EROICA PROMOTIE 1941 - XIV

- PARTEA VIII -

Cap. 1 - DOCUMENTE ISTORICE

Cdr. av. Dan StoianRasfoind sutele de fotografii, cu subiect aviatic, in pregatirea materialului pentru partea a VIII-a, am dat peste cateva pe care le pot intitula „istorice” si care explica in buna parte pasiunea mea pentru aviatie. Cum fotografiile sunt rarisime, ar fi pacat sa nu fie cunoscute de publicul cititor si sa nu-si faca loc in istoria aviatiei militare romane.

Pentru cunoasterea provenientei lor, este necesara o scurta explicatie: cand aveam doi sau trei ani mama divortase de tatal meu natural, inginerul Stefan Stoian si s-a recasatorit cu sublocotenentul Raducanescu S. Nicolae. Acesta urmase Scoala Militara de Pilotaj de la Tecuci, prin anii 1921- 1922, dar cum pe vremea aceea accidentele de avion erau destul de frecvente, mama i-a pus in vedere: „ori eu, ori aviatia! …” In fata acestei somatii Raducanescu a renuntat la aviatie dar a ramas cu microbul inoculat. Casatorindu-se s-a mutat la Iasi, fiind incadrat in Regimentul 13 Dorobanti, in Iasi locuind mama cu parintii ei.

La Iasi exista Grupul 1 Aviatie, infiintat la 18 August 1916 si comandat de Cpt. av. Beroniade C-tin. Cum multi dintre colegii tatalui meu vitreg fusesera incadrati in acest grup, tata, caci asa l-am cunoscut (si mi-a fost un adevarat tata) se ducea deseori la aerodrom si obtinea permisiunea sa zboare cu ei. Cand am mai crescut ma lua uneori cu el si asa se face ca la varsta de 9 ani am zburat pentru prima data. De atunci dateaza pasiunea mea pentru zbor si simt si acum in nari mirosul de ulei de ricin ars, care asigura ungerea motoarelor pe vremea aceea. Dar aceasta este o alta poveste.

Un grup de ofiteri-elevi piloti in fata trainerului „Pinguin”; in mijlocul grupului slt. Raducanescu S. Nicolae, marcat cu o bulina pe buzunarul din dreapta al vestonului. Tecuci, 1921I-au ramas tatei cateva fotografii de la scoala de pilotaj Tecuci, dar din nefericire el n-a avut prevederea sa scrie pe verso data si numele colegilor de zbor, ci s-a multumit sa marcheze cu o cruciulita prezenta, persoana sa. Ce valoare de document ar fi avut fotografiile respective!

Dintre acestea, 4-5 fotografii le-am dat anii trecuti C-dorului av. Paul Sandachi, comandantul Muzeului Aviatiei de la Otopeni, care fiind la 14-15 km. departe de Bucuresti nu are prea multi vizitatori. Norocul face sa-mi fi oprit si eu doua fotografii, pe care am placerea sa vi le infatisez, contribuind la raspandirea si cunoasterea lor prin intermediul prestigioasei publicatii ORIZONT AVIATIC, editata la ARAD de pasionatul istoric CORNEL MARANDIUC.

Iata-le:
(fig. 62) – Un grup de ofiteri-elevi piloti in fata trainerului „Pinguin”; in mijlocul grupului slt. Raducanescu S. Nicolae, marcat cu o bulina pe buzunarul din dreapta al vestonului. Tecuci, 1921.

Ofiteri profesori de zbor si ofiteri elevi, in fata unui avion Brandenburg (captura de razboi), adapostit intru-un hangar la Tecuci 1921. In randul de jos, la mijloc, marcat cu "X" se afla Slt. Raducanescu, viitorul meu tata vitreg.Pe atunci nu existau avioane cu dubla comanda pentru deprinderea pilotajului si se foloseau asa numitele „trening-uri Pinguin”, care nu erau altceva, asa cum se vede pe fotografie, decat o grinda cu zabrele sprijinita pe doua roti, grinda prevazuta cu doua aripi scurte, un motor cu elice, un post de pilotaj si un ampenaj rudimentar. Cu acest aparat incepatorul invata sa ruleze in linie dreapta la viteze din ce in ce mai mari, comandand directia cu palonierul, ca dupa obtinerea dexteritatii respective sa execute scurte salturi la 1-2 m. inaltime, prin actionarea profundorului cu ajutorul mansei. Bineinteles ca la inceput cele mai frecvente erau „furaturile”, spre hazul colegilor, iar salturile se terminau uneori cu un „pilon”, dracia oprindu-se cu coada sus si botul in pamant, concomitent cu ruperea elicei. Viteza fiind mica si campul inierbat, nu se intamplau accidente grave. Dupa depasirea aceste faze elevul – pilot trecea pe avioane usoare cu motoare de mica putere si viteza sub 90-100 km/h, care puneau insa destule probleme de mentinerea a echilibrului in timpul zborului. Aici se vedeau de la bun inceput curajul si aptitudinile de pilotaj ale elevului.

Biplan monomotor "SPAD-33" pentru transportul de pasageri in cabina inchisaCea de a doua fotografie (cu nr. 63) prezinta un grup de cca. Ofiteri profesori de zbor si ofiteri elevi, in fata unui avion Brandenburg (captura de razboi), adapostit intru-un hangar la Tecuci 1921. In randul de jos, la mijloc, marcat cu „X” se afla Slt. Raducanescu, viitorul meu tata vitreg.

Aceeasi observatie fac asupra valorii ce l-ar fi avut acest document istoric daca ar fi consemnat cel putin numele unor persoane care desigur ca au jucat un rol important in dezvoltarea aviatiei militare romane si, ulterior, in aviatia civila de transport aerian.

Si in fine, a treia fotografie (nr. 64), tot cu valoare partiala de document istoric daca ar fi avut inscrise pe verso mai multe explicatii. Ea reprezinta un biplan monomotor „SPAD-33” pentru transportul de pasageri in cabina inchisa, folosit de compania FRANCO-ROMANA. Lipsesc datarea si numele celor doi aflati in posturile de pilotaj, aflate in spatele cabinei pasagerilor.

Grup de elevi-piloti in anul I al Scolii de Ofiteri Aviatie, aflati in fata cabanei dormitor de pe aerodromul OtopeniDaca tot suntem la capitolul fotografiilor istorice, cer permisiunea cititorilor sa prezint alte cateva referitoare la o istorie ceva mai apropiata, de acum 64 de ani, care ar fi trebuit publicate in primele articole intitulate „Eroica promotie 1941”, dar pe care gasindu-le abia acum consider ca „este pacat” sa nu fie cunoscute, mai ales ca ele reprezinta colegi de scoala si evenimente prin care au trecut.

Eu in tinuta "foarte razboinica", in fata unui Potez-25 pe care am fost brevetat "pilot de razboi"Prima (nr. 65) prezinta un grup de elevi-piloti in anul I al Scolii de Ofiteri Aviatie, aflati in fata cabanei dormitor de pe aerodromul Otopeni, in asteptarea plecarii la instructia cu arma. A se observa tinuta de serviciu: veston cu epoleti, camasa cu cravata, pantaloni semi-bufanti cu moletiere (care faceau deliciul nostru in mars, sa calcam pe „sarpele” moletierei desfacute a camaradului din fata), bocanci, basca avand brodata insigna aviatorilor (vulturul cu aripi intinse). Din pacate si eu am gresit nescriind atunci numele colegilor respectivi, dintre care nu recunosc acum decat figurile colegilor marcati cu: 3 -Vasiliu Mircea (ce avea sa moara la Oradea), 7- Dragomir C-tin (pilot de Stuka, supravietuitor, despre care am scris in partea a VII-a a „Eroicii promotii” si „X” – Dan Stoian (autorul randurilor de fata)

Fig. 66, din 20 August 1940 reprezinta un grup de elevi-piloti ce trecusera in anul II al Scolii de Ofiteri Aviatie, fotografiati pe aerodromul Preajba Targu Jiu, in fata unui biplan SET „Divizionar”, si anume: randul de sus, de la stanga la dreapta: Scurei Dumitru, Constantinescu Cornel, Tomescu Titu, Simion Ion (cu capul bandajat, cap mai tare decat elicea avionului Fleet, care l-a lovit!), Radulescu Traian, Florescu Stefan; jos: Popescu I. Nicolae, Stoian Dan, Vasiliu Mircea. Toti au trecut in lumea umbrelor, in afara de scriitorul acestor randuri. (Scoala fusese evacuata la Targu Jiu in urma ocuparii samavolnice de catre U.R.S.S. a Basarabiei si Bucovinei de nord):

Urmatoarele doua fotografii prezinta efectele unei furtuni puternice ce s-a abatut la 22 August 1940 asupra aerodromului Preajba si a distrus sau a avariat majoritatea vechilor avioane Potez-25, desi toate fusesera bine ancorate la sol. Norocul nostru a fost ca trecusera probele de brevet ca „pilot de razboi” pe aceasta vechitura ce a fost radiata la zbor in toamna aceluiasi an.

Fotografia urmatoare (nr. 69) ma reprezinta pe mine in tinuta „foarte razboinica”, in fata unui Potez-25 pe care am fost brevetat „pilot de razboi”. A se observa „ espadrilele” cu talpa din sfoara, cu care eram incaltati pentru a simti mai bine presiunea palonierului.

 

Cap.2 - INCEPEM INSTRUIREA PE AVIOANE BIMOTOARE

Grup de elevi-piloti ce trecusera in anul II al Scolii de Ofiteri AviatieAsa cum am aratat in capitolele precedente, la terminarea scolii de perfectionare a pilotajului de la Ghimbav-Brasov, in August 1941 promotia noastra de proaspeti aviatori a fost impartita in patru categorii: vanatoare, bombardament, observatie si comandanti de bord. Despre activitatea ultimelor doua categorii am relatat in mod exhaustiv. Acum este randul sa ma ocup de sublocotenentii propusi pentru formare si specializare ca piloti de bombardament, pe care ii prezentam in ordine alfabetica:
1 - Alexiu St. Petre
2 - Bangal I. Nicolae
3 - Bratianu V. Napoleon
4 - Ciachir Serghie
5 - Constantinescu A. Decebal
6 - Constantinescu Gh. C-tin
7 - Constantinescu P. Corneliu
8 - Constantinopol V. Marcel
9 - Dobrescu L. Gheorghe
10 - Ianculescu L. Mircea
11 - Ioan A.Ilie
12 - Ionescu F. Gabriel
13 - Ionescu D. Vasile
14 - Mogos N. Nina
15 - Oniceanu Gh. Marcel
16 - Paraschivescu T. Mircea
17 - Pasniciuc I. Emil
18 - Paun A. Alexandru
19 - Paun P. Vasile
20 - Petru D. Dumitru
21 - Popescu I. Nicolae
22 - Radulescu Mircea (?)
23 - Sandulescu I. Ioan
24 - Sarbu I. Alexandru
25 - Sarghie M. Nicolae
26 - Scurei P. Dumitru
27 - Secarescu C. C-tin
28 - Stanculescu St. Gheorghe
29 - Stancculescu P. Virgil
30 - Stoian St. Dan
31 - Stoianovici Gh. Petre
32 - Strati A. C-tin
33 - Stefanescu G. Dan Gheorghe
34 - Toma I. Victor
35 - Vasiliu C. Traian
36 - Vasiloschi E. Florin
37 - Vlaiculescu A. Petrorian

Efectele unei furtuni puternice ce s-a abatut la 22 August 1940 asupra aerodromului Preajba(Cum am facut parte dintre pilotii bimotoristi ai promotiei 1941 de sublocotenenti aviatori navigatori, consider ca este firesc sa dau o amploare mai mare acestui capitol, din care posed cele mai multe insemnari si fotografii.)
La sfarsitul lui august 1941 ne-am mutat „cu arme si bagaje” la Flotila 1 Bombardament – Brasov, unde luase fiinta „Scoala de pilotaj bimotoare”, comandata de cpt. av. Pavlovschi Mihail, un vechi si incercat zburator ce acumulase o bogata experienta si mii de ore de zbor, atat in unitati cat si ca pilot pe linii nationale si internationale in cadrul societatii LARES (Liniile Aeriene Romane Exploatate de Stat)

Cand am facut scoala de pilotaj bimotoare in 1941-1942 nu ii cunosteam frumoasa biografie, dar acum consider o datorie de onoare sa prezint cateva repere din bogata sa activitate, descrisa in cartea autobiografica „O pasiune de o viata” – G-ral av. Mihail Pavlovschi, Ed. Intelligraphx, Bucuresti, 2001.

Efectele unei furtuni puternice ce s-a abatut la 22 August 1940 asupra aerodromului PreajbaNascut la 7 octombrie 1905 in orasul Cetatea Alba dintr-o respectabila si traditionala familie de preoti (tatal, preotul Gheorghe Carp Pavlovschi iar mama nascuta Ecaterina Zubcu, de asemenea fiica de preot), a urmat liceul din localitate si pe cel din Comrat, unde a obtinut bacalaureatul, sectia reala, in 1925. In continuare a absolvit Scoala de Ofiteri Aviatie Bucuresti-Cotroceni (1925-1927) cu gradul de sublocotenent si a fost brevetat pilot in anul urmator la Scoala militara de pilotaj Frantuzeasca-Tecuci, primind brevetul nr. 701/1928.

In anii 1928-1930 a urmat Scoala Speciala Aeronautica, iar in vara lui 1929 Scoala de vanatoare la Buzau.

Avansat locotenent in 1931 „la exceptional” si devenind instructor la „Frantuzeasca-Tecuci”, la recomandarea unitatii sale a urmat (incepand cu 1933) Institutul Militar de Educatie Fizica (I.M.E.F) Bucuresti, comandat de colonelul Emil Palangeanu. Aici o cunoaste pe viitoarea sa sotie, Luiza Mazilu, cu care s-a casatorit in 1936 avand nas pe Cpt. C-dorul Jienescu Gheorghe ce era comandantul Flotilei de Lupta Pipera – Bucuresti, in care era incadrat locotenentul Pavlovschi Mihail. Au avut o casnicie fericita de 56 ani, binecuvantata de Dumnezeu cu doua fiice minunate – Marilena si Mihaela.

Cladirea comandamentului Flotei 1 Bomb. BrasovIntre anii 1930-1939 a fost detasat ca pilot de linie la societatea L.A.R.E.S. unde a trait un episod dramatic la 1 Septembrie 1939, cand Germania hitlerista a invadat pasnica Polonie.

In dimineata zile respective efectua cursa regulata Bucuresti – Cernauti – Lwow – Varsovia, cu plecarea la ora 6.00 si intoarcerea la 14.00. La 10 minute de la decolarea de pe Lwow spre Varsovia radiotelegrafistul Ianculescu a primit un mesaj urgent cu ordinul de inapoiere pe aerodromul Lwow, ceea ce pilotul a si facut. Pe aeroport a aflat ca toate aerodromurile din Polonia au fost bombardate de aviatia germana, devenind impracticabile. In asemenea situatii capitanul Pavlovschi a cerut aprobarea sa se intoarca imediat in tara, la Cernauti, dar comandantul aeroportului i-a raspuns ca va pleca dupa orarul stabilit, fiind imposibil sa se lase convins cu toate argumentele aduse. Neavand ce face pe aerodrom, pilotul si radiotelegrafistul s-au dus in oras la agentia societatii poloneze de transport aerian „LOT”, cand dupa ora 9.00 aerodromul a fost bombardat si facut impracticabil de o formatie masiva de Dornier-uri germane. S-au inapoiat imediat la aerodrom, unde din fericire avionul lor scapase nevatamat si au decolat imediat pe o scurta fasie nebombardata, datorita abilitatii deosebite a pilotului, ajungand cu bine la Cernauti si apoi la Bucuresti.

Avion Fw-58, pe aerodromul Brasov, 1941Intre anii 1939-1940 a comandat Esc 72 din Flotila 2 Bomb., dotata cu bimotoare Savoia Marchetti 79 B, iar incepand din vara 1941 a fost numit comandant al Scolii de pilotaj bimotoare din cadrul Flotilei 1 Bomb. – Brasov, unde prima serie a fost formata din cei 35 sublocotenenti –piloti 1941, enumerati anterior.

Am prezentat aceasta biografie bogata numai pentru a arata calitatile sale de zburator si bun organizator, care la varsta de 35 de ani si cu gradul numai de capitan a fost numit comandant de scoala.

Revenind la istoricul promotiei noastre arat ca la inceputul lui septembrie 1941 cei 35 de elevi - piloti eram deja instalati in cladirea de comandament a Flotei 1 Bomb. Brasov, unde ni se aranjase un dormitor spatios si grupul sanitar corespunzator; masa ne era servita la popota ofiterilor.(In fotografia nr. 72 cladirea comandantului amintit).

Claxonul de avertizare pentru coborare tren de aterizare - este marcat cu o sageata; se observa partial si tabloul de bordPrimele zile au fost destinate cunoasterii amanuntite a bimotorului Focke-Wulf 58, care reprezinta prima etapa a instruirii noastre ca piloti de bimotoare. Acesta era proiectat si construit cu meticulozitatea specific germana, cu destinatia de avion de instruire pentru toate specialitatile ce le intrunea pe vremea aceea echipajul unui avion de bombardament. Era un bimotor de constructie complet metalica, avand aripa joasa cu suprafata mare portanta si flapsuri comandate electric, pentru decolare-aterizare. Cele doua motoare „Argus” de 240 C.P. fiecare, cu cate 8 cilindri dispusi in „V” inversat, racirea cu aer si elici bipale din lemn, cu pas fix, ii asigurau o viteza de croaziera de 180km/h, decolarea si aterizarea facandu-se la 90 km/h dupa un rulaj destul de scurt chiar pe un teren inierbat, cum era cel de la Brasov. Trenul de aterizarea escamotabil, cu comanda electro-hidraulica, frane hidraulice independente pe roti, comandate de pedalele palonierului ii asigurau o buna manevrabilitate pe teren. Postul de pilotaj, dotat cu aparatura completa pentru navigatie pe timp de ceata sau noapte, a permis pilotilor instruirea ulterioara in zborul fara vizibilitate, etapa ce am parcurs-o in anul II de pilotaj bimotoare.(In foto nr. 73 acest avion Fw-58, pe aerodromul Brasov, 1941; de la stanga la dreapta: un Ofiter de infanterie, apartinand scolii de observatori, Slt. av. Constantinescu Cornel, Cpt. av. Stefanescu Stefan Fanuta, Slt. Av. Vasiloschi Florin, un alt Ofiter de Inf. de la scoala de observatori aerieni).

Fw 58-ul avea o frumoasa silueta aerodinamicaAvionul avea dubla comanda, pentru instructor si elev ce statea alaturi („cot la cot”) si deoarece trenul de aterizare escamotabil era inca o noutate pentru incepatori, cabina pilotilor avea un claxon ce incepea sa sune atunci cand reduceai motoarele si trenul de aterizare nu era complet scos.(In foto nr.74 claxonul este marcat cu o sageata; se observa partial si tabloul de bord). Cabina era spatioasa pentru piloti si oferea o vizibilitate perfecta in fata si lateral, mai putin in spate, iar urcarea – coborarea foarte accesibila datorita capotelor cu plexiglas ce se deschideau lateral in sus, asa cum se vede in fotografie (nr. 75: Slt. av. Dan Stoian la mansa unui Fw-58. Il rog pe dl. Marandiuc sa publice fotografia din cartea mea „Pumnul tarii”, pag. 60, deoarece unica fotografie originala a fost cumparata de Dl. Craciunoiu odata cu restul fotografiilor si dreptul de autor. NOTA C.M.: regret imposibilitatea, volumul in cauza l-am imprumutat unei persoane care acum nu mai este in tara … pacat, cartea era puternic adnotata, bine ca nu avea si autograful autorului!)

Am afirmat ca Fw 58-ul oferea posibilitati optime de instruire pentru toate specialitatile necesare unui echipaj de bombardament, asa cum se poate constata intorcandu-ne la foto nr.73:
- Observatorul aerian sau comandantul de bord avea locul de lucru in botul vitrat al avionului, care ii oferea vizibilitatea excelenta de jur-imprejur. In partea inferioara din fata era montat vizorul de bombardament cu inalta precizie „Zeiss-Boffe” si o turela mobila rotativa pentru o mitraliera cu tragerea spre inainte.
- Radiotelegrafistul avea postul de lucru in spatele pilotului, cu o buna vizibilitatea spre inapoi. Instalatia de radio „Telefunken”, cu antena exterioara intinsa pana la planul fix de directie si un cadru circular mobil pentru navigatia goniometrica, plus instalatia de radio-interfonie ce asigura comunicarea intre membrii echipajului, dotati cu casti radio si laringofon. O mitraliera cu tragere spre inapoi si sus completa dotarea acestui post de lucru destul de complex. Lipsea insa dotarea unui post de mitralior cu tragerea in jos spre inapoi.

Fw 58-ul avea o frumoasa silueta aerodinamicaAvionul avea o frumoasa silueta aerodinamica, ce se poate aprecia in foto nr. 76, (luata de jos in sus) si foto nr. 77 (luata la aterizare, cu flapsurile si rotile scoase. Avionul avea insa o carenta: lipsea o pompa manuala pentru ridicarea sau coborarea trenului de aterizarea pentru cazul ca nu functiona comanda automata. Din acest motiv seria noastra de piloti a avut cateva cazuri de aterizare pe o singura roata dupa, repetate incercari de scoatere prin „capace” sau resurse bruste. Din fericire, datorita vitezei mici la aterizare – 80-90 km/h, totul se solda cu avarii reduse a varfului aripi respective si uneori ruperea unei elici.

Pentru siguranta ce o oferea in zbor era numit „avion pentru domnisoare” sau avion pe care scria „pensie sigura”. In orice caz, a fost un avion indragit de noi pentru calitatile sale si usurinta de pilotaj.

In cadrul primelor sedinte destinate cunoasterii avionului la sol, acesta era urcat pe cricuri si elevii piloti faceau exercitii de scoaterea si escamotarea trenului de aterizare, astfel, sa ne creem reflexe sigure.

Clipe de destindere dupa zborMai trebuie sa amintesc cititorilor ca aveam un aparat fotografic foarte bun „Voitglander-Bessa”, format 6x6 cm., pe care-l purtam in permanenta atarnat la gat, incat toate fotografiile de acest format erau executate cu aparatul meu. Privind retrospectiv, acum cand scriu aceste articole, regret ca am facut majoritatea fotografiilor luand in obiectiv camarazii mei de zbor, fara sa am prudenta de a ma lasa fotografiat de altii cu aparatul meu. Ca argument prezint foto nr. 78, luata in septembrie 1941 pe aerodromul Brasov, unde pozeaza: (in picioare, de la stanga la dreapta) – slt. Petru Dumitru, slt. Ianculescu Mircea, camera neagra cu lentila, pentru verificarea trecerii la verticala obiectivului de bombardat, slt. Toma Victor, slt. Vlaiculescu Petrorian; stand jos in iarba: slt. Stanculescu Virgil, slt. Paun Alex., lt. Popovici Eusebiu, care facea scoala impreuna cu noi, cpt. Pavlovschi Mihail, cu un fanion in mana – cdt. al scolii, slt. Serghei Mircea, slt. Constantinescu Decebal, cpt. av. Suciu Emil – eseieur. Ghiciti cine a facut fotografia? Dan Stoian, care n-a avut prudenta sa schimbe apoi locul cu un coleg, spre a aparea si el in aceasta fotografie!

Septembrie 1941 pe aerodromul BrasovRevin acum la fotografia ce ar fi trebuit publicata in articolele anterioare inchinate „Eroicei promotii 1941”, si anume cea facuta pe terasa cabanei de pe aerodromul Ghimbav in iulie 1941 si in care am consemnat atunci numele camarazilor, deci sunt sigur de ele. Este foto nr. 81, intitulata „Clipe de destindere dupa zbor” si iata numele acestor tocmai proaspeti aviatori (de la stanga la dreapta): Naghirneac Nicolae („Colea”), Nicolaescu Mircea, Ionescu Mihai, Badulescu Mircea – „Gicu” (in umbra aflat, cu capul descoperit), Naca Gheorghe – „Gica” (cu casca si ochelarii de zbor, umbrit), Oniceanu Marcel – „Gogonica” (asezat pe trepte, cu casca, ochelarii de zbor si ochelarii fumurii de soare pe ochi), Taraze Vasile (in picioare, umbrit), Titei Nicolae – „Tantita Þitelus” (pe fotoliul de rachita, citind o carte), Constantinescu Decebal – „Nesamtitul” (cu cascheta de aviatie pe cap, sezand pe trepte, in prim plan), Diac Ioan – „Tilica” (umbrit, in spatele lui Taraze, Dragomir C-tin – „Costica” (umbrit, stand jos in fata usii albe), Ionescu M.A.M. (in picioare, cu cascheta pe cap si tresa de sublocotenent vizibila pe umarul stang), Stoian St. Dan (pe fotoliul metalic, in salopeta de zbor, cu ochelari de soare, citind o carte). Este una din putinele fotografii in care autorul „Eroicii promotii 1941” apare in prim plan.

C-dor Av. Dan Stoian

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !