Eugen Marinescu
POVESTIRI DIN RAZBOI

Prima Parte
ESCADRILA 18 BOMBARDAMENT USOR
August 1940 – Noiembrie 1941
Barlad-Sihlea-Ialoveni-Tiraspol

1. Barlad 1940

Eugen MarinescuIn urma rapirii Basarabiei de catre URSS, survenita in vara anului 1940, Esc. 18 Observatie ce facea parte din Flotila 3 Informatie - Galati, a fost dislocata de la Ungheni (Basarabia) la Barlad.

Aerodromul improvizat si amenajat aici, se afla pe un mic platou care domina orasul, la marginea de Sud-Est a acestuia si totodata lipit de gardul inconjurator al cimitirului „Eternitatea.”

Escadrila avea in dotare vreo 10-12 avioane de observatie IAR-37 echipate cu motoare „in stea” K-14, denumite dupa numele celui care le proiectase si constuise la IAR-Brasov, inginerul Carp.

In afara de doua corturi instalate pe aerodrom pentru adapostirea trupei de paza si a unor materiale de necesitate imediata restul materialelor si utilajelor, precum si intreg personalul navigant si tehnic, era cartiruit in oras, in cartierul apropiat de poalele platoului, de unde un drum de 2-300 m urca spre aerodrom. Postul de comanda al escadrilei, serviciu administrativ si tehnic fusesera instalate intr-o cladire mai mare (parter in forma de careu, fara latura dinspre strada), unde functionase inainte de venirea noastra, o Administratie Financiara.

Comandantul escadrilei era capitanul Serban Petrache, un om bland, intelegator si intelept, desi fara prea multa cultura generala, dar fiind singurul ofiter activ pilot pe IAR-37. Avea in subordine cativa ofiteri activi, precum Cpt. Paulian (provenit din cavalerie), locotenentii Damian Radu (sef birou operativ), Ionescu Ion (poreclit „Nelca”, promotie 1939), Ionescu (poreclit „Jitele” din cauza obarsiei lui macedonene), Sidon Vasile, Ciurea Ion, sublocotenentii Ioanitescu Gheorghe (promotie 1938), Moscu Teodor, Serescu Nicolae, Marinescu Eugen (Matra de mai tarziu - proaspat venit de la Scoala de observatori aerieni - Pipera), si Slt. in rezerva Goranescu, in viata civila functionar CFR. Toti ofiterii escadrilei, cu exceptia Cpt. Serban Petrache, erau incadrati ca observatori aerieni.

Pilotii erau in marea lor majoritate adjutanti stagiari in rezerva, absolventi ai Scolii de pilotaj CFR si apoi antrenati pe IAR-37. Nu erau prea numerosi: Cosmescu Nicolae, Martica Victor, Spuderca D-tru, Teodoru (?), iar dintre subofiterii activi piloti mi-amintesc de Adj. Macri C-tin, Tiosa Nicolae, Adj. Sef Porumb D-tru si Rauleanu C-tin, ultimii doi indeplinind si functii administrative in cadrul escadrilei.

Cand Marinescu a venit in escadrila la Barlad, catva timp nici nu a putut deosebi personalul activ de cel in rezerva: ofiteri, subofiteri, maistri, toti la un loc se intelegeau asa de bine, iar glumele se tineau lant: era doar pace!

In afara de Esc. 18 Observatie, mai exista dislocata pe undeva prin Moldova si Esc. 17 Observatie, comandata de Cpt. Truia Petre si el macedonean la origine; apartinea si ea tot de Flotila 3 Informatii - Galati. Tot in apropiere de Barlad era si un Grup de vanatoare dotat cu avioane PZL-24 (poloneze). Aceste unitati de aviatie faceau parte din Aero-Armata 4, in subordinea Armatei a 4-a comandata de G-ralul Ciuperca Nicolae, care avea stabilit Comandamentul la Tecuci.

Cele doua escadrile de observatie, 17 si 18, formau un Grup comandat de Lt. C-dor Petrescu Ulise, fost mare sportiv, care impreuna cu ing. Dudu Frim, pilot de incercare la uzinele IAR-Brasov, obtinusera cu cativa ani mai inainte succese stralucite la bob, in cadrul Olimpiadei de iarna din America.

Am considerat toate aceste detalii necesar a fi pomenite aici, deoarece evenimentele care au urmat in curand, nu mai puteau fi incadrate ca fiind in „stare de PACE”, ci aceea de razboi nedeclarat.

Cel putin aceasta a fost stare de fapt in care s-a aflat Esc. 18 in zilele ce au urmat, dupa cum se va vedea... Ca sa nu mai vorbim de faptul ca la un an dupa aceste evenimente, unitatea va deveni la inceputul razboiului (22 iunie 1941) Esc. 18 Bombardament usor, avioanele IAR-37 fiind capabile sa lanseze cate sase bombe a 50 kg.

In acea perioada de timp, imediat dupa rapirea Basarabiei, nu se terminase cu urmarile triste ale retragerii trupelor romane din provincia de dincolo de Prut!... Mai soseau inca ostasi si militari de tot felul, razletiti de unitatile lor, fie imbracati militar, dar fara armanent, fie numai pe jumatate imbracati militar, sau chiar in straie taranesti, fiecare cum putuse scapa din acea „retragere”, care odata inceputa conform conventiei incheiata cu URSS, fusese transformata de acestia intr-o retragere precipitata si apoi chiar in fuga, de teama de a nu fi devansati pe fleacuri sau ajunsi din urma de noii ocupanti ai Basarabiei, care pe alocuri („uitand” de conventie), ajunsesera la Prut inaintea celor care se retrageau si care primisera ordine stricte de a evita orice incident... Aceste situatii fusesera aflate de toata lumea chiar in timpul „retragerii”, din relatarile militarilor romani care mai soseau de dincolo de Prut.

De aceea, cele ce se mai puteau vedea din cand in cand prin Barladul acelor timpuri, nu mai mirau pe nimeni... Toata lumea era pur si simplu speriata si se intreba daca ceea ce se „cedase” se va limita numai pana la Prut?!... Fel de fel de zvonuri, care mai de care mai senzationale, mai alarmante, circulau prin oras si desigur prin toata Moldova, iar din cauza evenimentelor politice survenite in tara, din cauza unor izbucniri si excese reprobabile intamplate in timp ce o parte a populatiei evita aproape sa circule pe strada, marea masa a populatiei isi vedea de nevoi si de necazuri... Poate si aceasta stare de neliniste si uneori de indiferenta, facuse ca un cadavru de barbat impuscat, nu se stia de cine si de ce, in apropierea garii orasului, sa nu trezeasca interesul nimanui, nici chiar a organelor de paza care treceau pe langa el, iar acest cadavru sa zaca acolo pana a doua zi dupa amiaza, cand a fost in fine ridicat...

Matra avand o „simpatie” prin acel cartier al garii, a trecut de doua ori pe strada cu pricina chiar atunci, asa ca poate fi crezut ca nimic nu este exagerat. Niciodata nu s-a aflat nimic despre cele ce se intamplasera...

In Europa razboiul era in toi, se stia sau se banuia ca nici noi nu vom fi scutiti mai curand sau mai tarziu de el; mureau zeci de mii de oameni pe fronturi, fiecare se temea pentru el si pentru ai lui, pe cine putea sa mai intereseze un mort in plus?... Erau multe alte probleme mai importante... Printre acestea se afla si raspunsul la intrebarea „ce se intampla dincolo de Prut”?... Iar aceasta intrebare preocupa nu numai pe localnici, dar si pe organele de comandament militar, pana la cel mai inalt nivel.

Daca n-ar fi fost asa, atunci ce rost ar mai fi avut o anumita activitate foarte neobisnuita, ordonata de Comandamentul Armatei a 4-a de la Tecuci zilnic, escadrilei 18 de la Barlad si probabil si Esc. 17?...

Despre ce activitate era vorba?

In fiecare zi si aproximativ la aceleasi ore ale diminetii, orele 8,00 – 8,30 si 10,00, cate un avion IAR-37 inarmat cu munitie pentru singura mitraliera Browning de 7,65 mm, decola de la Barlad spre Vest de Prut, luand inaltime pana la 2000-2500 m. altitudine. Ajungand la cca 8-10 km Vest de Prut, care acum devenise noul hotar de rasarit al tarii, se schimba directia de zbor catre N-NE in asa fel incat zbura paralel cu raul, pana se ajungea in dreptul orasului Husi, dupa care se indrepta in linie dreapta spre Barlad. Pe parcursul misiuneu, toti membrii echipajului, dar mai ales observatorul, care avea grija orientarii si respectarii intocmai a ordinului de a nu se apropia prea mult de Prut, observator care era intotdeauna un ofiter, nu aveau de facut decat un singur lucru: sa observe starea si eventual activitatea din apropierea podurilor de peste Prut de la Falciu, Leova si chiar mai spre Nord, pana in dreptul orasului Husi.

Podurile fusesera lasate intacte de trupele romane care parasisera Basarabia si acum, Comandamentul militar roman voia sa stie in ce stare se afla. Mai mult chiar; aviatorii trebuiau sa observe cu cea mai mare atentie tot ceea ce se petrecea „dincolo” de Prut, atat cat puteau cuprinde cu ochii lor, deci tot ce ar semana cu o activitate militara de orice fel: concentrari de trupe, coloane hipo sau auto, etc, etc. Aceasta era tot... A doua zi, alt echipaj facea acelasi lucru si asa mai departe, saptamani la rand... In restul timpului, nici o activitate profesionala, in afara de mecanici, care trebaluiau pe la avioane.

Se mergea seara la gradina-restaurant „Manzavinatos”, unde se bea si manca bine la un pret ridicol de mic si mai toti, dar mai ales cei tineri, nu ezitau sa se foloseasca de efectul provocat de profesia si de uniforma lor, precum si de postura de „aparatori ai tarii”, intr-o vreme cand desi nu era razboi, nu era nici pace, dupa parerea multora.

Acest efect se obtinea mai ales asupra tinerelor fete din oras si asa trecea zi dupa zi... In fiecare zi alt echipaj venea la rand sa faca, - ceea ce spunea ironic Ioanitescu, - „sa se uite in curtea vecinului” si se uitau cu totii la rand. Unii utilizau chiar si binoclul, asa cum facea Cpt. Paulian, care era atat de „cavalerist” incat niciodata nu se urca in avion fara tinuta kaki, incins cu centura si diagonala, de care atarna un enorm toc de lemn in care tinea gata incarcat un pistol „Mauser” (cum aveau jandarmii romani), cizme cu pinteni si boneta ofitereasca cu galoanele de capitan cusute in unghi, in fata;... bineinteles ca pe maini purta nelipsitele manusi de piele maro... Tot personalul se obisnuise de mult cu curiozitatile acestui ofiter, de altfel bun camarad, foarte cult si inteligent, care de cel putin trei ori pe luna mai facea si cate o gluma buna...

Cu toate acestea, misiunile noastre nu aduceau nimic demn de semnalat; nici chiar Cpt. Paulian cu tot binoclul lui, nu vedea nimic: podurile erau intacte, iar pe drumurile apropiate de Prut, „dincolo” se vedea uneori cate o amarata de caruta, sau cateva vite mergand si lasand o dara de praf in urma lor... Aproape nici un fel de activitate, nici chiar „nemilitara”, desi eram in Iulie, in plin sezon de recoltat; parca totul era amortit, totul parea fara viata, sau gata-gata sa-si dea sfarsitul... Si atunci au inceput sa soseasca „de sus” inerentele insistente si observatii, dupa care echipajele nu ar fi destul de atente si ca totusi ar trebui sa fie ceva demn de semnalat, macar din cand in cand... Si asa s-a ajuns la o situatie, care ar fi trebuit sa fie serioasa, daca nu ar fi luat o turnura vesela: anume aceea cand intr-o buna zi, dupa aterizare, Lt. Ionescu „Jitele” a declarat in raportul sau ca observase ceva „dincolo”...

In sfarsit gandeau toti cei adunati la biroul operativ ca un „ciorchine”, avea acum si Esc.18 ceva de raportat, poate ceva chiar „foarte important” si vedeau cum aureola de glorie care va acoperi pe „norocos”, se va rasfrange eventual si asupra lor... Tosi, in frunte cu comandantul escadrilei, asteptau ca Lt. Ionescu sa spuna ce vazuse si sa arate pe harta desfasurata pe masa „unde anume vazuse”...

IAR-37Acesta intra pe usa imbracat in costumul sau de zbor din panza albastra si tinand port-hartul in mana, iar dupa ce-si sterse fata asudata cu batista, isi scoase casca de pe cap, lasand sa se vada frumosul sau par alb cu usoare suvite castanii, apoi incepu emotionat:
„Am vazut „dincolo”, (nici nu se putea decat „dincolo”, caci „dincoace” n-ar fi interesat pe nimeni), deci am vazut intr-o fasie de teren cultivata cu porumb (probabil), niste soldati culcati pe burta si imediat arata harta intinsa, un punct situat la vreo 4-5 km dincolo de Prut, in dreptul podului de la Leova, (trebuia neaparat sa fie in dreptul vreunui pod peste Prut).” ... Bineinteles a adaugat el, poate s-a inselat cu privirile la pozitia geografica a acelui punct, poate ca nu erau chiar acolo unde aratase el, dar in orice caz, foarte aproape.”

Apoi a tacut... Taceau cu totii... Parca amutisera, in cap cu C-dorul Petrescu si Cpt. Serban. Toti mai sperau ca poate mai este ceva de adaugat... Dar nu!... Numai era nimic de adaugat!...

Peste cateva clipe de tacere, s-a auzit ceva in spate, ceva care semana grozav cu o incercare de a se stapani un inceput de ras...

Nu s-a aflat niciodata cine a inceput, dar la o privire atenta, toti cei de fata aveau zambete in coltul gurii si de abia se stapaneau sa nu pufneasca in ras,... Cand privirile s-au ridicat de pe harta, aviatorul cel „norocos” parea vadit incurcat... Au inceput cateva intrebari putin cam ironioce, apoi usoare rasete prietenesti si tot de s-ar putea numi un fel de „bascalie”, spusa insa fara rautate, in timp ce ieseau din camera biroului operativ... In curte, pe drum, pe aerodrom, continuau glumele, rasetele... Chiar si eroul nostru radea cu pofta cand venea vorba de acei soldati culcati pe burta in porumb, pe care el i-ar fi putut vedea de la 2500 m inaltime si 5-6 km distanta... Totul se desfasura fara rautate, asa cum altadata epigramistii talentati se „intepau” pe rand in ziarele si revistele timpului, ramanand totusi prieteni.

Glumele au mai continuat un timp, odata cu misiunile obisnuite, pana cand,... ceea ce era de asteptat sa se intample, s-a intamplat, pe la sfarsitul lunii iulie, sau inceputul lui august 1940.

Dar de aceasta data, Esc. 18 Observatie a avut ce raporta, iar cei „mai de sus”, altora si „mai de sus”...

Avionul IAR-37 cu echipajul format din Adj. Macri C-tin, pilot, Lt. Ionescu Ion „Nelca” – observator si serg. mitralior de bord, plecat in misiunea obisnuita de zbor de-a lungul Prutului, nu s-a mai intors la Barlad la ora la care ar fi trebuit...

La inceput toti au crezut ca avand poate o defectiune la motor, a fost obligat sa aterizeze fortat pe vreo fasie de teren potrivita...

In mijlocul nelinistei generale, s-a aflat in mai putin de o ora, ce se intamplase: se comunicase la telefon ca intr-adevar avionul IAR 37 aterizase fortat pe terenul din spatele garii Buhaesti, in apropiere de Vaslui, dar ciuruit de gloante trase de un avion de vanatoare sovietic, ce il urmarise cu inversunare de-a curmezisul Moldovei, pana ce Macri, dupa ce facuse toate exhibitiile imaginabile pentru a scapa, reusise cu chiu cu vai aa-l aterizeze; echipajul a sarit din avion, dar abia a putut scapa sa nu fie lovit de proiectilele trase de vanator, ascunzandu-se dupa cladire si cei cativa pomi din apropiere. Chiar si dupa aceasta , vanatorul sovietic a mai revenit de cateva ori la atac, asupra avionului aterizat.

Toate detaliile asupra celor intamplate s-au aflat foarte repede, chiar de la membrii echipajului, care au fost transportati si internati in spitalul din Barlad, Macri cu un glonte in antebratul drept, iar Lt. Ionescu „Nelca” cu altul in ... fesa dreapta.

In timpul zborului lor le-a aparut picand din spate, de la o inaltime mai mare ca a lor, un avion de vanatoare biplan, cu motor in „stea” si tren de aterizatare neescamotabil, care a inceput sa-i mitralieze.

Avionul venea de peste Prut, din Basarabia si a fost imediat recunoscut ca fiind un I-15, cu performante modeste pentru un vanator, dar in orice caz superior ca viteza, maniabilitate si mai ales armament, IAR-ului 37... Macri a picat brusc si s-a departat de Prut, apoi, prin tot felul de manevre a cautat sa se indeparteze din ce in ce catre interior, uneori zburand „la firul ierbii”. Totul a fost zadarnic insa;... numai dupa ce l-a vazut aterizat si echipajul scapat cu fuga, care incotro si numai dupa ce a mai tras vreo doua rafale de adio in avion, s-a indepartat spre Est.

Dupa cele aflate, Esc.18 a trimis urgent un camion la Buhaesti, cu mecanici si toate cele necesare depanarii, pentru a vedea ce se putea face pentru recuperarea avionului avariat. Dar pana una alta, un ofiter tare curios din fire, care ca si ceilalti din escadrila nu avea ce face pana a doua zi, a fugit la gara si folosindu-se de primul marfar care pleca spre Vaslui, a sarit pe platforma unui vagon si mai putin de o ora, a ajuns la Buhaesti, unde a coborat. Acolo, Slt. Marinescu Eugen a vazut la 30-40 m in spatele garii, bietul IAR-37 ce sedea linistit, in timp ce din el curgea tot ce era lichid, amestecandu-se intr-o mare baltoaca neagra sub motor si sub burta avionului... Un pneu spart si peste tot zeci si zeci de gauri, chiar si in elice. Toate partile ecoperite cu plexiglas erau de asemenea gaurite, precum si aparatura din tabloul de bord... Este de mirare ca doar doua lovituri nimerisera pe doi din membrii echipajului... Se putea totusi presupune ca multe din lovituri fusesera dupa aterizarea fortata a avionului si dupa ce echipajul reusise sa sara din avion, fugind si adapostindu-se.

Pe buna dreptate se mai poate spune ca si atacatorul fusese un aviator curajos, de vreme ce indraznise sa se aventureze asa de mult intr-un teritoriu strain, despre care fara indoiala ca avea informatii asupra existentei unui aerodrom cu avione de vanatoare cu performante asemanatoare cu al lui.

Tot atat de adevarat era faptul ca aviatorii romani o „cautasera cu lumanarea”, cum se spune... Imprudenta, lipsa de prevedere a celor care trebuiau sa o aiba, isi spusesera cuvantul... Escadrila, recte echipajul, executasera doar ordinele primite si atat, dar era de asteptat ca intr-o zi, cei de „dincolo”, enervati si plictisiti de priviri „indiscrete”, sa caute sa le faca sa dispara prin singurul mijloc ce-l aveau imediat la indemana... Poate ca unitatea careia ii apartinuse atacatorul, nici nu primise vreun ordin auperior pentru a intreprinde o astfel de actiune... Poate ca un mic comandant local, enervat de curiozitatea zilnica a vecinilor, intr-un moment in care judecata clara este anihilata de impulsivitate, sa nu-si mai fi putut stapani suficient nervii...

Dar Esc. 18 pierduse un avion si vrea si doi raniti... Erau primii raniti ai aviatiei Romane in ceea ce se poate numi „preludiul” celui de al doilea razboi mondial...

NOTA: referitor la acest eveniment cu urmari grave, C-dorul aviator Stoian Dan, veteran din cel de al doilea razboi mondial, camarad si prieten cu Matra in grupul 5 Bomb. Greu, nu este de aceeasi parere: vanatorul sovietic incalcase teritoriul romanesc si conventia incheiata privind cedarea Basarabiei; Mitraliorul IAR-ului 37 era in drept sa deschida focul in apararea asupra atacatorului, cu sansa de a-l indeparta, salvand astfel echipajul si avionul... Dar aceasta a fost succesiunea evenimentelor descrise de Matra cu obiectivitate si talent, situatie reala si care nu poate fi contestata. (inchid paranteza)...
Dar din nefericire, nu va fi numai atat, caci

 

2. A DOUA ZI...

In dimineata zilei urmatoare celor intamplate Esc. 18 Obs., in urma rapoartelor sosite desigur la Comandamentul Superior din Moldova, s-a hotarat ca o intreaga escadrila de vanatoare dotata cu avioane PZL, sa zboare in semn de „avertisment” pe aceeasi ruta pe care de saptamani intregi o urmasera si avioanele de observatie, adica de-a lungul Prutului. PZL-urile au decolat si s-au apropiat de Prut, zburand la cca 2000m altitudine, in sir indian, putin esalonat spre stanga... In timp ce zburau, s-a petrecut ceva asemanator zilei anterioare: pe nesimtite si mai ales pe nevazute, tot un I-15 venit de „dincolo” a aparut ceva mai sus si in coada fomatiei romane, atacand fulgerator si precis pe ultimul avion din formatie, pe cale l-a doborat mai inainte ca cei din fata sa stie ce se petrece in spatele lor... Cand s-au trezit si si-au dat seama de ce se intampla, era deja prea tarziu... Atacatorul disparuse dincolo de Prut, caci nu putuse risca sa se angajeze in lupta cu 9-10 avioane de vanatoare, chiar daca erau PZL-uri...

Surpriza fusese totala, vanatorul decolase din timp pentru a se ridica la o inaltime superioara, in asa fel ca sa poata cadea in spate si picand sa obtina o viteza mult mai mare decat a avionului atacat; un tir precis si scurt de la distanta mica si apoi cu aceeasi viteza, sa se strecoare peste Prut si sa dispara... Nu era de presupus in nici un caz ca va fi urmarit deasupra teritoriului pe care-l stapaneau acum „ai lui”... iar aviatia Romana pierduse inca un avion si un pilot de vanatoare, pe Adjutantul stagiar CAROL HERCA, un tanar de 23-24 ani.

Cazuse in baltile Prutului, pe malul romanesc. A fost gasit a doua zi si depus la morga spitalului din Tecuci...

Au urmat desigur alte rapoarte, odata cu alarma in toata aviatia Romana de pe „Zona”, fel de fel de comentarii si aprecieri la adresa unora sau altora dintre cei care initiasera o astfel de „demonstratie de forta”, prin care se voia sa se arate ca si noi avem cu ce riposta in cazul ca se vor mai ivi astfel de incalcari ale teritoriului propriu, ca aceea a atacarii avionului de observatie...

Deh! Ce se putea face in fata acelui colos care era si este vecinul nostru de la Rasarit?...

Numai in Biblie se poate citi cum un pitic ca David a putut dobori un urias ca Goliat, cu o singura lovitura de piatra lansata dintr-o prastie... Dar ce era sigur de tot era faptul trist ca in doua zile pierdusem doua avioane din cele putine pe care le aveam si pe deasupra avusesem un mort si doi raniti din personalul navigant...

Restul era numai vorbarie goala, care nu mai servea la nimic, sau in cel mai bun caz era o invatare de minte pentru viitor... Caci din zi in zi toata lumea si in special armata, capata tot mai mult certitudinea ca vom fi atrasi, cu sau fara voie, in valtoarea razboiului care aproape un an bantuia in Europa.

Profitand de acalmia care de aceasta data se instalase in aviatia de pe „ZONA”, deci si Esc.18 Obs., Slt. Marinescu s-a urcat a doua zi in trenul spre Tecuci... Devenise, fara sa-si dea seama, un fel de „reporter de razboi”, fara o imputernicire in acest sens si mai ales fara pregatirea necesara... Pur si simplu din curiozitate, caci daca se ataca, se mitralizeaza si se doboara avioane, aceasta inseamna in toate cazurile ca acolo se petrece ceva care seamana grozav de mult cu ceea ce se numeste razboi, indiferent daca este declarat sau nu, si mai ales cand sunt morti si raniti... Vorba inegalabilului comic C-tin Tanase, care cu multi ani inainte ca astfel de evenimente sa se petreaca la noi, intr-o revista jucata pe scena „Carabus”, revista pe care o vazuse si „reporterul” nostru improvizat, recita in rasetele spectatorilor, referindu-se la razboiul Chino-Japonez din acei ani (1930).
„Chinezii .... Bum .... Bum!....
„Japonezii ...... oricum ....!
„Dar tot miroase a fum.....!”

IAR-37Asadar, impins de dorinta lui de a sti si de a vedea tot ce se putea vedea si in orice caz cat mai mult, Slt. Marinescu a ajuns la Tecuci, unde s-a strecurat pe culoarele cladirii care adapostea Comandamentul Armatei a 4-a. La un moment dat l-a putut zari pentru o clipa, chiar pe Generalul Ciuperca Nicolae, Comandantul Armatei a 4-a, inalt si slab, dar impunator... De la unul din acei sublaterni care treceau incoace si incolo prin fata lui fara sa-l intrebe ceva, (era doar si el in uniforma de aviatie), a putut afla tot ceea ce se petrecuse in ultimele 24 de ore din ce il interesa pe el si mai ales despre tragica intamplare descrisa anterior... De la Comandament s-a dus la spitalul din Tecuci, (nici nu se putea altfel), unde aflase ca este depus aviatorul erou. La morga, portarul i-a deschis usa si a plecat, rugandul ca la plecare sa inchida usa si sa-l anunte pentru a o incuia.

Inima ii batea nebuneste cand pasind pe varful picioarelor, ca in biserica, a intrat inauntru...

O camera 4/4 m, toata zugravita in alb si avand doar mici ferestruici prevazute cu gratii de metal, dispuse pe peretele opus usii de intrare, dar amplasate mult mai sus.

Liniste de mormant domnea inauntrul camerei mortuare, caci din respect pentru morti si pentru linistea lor, din acea vreme avusesera grija ca morga sa fie amplasata intr-un colt mai izolat al curtii spitalului, plantata cu arbori.

Intrat inautru a vazut in mijloc, pe un catafalc inalt, invelit in intregime in matase alba, un sicriu invelit si el in aseeasi matase alba imaculata, sicriu in care era depus corpul neinsufletit al primei victime a razboiului roman, al primului aviator roman cazut la datorie, inainte de dezlantuirea „oficiala” pentru Romania, a celui de al doilea razboi mondial.

Dar „oficial” sau „neoficial”, ce importanta mai avea pentru fostul Adj. Stg. Carol Herca, ce fel de „nume” avea imprejurarea in care el isi pierduse viata la 23-24 ani, in timp ce fusese trimis sa apere hotarul, noul hotar al tarii?...

De o parte si de alta a catafalcului ardeau doua mari lumanari, in doua sfesnice mari si inalte. In sicriu, de-a lungul corpului, fusesera depuse flori, multe flori, care mai de care mai frumoase.... Inaltandu-se putin pe varful picioarelor si apropiindu-se mai mult pentru a putea vedea pe deasupra buchetelor de flori, l-a putut privi...

O fata alba ca varul, o fata tanara si frumoasa cu trasaturi regulate, cu nasul putin acvilin. Ochii inchisi, ca si cum ar fi fost cufundat intr-un somn adanc; nici un fel de rid, nici un fel de semn al mortii, nu se vedea pe fata lui... Doar buzele livide, paloarea alba a fetii si mainile incrucisate pe pieptul in care inima lui incetase sa mi bata, arata ca trecuse in acea lume din care nimeni nu se mai intoarce...

Totul parea cioplit in marmora alba: incaperea cu peretii ai albi, catafacul si sicriul albe, fata lui si giulgiul care-l acoperea, tot albe si fata, fata celui ce privea, se facea din ce in ce mai alba...

Simtea pentru prima oara in viata lui, cum o paloare stranie ii alungase sangele din obraji, o sfaseala necunoscuta il coplesea din ce in ce, palmele ii erau umede...

Inchise ochii o clipa, doua, trei, apoi ii deschise si privirea i se opri pe mainile incrucisate pe piept ale lui Carol Herca. Deabia acum vazu ca mainile acestea aveau pielea incretita, ca acelea ale spalatoreselor care stau toata ziua cu ele in apa... Era singurul semn ca trupul zacuse 24 ore in apa, (poate mai putin capul), inainte de a fi gasit si scos... - Si ce mic ii parea corpul!... Ca al unui copil mai dezvoltat, sau al unui adolescent mai mic de statura... Oare moartea face ca trupul sa devina mai mic decat era in viata?... S-ar fi putut totusi sa fie numai o aparenta de jos a corpului, sau numai picioarele sa fi fost complet zdrobite in cadere, devenind mai scurt...

Cu picioarele ca de plumb a parasit camera mortuala, nu fara a arunca o privire inapoi atunci cand a inchis usa. S-a inchinat murmurand un Dumnezeu sa-l ierte, iar dupa amiaza era din nou intre ai lui, la Barlad. Aici nu mai conteneau comentariile privitoare la cele doua evenimente... - Si injuriile respective...

Nimeni n-a aflat atunci unde fusese si ce vazuse in acea zi. Nici n-ar fi interesat pe nimeni, intrucat fiind zile fara activitate de zbor, fiecare avea preocuparile lui...

De atunci au trecut 48 de ani... O singura data cineva, tot un fost aviator, si-a adus aminte de fostul Adj. Stg. Herca Carol. Aceasta s-a intamplat prin anii 1984-85, cand Marienescu intr-o discutie cu fostul pilot de vanatoare (IAR-80) Onosie Aurel, pe atunci coleg de serviciu la o intreprindere din Bucuresti, povestindu-si unul altuia intamplari din razboi (si ce altceva pot discuta doi fosti aviatori, care au participat la razboi, atunci cand se intalnesc dupa ani si ani, daca nu tot despre razboi?)
Din intamplare, Marinescu a povestit pe scurt cele descrise anterior si atunci a aflat ca Onosie Aurel fusese coleg de scoala de aviatie cu Carol Herca; amandoi erau din Galati...

Ar mai fi de adaugat ca acum, cand Marinescu Eugen „Matra” a avut „indrazneala” sa puna pe hartie aceste amintiri, in pofida cenzurei comuniste, fara a mai intreba pe nimeni, bazandu-se numai pe memoria lui, cu aceasta ocazie a pomenit si numele Adj. Stag. Carol Herca, cazut la datorie acum 48 de ani... Este drept sa mentionez ca in aceasta pioasa actiune de redare a adevarului istoric, am fost ajutat si de amintirile fostului sau Comandant de escadrila, pilot si totodata coechipier de avion in zeci si zeci de misiuni (dintre care si o aterizare fortata), fostul Cpt. Popovici Eusebie, camarad adevarat si in aceeasi masura om de inima loial si drept; deci cu aceasta ocazie se va pomeni si numele Adj. Stg. Av. Carol Herca, cazut la datorie acum 48 de ani.

Sa speram ca pomenirea eroului Carol Herca nu va fi pentru ultima oara...

 

3. IUNIE 1941 – MIZIL

IAR-37 in timpul alimentariiIn luna Iunie 1941, Esc. 18 Obs. se afla pe un aerodrom improvizat la marginea de Vest a oraselului Mizil, pe un fost islaz.

Avioanele erau tot IAR-37, dar transformate in avioane de bombarbament usor, prin montarea sub fiecare plan a cate trei lansatoare de bombe de cate 50 kg, prevazute cu focoase centrifugale cu explozie instantanee (la percutie). Initial, IAR-ul 37 fusese conceput sa duca bombe, cate 6 sub fiecare plan, dar din fericire se renuntase in ultima clipa la aceasta versiune, tinundu-se seama ca avioanele erau destul de „batrane” pentru a fi solicitate atat de mult, mai ales in razboi, asa ca ramasese a fi incarcate doar cu 6 bombe a 50 kg. - Dispozitivele de lansare erau conectate la un vizor reticular, ce era in acelasi timp si lansator de bombe „IAR-Barbieri” (dupa numele inventatorului), jumatate electric si jumatate mecanic, lansator montat in partea dreapta a carlingei, in dreptul scaunului-strapontina al observatorului, care se afla in spatele scaunului pilotului si mai jos ca acesta.
In general, personalul navigant al escadrilei ramasese aproape neschimbat, cu unele exceptii: in locul Cpt. Paulian, Lt. Ciurea, Lt. Ionescu, Slt. Moscu si Slt. Serecu, venisera Lt. Zaharia Mihai, Lt. Petrini, Lt. Rez. Huma Virgil si altii. Pilotii ramasesera insa aceasi, venind in plus doar Adj. Milea Nicolae, cu faima de pilot foarte bun pe IAR-37. Si asa era.

In acele zile se vorbea pretutindeni ca razboiul care incepuse in 1939 in Europa, nu va ocol Romania. Trupe germane sosisera deja in tara.

Circulau fel de fel de zvonuri cu privire la razboiul care se apropia. Toata lumea credea, banuia, evalua, presupunerea, dar nimeni nu putea sti nimic precis; chiar si comandantii de unitati dadeau din umeri cand era vorba de asa ceva. Era lesne de inteles de ce!...
Si cu toate acestea s-a intamplat ca tocmai cei din Esc. 18 Bomb. usor (cum se numea), sa capete certitudinea ca razboiul in Est nu va intarzia, ca totul este o chestiune de maximum 1-2 saptamani, poate si mai putin. Era sigur ca aceste zile frumoase de vara ale celei de a doua jumatati a lunii iunie 1941, vor fi ultimele zile linistite, ultimile zile de pace, iar pentru unii dintre ei, poate ultimele zile de viata. Dar tineretea este tinerete, entuziasmul ca va fi eliberata Basarabia era imens, asa ca temerile unora treceau neobservate.

Certitudinea ca razboiul era doar o chestiune de cateva zile, o capatasera nu din ce se zvonea, ci din ceea ce unii din ei vedeau noapte de noapte...

Pe soseaua de la marginea de Sud a aerodromului, stand lungiti pe talazul santului in acele nopti frumoase si calde ale verii, mai fumand cate o tigara, mai marturisindu-si unii-altora gandurile si temerile, Ioanitescu Gh (Ghighi), Sidon V-le „Turcu” si nelipsitul Marinescu Eugen (poreclit mai tarziu „Matra”) si alti cativa dintre cei fara somn, priveau in tacere cum trec una dupa alta, nesfarsitele coloane moto-mecanizate germane, artilerie de toate calibrele, de la mici tunuri anticar tractate de cate un camion cu pneuri (absolut totul rula pe pneuri), cu soldati asezati pe banci si echipaje in tinuta de campanie, apoi artilerie de mare calibru, cu tevile demontate si asezate tractate de camioane cu servanti, dupa ele altele si mereu altele, totul tractat, totul mecanizat, uriase guri de foc demontate si puse pe boghiuri cu cate 4-6-8 perechi de roti, senilele pe platforme, transportoare blindate pe senile, pline cu soldati, fel de fel de masini mari cu instalatii radio, auto-ateliere, etc., etc; din cand in cand mai aparea cate un mic autoturism de comandament cu ofiteri, motociclete cu atas si mitraliera pe capota atasului, apoi iar urmau fel de fel de alte mijloace de lupta moderne, necesare unei armate echipate si inarmate asa cum era pe atunci faimoasa armata germana...

Cei care se bucurau cel mai mult de ceea ce vedeau, erau cei originari din Basarabia...

In afara de zgomotul produs de acest puhoi de mijloace motorizate, cu miile, zecile de mii de motoare ale lor, nici un alt zgomot, nimic nu se mai auzea in tacerea noptii. Nu se vedea nici o lumina, nici macar o tigara, in afara de lungimile de pozitie ale autovehiculelor, dar si acelea camuflate cu grija...

Imensul sarpe metalic se tara incet dar continuu, in fiecare noapte pe soseaua Ploiesti-Mizil-Buzau si mai departe spre Moldova desigur. Mari unitati germane marsaluiau spre pozitiile de pe care, peste cateva zile, poate o saptamana, vor porni la atac... Toate aceste deplasari se faceau parca automat, fiecare unitate, fiecare militar de orice grad, stia ce are de facut si cand anume, de vreme ce cu tot intunericul, cu tot marsul de itinerarii si prin necunoscute, nu se producea nici o aglomerare, nici o incetinire a ritmului de mars, ca sa nu mai vorbim de vreo oprire oricat de mica...

Aviatorii romani, spectatori involuntari, priveau la inaintarea lenta a acelui sarpe preistoric enorm, necunoscut de ei pana atunci, prevazut cu solzi metalici ce uneori reflectau pentru o clipa razele de luna si care prin directia de inaintare, arata neindoielnic ca momentul cand Basarabia va apartine din nou Romaniei, nu este departe... Vedeau atunci cu ochii mintii Prutul si tinuturile de dincolo de el, acelea pe care cu mai putin de un an in urma le vedeau din avioane...

Acelea pentru care murise Carol Herca, tanarul de 23-24 de ani.

Pamantul trepida sub ei, acolo pe marginea santului soselei care traversa Mizilul... Intr-un tarziu se sculau si plecau tacuti spre corturile lor cu paturi de campanie...

In zilele care au urmat, comandantul escadrilei, Lt. C-dor Zaharescu Petre, „Nea Puiu”, interzisese orice invoire.

Nimeni nu mai putea sa scrie vreo scrisoare, indiferent cui, nimeni nu mai primea vreuna.

Pana la noi ordine! –Torul parea inchis „ermetic”.

Totul, in afara de gandurile lor libere de orice restrictie. Ele se indreptau catre cei de acasa, sotii, copii, parinti, frati, prieteni si uneori cate un gand razlet si „neindisciplinat” zbura catre anii pe care ii traiau atunci, anii tineretii lor, care treceau unul dupa altul si mergeau mai departe, spre anii ce vor urma...

Ce le este pregatit in timpul in care va fi razboi?

Dar, dupa aceea?...

Tosi citiseram multe carti despre razboiul terminat cu 23 ani mai inainte; Marinescu avea in biblioteca lui de acasa, zeci si zeci de asemenea carti, multe traduse din limbi straine. Dintre acestea, una singura il obseda mai ales si anume „Intoarcerea de pe front” de Erik Maria Remarque. O citise de atatea ori, incat stia unele pasaje pe dinafara. Aceasta mai ales ii revenea atunci in minte... uneori!...

Dar nu! Nu este posibil sa li se intample si lor, ceea ce li se intamplase lui Ferdinant Kosole si camarazilor lui, dupa ce revenisera acasa dupa razboi!...

Cine oare putea sa se impotriveasca unei forte militare uriase asa cum era armata germana atunci?...

Si ei apucasera sa vada in acele zile doar o mica, o mica de tot frantura...

La dracu cu temerile!...

Cine pleaca la razboi cu gandul ca o sa piarda batalia, mai bine nu se mai duce!...

Si totusi, in unele inimi aparea pe nesimtite o intepatura de incertitudine, asemenea unui ghimpe... Dar daca... totusi???...

Un razboi stii cand il incepi, dar nu poti sti niciodata cu precizie cand si cum il termini!...

Nu era insa timp de gandire si de altfel nici nu servea la nimic!...

Curaj, sus inimile si... spre Basarabia!...

Dupa aceea vom vedea ce se va mai intampla!...

Cu astfel de ganduri, echipajele escadrilei 18 Bomb. Usor au pasit hotarate spre ceea ce se poate numi aci:
PRIMA ZI DE RAZBOI.

(va urma)

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 9, Iulie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !