DESTINUL A VRUT... ALTFEL

Constantin Manolache, Octavian Bacanu, Stefan Calota, maestri emeriti ai sportului la zborul cu motorDupa ce am pus punct final volumului „Aerodrom si Cer”, am facut un legamant, cu mine insumi, de a nu mai scrie despre aviatie. Nu era o hotarare nejustificata. Aviatia si-a restrans aripile. Aproape ca nu mai exista Fortele Aeriene care sa apere cerul patriei si eroii acestei lumi fascinante s-au imputinat uluitor de mult. Dar destinul a vrut altfel. Intamplarea mi-a adus in fata pe Constantin Manolache, barbatul cu bratele inaripate, continuatorul lui Pantazi, Ivanovici si Max Manolescu, celebra tripleta de aur a inaltei acrobatii in formatie, petrecuta in istoria aviatiei sub denumirea de „Dracii Rosii”. Ca vechi cunostinte ne-am intins la vorba. Nu era o noutate ca un om al aerodromului, Constantin Manolache, desi era cu picioarele pe pamant, desira din caietul amintirilor intamplari petrecute in oceanul aerian. Cucerit de amanuntele pataniilor pe care le aflam, am uitat de legamantul pe care l-am facut cu mine insumi, si m-am hotarat sa imbrac scriitoriceste, intr-un volum, povestea acestui om al aerului. Manolache s-a aratat incantat Prejbeanu Georgeta Manolache, Strejnic 1954de proiectul mei si m-a asigurat ca m-a va „pilota” ca creionul sa nu-mi alunece spre exagerari si neadevar. Si, cum povestea unei vieti trebuia sa aiba o cadenta fireasca, emotionala, si nu putea fi spusa dintr-o rasuflare, intr-o prima intalnire, ne-am despartit convinsi ca primul pas l-am facut.

Cuprins de importanta noului volum, in noptile mele tarzii, am schitat planul lucrarii de douazeci de puncte, incepand cu trecerea lui Manolache in rezerva cu gradul de soldat ca fiind dusman al poporului si sfarsind cu un remember. Ca planul noii lucrari sa fie intregit, am stabilit si titlul: „Patriarhul sau jocul cu moartea”. La o alta intalnire a noastra, Manolache a ramas incantat de ideile cuprinse in foaia pe care i-o intinsesem, dupa care mi-a spus:

- Mai, batrane, hai sa incepem mai spre toamna cand activitatea pe aerodrom inceteaza. Vii la mine acasa unde am toata documentarea si stam de vorba pe indelete. Acum sunt prins cu concursurile si fierb de nerabdare sa inceapa construirea aeroplanului Vlaicu II. Motorul, pe care germanii s-au oferit sa ni-l dea gratis, a sosit deja in vama. 1958, Aerodromul Clinceni Bucuresti dupa demonstratia aeriana in fata doamnei Jacqueline Cochran, presedinta Federatiei Aeronautice Internationale. Dna Cochran este prima femeie din lume care a depasit in zbor viteza sunetului si prima femeie care pilotand un bombardier a traversat AtlanticulDupa 90 de ani eu vreau sa reeditez zborul lui Vlaicu. Sa nu care cumva sa-ti treaca prin cap, cand ma apropiu de 80 de ani, ca vreau sa pun punct zborului.

Niciodata, ca in anul acesta, nu am dorit sa treaca vara, ca frunzele celor doua salcii plangatoare din fata casei mele sa rugineasca si un pui de bruma sa cuprinda aerodromul si sa bat la poarta lui Manolache. Asteptam. Dar destinul a vrut altfel de parca ar fi tinut mortis sa-mi respect legamantul fata de mine insumi. Nu cazuse, inca frunza salciilor plangatoare din fata casei mele cand vestea trista, ca aripa intunecata a unei pasari de noapte, m-a instiintat ca pilotul Constantin Manolache, dupa mai bine de 60 de ani de zbor, cu cea mai mare longevitate ca personal navigant de pe planeta, a urcat in sarcofag.

1982, Austria-Spitzberg. Cu ocazia campionatului mondial de acrobatie aeriana la care a participat echipa Romaniei, Constantin Manolache a facut din nou cunostinta, dupa 21 de ani, cu un avion Bu Jungmeister austriacOmul care a indreptat, in parte, sentimentele mele sentimentale, care am uitat, pentru o vara, de fragilitatea hotararilor omenesti si de cruzimea colturilor de fiara ai destinului si ai timpului, este scriitorul Cornel Marandiuc. Fie din intuitia sa, fie din simtul perseverent al istoricului, ca redactor sef al revistei „Orizont Aviatic” a pus, cu bunavointa, la indemana inegalabilului zburator Constantin Manolache paginile publicatiei sale, prin care au vazut lumina tiparului multe episoade si amanunte din indelungata sa experienta traita intre cer si pamant.

Constantin Manolache a „decolat” de pe scoarta cerebrala a pamantului si „navigheza” in neantul nedescifrat de mintile luminate. Poate face formatie cu: Pantazi, Ivanovici, Max Manolescu si Octavian Bacanu, sa minuneze si eternitatea cu arabescurile lor pamantene.

Ioan Cherches

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 21, Iulie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !