HELLMUTH HIRTH - MAESTRUL MOTOARELOR

Hellmuth HirthIn anul in care eu tocmai m-am nascut, aviatorul, inventatorul, vanatorul din pampasul argentinean, proiectantul si constructorul de motoare HELLMUTH HIRTH tocmai implinea 50 de ani si se afla in plina putere de viata si creatie in patria sa germana, care, la randu-i se situa intr-o nemaiintalnita expansiune economica, tehnica, politica si militara.

S-a nascut in controversata zodie a taurului, pe 24 aprilie 1886 la Heilbronn - un frumos si vechi oras aflat la o „aruncatura de bat” de Stuttgart (si la doua de Heidelberg), in partea de sus a fascinantului tinut Württemberg.

Vadit predestinat si precoce, la doar sase ani este deja un „Radfahrer”, un „conducator de bicicleta”... mai simplu si romaneste spus un „biticlist”, ceea ce, pe atunci, era o „treaba”! La 12 ani insa era de-acum Autofahrer si poate inca un an (1899), chiar daca pare ciudat, era automobilist instructor.

Lumea si timpurile de-atunci erau altfel... puteai intr-o „buna dimineata” si sa-ti spui „eu unul m-am saturat aici, ma dus in America sa lucrez la Ford!...: si-ti puneai „trasta-n bat” si te duceai in America si lucrai la Ford! Astfel pe tanarul Hirth, ajuns la 18 ani, il gasim lucrand tocmai la laboratoarele celebrului inventator Thomas Alva Edison, in America, aplecat asupra problemelor de mecanica. Un timp. Pleaca apoi, viziteaza „Indiile de Vest” si vaneaza prin pampasurile argentiniene, inainte de a se intoarce in Germania unde, in 1909, la Darmstadt, il secondeaza pe Avionul Etrich-Taube pe care in 1911 tanarul Hirth, la Wiener-Neustadt, a invatat pilotajulAugust Euler in cercetarile si incercarile de zbor. Este momentul „asezarii” sale pe drumul aeronauticii, drum si domeniu pe care nu le va mai parasi ori „trada” niciodata.

De-acum incepe avalansa: in 1910 construieste si experimenteaza un avion, la Stuttgart. In ianuarie 1911, pe un frig de minus 12 grade ia lectii de zbor la Wiener Neustadt, pe un aparat Etrich-Taube (dupa doua „duble” zboara deja singur! In Mai 1911 castiga premiul de 50.000 R.M. pentru primul zbor cu pasager pe distanta München-Berlin. In 1912 castiga concursul de zbor pe distanta Berlin-Viena... de fapt in acesti 2-3 ani castiga o multime de concursuri/premii de zbor.

In august 1914 se inroleaza pilot militar voluntar dar pe frontul aerian nu va ajunge decat in 1915, luptand ca pilot locotenent aflat sub comanda capitanului aviator Oswald Boelke (cel supranumit „arhitectul tacticii luptei aeriene”); pana la acel moment tanarul Hirth va lucra, impreuna cu echipa de la Graf Zeppelin, la construirea intaiului trimotor german.

Dupa terminarea razboiului il gasim la Elektronmetall GmbH, ocupandu-se de fabricarea pistoanelor pt. motoare si a unor filtre speciale de aer si ulei. Si tot acum va incepe propria constructie de motoare pentru avioane.

Avionul Etrich-Taube pe care in 1911 tanarul Hirth, la Wiener-Neustadt, a invatat pilotajulViata si activitatea acestui talentat om, si constructor este cu totul incarcata si pilduitoare, uneori fascinata dar nu este loc si moment a descrie, noi trebuind sa ajungem la motoarele HIRTH, cele atat de cunoscute si utilizate in perioada interbelica (si belica), motoare ce au echipat o multime de avioane germane. (In nr. trecut am aratat despre echiparea avioanelor KLEMM cu motoare HIRTH).

Vom spune deci ca fiabilul si raspanditul motor de 4 cyl. in linie, inversat, tipul HM 60R, de 60 C.P. a aparut in 1930, urmat de mai puternicul tip de 80 C.P. Pe drumul astfel deschis, din Firma „Heinkel Hirth Motoren GmbH” din Stuttgart si Berlin-Günau excelentele, simplele si sigurele motoare ale lui Hellmuth Hirth vor cuceri piata aeronautica germana si partial pe cea europeana.

Apoi, apoi a venit razboiul si totul s-a dus naibii... Sa retinem insa aceasta deosebita persoana si personalitate a aeronauticii mondiale, cum si principalele sale creatii:
Motor HM 60 R HM 60R /4 cyl. Linie, 60 C.P. - 1930); HM 150 (varianta de 170 C.P. si varianta de 215 cp, ambele 8 cyl in „V” – 1932); HM 500A (4 cyl. Linie, 105 cp – 1939); HM 501A (6 cyl. Linie, 160 cp – 1939); HM 504A (4 cyl. Linie, 105 cp – 1939); HM 506A (6 cyl. Linie, 160 cp – 1939; HM 508 (8 cyl. „V”, versiunea 508C de 270 cp/ versiunea 508D de la 280 cp – 1936/37); HM 512A (12 cal. „V”, 400 cp – 1938); HM 515 (4 cyl. Linie, 65 cp – 1938).

De incheiere putem adauga ca unele din aceste motoare au fost construite in licenta de catre terti, altele au avut o asemanare „intamplatoare, mare si ciudata” cu motoarele construite, imediat dupa razboi de catre „oameni cu initiativa” (Ca sa dam exemple din aeronautica, sa exemplificam prin tractoare: Republica Populara Polona s-a repezit sa „proiecteze” si sa construiasca tractorul „Lanz Buldog” (drept „Ursus” autohton!) iar Republica Romana a procedat la fel cu tractorul „Hanomag” (ce a devenit dacicul, neaosul si nationalul „I.A.R. - 22 si 23); ambele experiente au resit, n-au durat mult insa si s-a lasat cu „usturime de piele” (tot national neaosa!).

Cornel Marandiuc

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 9, Iulie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !