PORTRETE DE AVIATORI

CHESTIE DE O CLIPA

Rus I. IosifNimic nu este mai greu decat a descrie omul, personalitatea, temperamentul si comportamentul sau. Intotdeauna am incercat sa realizez cat mai real imaginea dimensiunii umane, a diversitatii si complexitatii acesteia. Permanent am fost preocupat de dorinta identificarii persoanei dupa descrierile, notificarile si aprecierile formulate la adresa cuiva. Daca din textul formulat s-a inteles despre cine este vorba inseamna ca cele scrise se potrivesc persoanei despre care s-au facut consemnarile.

Asta inseamna sa poti descrie ceea ce este semnificativ, interesant si particular sau sa explici amintiri, fapte si situatii care s-au fixat in memoria contemporanilor. Exemple exista destule si multa lume cunoaste un om care a facut lucruri ce au oferit posibilitatea unei asemenea identificari.

Astfel, in una din zilele lunii octombrie 1962, dupa decolarea cu un avion MIG-15 de pe aerodromul Alexeni, la inaltimea de numai 100-150 metri, pilotului Rus Iosif i s-a oprit motorul avionului. Dovedind calm dar si o buna pregatire profesionala, cu trenul escamotat dar cu flapsul scos, dupa o planare de 6-7 km., Rus Iosif a reusit sa aterizeze pe o aratura din apropierea garii Garbovi la o foarte mica distanta de terasamentul caii ferate. Era doar CHESTIE DE O CLIPA in care, daca avionul ar mai fi inaintat, inevitabilul s-ar fi produs, totul transformandu-se intr-o spectaculoasa catastrofa. Oprirea motorului, in fapt griparea acestuia, s-a datorat cedarii rulmentului mijlociu de la axul turbina-compresor, cu deplasarea acestuia spre inapoi.

La profesionalismul si prezenta de spirit a pilotului, a intervenit si acea CLIPA carora multor aviatori le-a fost fatala.

RUS I. IOSIF s-a nascut la 01.02. 1936, in comuna Sinca Veche judetul Brasov.

Absolvent al Scolii de Ofiteri de Aviatie, promotia 1956, Rus Iosif a parcurs intreaga ierarhie militara, de la pilot sef si comandant de patrula la Regimentul 49 Aviatie Vanatoare Bombardament la comandant de escadrila si comandant al Regimentului 57 Aviatie Vanatoare, iar apoi inspector sef in comandamentul Diviziei 16 Aparare Antiaeriana a Teritoriului si de loctiitor al comandamentului Diviziei 70 Aviatie. In anul 1982, avansat la gradul de general de flotila aeriana, a fost numit la comanda acestei divizii pentru ca, in anul 1986, sa i se incredinteze comanda Aviatiei Militare.

Cum evenimentele din Romania, din decembrie 1989, l-au gasit la comanda aviatiei militare, generalul Rus Iosif a fost obligat ca in lipsa unor informatii despre evolutia evenimentelor din tara si din afara – sa se orienteze din mers si sa actioneze pe linia indatoririlor privind promovarea intereselor nationale.

Confruntarea cu puzderia de informatii false induse in reteaua de comanda-raport si in situatia aeriana, cu dezinformarea electronica prin inducerea in spatiul aerian a unor tinte false a caror evolutie era amplificata de o serie de comunicate si ordine, au impus un inalt discernamant care, pe baza experientei profesionale, a calmului si a motivatiei pentru fiecare situatie creata, i-a permis generalului Rus Iosif sa stapaneasca si sa depaseasca momentele cele mai fierbinti din evolutia evenimentelor.

La 28 decembrie 1989, Rus Iosif a fost inaintat la gradul de General de divizie aeriana, iar la 13 februarie 1990 a fost mutat in Ministerul Apararii nationale, in calitatea de consilier principal al ministerului.

In octombrie 1997, generalul Rus Iosif a fost pensionat.

Ca membru fondator al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), in iunie 1999 a fost ales presedinte al asociatiei, iar adunarea generala din luna aprilie 2004, l-a reconfirmat in aceasta functie.

Devenind expert parlamentar, in perioada 1998-2000, Rus Iosif a lucrat in cadrul Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, din Camera Deputatilor.

La 1 decembrie 2000, Rus Iosif a fost avansat la gradul de General-comandor in rezerva, iar de la 1 februarie 2001, a fost numit consilier al ministrului Apararii Nationale.

 

CREDETI CA SUNT VREO STAFIE?

Zapartan IoanEra o noapte linistita, senina, cu o luna mare, rotunda si palida. Zbor obisnuit in care avioanele se succedau cuminti la decolare, flacara fortajului insotindu-le spectaculos precum trena unei rochii de mireasa.

Un nou bubuit si de pe pista s-a desprins inca un avion. Decolase insasi comandantul regimentului de supersonice, comandorul Zapartan Ioan.

Pilotii urmareau cu interes cum decoleaza cand, spre surpriza lor, dupa circa 30 de secunde de la ridicarea de pe pista, flacara fortajului a coborat brusc, frangandu-se definitiv. Cateva trosnituri in difuzoare erau interpretate ca fiind dorinta unui eventual raport a ceea ce se intamplase. Legatura sa intrerupt insa inainte de-a se fi putut comunica ceva.

Un fum negricios insotit de limbi de flacari, indicau fara tagara ca avionul se prabusise. Petrolul din rezervoarele sfaramate ardea de-a valma cu avionul ce explodase la impactul cu solul.

Abia dupa ce au fost aduse la aterizare avioanele ce se aflau in aer, conducatorul de zbor a raportat evenimentul la Comandantul Aviatiei Militare. Trecuse deja cam vreo 10 minute de la decolarea lui Zapartan.

Pe buzele fiecaruia plutea intrebarea: „Ce s-a putut intampla?”

Toti ar fi vrut sa mearga la fata locului, dar ordinele precise si categorice i-a oprit, deplasandu-se doar cei indrituiti cu primele masuri. Nimeni nu-si facea iluzii cu privire la soarta lui Zapartan, evitand a se privi – unii pe altii – in ochi ori a-si impartasi convingerile. Si totusi, nu se clinteau din fata „Zebrei”, asteptand eventualele lamuriri, daca puteau fi asemenea lamuriri, de la cei ce s-au deplasat la locul unde se prabusise avionul.

A fost insa si cate unul care s-ar fi repezit la blocuri, pentru a-si linisti sotia. Ce le-ar fi putut insa spune celorlalte sotii, incat nimeni nu s-a clintit din loc.

Dincolo de poarta de intrare in unitate, sotiile pilotilor, abia stapanindu-si spaima, scormoneau cu privirea intunericului aleii, asteptand ca cineva sa le aduca o clarificare. Lucrurile acestea, prin nu stim ce intuitie, se afla, se ghicesc. Unele femei tinand socoteala decolarilor si aterizarilor, nu se linistesc decat odata cu aterizarea ultimului avion.

Vor continua a-si astepta sotii, ori cat de mult timp va fi nevoie pentru ca, agatate de bratele acestora, una cate una, sa plece linistite, tacute si discrete, inabusindu-si suspinele de usurare.

Numai sotia pilotului cazut, nu va mai pleca acasa la bratul sotului, nu se va mai simti ocrotita si nici nu va mai avea pe cine ocroti, pentru ca firul unei existente se rupsese brutal.

Si, pe buzele tuturor, persista totusi o nerostita intrebare:”Oare cine va fi urmatorul?”

Revenind la cei ce s-au dus la locul catastrofei, in timp ce priveau neputiinciosi la supersonicul mistuit de flacari, din noapte s-a desprins o silueta, o pata alba de campia luminata de luna, matasea parasutei pe care o tinea in brate lucind argintiu in noapte.

Pentru moment au incremenit, nevenindu-le a-si crede ochilor. Era Zapartan care, parca amuzat, i-a interpelat: „Ce-ati incremenit? Credeti ca sunt vreo stafie?”

In ultima fractiune de secunda, comandantul Zapartan reusise a se catapulta si, imbucurator, o facuse cu succes, fara a acuza ceva.

Supersonicul lui Zapartan s-a infipt adanc in pamant, compactizat din cauza izbirii aproape pe verticala. De ars, a ars mai mult petrolul si ceea ce mai ramasese la suprafata. Scos cu un excavator, intr-un hangar avionul a fost reconstituit piesa cu piesa, asa deteriorate cum au apucat a fi recuperate, toate aranjate in ordine ca pe plansele din sala de pregatirea pilotilor pentru ca, pret de mai multe zile, sa fie indelung examinate de catre inginerii regimentului dar si de catre cei din Comandamentul Aviatiei Militare.

Doar ampenajul mai ramasese intreg, deriva, conul parasutei de franare si unul din stabilizatoare. Restul ramasite contorsionate si frante.

A fost suficienta desprinderea unei singure palete de la turbina care, rotindu-se innebunitor la o temperatura de peste 800 de grade Celsius, sa descentreze intregul ansamblu compresor-turbina, in doar cateva secunde deteriorandu-se intregul motor.

Zapartan Ioan s-a nascut in anul 1929, pe meleagurile clujene.

Dupa obtinerea brevetului de pilot de turism in una din scolile de zbor cu motor ale aviatiei civile, in 1949, a imbratisat cariera militara, devenind elev al Scolii de Ofiteri de Aviatie la absolvirea careia, la 30.12. 1951, a obtinut gradul de locotenent.

In anii urmatori, dupa un stagiu in unul din regimentele aviatiei de vanatoare, Zapartan a urmat cursurile Academiei Militare de Aviatie din fosta Uniune Sovietica, obtinand si calificarea de ofiter de stat major.

Revenind in tara, Zapartan a promovat in grad si functie, in anul 1963, cu gradul de Capitan - Comandor, incredintandu-i-se comanda Regimentului 91 Aviatie Vanatoare de la Deveselu.

Era deja pilot pe avioanele supersonice si cu o bogata experienta in conducerea regimentului, fapt ce a facut ca, la 01.10.1965, in aceeasi functie, Comandorul Zapartan sa fie mutat la Regimentul 86 Aviatie Vanatoare de la Borcea.

In anul 1975, ca urmare a meritelor sale, Comandorul Zapartan a fost promovat in functia de loctiitor pentru zbor al comandantului Centrului de Instructie al Aviatiei din garnizoana Bacau.

Dupa pensionare, Zapartan Ioan s-a stabilit cu domiciliul in municipiul Bacau.

 

Comandor (r) aviator CONSTANTIN IORDACHE

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !