AVIOANELE ZLIN IN ROMANIA

Avion de acrobatie ZLINLa indemnul domnului Cornel Marandiuc, prin acest articol doresc sa amintesc pe scurt despre evenimentele petrecute dupa cel de al doilea razboi mondial in cadrul Aviatiei Sportive Romanesti. Legat de inceputuri voi vorbi despre primele avioane cehoslovace, de tipul ZLIN, din dotarea scolilor de aviatie.
Despre avioanele ZLIN nu am pretentia sa aduc precizari tehnice asupra celulor, motoarelor, resurselor, revizii si casari – ar fi un articol prea lung si obositor, necesar doar unor categorii restranse. Ma voi stradui deci da trec „in mare” peste caracteristicile tehnice ale unora dintre tipurile ZLIN, caracteristicile de zbor si performante si sa emit unele pareri.

De la inceput trebuie sa precizez ca avioanele ZLIN au fost primele tipuri de aparate ce au intrat in dotarea scolilor de aviatie sportiva si care avioane inca si astazi (anul 2002) sunt in serviciu.

Scriu randurile ce urmeaza din respect si apreciere pentru colegii mei instructori de zbor si elevi, pentru a le aminti de pionieratul aviatiei sportive, la care am luat parte, dupa razboi. Unii dintre acesti oameni nu mai sunt. S-au sacrificat pentru binele si progresul aviatiei noastre si indiferent cum si din ce motive au disparut, au facut-o plecand din marea noastra familie de zburatori, lasandu-ne amintirea lor dar si prilej de invatatura pentru a gresi mai putin.

***

Avion de acrobatie ZLIN 22Din punct de vedere organizatoric, in perioada anilor 1949-1950, fostile scoli de pilotaj C.F.R. si A.R.P.A. s-au transformat si comasat in cadrul Comisiei Centrale a Aviatiei Sportive (C.C.A.S.), cu redistribuire in scoli de pilotaj teritoriale.

In fruntea acestei comisii s-a aflat in acel timp, in calitate de presedinte, vechiul instructor de zbor planoristic SCORTEA VASILE. Conducerea sectoarelor din cadrul CCAS au fost ocupate de persoane cu vechi state de activitate in aviatia sportiva. Seful sectorului zbor cu motor a fost numit ENCIULESCU BANICA, seful sectorului planorism CAZAN PASTIA, seful sectorului parasutism SOVERT STEFAN, cel al sectorului aeromodelism BOBOCEL ION iar seful sectorului tahnic a fost numit ing. MARCU ALEXANDRU.

Imediat dupa infiintarea CCAS-ului s-a trecut la organizarea scolilor de pilotaj teritoriale. Pentru ca vorbim despre zborul cu motor, ce s-a desfasurat cu avioane ZLIN, vom aminti noile scoli cu acest profil, infiintare; ele au fost: STREJNIC (Ploiesti), GEAMANA (Pitesti), la ALEXANDRIA si RAMNICUL SARAT, GHIMBAV (Brasov) si GIULESTI (Bucuresti) – in total 6 (sase) scoli, care au fost dotate cu avioane ZLIN achizitionate din Cehoslovacia si aduse, ridicate de la Uzina din OTROKOVICE (langa orasul industrial GOTTWALDOV).

Eleva si instructor in ZLIN 22 - 1956, CalarasiPrimul tip de avion, dintre acestea, a fost ZLIN-26, avion de scoala si antrenament – s-au adus 20 exemplare, ele inlocuind vechile aparate KLEMM-25, KLEMM-35 si FLETT-10 G, mostenite de la fostele scoli de pilotaj. Acest avion, aparut in 1948, era o constructie foarte simpla: tren de aterizaj fix, aparatura de bord redusa (strict necesara), elice din lemn – un biloc in tandem, echipat cu motorul Walter „Minor” – 4 III, de 105 C.P. Cu acest avion se puteau executa zboruri in vederea formarii pilotilor sportivi – ture de pista, maneabilitati, acrobatie elementara si raiduri. Trebuie sa precizam ca pe atunci (acum 50 de ani) un pilot sportiv era brevetat dupa un program de zbor in care executa cca. 36-40 ore, dintre 21 ore D.C. (dubla comanda) si 16-18 ore in simpla comanda.

Aceste prime avioane ZLIN-26 au fost inmatriculate cu initialele „ZT”: YR-ZTA, YR-ZTB, YR-ZTC s.a.m.d., zburand pana la sfarsitul anului 1961. (Am gasit inregistrat un zbor la 16.11.1961). Cu acest avion s-au facut de zboruri la mare inaltime, pentru categoria sa, ajungandu-se la 5.100 m. fara utilizarea mastii de oxigen... Dupa aducerea avionului de tip ZLIN-26, din 1950, s-a continuat inzestrarea cu avioane cehoslovace ZLIN, aducandu-se pana in 1976 urmatoarele tipuri: ZLIN-22, ZLIN-381, ZLIN-226, ZLIN-526, ZLIN-526 ASF (monoloc, acrobatie), ZLIN-726, ZLIN –142 si ZLIN-50. Aceste avioane au contribuit la perfectionarea tehnicii de pilotaj in cadrul aviatiei sportive romanesti, la obtinerea multor performante si la formarea de noi piloti sportivi… trebuie sa indreptam un gand de multumire spre cei ce au elaborat si construit la OTROKOVICE!

Scoala Calarasi 1956 - instructori in fata unui "22" al 2-lea din stanga CONSTANTIN MANOLACHEAvioanele de fabricatie ZLIN au avut o constructie robusta, usor de intretinut din punct de vedere tehnic, economice din punct de vedere al consumului de carburanti, posedand o mare longevitate in ce priveste timpul pana la casare. Reparatii periodice si cele generale se executau in cadrul unor ateliere, ale aviatiei sportive, aflate la Otopeni (Bucuresti) cum si in cadrul fabricilor de avioane din Romania (fara mari greutati), iar din punct de vedere al costului reparatiilor acesta a fost foarte scazut. Inlocuirea diferitelor piese si ansamble se faceau in conditii tehnice foarte bune, ele fiind cumparate odata cu avioanele, in calitati suficiente si la preturi convenabile.

Primele avioane ZLIN-381 au fost inmatriculate cu initialele „ZL”: YR-ZLA, YR-ZLB, YR-ZLC s.a.m.d. iar primele ZLIN-22 cu initialele „ZB”: YR-ZBA, YR-ZBB, YR-ZBC… Aceste avioane au zburat in cadrul scolilor de pilotaj: ZLINul 381 pana in 1965 iar ZLINul 22 pana in anul 1957. Avionul „381” era echipat cu motorul Walter „Minor” 4-III, de 105 C.P. iar avionul „22” cu motorul Praga D, un „boxer” de 75 C.P. ZLINul 381 era un biplas cot-a-cot, ZLINul 22 la fel (elev si instructor) dar, in spatele pilotilor avea posibilitatea de a mai lua si doi pasageri, accesul acestora era usor prin rabatarea spatarelor scaunelor de pilotaj (ca la automobil)… trebuie sa fim atenti la acest avion: cu un motor de doar 70 C.P. lua la bord patru persoane! Este o exceptionala realizare… rarisima, daca nu unica! ZLINul 381 putea executa zboruri de instructie in D.C. si in S.C., maneabilitati, acrobatie elementara si raiduri; spre deosebire de acesta, mai modestul „22” nu putea executa acrobatie.

Formatie de ZLIN 226 in zborIn perioada la care referim aceste doua tipuri de avioane au sustinut toate mitingurile aeriene, executand evolutii in formatii de 3,5,11 sau 15 avioane, vanatoare de balonase si alte… „381” facand acrobatie individuala sau in fir de 3-5 avioane, formatie de 3 avioane „legate” iar „22” executa formatia de 3 avioane cu elicile calate, cum si aterizare cu elice calata!; prima formatie de trei avioane ZLIN-22 „cu elice calata” s-a facut in anul 1955 (debut pe 7 iunie) in cadrul scolii de pilotaj Calarasi, fiind formata de catre pilotii instructori Constantin Manolache, Vasile Petrila si Diaconu Ion. Tot in acest an si tot la acest aeroclub (scoala) s-a executat pentru intaia oara in tara „formatie legata” a trei avioane ZLIN-22: decolare, zbor si aterizare, pilotii fiind Constantin Manolache, Constantin Onoiu si Vasile Petrila. Aceasta formatie a executat un zbor cu totul deosebit - –ecolarea cu avioane legate, de la Calarasi, la fel zborul si aterizarea la Popesti-Leodeni (Bucuresti). Pilotii acestei extrem de performante si riscante ispravi fiind cei mai sus amintiti iar zborul acesta „cu totul special” a durat 50 de minute... ora concentrarii, finetii, maestriei totale. Acest „22” era un avion care se preta foarte bine la executarea ralyurilor aeriene, din cauza comoditatii in pilotaj, a vizibilitatii si a ecartului mare de viteza - de–la 60 km/h la 150 km/h, cum si o autonomie mare de zbor, 5 ore la regim economic.

ZLIN 226 in zbor pe spateIntre timp, in 1954 apare in dotarea scolilor de aviatie sportiva faimosul avion construit in Romania – IAR-813, care multi ani va zbura alaturi de avioanele ZLIN si pe care treptat le va inlocui.

In anul 1966 aviatia sportiva este inzestrata cu noi tipuri de avioane ZLIN, anume ZLIN-226 iar in 1968 cu avioanele ZLIN-526. (O varianta a lui „526” este monolocul 526 ASF, special pentru acrobatie aeriana). Aceste doua noi tipuri preiau inmatricularea vechilor tipuri „381” si „22”.

In anul 1975 este achizitionat noul tip de avion cehoslovac, din seria ZLIN, si anume ZLIN-726. Tipurile „226”, „526” si acest „726” au fost avioanele de baza in cadrul aviatiei sportive, „526” si „726” gasindu-se si astazi (anul 2002) in dotare si functionare activa la aerocluburile teritoriale din Romania.

In anul 1976 a fost achizitionat ZLIN 50L, un avion complet acrobatic, in numar de 6 exemplare, ele „revolutionand” inalta acrobatie romaneasca. Au functionat pana in anul 1994, de atunci asteapta, ambalate, a fi trimise in Cehoslovacia pentru reparatia capitala, dar… inca n-au reusit sa se urneasca! Acolo, unde ele astespta, intr-un hangar al Scolii de zbor Strejnic, se afla un „50” ce poseda o resursa de inca 300 ore de zbor care nu poate fi folosit din cauza unor garnituri de cauciuc (la motor) uzate, ce trebuiesc inlocuite. Avionul sta de 3 ani din acest motiv! Din Cehoslovacia nu se cumpara aceste banale garnituri (n-or fi bani?, putinii bani trebuitori?) iar fabricile din tara (renumite!) ce produc piese din cauciuc… nu intelegem de ce nu le pot realiza! Aceste avioane ZLIN-50, care au facut „epoca” in Romania in ceea ce priveste inalta acrobatie aeriana, au fost neglijate de catre trecutele conduceri ale Aeroclubului Romaniei. Voi da un singur exemplu: un avion ZLIN-50 care a fost accidentat, in loc sa fie trimis la fabrica pentru reparare, a fost vandut unui pilot sportiv american, pe „nimica toata” imediat dupa 1990! Pilotul american l-a reparat in Cehoslovacia si zboara cu el si in prezent (2002)! Este cineva care mai are ceva de comentat? Voi reveni in mod special, intr-un alt articol, cu povestea avioanelor ZLIN-50 in Romania, acum sa reluam descrierea avioanelor de tip ZLIN.

Motorul PRAGA-D care a echipat avionul ZLIN 22Aceste avioane au zburat si mai zboara intr-un palier al vitezelor cuprins intre 60 km/h – viteza minima la ZLIN-22 si 300 km/h – viteza maxima la ZLIN-726. Toate tipurile au fost dotate cu flapsuri comandate mecanic, pentru manevrele de aterizare sau in alte imprejurari si pentru manevrele de decolare, lucrand la deschideri intre 15° la 45° (Inchipuiti-va un avion venind la aterizare cu flapsul la 45°!). Majoritatea avioanelor ZLIN se angajeaza la viteze foarte mici iar scoaterea din angajare se executa cu o pierdere minima de inaltime (max.50 m.). Inainte de angajare te avertizeaza printr-un usor „tremurat” care te obliga sa schimbi imediat manevrele respective – viteza, inclinare, panta, turaj etc. Foarte rar angajarea se petrece prin „saritura”. Vitezele de planare fara motor se executa pe o panta foarte mica cu viteza suficienta pe timpul planarii, departe de viteza de angajare. Toate avioanele ZLIN dispun de frane mecanice montate pe paloniere. Pozitia scaunelor fata de unghiurile ce trebuiesc facute de catre picior, pe palomier, sau de mana, pe mansa si pe maneta de gaze, a capului fata de spatar… au fost calculate in asa fel incat zborul sa se desfasoare intr-o pozitie comoda, odihnitoare chiar; se putea si se poate zbura, ca instructor sau la zboruri de lunga durata, 5-6 ore fara sa te simti obosit.

Avionul ZLIN 22Toate avioanele ZLIN au fost transportate pe calea aerului din Cehoslovacia (Otrocovice) la Bucuresti, prin Bratislava, Budapesta, Arad, in serii de 3-5 avioane. Astfel pilotii Manolache, Calota, Zavate, Ionescu Mihai, au transportat de doua ori cate 4 avioane ZLIN-526, in aprilie 1973. Intre timp, in 1972, a mai fost achizitionat un tip de avion cehoslovac – META SOKOL L.40, inrudit cu familia ZLIN. Au fost cumparate 3 exemplare dar nu au fost introduse la instructie, functionand ca avioane de transport usor (4 locuri).

In anul 1977 in luna iulie, cu ocazia Balcaniadei de aviatie care s-a desfasurat in Bulgaria in localitatea KAZANLIK, Romania a castigat acest concurs sa proba acrobatie, cu avionul ZLIN-526 ASF, prin pilotii ALBU MIHAI, RUSU CEZAR si TRUCMEL ION iar cu avionul ZLIN-726 pilotii Aeroclibului Central Roman au participat la ralyul avion pe traseul KAZANLIK – GABROVO – SUMEN – KAZANLIC.

Formatia de 3 ZLIN 22 aterizand cu elicea calata; Calarasi 1955 VASILE PETRILA, C.TIN MANOLACHE, ION DIACONUAvioanele ZLIN-381 si ZLIN-526 au contribuit la perfectionarea tehnici de pilotaj prin executarea in dubla comanda a unui program de zbor instrumental de prima faza (sub „Cusca”). In cadrul acestui program au fost instruiti un numar de 30 piloti instructori de zbor, instructorii acestui program de zbor instrumental fiind PREJBEANU GERGETA si CIOARGA THEODOR. Zborul instrumental „sub cusca”, de prima faza, avea la baza citirea instrumentelor clasice de la bordul avionului: busola (cu lichid), vitezometru, variometru, altimetru, indicatorul de viraj/glisada si ceasul. Programul cuprindea: tur de pista cu cele 4 viraje la 200 m., panta de urcare, panta de coborare, viraje la orizontala, diferite angajari cu motor sau fara si scoaterea din angajare la zbor normal, raiduri cu 2-3 schimbari de cap compas, cum si alte exercitii. De mentionat, la bordul avionului nu exista instrumentul de orizont artificial sau giro-orizont.
Avioanele ZLIN au format in aviatia sportiva romana mii de piloti, in decursul anilor 1950-2002. In perioada 1950-1962 scolile aviatiei sportive formau in fiecare an peste 100 de piloti (fiecare scoala). Una suta piloti! Ati auzit (citit) bine! Majoritatea pilotilor sportivi formati erau selectionati pentru aviatia militara, aviatia de transport, aviatia utilitara si sanitara. Apropó de aviatia sanitara: Romania a avut in perioada 1960-1980 cea mai puternica aviatie sanitara din Europa si a fost desfiintata din motive pe care nici astazi nu le cunoastem… sau nu VREM sa le cunoastem!

Avionul ZLIN 381Un mare numar de instructori de zbor cu motor au contribuit la formarea si educarea pilotilor sportivi, incepand din anul 1949 si pana in prezent. In perioada 1949-1962 aviatia sportiva avea 70 instructori de zbor (motor), barbati si femei. In ordinea vechimii (varsta si incadrare) voi enumera pe urmatorii:
RINJEA GH., VIZIRU C., STANA DUMITRU, RADUCANU H., ENCIULESCU BANICA, SUBOTIN TRAIAN, CRACIUNESCU ION, PODGURSCHI CAROL, IONESCU (GISADA), POPESCU NICOLAE, CONSTANTINESCU ANDREI, CONSTANTIN VASILE, IONESCU MUHAIL, TUTUIANU I., ROTARU T., SIMU IANCU, PETRILA VASILE, LUNGU GH., MANOLACHE CONSTANTIN, IONESCU PETRE, PANTILIMON ST., si multi altii. Instructori formati dupa 1949 – promotia „tanara”: CALOTA STEFAN, CRISMARU ILIE, ACHIM EMIL, ONCIU CONSTANTIN, DIACONU ION, ONTIU SIMION, VULPOI NICOLAE, PREJBEANU GEORGETA (MANOLACHE), BARAC ELENA, AGACHE RUXANDRA, GRIGORESCU MARCEL, PADURARU ION, SLONESCHI TADEUS, PAUN MIRCEA, DARIE MIHAI, BUTARESCU M., ZAVATE GH., IONESCU VINTILA, SUGARU P., CONSTANTINESCU M., CONTU NICOLAE, STEFAN VASILE, CHIOREANU EUGEN. Acestia au fost acei oameni minunati care au invatat tineretul roman sa zboare pe avione ZLIN.

In cele ce urmeaza voi aminti pe scurt cateva zboruri si bune si rele, care li s-au intamplat pilotilor, din cadrul aviatiei sportive, zburand pe avionele ZLIN.

Pornirea motorului, iarna, la manivela (demaror mecanic)ANUL 1951:
Pilotul BABANA, cu state vechi in aviatie, decoleaza de pe aerodromul Petrosani-Hunedoara, cu un avion ZLIN-22, avand la bord trei persoane. Pasagerii respectivi (unul in fata, in dreapta pilotului si doi pe bancheta din spate) erau muncitori accidentati (prin orbire) la mina Petrila, in urma unei explozii de gaz. Ei au fost urcati in avion fara sa vada, pentru a fi transportati la spitalele de specialitate din Bucuresti.

Decolarea a fost executata spre munte. In timpul pantei de urcare pilotul a executat un viraj in limita de viteza, avionul se angajeaza si se zdrobeste de sol – nu a supravietuit nimeni!: greseala in tehnica de pilotaj.

ANUL 1954 (Februarie):
Avionul ZLIN-381, YR-ZNU, cu pilotul instructor Constantin Manolache (comandantul Scolii de instructori zbor – Giulesti/Bucuresti) si mecanicul Branescu Constantin, executa zboruri de transport medicamente si personal medical in localitatile inzapezite din cauza viscolului din Febr. 1954. Avionul ZLIN-381 era echipat cu schiuri. Se zbura cu o vizibilitate foarte redusa, nu mai mare de 2-300 m., din cauza viscolului… fara exagerare! Medicamentele si personalul medical trebuiau sa ajunga de urgenta in localitatile inzapezite.

Calarasi 8 sept. 1955 ZLIN 381, YR-ZAK prabusit. Echipaj: ins. VULCU CORNEL si elevTimp de trei zile nu s-a ridicat nici un avion pentru a executa asemenea misiuni. S-a zburat spre localitatile Rosiorii de Vede, Draganesti Olt, Craiova, Calarasi, Tg. Jiu, Alexandria, Filiasi, Turnu Magurele. Misiuni respective au durat intre 6-27 Febr. In seara zilei de 9 Febr. Pilotul amintit transporta pe medicul chirurg de la Spitalul de Urgente Bucuresti (Dr. CALALB) in localitatea PIRLITA – localitate situata intre Branesti si Lehliu – pentru a opera o femeie cu fatul mort in ea… Aterizarea a fost facuta la farurile unui tractor, iar operatia la lumina unot lampi cu petrol, tinute catre pilot si o femeie (sanitara din comuna), interventia reusind…; au mai zburat in acea perioada pilotii STANA DUMITRU si ENCIULESCU BANICA.

ANUL 1954 (Iunie, 13):
Pilotul sef al Aeroclubului Ghimbav (Brasov), STANA DUMITRU, impreuna cu pilotul instructor CALOTA STEFAN, se deplaseaza cu doua avioane ZLIN-381 (YR-ZNS si YR-ZNT) la GALESTI – Valea NIRAJULUI – Tg. Mures pentru a executa o demonstratie aeriana, in ideea de a distrage atentia si interesul tineretului de la o adunare a unei secte religioase…

Dupa ce pilotul Stefan Calota executa o gama de acrobatie, urmeaza la zbor pilotul sef Stana. Acesta, printre alte figuri acrobatice, executa si doua ture de vrie, dar… la joasa inaltime: nu mai poate redresa si se zdrobeste de pamant, avionul distrugandu-se complet iar el pierzandu-si viata. Scopul demonstratiei aeriene S-a intors in favoarea sectei regioase!: Greseala in tehnica de pilotaj.

Avionul ZLIN 526ANUL 1954 (Iunie):
Avionul ZLIN-22, YR-ZBN, pilot instructor DOBIJA GHEORGHE, pasager mecanicul BOSNEAG ION. Dupa terminarea zborului, vin foarte jos peste comuna TARGUSORUL VECHI si lovesc un pom. Avionul se zdrobeste de sol si cei doi ocupanti mor pe loc; zborul se executa pe deasupra casei iubitei instructorului!…; indisciplina de zbor si gresala in tehnica de pilotaj.

ANUL 1955 (Septembrie,8):
Aerodromul Aeroclubului Calarasi.
Avioanele ZLIN-381: YR-ZRE, echipaj pilot instructor BECHERU GHEORGHE, cu un elev in formare, si YR-ZAK, echipaj pilot instructor VULCU CORNEL, cu un elev in formare.
Vizibilitate KAVOC.
Vant 0 (zero) m./sec.

Misiunea: ture de pista in dubla comanda cu elevi. Conducator de zbor PETRILA VASILE. (Zborul se desfasura fara legatura radio, avioanele neavand in dotare aparatura de radio emisie-receptie.

Avionul ZLIN 726, YR-ZBN decoland de pe aerodromul scoala Strejnic - Ploiesti (1988, Pilot instructor GICA MILITARU si eleva pilot)Instructorul Becheru decoleaza primul. Cu putin timp inainte de a executa primul viraj al turului de pista, decoleaza cel de al doilea avion, cu instructorul Vulcu Cornel. Turul de pista se executa cu virajele pe partea elevului.

Datorita diferentelor de viteza si datorita turului de pista, cu laturile mai mici ale instructorului Vulcu, ambele avioane au ajuns in acelasi timp la virajul patru, fara a se vedea unul pe celalalt, instructorul Vulcu fiind putin mai jos decat avionul instructorului Becheru si putin mai inainte (2-3m.) Avioanele s-au asezat pe panta de coborare in vederea aterizarii, afandu-se intr-un zbor de suprapunere la distanta foarte mica. Conducatorul de zbor era in dilema. Daca tragea o racheta rosie, pentru ratare, nu stia daca avionul aflat dedesubt nu ar fi pus motor si ar fi tras de mansa… in acest fel putea intra in avionul aflat deasupra, aflat doar la 2-3 metri. Astfel ca avioanele au continuat zborul pe panta de coborare iar sub inaltimea de 5 metri, cand avionul lui Vulcu a inceput redresarea, a intrat peste avionul lui Becheru… precis nu se vedeau unul pe altul! Avioanele s-au ciocnit si s-au distrus complet, dar pilotii… scapati cu fuga, fara de nici o zgarietura macar! (a se vedea fotografia anexata). Deci: gresala de pilotaj, avionul care a decolat al doilea nu a urmarit avionul din fata. Turul de pista nu s-a executat la reperele respective, ducand la diferente de lungime a laturilor. Vorba olteanului… „asa ceva nu s-a mai pomenit!”

ANUL 1956 (Iulie):
Aerodrom Strejnic (Ploiesti).
Avionul ZLIN-22, YR-ZDE, pilot elev in simpla comanda aflat. 
Dupa decolare, la primul viraj impinge de mansa si intra in pamant in soseaua de centura care trece pe langa Complexul Brazi (Ploiesti). Sinucidere? Nu s-a elucidat.

Executand zbor acrobatic cu ZLIN 726ANUL 1980 (Aprilie, 16):
Avion ZLIN-526, Zona aerodrom Geamana (Pitesti).
Pilot instructor POP MIRCEA, elev. Ing. Ionescu Mircea.
Misiune: manealbilitati, angajari.
Situatia meteo: aer cetos, vizibilitate redusa.

Intrati in vrie, fara sa se cunoasca motivele. Din cauza vizibilitatii reduse nu au fost vazuti suficient de bine de catre conducerea zborului… Cand am ajuns la locul accidentului (ora 23.00) echipajul fusese deja scos din avion, cei doi erau asezati cu capetele pe parasute, pe iarba, langa avion; la lumina lunii parca dormeau un somn fara trezire.

ANUL 1979 (Iunie, 15):
Aerodromul Ghimbav – Brasov (Aeroclubul Mircea Zorileanu).
Avion ZLIN-526, YR-ZBO, echipaj: pilot instructor GUTCH DORINA, elev COMANESCU IOANA.
Misiune: Ture de pista in dubla comanda.

Instructor antrenor al Lotului de acrobatie, DANIEL STEFANESCULa cca. 100 m. pe panta de urcare, dupa decolare, pana de motor. Nu se impinge mansa inainte, avionul ramane in limita, se pierde timpul ca sa se anunte prin radio ca are pana de motor si se angajeaza. Urmeaza un tur de vrie si urmeaza moartea. Instructoarea GUTCH DORINA facea parte din Lotul national de acrobatie – femei!: Gresala in tehnica de pilotaj, nu a impins imediat mansa inainte spre a-si asigura o viteza minima de planare spre inainte.

ANUL 1979 (Mai, 19):
Aerodromul Caransebes, avion ZLIN-526, YR-ZAA
Pilot instructor ULICI OCTAVIAN, seful sectorului de zbor cu motor din cadrul Aeroclubului Central.
Misiune: zbor de antrenament, carusel de patru avioane, in vederea mitingului ce trebuia sa se desfasoare pe aerodromul Caransebes ULICI cap de formatie, al doilea UTA GHEORGHE, al treilea TRUCMEL ION, al patrulea ALBU M.

In picaj pronuntat aproape de pista betonata, la inaltime foarte mica (sub 300 m.) strange virajul si avionul „sare”, prabusindu-se pe pista. Urmeaza explozie, foc… pilotul decedat si ars: greseala in tehnica de pilotaj.

ANUL 1979 (Septembrie, 19):
Aeroclubul DEVA, avion ZLIN-526, YR-ZAE
Pilot instructor NICA GHEORGHE, elev MIRZA OCTAVIAN,
Misiune: maneabilitati in zona.

Carlinga si cochpit-ul avionului ZLIN 142Fara aprobare paraseste zona si se deplaseaza deasupra comunei CERTEZ (25 km. fata de DEVA), unde zboara la joasa inaltime deasupra casei „iubitei elevului”. Se angajeaza intr-un viraj strans la joasa inaltime si percuteaza solul. Echipajul decedeaza instantaneu: indisciplina de zbor si greseala in tehnica de pilotaj.

Premiere:
- Avionul ZLIN-226 a executat pentru prima data, in aviatia sportiva, zborul „in oglinda”. Pilotii Calota Stefan pe spate, Manolache Constantin, sub Calota, zburand in linie dreapta si viraj de 360°.
- Trei avioane ZLIN-526 executa pentru prima data luping in formatie cocor: Manolache C.tin, Albu Mihai, Rusu Cezar.
- ZLIN-526 ASF participa pentru prima data la concursuri internationale, la proba „acrobatie”: Iugoslavia, Romania, Bulgaria si de fiecare data castiga proba.
- Cea mai mare formatie, de 21 avioane ZLIN-381, zboara „in stea” la mitingurile de la Bucuresti-Baneasa.

ZLIN 726 pe aerodromul scoala Clinceni - Bucuresti, vara anului 2000. Pilotii RODICA NEAGU, VANDA MARANDIUC.Un eveniment „formidabil” s-a petrecut in aviatia sportiva romana: achizitionarea avionului ZLIN-50. Pentru prima data aviatia sportiva avea un avion complet acrobatic, adica un avion care putea sa execute toate figurile acrobatice cuprinse in catalogul ARESTI (catalog recunoscut de catre Comisia Internationala de Acrobatie Aeriana – CIVA), un avion cu un factor de sarcina +- (plus/minus) 8.

Acest avion a fost achizitionat in anul 1975, in numar de 6 exemplare. Cu acest avion pilotii romani s-au antrenat si s-au prezentat, in perioada 1975-1986, la patru campionate mondiale, trei campionate europene, opt campionate internationale, cinci Balcaniade, plus la toate mitingurile din tara. Perticipand la aceste intreceri, Romania a reusit sa se situeze in prima treime a clasamentului international.

Pilotii care s-au perindat in cadrul Lotului de inalta acrobatie aeriana au fost:
ALBU MIHAI, TRUCMEL ION, RUSU CEZAR, FETEANU MIELU, ZAMFIR VALERIU, IANA AUREL, DIACONU ION, FODOR M., CORNRARU OVIDIU, OPRISIU D., IONITA NINA, POP EMILIA, SULEA MARIA, COCA ELISAVETA, AVRAMESCU LUDMILA, NIMICEAN E., MITU MARCEL, RAICAN AUREL, DIMICEA MIHAI, ERDOS IOSIF, PAL MIHAU, MILITARU (GICA) GH., UNGUREANU SORIN, MARINESCU CORNEL, ALMASAN N. UTA GH., GUTCH DORINA.

Aducand avioanele ZLIN 50 in Romania: pilotii MILITARU, ERDOS, DIMCEA si PAL, zburand pe tronsonul aerian Prostijov - Bratislava. Fotografia facuta din avionul An-2 al Aeroclublui Romaniei, aflat in formatie.In prezent:
STEFANESCU DAN, POSTOLACHE ION, VANDA MARANDIUC, POPESCU DANIEL, CONDERMAN D., TATU LUCIAN, PETRICE SERGIU, BORZEA VLAD, POPAZU CODRUT.

In aceasta perioada eu am detinut functia de antrenor principal al Lotului National de Acrobatie, ajutat de antrenorii secunzi: PARVULESCU DAN, POPESCU GREACA, TACHE DUMITRU, PLESA DUMITRU, MARIN GH., ALBU MIHAI, ZAMFIR V., UTA GHEORGHE.

Prin acest articol am aratat pe scurt, asa cum am spus la inceput, despre activitate avioanelor cehoslovace ZLIN din cadrul aviatiei sportive romanesti. Zborurile pe aceste tipuri de avioane (ZLIN) au acoperit o perioada lunga si frumoasa a aviatiei noastre sportive. Cu unele inerente sacrificii de vietii omenesti (ca oricand in aviatie!), avioanele ZLIN au scris o pagina de AUR in ZBORUL ROMANESC. Sa nu-i uitam pe pilotii, mecanici si personalul tehnic ad.tiv care prin munca lor au asezat aviatia sportiva romana alaturi de cele ale tarilor europene cu vechi traditii aviatice. Rog sa fiu iertat daca nu am accentuat descrierea vreunui tip de avion ZLIN, sau daca nu am amintit de unii oameni. Va rog sa retineti ca am descris o perioada a aviatiei sportive romanesti care a inceput acum 53 de ani iar eu am acum 79 de ani. Personal ma pot mandri ca o parte din realizarile mele aviatice au fost infaptuite cu avioanele ZLIN.

Octombrie 2002-12-06 
Mestru emerit, av. Constantin Manolache

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 3, Ian. 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !