SA NE CUNOASTEM VETERANII
Lt. C.dor av. (r) MIHAIL BELCIN

Lt. C.dor Av. (r) MIHAIL BELCINS-a nascut la 12.08.1915, in comuna Cosambesti, judetul Ialomita.

Dupa ce a absolvit 6 clase la scoala Normala din Alexandria, judetul Teleorman, din motive de ordin material, in octombrie 1935, s-a angajat la Atelierele C.F.R. - Grivita din Bucuresti.

In anul 1935, Belcin a urmat cursurile teoretice ale scolii de pilotaj ARPA pentru ca, in 1936, la scoala de pilotaj C.F.R, din Bucuresti, sa fie brevetat pilot pe avionul Klemm-25, iar in 1937, la aceeasi scoala - dar pe aerodromul de la Otopeni - sa fie brevetat si pe avionul Fleet F-10 G.

In anul 1938, Belcin a intrat ca elev la scoala militara de pilotaj de la Tecuci pe care, la 01.12.1939, a promovat-o cu gradul de adjutant stagiar aviator.
In cadrul scolii, in toamna anului 1939, in
poligonul scolii de Tir si Bombardament de la Mamaia, Belcin a executat trageri cu avionul Potez XXV.

In 1940, Adj.stg.av. Belcin Mihail a continuat zborul pe avionul Nardi F.N.-305 si a facut trecerea pe avionul P.W.S. pentru ca, in acelasi an, in cadrul scolii militare de pilotaj - mutata intre timp la Zilistea - sa faca trecerea pe avionul P.Z.L.-11 B, pe care a fost brevetat pilot de vanatoare.

Dupa obtinerea acestui brevet, in vara anului 1940, Belcin a fost repartizat la Escadrila 62 din Grupul 6 al Flotilei 2 Vanatoare de la Turda.

Si tot in anul 1940, in cadrul mentionatei escadrile, Belcin a executat mai multe misiuni de protectia trupelor si a populatiei pe timpul retragerii acestora din zona de nord-vest a Transilvaniei, cedata in urma Dictatului de la Viena din 30.08.1940.

Iunie 1942: romanii, cuceritori ai Sevastopolului; cati s-au mai intors !?....In toamna anului 1940, Grupul 6 Vanatoare a fost mutat pe aerodromul de la Strejnic pentru ca, in decembrie 1940, sa fie redislocat pe aerodromul de la Targsor.

Odata cu intrarea Romaniei in razboi, la 22.06.1941, Grupul 6 Vanatoare - dotat cu avioane P.Z.L.-24 E - a fost mutat pe aerodromul de la Otopeni, cu misiunea de aparare a Capitalei.

Dupa ce Grupul 6 Vanatoare a executat si protectia vaselor ce navigau pe Dunare, incepand din iulie 1941, succesiv, a fost mutat pe aerodromurile de la Chisinau si Tiraspol de unde, lansand de la bordul avioanelor manunchiuri de grenade, a executat misiuni de asalt in sprijinul trupelor din prima linie a frontului.

La Odessa, la 22.09.1941, adjutantul aviator Belcin a doborat un avion I-16. Atacat de catre acesta, Belcin a facut o rasturnare pana la rasul solului. Considerandu-l o prada sigura, vanatorul rus l-a urmat dar, avionul I-16 fiind mai putin maniabil, redresand la o aceeasi inaltime cu Belcin, datorita inertiei mai mari, aparatul a percutat solul.

Belcin dandu-si seama de maniabilitatea mai redusa a avioanelor I-16, indeosebi privind inertia acestora in momentul redresarii, intr-o prima alta ocazie, a repetat figura, inscriindu-si o a doua victorie.

Stukas-uri pe cerul Sevastopolului In ianuarie 1942, impreuna cu alti piloti, Adj.av.Belcin a fost trimis la Brasov pentru a face - trecerea pe avionul I.A.R.-80.

Dupa trecerea intregului Grup pe avionul I.A.R.-80, acesta a revenit pe front, succesiv ocupand aerodromurile de la Odessa, Melitopol, Novocerkask, iar de la 01.10.1942, aerodromul de la Morozovskaia.

La 12.12.1942, intr-o misiune de protectie a avioanelor Heinkel-111 si Savoia-79, in zona sud Surovikino, celula de avioane I.A.R.-80 compusa din Adj.av.Belcin Mihail si Adj. av.Pisoschi Gheorghe, a angajat o lupta aeriana cu 3 avioane IAK, reusind sa doboare un avion.

La 19.01.1943, Grupul 6 Vanatoare cu Escadrilele 61 si 62, ca urmare a situatiei nesigure a frontului, a primit ordin a se deplasa de pe aerodromul de la Rostov la Melitopol. Pe timpul acestei deplasari, Adj.av.Belcin Mihail, pilotand un avion I.A.R.-80, a fost nevoit sa aterizeze fortat la Buticnovka (Zaporoje), imprejurare in care s-a accidentat.

La 21.02.1943, Grupul 6 Vanatoare a revenit pe aerodromul de la Targsor-Ploiesti, iar in aprilie 1943, Adj.Belcin Mihail s-a despartit de acesta, fiind mutat la Grupul 3 din Flotila 3 Bombardament de la Craiova.  

Acest grup, nou infiintat si dotat cu avioane de bombardament in picaj Stukas, pe aerodromul de la Nicolaev, a si inceput scolarizarea - cu instructori germani - pe noul tip de avion.

Avioan Stukas doboratAviatia germana, in urma grelelor pierderi suferite cu aparatele Junkers-87 Stukas, pentru a nu le abandona, le-a trecut pilotilor romani in mana carora, acestea au devenit totusi o arma de temut.  

Odata scolarizarea terminata, de pe aerodromul de la Mariopol, Grupul 3 Stukas a sprijinit trupele de pe frontul de la Mius, prin atacurile in picaj executate in campul tactic.

La cererea de a se sustine luptele ce aveau loc in Kuban, Grupul 3 Stukas a fost dislocat pe aerodromul de la Bagherowo (Kerci), obiectivele atacate fiind pozitiile de artilerie, aglomerarile de tancuri si trupe, depozitele de munitii si de benzina, gari si noduri de cale ferata.  

La 01.10.1943, Grupul a participat la luptele de pe frontul de la Melitopol pentra ca, odata cu ofensiva rusilor, sa se retraga in Crimeea, pe aerodromul de la Karankut.

In urma evacuarii Kubanului, Grupul 3 Stukas a ajutat propriile trupe de a iesi din incercuirea de pe
frontul de la Perecop si de la Kerci. Apoi Grupul a fost
retras la Sevastopol de unde, in luna mai 1944, cu un hidroavion, personalul a fost evacuat la Constanta, avioanele nemaiputand fi insa recuperate.

La 30.05.1944, redotat cu noi avioane, Grupul 3 Stukas a fost mutat la Tecuci, apoi pe aerodromul de lucru de la Carlomanesti, pentru a fi mai aproape de frontul din Moldova.

Pana la 23 august 1944, Grupul 3 Stukas, dislocat cu escadrilele pe aerodromurile de la Husi si Ivesti, a executat mai multe misiuni pe frontul de la lasi si in diferite zone din Basarabia.

Avioan Stukas doboratFacand parte din Escadrila 85 Stukas, Adj.av.Belcin a executat un numar de 153 de misiuni de lupta cu avionul Ju-87 Stukas fapt pentru care, nemtii i-au acordat ordinul „Crucea de Fier" clasele II si I.  

Dupa evenimentele de la 23 august 1944, Grupul 3 Stukas s-a retras pe aerodromul de la Ianca, iar apoi la Baza flotilei la Craiova. 

Ultima misiune de razboi, Adj.av.Belcin Mihail a executat-o la 28.08.1944 cand, de pe aerodromul de la Craiova, a actionat asupra unui convoi de nave germane care, in retragerea lor pe Dunarea, au bombardat cu artileria mai multe localitati de pe malul romanesc.

Datorita pierderii avioanelor de catre Grupul 6 Stukas din personalul Grupului 6 si a Grupului 3, cu folosirea avioanelor Grupului 3, s-a constituit Grupul 6/3 Stukas. Ca urmare, o parte din personalul navigant, intre care si Adj.av.Belcin Mihail, a fost mutat la Flotila 4 Bombardament in picaj de la Turda de unde, la 15.05.1947, Belcin a fost transferat la Centrul de Instructie al Aeronauticii care - in acel timp -se gasea tot pe Turda.

In septembrie 1949, Adj.av. Belcin Mihail a fost mutat la Regimentul 3 Vanatoare de la Targsor pentru ca, la 1 martie 1950, sa fie oprit de la zbor si incadrat - in acelasi regiment - ca sef Serviciu Aprovizionare, iar apoi seful Grupului Electricitate si Gaze.

In 1952, in aceeasi functie, Belcin a fost mutat la B.D.A. (Batalionul de Deservire Aerodrom) de pe langa Regimentul 49 Aviatie Vanatoare Bombardament de la Craiova, batalion(si regiment) mutat ulterior la Alexeni, iar apoi la Ianca de unde, in luna mai 1971, cu gradul de Plutonier adjutant, a fost trecut la pensie.

Inainte de 1989 Bucuresti, romanii au mai rasturnat un Lenin - la SevastopolPentru meritele sale, Belcin Mihail a fost distins cu mai multe ordine si medalii romanesti si straine, intre care:
- Ordinul „Virtutea Aeronautica" cu spade,
clasa Crucea de Aur, cu doua barete si cu panglica de Virtute Militara;
- Ordinul „Virtutea Aeronautica" cu spade,
clasa Cavaler, cu doua barete; 
- Ordinul „Meritul Militar" clasele III, II si I;
- Ordinul german „Crucea de Fier" clasele II
si I;
- Medalia sovietica „Victoria".

Dupa pensionare, timp de 4 luni anual, Belcin Mihail s-a angajat ca sef Serviciu al Oficiului National de Turism „Carpati", de pe aerodromul Mihail Kogalniceanu-Constanta, ocupandu-se de transporturile aeriene, navale si terestre ale turistilor.

Din anul 1982, in aceeasi functie si in aceleasi conditii, Belcin Mihail s-a transferat pe aerodromul Otopeni pentru ca, in 1996, la varsta de 80 de ani,sa treaca definitiv la pensie.

Stabilit in Bucuresti, dupa evenimentele din Romania, din decembrie 1989, Belcin Mihail a fost promovat in randul ofiterilor si avansat in grad, pana la inclusiv gradul de Locotenent-Comandor (r) aviator.

C.dor Av. (r)
CONSTANTIN IORDACHE

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 4, Feb. 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !