INSTRUCTOR DE ZBOR TIMP DE 20 DE ANI

Slt. av. - 1950 BrasovZborul se invata si nu se invata. Ca si pictura, muzica sau ori ce alte activitati, daca nu ai chemare nu vei face nimic calitativ. Vei zbura daca vei zbura, dar destul de mediocru.

Pentru un zbor de calitate este nevoie de acel har numit talent. Este nevoie de pasiune si de daruire, pentru ca zborul nu este o activitate oarecare, doar o desprindere de pe Terra, ci o inaltare catre Zei, o inaltare catre… infinit caci, la urma urmei, spatiul este infinit.

Si daca n-ai chemare, nu vei putea fi un bun zburator.

Dar de chemare, de talent nu se bucura decat un numar finit de persoane, iar ca sa mai fii si instructor de zbor, talentul trebuie sa fie insotit si de acel dar pedagogic, pentru ca poti sa fii desavarsit zburator fara a putea transmite si altora ceea ce stii.

Cu asemenea calitati, cu un asemenea talent a fost inzestrat si Pruia Aurel care, in decursul a mai bine de 20 de ani de activitate in scolile militare de ofiteri ale aviatiei, a reusit sa instruiasca si sa promoveze ca zburatori 25 de promotii de elevi, atat pentru aviatia militara cat si pentru aviatia civila.

Pruia Aurel s-a nascut la 29 august 1925, in comuna Risipiti, rebotezata Unirea, din judetul Dolj.

Dupa absolvirea gimnaziului industrial din Plenita – Dolj in anul 1942, a urmat cursurile de planorism ale scolii ARPA de la Bucuresti – Cioplea pe care le-a promovat in anul 1943, obtinand brevetele de zbor fara motor, categoriile A, B si C.

In anul 1944, tot in cadrul ARPA, Pruia Aurel a urmat si cursurile Scolii de zbor cu motor de la Alexandria, iar apoi si ale scolii de la Clinceni, obtinind brevetul de pilot de turism.

In anii 1947-1948, Pruia si-a satisfacut stagiul militar in cadrul Scolii regimentare de pe langa Centrul de Instructie al Aviatiei de la Tecuci, unde si-a continuat antrenamentul de zbor pe avioanele Fleet F-10 G si I.A.R.-27.

Inca cu aripi dar de-acum fara zbor !Optand pe mai departe pentru aviatie, in anii 1948-1950, Pruia Aurel a urmat cursurile Scolii militare de subofiteri de aviatie de la Tecuci pe care, la 9 mai 1950, le-a promovat cu gradul de sergent major aviator.

Ca urmare a pregatirii sale anterioare ca pilot aviator, inca din anul intai, Pruia Aurel a facut trecerea pe avioanele Nardi si I.A.R.-80, in octombrie 1949 fiind brevetat ca pilot de vanatoare.

Incadrat in Regimentul 7 Aviatie Vanatoare de la Brasov, la 30 decembrie 1950 a fost trecut in randul ofiterilor cu gradul de locotenent aviator, iar la 9 mai 1951, a fost inaintat la gradul de locotenent aviator, totodata fiind promovat comandant de patrula.

La 15 februarie 1952, Pruia Aurel a fost numit comandant de escadrila si trimis la Centrul de Instructie al Aviatiei, pentru a urma Cursul de comandanti de escadrila.

In cadrul Regimentului 7 Aviatie Vanatoare, Pruia Aurel remarcandu-se atat in pregatirea de lupta in zbor cat si ca instructor, la 30 septembrie 1952 a fost inaintat la gradul de locotenent major aviator.

La 19 februarie 1953, Pruia Aurel a fost mutat la Scoala de Ofiteri de Aviatie de la Tecuci in functia de loctiitor comandant de escadrila elevi pentru ca, in acelasi an, la 25 decembrie, sa i se incredinteze comanda uneia din escadrilele de elevi.

Ca urmare a rezultatelor obtinute inaintate de termen, Pruia a fost inaintat la gradele urmatoare. Astfel, la 23 august 1954 a fost inaintat la gradul de capitan aviator, la 4 februarie 1958 la gradul de locotenent-comandor aviator, iar la 30 decembrie 1962 la gradul de capitan-comandor aviator.

La 7 februarie 1965, Pruia Aurel a fost promovat in functia de loctiitor pentru zbor si invatamant al sefului scolii, pentru aviatia de transport si utilitara, la Scoala Militara Superioara de Aviatie "Aurel Vlaicu" de la Boboc-Buzau pentru ca, la 15 noiembrie 1971, sa fie numit Directorul Scolii Superioare de Aeronautica Civila, de pe acelasi aerodrom.

Un rarisim instantaneu: sotii Pruia impreuna cu Generalul av. ing. Gheroghe Negrescu, 1971, BuzauIntre timp, la 30 decembrie 1968, Pruia Aurel a fost inaintat la gradul de comandor aviator.

In functiile avute, pentru uzul intern al scolilor, a redactat "Cursul de pregatire in zbor" pe avioanele clasice si " Metodica predarii zborului" pentru cursurile de instructori pe avioanele clasice.

La 26 mai 1973, comandorul aviator Pruia Aurel a fost numit loctiitorul pentru zbor al comandantului Aviatiei Utilitare din Bucuresti.

In cadrul Aviatiei Utilitare, Pruia Aurel a s-a preocupat de organizarea si planificarea zborurilor utilitate pentru agricultura, viticultura, aerofotogrametrie, misiuni sanitare ori alte misiuni ce implicau urgente.

Pruia Aurel a zburat un numar de 31 tipuri de aeronave dintre care 7 tipuri de planoare si 24 tipuri de avioane, totalizand peste 6.000 ore de zbor.

Pentru meritele in indelungata sa activitate, atat in aviatia militara cat si in aviatia civila, Pruia Aurel a fost distins cu mai multe ordine si medalii.

Intre anii 1956-2002, activitatea lui Pruia Aurel a fost pe larg mediatizata prin articolele publicate in mai multe numere a unor ziare si reviste centrale si locale, intre care "Apararea Patriei", "Soimii patriei", "Observatorul militar", "Viata Buzaului" s.a., precum si in cartile "Intrarea actorilor" autor Doru Davidovici (in anul 1977) si "Cer si pamant" autor Ion Chereches (in anul 2002).

Totodata, comandorul Pruia Aurel a desfasurat si o larga activitate propagandistica, intre altele fiind coautor al cartilor "Un secol de aeronautica romana", publicata la editura Silvy din Bucuresti, in anul 1999 si "Aviatori- veterani de razboi", in curs de aparitie.

Pensionat la 31 martie 1979, Pruia Aurel s-a stabilit cu domiciliul in municipiul Bucuresti.

Din anul 1999, comandorul aviator Pruia Aurel indeplineste cu brio functia de secretar al filialei ARIPA din Bucuresti, neprecupetind nici un efort si dovedind nu numai pricepere ci si pasiune.

Comandor (r) aviator, Constantin Iordache

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 15, Ianuarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !