FACTORUL UMAN IN PROCESUL DE CONDUCERE IN ZBOR
A AERONAVELOR DE TRANSPORT PUBLIC

Acest factor uman este influentat in mare masura de factorul de mediu precum si de factorul tehnic. Se inteleg prin factori de mediu conditiile atmosferice in totalitatea lor (vizibilitate redusa, plafon mic, turbulenta, vant puternic, givraj, precipitatii, oraje, furtuni, traznete, etc.). Factorul tehnic se refera la aeronave, mijloace redio tehnice de la aeroport si de pe ruta (legaturi radio, radiofaruri, VOR-IL 9. RADAR precum si utilaje de aeroport, starea pistei de zbor etc.).

Ma refer in mod deosebit la FACTORUL UMAN, comandantul de aeronava care poarta intreaga raspundere pentru perioada sau in timpul cand se afla la bordul aeronavei care executa zbor pe ruta sau zbor de incercare, zbor de antrenament. Pilotii sau candidatii care vor sa devina piloti de linie sunt supusi unui examen medical foarte riguros. Exista un barem medical psiho-fizic care permite persoanei respective sa execute misiuni de zbor in calitate de pilot de aeronave.

Materialul de fata prezinta numai personal navigant, PILOT DE AERONAVE.

Cu tot examenul medical, care este destul de sever, totusi se mai strecoara si unele erori fara voia cuiva, consemnandu-se confirmarea aptitudinii "apt" sau "inapt" pentru zbor. Dupa acest examen medical, cel care se ocupa cu formarea pilotului, respectiv instrumentul de zbor isi pune si el amprenta daca respectivul pilot in formare poate merge mai departe sau se opreste din mers. Bineinteles ca inainte de a incepe zborul se executa o pregatire teoretica de specialitate. In cadrul comisiei medicale exista o proba foarte interesanta – PSIHOTEHNICA – pe care multi dintre piloti au ignorat-o, insa pe parcursul proceselor de instruire s-a dovedit in mare masura ca se coreleaza verdictul psihologului cu aprecierea instructorului de zbor. Poate nu suficient in prima faza de pregatire a pilotului insa avand in vedere fazele in care se pregateste pilotul si apoi misiunile de zbor incredintate comporta o serie intreaga de situatii exemplu: zbor acrobatic, zbor la inaltime unde se foloseste masca de oxigen sau cabina presurizata, zbor instrumental, zbor de noapte, zbor de durata, cazuri speciale de zbor.

Toate aceste situatii creeaza pilotului o stare de fapt care se manifesta la fel la toti pilotii - unii nu suporta zborul la inaltime chiar daca folosesc masca de oxigen, altii nu suporta zborul instrumental, au senzatii false – la zborul de noapte creeaza dificultati in aprecierea luminilor (de bord si cele de aeroport – balizaj). Confuzia culorilor – marea greseala a pilotilor care isi dau seama de dificultatile pe care le au, nu le aduc la cunostinta sefilor ierarhici si insista sa execute numai anumite zboruri (cand vremea este buna). Mare parte din acestia sunt depistati de catre Centrul de expertiza medicala precum si comandantii instructori de zbor in procesul de instruire si controale in zbor in vederea acordarii licentei sau un control de rutina.

FRICA (teama) este un fenomen foarte important care se mosteneste sau se instaleaza in viata pilotului in urma unui soc. Aceasta teama se accentueaza odata cu inaintarea in varsta. Ea devine periculoasa atunci cand pilotul este solicitat in zbor cu dificultate in care factorul de mediu se manifesta prin conditiile meteo nefavorabile sau defectiuni tehnice. In procedurile de venire la aterizare in conditii meteo dificile (ceata, plafon jos, vant puternic) concentrarea sistemului nervos este maxima. In asemenea conditii daca pilotul este speriat se creeaza o stare de disconfort iar comenzile de pilotare si manevre devin nesigure – miscari dezordonate care scapa avionul de sub control provocand erori mari, cu urmari grave. Au fost cazuri cand comandantul aeronavei a facut infarct in procedura de venire la aterizare dupa instrumente, cazand cu trupul pe manse, punand avionul intr-un picaj periculos – cazul unui avion cvadrimotor jet DC-8 in zborul MANILA – TOKIO. Pilotul secund a intervenit prompt reusind sa execute o ratare a aterizarii executand o noua procedura care a fost finalizata cu succes.

Ca sa se ajunga la un infarct in timpul zborului inseamna ca stresurile avute in timpul activitatii s-au adunat si au culminat cu infarctul sau decesul.

Cazul BALOTESTI – comisia de ancheta a ajuns la concluzia ca pilotul comandant a decedat la decolare fapt ce a provocat catastrofa aeronavei AIRBUS 310 – TAROM (probabil).

In situatii normale, daca pilotul este sanatos si odihnit din toate punctele de vedere, pilotul de linie are o capacitate de perceptie maxima de o anumita valoare, functie de temperamentul acestuia, de abilitatea lui. Cand ceva se deregleaza in starea lui psiho-fizica (lipsa de odihna, hrana, gripa etc.) capacitatea lui se diminueaza cu cateva procente, iar daca apar si alte elemente negative (fenomene meteo nefavorabile) ea se agraveaza si mai mult, fapt ce pune aeronava in dificultate. Capacitatea redusa a pilotului produce o stare de disconfort. In asemenea situatii se produc erori care uneori pot fi corectate, alteori nu pot fi corectate. Cand comandantul intra in panica datorita unor fenomene, atunci si echipajul intra in panica. Starea agitata genereaza greseli (erori) care nu sunt favorabile asigurarii zborului.

Un exemplu interesant s-a produs in anul 1990 cu un avion B 707 pe aeroportul J.F. Kennedy noaptea, plafon jos, pista 22. Pilotul nu a reusit iesirea din nori procedand intelept la ratare. Eroarea a constat in hotararea de a incepe o noua procedura de venire la aterizare care a fost fatala. Avionul a luat contact cu solul la 30 km distanta de aeroport. Aceasta greseala a costat viata a 65 pasageri, 8 membri ai echipajului, 85 raniti, avion distrus. Se pune intrebarea ce valoare a avut capacitatea comandantului facand o greseala de interpretare a aparatelor de bord care indicau elemente de zbor ca inaltime, directie si distanta fata de pragul pistei. Aeroportul Kennedy era echipat cu aparatura la sol de radionavigatie pentru aterizare moderna plus radarul de supraveghere.

Un pilot obosit are in permanenta o stare de disconfort, reflexele sunt diminuate, apar senzatii false in mod sigur. Cunostintele profesionale slabe agraveaza si mai mult starea de disconfort punand aeronava in si mai mare dificultate. Producerea evenimentului este inevitabila, mai mult sau mai putin grav.

Exista unii piloti de linie putini la numar care isi dau seama de faptul ca in conditii meteo mai dificile evita plecarea in zbor pe motive medicale inventate adhoc. Au fost si cazuri cand unii piloti care si-au dat seama de starea lor psiho-fizica necorespunzatoare au anuntat comandantul ierarhic ca se retrag din activitate pe motive de sanatate. Aceasta fapta este pozitiva si trebuie luata in seama.

Alcoolul consumat inainte de misiune cu cca 12 ore peste masura creeaza de asemenea o stare de disconfort. Lipsa de hrana corespunzatoare, necazuri in familie sau alte probleme sociale au o influenta care determina o scadere in potentialul capacitatii de perceptie a pilotului.

Capacitatea de perceptie are o valoare care nu este la fel intre pilotii cu aceeasi calificare. Fiecare are gradul lui de perceptie. De asemenea au existat si mai exista piloti care au iesit la pensie inainte de implinirea varstei de pensionare pe motive de uzura prematura a sistemului nervos in general. Aceeasi uzura fizica sigur ca determina scaderea capacitatii de perceptie a pilotului de linie. Companiile aeriene in general au tendinta sa suprasolicite echipajele cu scopul evident de marire a profitului. Exista insa limite care nu pot fi depasite decat cu riscuri mari. In anii 70-80 la compania TAROM in sezonul estival s-a ajuns la 120-150 ore de zbor lunar. Se cerea aprobare de la forul tutelar pentru depasirea pana la 120 ore de zbor lunar. Aprobarea venea dupa sfarsitul lunii respective. Am avut noroc ca nu s-a intamplat nimic deosebit.

Oboseala poate fi temporara, provocata de suprasolicitari de lunga durata sau cronica. Aceasta din urma are nevoie de medic, cea temporara se elimina prin odihna. Pentru prevenirea oboselii autoritatile aeronauticii emit regulamente si programe care determina cu exactitate timpul de pauza intre doua zboruri de linie. Oboseala nu este generata numai de lipsa de somn sau insuficienta relaxare in pauza intre zboruri. Factorii umani de oboseala apar si din cauza proastei planificari a zborurilor – intarzieri la escale, lipsa de oxigen, hrana neindicata, temperaturi scazute sau prea ridicate, fusele orare, etc. In timpul activitatii unui pilot spiritul de conservare creste mai devreme sau mai tarziu in raport cu varsta. La unii apar fenomene mai accentuate in acest sens cu valente deosebite care determina intreruperea activitatii – depinde cum?!

Riscul creeaza incertitudine care de regula se finalizeaza tragic. Incercarea de a pilota o aeronava intr-o procedura necunoscuta pentru a evita un risc este o mare greseala, riscul este mai mare. Ca atare incercarea este deja o incertitudine, nenorocirea este aproape. In decursul anilor aviatia de transport si aviatia utilitara a cunoscut un mare proces de dezvoltare si modernizare a tehnicii aeronautice in general, precum si cresterea in mare masura a traficului aerian. Sigur ca in ultimii 40-50 de ani s-au intamplat multe evenimente de zbor destul de tragice. S-au facut cercetari, analize, s-au elaborat instructiuni specifice, regulamente, etc. Totusi nu s-a putut stavilii producerea evenimentelor de zbor. Acelasi lucru s-a intamplat in toata lumea. Chiar si unii piloti cu mare experienta de zbor au avut parte de evenimente tragice in care si-au pierdut viata oameni nevinovati. Unul din elementele amintite mai sus au scapat de sub control. In general evenimentele tragice s-au produs in conditii meteorologice dificile, ceea ce dovedeste ca in asemenea conditii se cere o concentrare maxima din partea echipajului. Concentrarea depusa de echipaj implica mare consum de energie. Energia are si ea o limita pana la epuizare. Cand consumul de energie este prea mare capacitatea de perceptie se reduce si ea. Daca o cauza creeaza reducerea capacitatii inseamna ca exista sau mai exact elemente generatoare de care nu s-a tinut cont.

 

Comentariu

Din cate evenimente tragice de zbor care s-au produs pe intreg mapamondul, nu intotdeauna s-a luat in consideratie sau s-a analizat cu mai mare raspundere "FACTORUL UMAN" din punct de vedere psihologic, motiv pentru care nu s-a putut ajunge la concluzii juste. Mare responsabilitate o au specialistii care cerceteaza cazul, evenimentul.

Conducatorii formatiunilor de zbor, instructorii de zbor au o raspundere "SACRA" de a preveni producerea evenimentelor prin supravegherea cu mai mare atentie a pilotilor de avioane care transporta pasageri. Ei trebuie sa urmareasca comportamentul fiecarui pilot in timpul zborului si in afara lui.

Este foarte greu de selectat oameni, specialisti inzestrati cu calitati psihologice care sa poata depista pe cei care au anumite carente pe toata durata serviciului in domeniul transportului public. Mijlocul de salvare a aeronavei in caz de dificultate este doar abilitatea pilotului (echipajului) acolo unde depinde de el.

Tot ce am scris este o constatare din experienta mea de instructor de zbor pe avioane de vanatoare cu reactie, avioane de transport public cu 2 motoare si 4 motoare, in toate conditiile meteorologice ziua si noaptea. Activitatea mea in aviatie 1948-1977.

Comandor av. (r),
Jean Sabau

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !