directorul medical al Spitalului Matern, declara: „Suma de care beneficiem acopera 74% din necesar. Ce as mai putea spune? Suntem nemultumiti, ca toata lumea. Pana in septembrie vom „trai bine“, iar dupa aceea vom „trai si mai bine“. Anul trecut, bugetul nu a acoperit decat 85% din cat am avut nevoie. Anul acesta, bugetul este si mai redus. In timp ce cheltuielile sunt tot mai mari, primim bani tot mai putini. Nu se tine cont de rata inflatiei, de scumpirile medicamentelor, a curentului electric, a apei etc. In plus, s-au castigat o serie de sporuri sindicale care nu stiu din ce fonduri vor fi acoperite“.
Ec. Carmen Lucuta, managerul Spitalului Municipal, este si ea ingrijorata. „Nu suntem deloc multumiti. Nu stiu cum vom putea incheia contractele cu furnizorii de medicamente. Nici macar plata salariilor nu cred ca o vom putea face cu acesti bani. Acum analizam insa situatia si saptamana viitoare vom avea un raport mai detaliat al problemelor“, declara aceasta.
Dr. Mirandolina Prisca, managerul Spitalului Clinic Judetean Arad, incearca sa tina situatia sub control: „Este un an de criza si asta este situatia. Ne vom face bugetul in functie de banii pe care i-am primit. Speram sa ne descurcam cu cat avem. Deocamdata suntem multumiti, sper ca prin rectificarile bugetare sa mai avem parte de bani“.

Rectificari bugetare... in minus
Speranta tuturor managerilor se afla in rectificarile bugetare, in urma carora se asteapta primirea unor alte sume de bani. Rectificarile s-ar putea transforma insa in adevarate cosmaruri. „O rectificare de buget nu inseamna neaparat crestere. Ea poate insemna chiar reducere de buget. Avand in vedere criza financiara in care ne aflam, nu se stie. Totusi, mizam pe faptul ca este un an electoral, iar o rectificare de buget in minus nu ar da bine deloc. Suma de care beneficiem la ora actuala ne ajuta sa functionam in conditii normale timp de noua luni. Vom incerca sa mai facem rost de resurse din afara“, declara ec. Ioan Sulea, managerul Centrului de Sanatate din Chisineu Cris.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Primaria nu-si mai permite intarzieri la lucrarile de la Strand

Pensionarii au fost printre primii care si-au cumparat abonamente pentru acest sezon la strandAdministratorii Strandului „Neptun” ne asigura ca toate pregatirile vor fi gata la 1 mai, adica pana maine, cand publicului i se va permite accesul liber, pana la ora 21, dupa care se va trece la incasarea noilor tarife votate in Consiliul Local Municipal.
Ieri, toate bazinele au fost umplute cu apa, insa pe fund s-au strans mizerii si mult nisip. Ioan Ignat, director executiv adjunct in cadrul Primariei Arad, ne-a asigurat ca apa va fi curatata in totalitate dupa punerea in functiune a filtrelor, inclusiv a celor de nisip. Ca o noutate, anul acesta suntem asigurati ca apa va fi calda: 26 de grade in bazinul pentru copii si 24 de grade in celelalte bazine. Tot ieri erau instalate dusuri pentru copii, in forma de pinguini si clowni. Lucrarile la grupul sanitar din zona bazinelor erau si ele pe final, Ignat asigurandu-ne ca vor fi utilizabile la 1 mai, chiar daca vor mai trebui vopsite in exterior. Langa bazinul pentru copii va fi amenajata o groapa cu nisip, pentru joaca, iar dupa solarii va exista un teren de fotbal si unul de volei, ambele pe nisip. Reprezentantul primariei ne-a asigurat ca daca va fi nevoie, pe ultima suta de metri se va lucra si noaptea, numai sa fie gata totul la deschidere. De fapt primaria stie ca totul trebuie sa fie ireprosabil, pe masura preturilor care au fost majorate de 3-5 ori in acest sezon.
Ieri, cativa aradeni se bucurau inca de faptul ca nu sunt taxiati la intrare, si faceau plaja, jucau rummy ori ii supravegheau cu interes pe muncitori. Se formase chiar o coada in fata cladirii administratiei, pentru ca mai multi pensionari vroiau sa-si cumpere deja abonamentele pentru care de data aceasta au trebuit sa scoata din buzunar 100 de lei, respectiv 400 de lei, daca au un venit mai mare de 900 de lei. Gheorghe Falca ne-a informat ca de luni si pana acum, au fost vandute 350 de abonamente, iar majoritatea cumparatorilor si-au achizitionat abonamente la pret intreg: 400 de lei.
Casutarii si agentii economici vroiau si ei sa-si plateasca „darile”, insa mai au timp pana la 15 mai pentru acest lucru. In ceea ce priveste lucrarile la terase... si acestea se desfasoara in continuare, insa trebuie incheiate pana la 1 mai, altfel firmele risca sa fie amendate.
Accesul in bazine va fi permis doar pana la ora 21, iar localurile din aceasta zona, respectiv zona solariilor, vor trebui sa se inchida la ora 22, in timp ce vecinii din Zona II vor putea sa-si desfasoare activitatea pana la ora 5 dimineata vineri si sambata, pana la ora 2 duminica si pana la ora 1 in timpul saptamanii. Cine vrea sa-si faca abonament pentru zona agentilor economici, va trebui sa scoata din buzunar 130 de lei.
Primarul Gheorghe Falca vorbeste si de amenajarea unui teren cu trambuline la Strand, unde vor putea veni rollerii si skaterii.
In ceea ce priveste paza la Strand, aceasta va fi asigurata de o patrula de politisti comunitari, dar va fi si paza permanenta, asigurata tot de Politia Comunitara.
Sambata, in zona de concerte de la Strand se va sarbatori Ziua Tineretului prin organizarea unui concert la care vor participa: Pacifica, Smiley si o formatie din Arad.

Dana Mirea - Observator

  • Lifturi si scari rulante la Gara

Gara CFR ar putea fi modernizataAradenii care calatoresc cu trenul vor avea parte de o mare surpriza.
Gara Arad se va moderniza in totalitate. Oamenii nu vor mai fi nevoiti sa treaca prin pasajele subterane, care sunt intr-o stare avansata de degradare pentru a ajunge la linii. La dispozitia calatorilor vor fi puse scari rulante si lifturi. Reprezentantii Primariei Arad au avut o intalnire cu cei de la Bucuresti cu privire atat la extinderea Garii, cat si la modernizarea ei. „Am avut o discutie cu reprezentantii de la Bucuresti si cu cei regionali cu referire la extinderea Garii. Se doreste o extindere perpendiculara pe liniile de tren cu o modernizare noua, avand un nivel peste cel de siguranta a trenului si a liniei de contact. Cetatenii vor ajunge la linii urcand pe niste benzi de transport, iar cei care sufera de un handicap, cu lifturile. Aceasta modernizare a fost prezentata de minister, iar noi am conditionat ca platforma din fata garii sa fie printr-o anumita forma juridica trecuta spre primarie ca noi sa modernizam si zona din fata garii”, afirma Primarul Aradului, Gheorghe Falca. Acesta mai spune ca sunt la inceput cu procedura si spera ca in toamna sa se faca si actele necesare pentru a reusi sa intervina si sa modernizeze in fata, in timp ce ministerul va lucra in spatele garii.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Surprize si provocari la „Arad-Fun”

Directorul Casei de Cultura Arad - Ovidiu Balint a vorbit despre evenimentele din cadrul Festivalului "Primavara aradeana"„Primavara aradeana” se anunta mai interesanta ca niciodata: premiere, calitate si originalitate la tot pasul.
In cadrul conferintei de presa de astazi, in cafeneaua Joy's, Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultura Arad, consilierul judetean Ionel Costin, alaturi de Virgil Iuga si alti reprezentanti importanti ai Festivalului „Primavara aradeana", ne-au asigurat ca anul acesta Festivalul de Teatru Underground „Arad-Fun" va fi caracterizat numai de surprize si provocari, multe dintre spectacole fiind aduse in premiera pentru Arad, acoperirea geografica depasind deja nivelui si spatiul european, inclinandu-se si spre Asia si alte destinatii culturale exotice. Festivalul de Teatru va debuta pe 11 mai, la ora 18:30, la Teatrul Vechi, cu spectacolul japonez „Poonarc", realizat in colaborare cu compania Grand Floor Group, la care participa artisti din SUA, Romania si Japonia. „Ineditul acestui spectacol va consta in faptul ca va imbina artele vizuale, teatrul si dansul. Muzicienii veniti din Japonia vor interpreta cantece traditionale romanesti, dar redate intr-un stil japonez. Ideea de baza a acestui proiect este multiculturalitatea, aceea de a aduce mai aproape diferite tari prin cultura", a declarat Ovidiu Balint. Nu in ultimul rand, in „Primavara aradeana" va fi inclus si Festivalul „Euromarionete", ce incepe tot pe data de 11 mai, la Teatrul de Marionete Arad.

Premiere, inovatie si calitate in ciuda „crizei"
Teatrul Vechi ramane „centrul de greutate" al festivalului, la care se adauga inca 4 locatii. Una dintre inovatiile organizatorice aduse va fi programul de noapte, un fel de „after party", cu expozitii, concerte, discutii si videoprezentari ale colectivelor. Un alt subiect de mare interes in cadrul „Primaverii Aradene" il constituie Festivalul „Rock pe Mures" si „Festivalul de Folk", caracterizate si acestea prin premiere absolute. In primul rand, ambele vor fi de trei zile in loc de doua, fata de anul trecut, desi anul acesta au fost organizate cu un buget mai redus. Un rol important in aducerea fondurilor pentru realizarea programului (care anunta trupe de marca atat din repertoriul national cat si international), a avut consilierul judetean al CJA, Ionel Costin.

Concurenta si aniversari
Referitor la Festivalul „Rock pe Mures - Port Arthur", cu aceasta ocazie a fost dezmintit zvonul lansat anul trecut, conform caruia festivalul aradean va fuziona cu festivalul „Rock la Mures - Periam Port", zvon ce a pornit din incercarea organizatorului Helmuth Jost de a deziluziona organizatorii aradeni, si de a atrage subtil publicul aradean catre festivalul concurent. Cu toate astea, festivalul de la Port Arthur nu are ca scop concurenta cu alte festivaluri, iar programul care anunta invitati de marca din Norvegia, Franta, Serbia si Ungaria, printre alte trupe notorii din Romania, confirma importanta acestui festival, devenit un punct de reper remarcabil in sfera muzicii Rock de pretutindeni. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca intrarea la concerte va fi libera. „FolkFest" va avea totodata o nota aniversara, in ceea ce priveste implinirea a venerabilei varste de 60 de ani a artistilor Mircea Baniciu si Mircea Vintila, anul acesta. Ei vor reprezenta asadar capul de afis al festivalului, Mircea Baniciu, care va concerta alaturi de Pacifica, venind cu piese noi, ce vor fi interpretate in premiera pentru publicul aradean.

Tomas Gagyi - Jurnal aradean

  • Bocsigul are un Serviciu Voluntar pentru Situatii de Urgenta

Ieri, in prezenta autoritatilor locale si judetene, a fost inaugurata remiza de pompieri a comunei BocsigIeri, in prezenta oficialitatilor locale si judetene, dar si a unor invitati speciali din Franta, a fost inaugurata remiza de pompieri, realizata de administratia locala
Locuitorii comunei Bocsig vor avea incepand cu data de 1 mai o remiza de pompieri functionala. Acest lucru se datoreaza eforturilor depuse de administratia locala, dar si relatiilor de buna colaborare cu prietenii francezi din localitatea Le Pellerin.
O delegatie de francezi din localitatea cu care comuna Bocsig este infratita de peste 10 ani, Le Pellerin, printre care s-au aflat viceprimarul Chantal Auffray si fostul primar Daniel Morisson, a fost prezenta timp de cateva zile, in localitatea aradeana. Francezii nu au venit cu mana goala, ci au adus cu ei o masina de pompieri, pentru a inaugura remiza din localitate.
Cladirea propriu-zisa a fost construita prin eforturile administratiei locale, a primarului Ioan Florin Ciul, investitia fiind una substantiala, de aproximativ 3 miliarde lei vechi. Cladirea se afla in imediata vecinatate a sediului primariei, aici fiind si sala in care se vor desfasura sedintele de consiliu local, incepand cu luna mai.
Cladirea a fost realizata in timp record: cinci luni de zile. Lucrarile au fost incepute la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, au urmat doua luni de pauza in timpul iernii, iar ieri „Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta” a fost inaugurat. Serviciul cuprinde o sala de consiliu dotata si aranjata la standarde europene, grupuri sanitare si un birou pentru seful serviciului. Remiza nu ar fi fost functionala daca nu ar fi avut si o masina de pompieri, iar acest lucru a fost rezolvat cu ajutorul prietenilor francezi, care au donat comunei utilajul necesar.
„Ne bucuram ca am reusit sa finalizam si aceasta investitie. Aici vor actiona 12 pompieri voluntari. Pana acum, orice interventie se facea cu serviciul de pompieri profesionisti de la Ineu, dar sper ca in scurt timp oamenii nostri vor ajunge la fel de buni ca si ei. Serviciul de permanenta va fi efectuat de soferii nostri, de la primarie, care vor avea o tura de serviciu pe masina de pompieri. Speram sa incepem cat mai repede sa ne pregatim, pentru ca avem si baza materiala acum”, ne-a declarat Ioan Florin Ciul, primarul comunei Bocsig.
Pana ca acest Serviciu sa fie infiintat, siguranta privind prevenirea incendiilor a fost oferita de Formatia de Pompieri de la Ineu, care este una profesionista si pe care cei din Bocsig doresc sa o ajunga din urma. „Speram ca de-acum inainte sa intervenim noi in caz de urgente, pana vor veni cei de la Ineu. Se stie cat de importanta este salvarea vietilor omenesti si a bunurilor materiale, tocmai de aceea incercam si noi prin acest Serviciu sa fim cat mai aproape de cetateni, atunci cand situatia o impune, desi nu ne dorim sa avem de lucru”, a mai spus primarul comunei Bocsig.
Edilul sef al comunei aradene a profitat de prezenta oaspetilor francezi pentru a se revansa pentru tot ajutorul primit pe parcursul anilor si i-a decernat fostului primar, Daniel Morisson, titlul de cetatean de onoare al comunei. „I-am rezervat aceasta surpriza domnului Daniel Morisson pentru ajutorul acordat si am facut acest gest in semn de recunostinta”, a mai spus Ioan Florin Ciul, primarul comunei Bocsig.
La eveniment au participat invitati si oficalitati locale, printre care prefectul judetului Arad, Calin Bibart, si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ioan Bogdanescu. „Apreciez eforturile administratiei din Bocsig, care prin crearea acestui serviciu de urgenta se preocupa de asigurarea sigurantei cetatenilor din intreaga zona. Il felicit pe domnul primar pentru modul cum contribuie la dezvoltarea comunei si le multumim oaspetilor francezi pentru donatia facuta si sper ca autoutilitarei ii va placea atat de mult aici, incat nu va trebui sa iasa niciodata!”, a declarat prefectul Calin Bibart.
De asemenea, prefectul a mai precizat ca importanta acestor Servicii de Urgenta este la fel e mare si in celelalte localitati din judetul Arad. „Chiar daca avem dotarile la nivel judetean, problema este sa ajungi in cel mai scurt timp sa rezolvi o astfel de problema. Acest voluntariat a mai fost organizat la noi si inainte, dar din pacate nu s-a pastrat traditia peste tot, iar dotarile nu putem sa spunem ca ne satisfac in acest moment”, a mai spus Calin Bibart.
Importanta Serviciului a fost apreciata si de Ioan Bogdanescu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad, care a precizat ca: „Ma bucur ca, Consiliul Local al comunei Bocsig, prin persoana domnului primar, acorda importanta deosebita Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta si e de apreciat ca au reusit cu sprijinul prietenilor din Franta sa-si doteze Serviciul cu o autospeciala pentru stins incendii. Cred ca este un inceput de bun augur si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bocsig, sub coordonarea Inspectoratului nostru judetean, va fi in stare sa intervina in primele momente de situatii de urgenta pe raza comunei Bocsig”.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]