CERUL ESTE MAI SCAZUT, LUMEA MAI INGUSTA...

Pe Aerodromul Strejnic - Ploiesti, Constantin Manolache executand "maneabilitati la joasa inaltime" cu avionul ZLIN 726... absolut sigur. Absolut clar, adevarat. Absolut motivat. Caci asa simtim acum. Iar toate cele – cer si pamant – sunt asa cum noi le simtim, cum pe noi ne bucura, cum pe noi ne dor. Si acum tare ne doare! Pierderea unei vieti. Disparitia unui om. Ultima „decolare” a unui aviator...

Un DOMN mai putin in societatea romaneasca. Un zburator AS mai putin in aeronautica romana. Un cunoscator si experimentat dascal, mai putin pentru cei tineri. Un rarisim depozitar si martor al aviatiei romanesti, mai putin in sanctuarul zborului national. Un varstnic fara de varsta, un „garda veche” poate mai animat, motivat, indeplinitor si activ (decat multi „garda tanara”) in a promova NOUL in aviatie si a sustine, forma mandria si convingatoare argumente faptice pentru aripile si zborul romanesc.

Un om daruit. Si un om care s-a daruit. Daruit de catre Dumnezeu cu simtul, bucuria si indemanarea („mana”) zborului, el indelungat daruind, la randu-i, altora, stiinta si arta, stiutul si artisticul pilotarii avioanelor.

Un om adesea nedreptatit dar rabdator, intelegator, intelept, tenace, depunandu-si necazurile pe aripa avionului, ridicandu-le si pulverizandu-le in nemarginirea aeriana absorbitoare si purificatoare. Revenind pe pamant din nou calm si puternic.

Un domn. Un cumpatat. Un selectiv. Un aliat spre cei valorosi si demni. Un respectuos si admirator spre remarcabilii aviatori ai generatiilor interbelice si cele ale razboiului. Mai mult, un atent conservator al marturiilor acestora. Un sincer. Un pasionat. Un curajos, un indraznet, un novator intru „multe aviatice”. Un culegator nu atat de cupe si medalii (si le-a adjudecat!), cat un culegator de satisfactie, bucuria zborului si simtul implinirii aviatice, caci cu adevarat pentru el ratiunea trairii si viata in sine a insemnat si a fost zborul.

Un traversator al deceniilor aviatice romanesti. Un ofiter al aviatiei dar si un ofiter al virtutiei si adevarului comportament aviatic. Un ofiter al bunului simt aviatic, al camaraderiei aviatice, al indreptatitei mandrii aviatice.

Un „sever” bun. Un dascal exigent dar intelegator si grijuliu. Un aparator al vietii altora. Un modest in viata sa, in familia sa, in casa sa. Un altruist. Un om cu simtul datoriei impins peste realele sale posibilitati materiale.

Magistrul si avionul EXTRA (Iasi, 2002 - Miting aviatic)Un patriot. Un om mandru de sorgintea sa, de bastina sa, de tara sa si un exemplu de urmat. Un aviator roman mandru de valoarea aviatiei tarii sale, un permanent contribuitor la ridicarea si afirmarea intenationala a acestei valori.

Un om bun. Un sot bun. Un dascal bun. Un prieten bun. Din nou voi spune: un Domn. Un Om. Un Valoros. Acum un disparut. Un „Plecat”. Un regretat. Un „de neinlocuit”. Preluand sintagme din vocabularul cinematografiei, un „monstru sacru al zborului romanesc”.

S-a dus, insa. Neasteptat. Uluitor. Cand totusi?: cand tocmai cu pasiune, bonomie, reala incredere a reusitei si suprinzator (dar propriu lui) avant „tineresc” era „pana in gat” varat in actiunea de reconstituire a avionului „VLAICU II”, alaturi de prietenul sau Jenica Bobocel, si altii, actiune pornita si sustinuta moral si financiar de catre ing. Alexandru Murg (da... cel si cu/ Vuia-Timisoara” si alte...), Titi Manolache urmand a pilota acest avion si a reusi nereusita lui „Vlaicu, adica de a trece, cu acest avion, Carpatii spre Ardeal!

Dar Titi a trecut alti munti, alte ape, alte campii: Muntii Cerului, apele Styxului, campiile ruginii, ultime, ale vietii sale...

Titi draga... mi-ai spus Cornel, ti-am spus Titi dar intotdeauna si imediat am dublat, corectandu-ma, cu „D.le Manolache” caci ... eu asa te-am stiut, asa eu m-am simtit dator sa-ti spun, sa te apelez. Murg m-a sunat de pe „mobil” mobil fiind si el astazi, in auto, spre Ardeal, spunandu-mi ca ai plecat... Am ramas fara de grai iar cand acesta mi-a revenit l-am sunat pe C-dorul Clenciu si pe acesta l-a podidit plansul... mi-am zis atunci sa nu mai sun pe nimeni caci am si eu dreptul, singur aici, sa plang si sa-l plang pe Titi Manolache. Cu gandul la doamna Geta scriu aceste cuvinte pentru ca cineva trebuie sa le scrie chiar daca acum are ochii impaienjeniti si mana tremuratoare. Simt, singur simt si cred ca Cerul este acum mai coborat iar Lumea mai mica, mai ingusta. Simt, sigur ca din aripile aviatiei romanesti dureros s-a desprins o esentiala si de neinlocuit pana... uite-o, uite-o cum tocmai se rasuceste in vantul vremii, osciland intre cer si pamant. Sigur ca va cobori si pe pamant dar lumina si voiosia ei (tragica?) va ramane pe cer. În mod sigur. Pilotii, mai ales cei sportivi, care vor decola „maine”, vor vedea cum, fara aport mecanic comandat variometrul va arata inaltare – va fi duhul lui Titi, vor fi ultimele sale puteri si bunavointe.

Adio Titi (Domnule Constantin Manolache), plang dar nu mi-e rusine, dimpotriva. Nu pot veni nici la... la ultima intalnire dar tu stii ca gandul, simtirea, sufletul si respectul meu sunt prezente acolo...
Dumnezeu sa-i primeasca si sa-i promoveze sufletul!

Vineri, 9 Iulie 2004, din indepartatul Arad,
Cornel Marandiuc

Condoleante Familiei Manolache
Condoleante Familiei Aviatia Romana

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 21, Iulie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !