DIN SIRUL PROFESIONISTILOR VIRTUOSI SI AL DEMNILOR OAMENI...
- ION NEGROIU
-

1950REPORTER ( R ) :
Domnule ION NEGROIU, vin din partea " ORIZONT AVIATIC”, spre a va saluta si intervieva… si in drum catre locuinta dvs. imi persista in memorie o frantura din textul unei creatii corale ce era frecvent transmisa la radio prin deceniul al VII-lea al secolului trecut, si anume "vulturii culmile indragesc”… Stiu ca sunteti originar dintr-o localitate de munte ce se afla situata in Carpatii de curbura, satul si comuna Chiosdeanca, din judetul Prahova, localitate invecinata cu o asezare rurala ce aminteste de zborul catre albele creste- Soimani.

Tot din Chiosdeanca s-a mai inaltat pe culmile afirmarii inca o personalitate, poetul si criticul literar Eugen Simion, actualul presedinte al Academiei Romane.

Se poate conchide ca acel mediu natural in mijlocul caruia " ati venit pe aceasta lume”, cu ambianta sa aspra de munte, a constituit un element nu lipsit de insemnatate in devenirea dumneavoastra ca om al curajului suprem, calauzindu-va pasii spre cele mai inalte podiumuri ale maiestriei salturilor cu parasuta din Romania si nu numai?

ION NEGROIU ( I.N.):
Din totdeauna m-am simtit foarte mandru de locurile natale situate intr-un colt al tarii noastre, de un deosebit pitoresc. Port in suflet neasemuita frumusete a dealurilor impadurite in ale caror ierburi purtam la pascut, aidoma oricarui copil de taran, vitele apartinatoare familiei din care faceam parte, locuri in care batrani sfatosi dau sfaturi de buna purtare vlastarelor satului care le vor lua locul prin fireasca scurgere a anilor. De la cei varstnici consateni am deprins lucruri minunate: cum se taie un arbore din padure fara sa produci stricaciuni naturii inconjuratoare, cum se taie cu ajutorul tarnacopului sarea, bogatie a pamantului care se afla in zona noastra, se gaseste chiar la fata solului. Acolo, candva demult, unchiasul Dumitru a lui Oprea, afland ca voi merge " la oras” spre a invata tainele zborului mi-a prezis ca "intr-o zi voi ajunge om mare”.

Apoi, cam pe nesimtite pentru mine care eram mereu ocupat, timpul s-a scurs si eu am devenit, treptat, muncind cu sarg, un zburator ce se specializa in arta parasutismului, straduindu-ma din rasputeri sa pot atinge cele mai elevate culmi ale maiestriei sportive din aceasta bransa.

Mai doresc a consemna ca din satul meu natal, Chiojdeanca, din generatia careia ii apartin s-au mai ridicat "spre culmile indragite de vulturi”, cum spun versurile invocate in intrebarea Dumneavoastra, alte numeroase personalitati ce s-au afirmat si impus prin capacitate si munca, profesori universitari, medici de mare reputatie, ingineri de inalt profesionalism, ofiteri superiori. Indraznesc a-l mentiona in mod aparte pe actualul academician Eugen Simion, scriitor si critic literar, care este detinatorul fotoliului prezidential al Academiei Romane. L-am cunoscut de cand eram copil, la scoala din sat, unde impreuna faceam primii pasi spre deslusirea buchiilor si si invatarea tablei inmultirii. Am avut acolo in sat dascali cu mare iubire fata de copii. Imi amintesc cu respect de doamna Victoria Ionescu, sotii Lizica si Ion Neagu, Alexandru Balan, care toti s-au dus de mult din aceasta lume.

Pe nedrept si nemeritat ei au fost considerati "modesti dascali de tara”. Dar aveau un suflet mare si au dat dovada de un rar patriotism ramanand toata viata in mediul rural spre a ne aduce celor mici lumea cartilor, desi puteau sa isi afle, cu siguranta, si alte modalitati de existenta in medii urbane. De aceea cred ca macar odata ca o postuma recunoastere a meritelor lor sa le fie mentionate numele pe calea tiparului, in cadrul interviului de fata.

De asemenea, in devenirea mea ca " om al vazduhului” sunt plin de recunostinta si respect fata de mama mea, Ioana, de la care am mostenit darzenia, perseverenta in tot ceea ce am facut. Este demn de admirat gestul ei de de-a dreptul incredibila intelegere din partea unei femei simple, de la tara, a necesitatii de a trece peste imensa-i iubire de copiii pe care ia nascut si crescut, de a semna actul acceptarii mele in cadrul scolii de aviatie. Cu cata durere in sufletul ei si-a pus semnatura dedesubtul teribilului text "Consimt ca fiul meu Negroiu Ion sa urmeze cursurile scolii de parasutisti ( teoretice si practice), iar in caz de accident nu voi avea nici o pretentie”.

Pe cand aveam zece ani al II-lea razboi mondial isi arunca umbrele mortii si asupra pamantului romanesc. Din inaltul cerului se auzea tot mai des zgomotul aviatiei de bombardament a Natiunilor Unite. Nu rare ori pamantul dadea semne de neliniste, desi departe de sat, la circa 40 kilometri, explodau covoarele de bombe ce erau destinate rafinariilor din Ploiesti sau garii orasului Mizil.

1959Bombardierele grele, pe verticala satului nostru faceau intoarcerea de 180 de grade, luand cale spre bazele lor de pornire din Italia sau insula Creta. Unele din aparatele de zbor isi debarasau butoaiele din care se consumare combustibilul, obiecte ce cadeau cu mare vuiet pe dealurile din vecinatatea satului.

Intr-una din zile chiar deasupra micului nostru satuc un avion avariat de antiaeriana de la Ploiesti luase foc. Din fuselajul pantecos iesisera patru-cinci ghemotoace cenusii ce erau sustinute in aer de catre cupolele parasutelor. Copii fiind, ne-am speriat foarte tare, crezand ca vor veni de-a dreptul peste noi. Bineinteles ca vantul ii purtase departe de sat. Doar avionul a cazut in relativa vecinatate a Chojdeancai, arzand in intregime.

Din cate imi amintesc, atunci am vazut intaia data in viata mea lansari cu ajutorul parasutelor, dar nu pot sa afirm ca acel moment mi-a calauzit peste ani pasii spre aceasta profesie aviatica.

R:
Va mai persista in minte intaiul dumneavoastra contact "la vedere” cu o lansare a unui parasutist? V-ati gandit pe atunci ca odata, candva o sa deveniti un parasutist cel putin egal in curaj si pricepere profesionala cu acel "coborator din inaltimi ametitoare”?

I.N.:
Intaia intalnire cu o reala si indeaproape vizibila lansare cu parasuta, pentru un elev ce se pregatea sa urmeze aceasta cale, nu poate fi nicidecum uitata ori si cat de multi ani ar trece de la acel eveniment. Ba mai mult decat atat, se retin in subsidiar si alte numeroase detalii. Era in anul 1950, la mitingul aviatic de pe aeroportul Bucuresti-Baneasa. Participau la lansari asii parasutismului romanesc, si anume Nicolae D. Pangica, Anghel Ciucur, Stefan Soverth. Pentru mine, si numai, atunci mi s-a administrat o lectie de mare duritate. Parasutistul Gheorghe Segarceanu a avut nesansa ca parasuta sa nu i se deschida corect, izbind violent solul. Deoarece la aceea data nu se utilizau parasute de rezerva temerarul zburator a decedat.

Acel tragic accident, desi m-a marcat profund, nu m-a determinat sa abandonez scoala de parasutism.

R:
Ar fi banal sa va intreb daca vreodata v-a fost teama, deoarece acela care a fost inventator si pilot de exceptie Aurel Vlaicu a dat cu aproape o suta de ani in urma un limpede raspuns: "Cui ii este frica nu se apuca de masini in zburat!”. Cu siguranta ca nu numai in aviatie procesul de inaltare este anevoios, chiar descurajant de dificil. Ati avut atunci, la inceput, macar in sinea dumneavoastra momente in care sa va cuprinda indoiala in privinta unei viitoare reusite?

I.N.:
La o atare intrebare un aviator sau parasutist nu va raspunde niciodata "ca ii este frica”.
Pentru ceea ce urmeaza sa faca in profesia ce si-o insuseste el se pregateste sistematic si metodic atat fizic, psihic, teoretic si practic. El a fost testat de catre o comisie medicala si profesionala extrem de severa. Nu s-a pus si nici nu se va pune vreodata problema ca un candidat sa fie declarat admis obtinand calificative minime la acele examinari. Din contra, fiecare ne pregateam sa ne perfectionam continuu, cautand a ne autodepasi limitele. Personal, datorita perseverentei cu care ma pregateam, nu am avut nicicand clipe de indoiala ca nu voi reusi. Am mers cu ambitia si pregatirea atat de departe incat sfidand imposibilul am reasezat performanta de a deveni cel dintai roman cu un activ de 2000 (doua mii de salturi) cu parasuta. Cel de-al 2000-lea salt, imi amintesc ca l-am efectuat in anul 1968 pe aerodromul Clinceni, situat in vecinatatea sud-vestica a capitalei noastre, in prezenta colegilor de profesie si intreceri sportive Gheorghe Iancu, Ion Rosu, Nicolae Velicu, Teodor Tanasescu, Ion Budea, Ionel Iordanescu, Maria Iordanescu, Stefan Bacaoanu, Elena Bacaoanu. Precizez ca toti cei amintiti in decursul anilor au realizat performante mondiale in parasutism, si ei la randul lor atingand si chiar depasind cuantumul celor 2000 de lansari.

1966Atunci, la acest salt de la inaltimea aeroportului Clinceni, am coborat spre sol cu parasuta inchisa pana la atingerea vitezei de cadere de circa 60 metri/secunda (peste 200km/ora, n.n.), iar apoi deschizand cupola de matase coboram spre pamant pe undele nevazute ale oceanului aerian. In memorie imi sunau cuvintele lui Nicolae Pangica, unul dintre primii parasutisti de performanta ai Romaniei, " nu fiste cine si fiste cum face asa ceva”. Impreuna cu Pangica este cazul a-l mentiona ca as al parasutismului romanesc din anii anteriori generatiei mele pe marele inginer proiectant de parasute si excelent instructor de parasutism Stefan Soverth, care a pus bazele teoretice si stiintifice ale acestui frumos sport temerar.

R.:
Va mai amintiti cine v-a calauzit cei mai timpurii pasi, initiindu-va in aceasta ramura sportiva de mare spectaculozitate, dar care nu permite nici o eroare in executie.

I.N.:
Mi-l voi aminti pe tot parcursul anilor ce mi-au mai ramas de trait pe acela care m-a pregatit, de la inceputul scolarizarii mele ca aviator si parasutist, cel care a ramas omul Nr.1 pentru mine, instructorul Velicu Nicolae, stabilit in S.U.A. dupa anul 1969, alaturi de care, pana la acea data, am luat parte "cot la cot cu magistrul” la un mare numar de manifestari si competitii de parasutism sportiv interne si internationale. Si tin sa cred ca si domnia sa era foarte mandru de ceea ce putea sa faca elevul sau pentru obtinerea victoriei.

R.:
Unde si in ce conditii ati efectuat intaiul dumneavoastra salt cu parasuta?

I.N.:
Asa ceva nu se poate uita! Odata perioada de pregatire teoretica si fizica fiind incheiata, prima lansare cu parasuta am facut-o pe aerodromul Popesti-Leordeni in ziua de 5 mai 1951, in conformitate cu ordinul de misiune nr.26/1951. Parasuta cu care am facut coborarea era de tipul denumit " Aurel Vlaicu”, seria 55. Aparatul de zbor, era un "Junkers-52 (YR - ALO)”.

R.:
Va mai amintiti, acum dupa atatea succese de rasunet avute in tara si in lume, care a fost cea dintai manifestare aviatica la care ati sarit cu parasuta?

I.N.:
Desigur ca nici un asemenea eveniment nu poate fi sters din memorie. Prima manifestare aviatica de anvergura la care am luat parte in calitate de component al echipei nationale romane de parasutisti a avut loc in perioada 25 iulie-3august 1956. Locul de desfasurare a acesteia era aeroportul Tusino, din apropiere de Moscova.

R.:
Dar ca participant individual la care concurs international ati luat parte pentru prima oara?

1989I.N.:
Cand nu am "lucrat in echipa” ci am concurat de unul singur, s-a intamplat sa fie in Bulgaria. Acolo, in perioada 20 iulie-14 august 1955, pe aerodromul Bojuriste de langa Sofia am efectuat mai multe salturi cu parasuta. Evident ca in calitatea de "incepator” in astfel de intreceri am ocupat un loc modest, dar totusi onorabil.

R.:
Cu ce tip de parasuta ati inceput cariera dumneavoastra de sportiv de elevate performante?

I.N.:
Tipul de parasuta utilizat atat in timpul formarii mele ca parasutist (in anul 1951), cat si la dobandirea unor premii la diverse concursuri specifice, pana in 1965, se numea "Aurel Vlaicu”. Aceasta, in prima faza dupa deschidere avea o forma semisferica, iar dupa cativa ani de utilizare i s-a adus o perfectionare prin croirea ei in asa fel incat cupola avea fante. Cu tipul "imbunatatit” s-a creat posibilitatea de a fi manevrata in aer cu foarte mare usurinta, ceea ce o facea propice pentru "aterizarea in punct fix”.

R.:
Inaltul dumneavoastra profesionalism va recomandase pentru a realiza o spectaculoasa aterizare cu parasute, pe timp de noapte, urmand ca secventa filmata sa fie inclusa in filmul artistic romanesc "Vultur 101”. Cum a decurs aceasta neobisnuita lansare?

I.N.:
S-a intamplat in luna august 1984. Realizatorii filmului cu subiect aviatic au prevazut in scenariu si o lansare cu parasuta, secventa cinematografica menita sa dea suspans actiunii. S-a luat legatura cu Aeroclubul Central Roman in vederea realizarii scenei respective.

Conducerea aeroclubului a dispus ca din echipa de parasutisti selectata pentru aceasta misiune, alaturi de Gheorghe Iancu, Nicolae Velicu si Ion Rosu sa fac si eu parte.

Pregatind riguros acest eveniment aparte- fiind vorba de ceea dintai scena cu lansarea de parasuta inclusa intr-un film artistic realizat in tara noastra – am efectuat salturi "de incercare” la aeroporturile Baneasa si Clinceni. Acele "probe” au dus la concluzia ca saltul de noapte si aterizarea intr-o poienita situata in padurea Snagov prezenta o serie de dificultati, mai ales ca pregatirile au durat destul de mult, pana in luna octombrie cand conditiile atmosferice erau deosebit de capricioase.

In seara zilei de 10 octombrie misiunea putea sa inceapa. Asa ca ne-am imbarcat pe aeroportul Baneasa intr-un avion Li-2 care a decolat si a survolat poienita in care trebuia sa coboram din inalt pe timp de noapte.

Intai am zburat la 300 metri inaltime pentru a ne lua cateva repere vizuale, dupa care avionul se ridicase la 1000 metri in vederea executarii salturilor. Cu toate ca sufla un vant taios si ploua cu lapovita iar plafonul norilor se situa la altitudinea de numai 800 metri, nu am anulat cele hotarate.

Eu am fost primul dintre cei patru parasutisti care au sarit. Dupa circa sase secunde de cadere libera am deschis parasuta si coboram urmarit de fasiile luminoase ale reflectoarelor de la sol, semn ca filmarea isi derula cursul.

Dar, am depasit, in plutirea parasutei, spatiul poienitei in care se preconiza sa aterizez si acest lucru s-a intamplat la cateva zeci de metri distanta, insa nu pe solul tare ci in apele lacului Snagov. Pentru regizorul filmului coborarea mea in apa a fost extrem de favorabila, deoarece facea scena din film si mai palpitanta. Astfel, cu toate ca si ceilalti trei colegi mentionati mai sus au executat saltul "in noapte”, coborarea mea involuntara in lac a fost retinuta in acel film; trebuie sa consemnez ca reusita s-a datorat si maiestriei domnului colonel aviator Nastase care a condus magistral avionul in acel zbor de noapte.

R.:
Care a fost inaltimea cea mai mare de la care v-ati lansat cu parasuta? Care a fost cea mai indelungata cadere libera?

I.N.:
In data de 8 noiembrie 1955 mi s-a omologat saltul de la 5000 metri pe care l-am efectuat pe aerodromul Popesti - Leordeni. Caderea libera cea mai lunga ca durata in timp a fost de 1 minut si 10 secunde. Aceasta a constituit atingerea baremului de acordare a insignei cu trei diamante, ce mi-a fost decernata in anul 1967 de catre Federatia Aeronautica Internationala.

R.:
Daca s-ar pune cap la cap distantele celor doua mii treizeci si cinci de lansari cu parasuta, pentru a reconstitui o unica coborare, cam la ce inaltime ar trebui sa se ridice aparatul de zbor din care sa executati saltul?

DiplomaI.N.:
Mi s-a mai pus o astfel de intrebare si cu alte prilejuri, asa ca am calculele facute. Ar fi in total doua milioane cincisute optzeci si sapte mii de metri. Cifra ar fi, ca lungime, cam jumatate din raza planetei noastre, sau opt secunde din deplasarea Terrei in jurul soarelui (miscare in revolutie), sau circa trei minute zburand cu prima viteza cosmica avuta de un satelit artificial al Pamantului.

Spre satisfacerea cititorilor revistei "Orizont aviatic” mai precizez si distanta pe care am parcurs-o avand parasuta inchisa, adica am fost in "cadere libera”. Se totalizeaza nu mai putin de un milion patrusute treizeci si doua mii de metri. Ca durata in timp, se insumeaza doua zeci si sase mii de secunde, adica sapte ore intregi si paisprezece secunde.

Am la activ si un numar considerabil de salturi de la mare inaltime. Sunt executant al douazeci de salturi de la inaltimea de cinci kilometri ( cunoscutul Mont Blanc din muntii Alpi masoara patru mii opt sute sapte metri). De asemenea, inca o cifra care e de remarcat, 300 (trei sute) salturi in calitate de incercator al noilor parasute, avand titulatura de receptioner autorizat pentru astfel de operatiuni. In finalul acestei intrebari mai vreau sa spun ca sunt si detinator al recordului tarii de lansari inalte in grup de cinci persoane (parasutisti).

R.:
Multiplele dumneavoastra performante, dintre care cateva fiind mai semnificative, le-ati enuntat ca raspuns la intrebarea anterioara. Ele dau insa nastere altei intrebari: aceea a premiilor obtinute ca urmare a atator salturi efectuate la intreceri aviatice interne si internationale?

I.N.:
In ordine cronologica principalele premieri ar fi urmatoarele:
1956: Locul III la aterizare la punct fix – Concurs National.
1957: Medalie de argint – Concurs International in Bulgaria; acordarea distinctiei de Maestru al Sportului.
1961:Salt automat la punct fix in grup de 9: Record mondial; Medalia de bronz- Concurs International Bulgaria.
1962: Campion absolut, la Campionatul National de Parasutism.
1963: Obtinerea insignei de aur cu un diamant (a Federatiei Aviatice Internationale).
1964: Campion absolut, la Campionatul National de Parasutism.
1965: Obtinerea insignei de aur cu doua diamante (a Federatiei Aviatice Internationale); Medalia de bronz – Concurs International Yugoslavia.
1966: Acordarea distinctiei de Maestru Emerit al Sportului; decernarea
diplomei internationale Paul Tissandier.
1967: Obtinerea insignei de aur cu trei diamante (a Federatiei Aviatice Internationale).
1982: La Campionatul National de Parasutism, desemnat ca Arbitru Sef la proba de precizie.

R.:
Daca in cadrul activitatii Dumneavoastra ca instructor parasutist de performanta ati mai avut si alte contributii personale in cadrul Aviatiei Sportive?

Miting aviatic Ploiesti 1961 - Parasutist si acrobat aerian Ion Negroiu, pilot Constantin ManolacheI.N.:
Ideea de baza in aceasta activitate consta in o cat mai simpla pregatire profesionala individuala. Ca urmare, in anul 1959 am urmat cursurile de pregatire teoretice si practice ale scolii de pilotaj din cadrul Aeroclubului Moldova-Iasi. In urma examenelor am fost brevetat PILOT PLANORIST, categoria C. I-am avut ca instructori de zbor pe Vasile Cotofana, Gheorghe Mihailescu si comandantul Gheorghe Galca, cu totii oameni de caracter si foarte elevat profesionalism. La port pentru totdeauna cel mai adanc respect si admiratie.

R.:
Pentru profesionalismul ridicat la nivel de arta de catre Dumneavoastra, pentru talentul exceptional de a preda noile cunostinte invataceilor, dar si pentru exigenta cu care tratati toate scaparile celor ce isi insuseau profesiunea in parasutism, elevii v-au supranumit PROFESORUL . Cati dintre aceia carora le-ati deschis calea spre parasutism au ajuns la inaltele Dumneavoastra performante?

I.N.:
Sincer ma bucur ca mi-ati pus o astfel de intrebare, deoarece ar fi nedrept ca cei ce ne continua activitatea, pe care noi i-am format, sa nu fie mentionati in acest interviu. Ma mandresc cu multi dintre ei si ma simt onorat de faptul ca nu putini, nu numai ca mi-au egalat performantele ci chiar m-au depasit. Beneficiind de crearea unor noi tipuri de parasute cu proprietati sporite de manevrabilitate in aer, dar si de o foarte temeinica pregatire teoretica si practica, elevele si elevi pe care i-am pregatit au ajuns, la randul lor, instructori parasutisti profesionisti. Le mentionez intai pe doamnele Maricica Iordanescu, Florica Uta, Valerica Ciurea- Serban, Eva Luci, iar in continuare pe domnii Ilie Neagu, Ionel Iordanescu, Valentin Rednic, Marin Neagu si Marin Vasile.

R.:
In finalul acestui interviu va mai adresez o ultima intrebare: Care este opinia Dumneavoastra despre publicatia lunara (revista) "Orizont aviatic”?

I.N.:
Din cate cunosc despre literatura de specialitate aviatica de la noi revista "Orizont aviatic” este singurul periodic ce se preocupa in exclusivitate de aeronautica. Din acest laudabil considerent, ma alatur si eu celorlalti confrati in profesie care au adresat pe cat de numeroase, tot atat de binemeritate, elogii comitetului redactional. Articolele pe care le inserati numar de numar, abordand o tematica bine selectata si echilibrata, creioneaza veridic istoria aviatiei romanesti si destinele pilotilor, mecanicilor de zbor ce s-au implicat in aceasta foarte zbuciumata istorie. Cu toti au fost adevarati vulturi ce-au indragit inaltul Romaniei pana la sacrificiul suprem.

Sincer va spun: Va multumesc ca Existati !

A consemnat Liviu Marghitan

Miting aviatic Ploiesti 1961 - Parasutist si acrobat aerian Ion Negroiu, pilot Constantin ManolacheASTFEL:
1) ISTORIA AVIATIEI ROMANE (Ed.St. si enciclop-Buc./1984) il numeste pe NEGROIU ION pt. 1963, apartinand grupului ce stabileste un record mondial (pag.509); la pag.508 ( Op.cit.) se noteaza acordarea titlului de "Maestru al sportului” pt.Ion Negroiu, iar la pag.510 se "vorbeste” despre obtinerea insignei de aur cu 3 diamante, a titlului de Maestru Emerit al Sportului si a diplomei de merit international "Paul Tissandier”, din partea F.A.I. (in cele ce-l privesc pe acelasi Ion Negroiu).

2) ARIPI ROMANESTI- Contributii la Istoricul Aeronauticii (Ed.Mil./1966), la pag.256 il aminteste pe maestru al sportului, ION NEGROIU pentru anul 1961, ca apartinator grupului care a stabilit atunci un nou record mondial in parasutism. (Se adauga fotografie).

3) VULTURII CERULUI- Din istoricul parasutismului sportiv din Romania, N.Pangica (Ed.Sp.-Turism, Buc./1984) ii acorda lui ION NEGROIU un microcapitol in care, printre altele, se precizeaza: devine parasutist "sub mana” celebrului Nicolae Pangica, in anul 1950; (citam) : "A executat 2.035 lansari cu parasuta – de instructie, la receptie de parasute, pe apa, de noapte si militare. A instruit si brevetat peste 7000 de parasutisti sportivi la turn si aeronava. A stabilit 32 de recorduri individuale si de grup, cu aterizare la punct fix, a participat la campionate mondiale si numeroase concursuri internationale. A stabilit 3 recorduri mondiale in grup cu aterizare la punct fix. La concursurile nationale din anii 1962-1964 a obtinut titlul de campion absolut…”.

4) Magistrul Stefan Soverth, in volumul PARASUTA (Ed. Mil./1967), la pag.123,125 si 126 il aminteste si-i numeste performante si dobandiri.

5) PARASUTISMUL (Constantin S.Ioan/Grigore Bastan) il noteaza pe ION NEGROIU, apreciativ, la pag.42.

6) Autoarea (av) Elena Senchea-Popescu, in OAMENI AI INALTIMILOR SENINE (Ed.Mil.-Buc./1980) ii acorda lui ION NEGROIU 6 pagini, scrise cu frumusete, adevar si emotie.

Sunt 6 carti "gasite la indemana”, mai sunt si altele si un intreg "maldar” de materiale de presa !… ne vom opri aici insa.

Orizont Aviatic

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 15, Ianuarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !