MANOLACHE - UNIC

Bacau, aprilie 1978In indelungata mea activitate de aviator, am avut sansa ca, inca din 1986, sa fiu, ani la rand, alaturi de antrenorul emerit Constantin Manolache, care infiintase si pregatea lotul national de acrobatie aeriana. Mai intai i-am fost, si eu antrenor secund, ajutandu-l in pregatirea teoretica a pilotilor – barbati si femei – din lot, conform continutului cunoscutului catalog international „ARESTI”. Ma recomandase, celebrului antrenor, fostul meu comandant de divizie de vanatoare si apoi comandant al aviatiei civile – generalul Puiu, care avea, in subordinea sa si lotul national – creat, antrenat si atestat prin exceptionalele sale rezultate in zbor – de sub conducerea nemijlocita a unicului Manolache.

De ce spun „unicul”? Pentru ca el gandea, combina si executa, cu fiecare pilot in parte, toate exercitiile, indeosebi acrobatice, pe care le executau in zbor. Imi aduc aminte, cu lux de amanunte de extraordinara capacitate de a-i antrena pe piloti, nu dupa sabloane, ci dupa caracteristicile si particularitatile fiecarui zburator. Albu nu semana cu Mitu. Mitu nu se manifesta ca Iana. Iana se deosebea de Zamfir. Ana Ionita era destul de colerica. Ludmila Avramescu era de un calm singular. Elisabeta Coca nu prea se deosebea de un pilot barbat... Si cu toate aceste diferentieri, Manolache i-a adus pe toti la acelasi numitor, adica i-a facut maestri de necontestat in executarea acrobatiei aeriene de cea mai inalta clasa. Si noi, antrenorii lui secunzi, am zburat, pentru mentinerea calificarii noastre, pe avioane: ZLIN-142, ZLIN-726,AN-2... Eu, care zburasem si MIG-ul 23 (cu geometrie variabila) ma simteam ca pe vremea cand eram elev la civila, unde instructori de zbor mi-au fost: Stana, Stefan Calota, Subotin si chiar Georgeta Prejbeanu – sotia domnului Manolache.

Constantin ManolachePilotii din lot il respectau foarte disciplinati pe domnul Manolache, ii executau indicatiile cu sfintenie, nu iesea nici unul din cuvantul lui, pentru ca nici unul nu zbura ca el, nici unul nu-si permitea sa-l contrazica si fiecare a reusit sa ajunga mare acrobat, pentru ca el a stiut, ca nimeni altul, sa le puna in valoare propria personalitate a fiecaruia in parte si nu sa le „imprumute” pe a lui.

Eu – impreuna cu comandorii Popescu Greaca, Borzea Nicolae, Albu Mihai, Gheorghe Marin si Georgeta Manolache – am fost preferati de el si ca arbitri internationali. El era, bineinteles, arbitru international principal, participand, cu toti la diferite campionate internationale, desfasurate in Ungaria, Cehoslovacia, Letonia, Polonia etc. Imi aduc aminte ca la un asemenea campionat, care a avut loc in Cehoslovacia, un pilot maghiar s-a detasat de ceilalti si toata lumea credea ca o sa iasa invingator. Ce credeti ca a facut Manolache? a ridicat in aer, din lotul nostru pe Mielu Feteanu care a facut cu ZLIN-ul 50, noua ture de vrie plata (rotire pe spate), apoi pe Zamfir, care a facut 11 ture de vrie plata cu acelasi tip de avion. Toata lumea a ramas uluita cand a vazut asemenea figura acrobatica extrem de periculoasa. La iesirea din vrie plata, toata lumea care ramasese inmarmurita de ce vazuse, a aplaudat frenetic. A aplaudat pana si pilotul maghiar si a recunoscut ca numai pilotii romani erau in stare sa-si riste viata cu asemenea figuri mortale invatate de la Manolache.

Iar daca in prezent cand mai antrenez inca, piloti la simulatorul de zbor – recunosc ca multe din cunostintele si deprinderile mele profesionale de baza, le datorez ilustrului meu dascal Costica Manolache (FOMICA).

De aceea afirm si astazi, cu toata pretuirea ce i-o port, ca sexagenarul pilot Manolache a fost UNIC, pe plan national si international, in domaniul inaltei acrobatii aeriene.

Istoria aviatiei romane nu te va uita nicicand magistre Manolache!

Comandor aviator
DUMITRU TACHE (COCOS)

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 21, Iulie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !