EROICA PROMOTIE 1941
(Partea a IV-a )

In cele trei capitole anterioare am parcurs impreuna cu D-v stimati cititori, evenimentele prin care au trecut elevii acestei promotii in anii I si II din Scoala de Ofiteri Aviatie Bucuresti-Cotroceni. In perioada 1939-1941 din frematata si dureroasa istorie a poporului ROMAN.

Ajunsesem acum la finele anului II, cu cateva saptamani inainte de terminarea scolii si inainte de mult asteptatul eveniment pentru noi, acela al punerii tresei de sublocotenent aviator.

Aceste saptamani au fost incarcate in principal cu examenele scrise si orale la disciplinele de studiu aratate anterior, discipline de invatamant specifice profesiei de aviator militar, carora le acordam o atentie deosebita si care aveau o anumita pondere in stabilirea mediei generale de absolvire a scolii militare.

Solemnitatea examenelor ce se desfasurau in prezenta colegilor de clasa, precum si corectitudinea notarii de catre profesori, contribuia la convingerea morala a actului de cantarire justa a cunostintelor noastre in specialitatile respective, dar si la crearea unui sentiment de multumire...

Incheiem o perioada de intensa pregatire si ne simteam insufletiti de gandul ca intram intr-o viata noua, atragatoare, dar plina de neprevazutul care-i dadea farmec: aventura zborului...

La pregatirlle acestea se adaugau orele de instructie cu arma in mod special exercitiile de defilare in vederea solemnitatii avansarii noastre in gradul de sublocotenent aviator, ceea ce ne creea un sentiment de exaltare, motivat de incheiere ciclului de pregatire...

Cu regretul de a nu avea o fotografie a intregii promotii 1941 inainte de avansare, ofer cititorilor una anterioara, al carei text din subsol stabileste data si evenimentul resepectiv:

Partial EROICA PROMOTIE 1941 (fotografia din 20 dec. 1940)

Duminica 22 decembrie 1940 - O parte dintre elevii adjutantii naviganti din Scoala de Ofiteri Aviatie Bucuresti – Cotroceni, (anul II), fotografiati impreuna cu comandantii lor, dupa solemnitatea depunerii juramantului de credinta si inainte de plecarea in vacanta de Craciun. (Colectia Dan Stoian)

A se observa uniforma de gala a elevilor, compusa din cascheta, manta gri-bleu cu revere late, centura din piele cu diagonala, epoleti si petlite bleu, avand pe maneca stanga insemnul de zburator si cel de adjutant. Uniforma completa mai cuprindea haina cu revere si pantaloni gri-bleu, camasa gri-bleu cu cravata albastra, pantofi, iar in maini tineam carabinele folosite la instructie, trageri in poligon, iar acum, in monentul depunerii juramantului de credinta.

Ofiterii purtau aceeasi uniforma de gala, avand gradele pe epoletii de la manta si spadine lungi in locul sabiilor ofiteresti.

Iata numele ofiterilor prezenti in fotografie (de la stg. la dr.): Lt.av. Constantinescu Petre, Cpt. Patru Mircea, Cpt.av. Stamatin C-tin si Lt.av. Agheici Petre.

Pe verso-ul fotografiei ce publicam, elevul adjutant major aviator de atunci, Dan Stoian, a solicitat autografele colegilor fotografiati. Parca o presimtire l-a indenat la acest gest, covarsitoarea majoritate a camarazilor de atunci aducand o contributie importanta la apararea granitelor PATRIEI in al doliea razboi mondial, de multe ori scrisa cu sange sau cu jertfa suprema…
Colectia Dan Stoian.

La crearea sentimentului de multumire contibuiau si numeroasele probe efectuate de croitorii, ceaprazii si cizmarii ce lucrau pentru echiparea noastra cu noile uniforme de sublocoteneti aviatori, echipare cu drept cuvant generoasa, pentru care statul roman acordase suma de 60.000 lei de persoana, o suma importanta pentru acea vreme…

Pentru edificarea D-v, enumar o suma de articole cu care am fost dotati: haina, pantalon lung si pantalon de cizma din stofa camgarn gri-bleu; idem, din stofa „fresco” pentru vara; doua caschete din aceleasi stofe; O manta din stofa, pentru iarna si o manta din piele; centura din piele cu diagonala; doua perechi pantofi (de box si de lac); doua perechi cizme (de box si „Bilger”); manusi din piele, camasi gri-bleu si albe; lenjerie intima, batiste, pistol „Beretta” de 9 mm si o lada de campanie. Referindu-ma la perioada actuala, dupa revolutie am donat Muzeului Aviatiei un costum complet cu cascheta si cizme „Bilger” (se strang la glezna cu o curelusa), iar lada de campanie o mai pastrez si astazi, dupa 62 de ani, pe care am transformat-o in dulap pentru scule, tinut pe balconul locuintei…

Pe drept cuvant aveam de ce sa fim incantati de „zestrea” primita…

Datorita acestor pregatiri febrile, nici nu ne-am dat seama cum au trecut zilele pana la festivitatea avansarii in gradul de sublocotenent aviator…

10 Mai 1941, zi senina si insorita ca sufletele noastre, cu pomii inverziti si straturile de flori ce infumusetau soseaua Jianu ca si Sarbatoarea Nationala a Regatului Romaniei, care insa nu ne permitea sa uitam ca avea granitele ciuntite de vecinii hrapareti, asteptandu-ne pe noi sa le reintregim…

Iata cum descrie acesta inaltatoare festivitate C-dorul av. (r) doctor in istorie militara, prof.dr. Aurel Pentelescu in splendida sa carte „DESTINUL UNUI ZBURATOR”, Editura „MODELISM”- Bucuresti, pag 91-83: „Festivitatea pentru inaltarea la gradul de sublocotenent s-a consumat in dimineata zilei de 10 mai 1941, - Ziua Nationala a Regatului Romaniei, cu framantarea specifica timp de aproape cinci zile premergatoare: echiparea cu noua tinuta de ofiter si ajustarea acesteia pe fiecare, cu tresa de sublocotenent la maneca; (Nota autorului dan Stoian: aviatia si marina purtau gradele ofiteresti la maneca, spre deosebire de celelalte arme, care purtau gradele pe epoleti); exercitii pentru defilarea promotiei: fotografia pentru „Memoriul personal”, etc.
Fiecare isi avea bucuriile si emotiile specifice. Multumirea ca o etapa distincta in viata fiecaruia s-a incheiat, putea fi citita, firesc, pe chipurile fostilor elevi...

„In dimineata zilei de 10 mai 1941, potrivit presei vremii, <<Ostirea oranduita in jurul Pietei Victoriei si de-a lungul soselei Jianu pana la Monumentul Eroilor Aviatori>>, astepta venirea M.S. Regelui si inceperea festivitatilor… La palatul regal, in Sala Tronului, s-a desfasurat ceremonia inaltarii Regelui Mihai I la demnitatea de Maresal al Romaniei. Generalul Iosif Iacobici, Ministrul Apararii Nationale, a dat citire Decretului emis in acest scop, iar generalul Ion Antonescu, Conducatorul Statului Roman a inmanat bastonul de Maresal, rostind o scurta alocutiune. La ora 10.00 oficialitatile se aflau deja in Tribuna Regala, cu membrii guvernului in dreapta si cu corpul diplomatic in stanga. Pe o estrada, in mijlocul Pietii, episcopul Armatei, dr. Partenie Ciopran si un sobor de preoti au oficiat serviciul divin, cu raspunsurile date de corul Bisericii Militare „Mihai Voda”. Apoi generalul Iosif Iacobici a dat citire Decretelor prin care absolventii a cinci scoli militare (infanterie, artilerile, cavalerie, aeronautica si marina) au fost inaltati la gradul de sublocotenent si a rostit o scurta cuvantare.
In fata asistentei, generalul Ion Antonescu a dezvoltat un amplu si zguduitor discurs: <<De la Sfanta Unire (din anul 1918-n.n.), este cel dintai 10 mai stropit de umilire, de jertfa si de durere…
Nu deznadajduiti Romani!…>>
In partea a doua a discursului s-a adresat Regelui Mihai I:
<< Majestate. Prin mine, Neamul Romanesc, Guvernul si Armata Tarii va ridica azi la cea mai Inalta treapta a mandriei ostasesti si romanesti, (aceea de maresal al Romaniei, -n.n.)>>. Apoi s-a adresat absolventilor scolilor militare: <<Camarazi sublocotenenti, primiti azi pe umerii vostri gradul intrarii vostre in Corpul Ofiteresc. Fiti mandri! Armata este scutul Neamului. Pe ea se reazama ordinea si siguranta, onoarea si dreptatea. Sunteti cea dintai promotie a Tarii sfasiate.
Va numesc promotia MIHAI I>>. S-a adresat apoi ostasilor, romanilor de pretutindeni: <<Stramosii ne-au dat Tara si onoarea. Nimic pe acest pamant nu ne va impiedica sa ne cinstim trecutul si sa ne meritam slava celor ce au sa vina.>>…
De la ora 11.00 la 12.15, cand regele Mihai I si suita regala au plecat, s-a desfasurat parada militara, deschisa de formatii de avioane ale tuturor categoriilor de aviatie (bombardament, vanatoare, observatie, etc.), apoi de trupele terestre si sublocotenentii promotiei „MIHAI I”.

Ziarul „Curentul” consemna cu aplomb, referirile la epoca Regelui Carol al II-lea fiind cat se poate de evidente: „Soldatii Tarii au lepadat uniformele multicolore ale altor parazi si au defilat cu un alt pas, cu o alta privire. Nu au mai fost pene fluturate in vant, nici fireturi lucitoare, dar au fost arme mai multe si mai multe masini de razboi. Iar soldatii au fost soldati. Ei au defilat asa cum ar fi plecat la lupta (…) A fost un 10 Mai sobru si demn.” Si inca: „Batalionul de aparare pasiva si unitatile de pompieri inchid defilarea in acest Zece Mai, trist cum n-a mai fost altul, dar care a avut darul sa intareasca credinta romanilor in Armata lor, aceea care ii va intregi, luptand cu toata vigoarea, atunci cand va primi mult asteptatul ordin.”

Peste o luna si jumatate, la 22 iunie 1941, acest ordin a venit „Ostasi, va ordon: Treceti Prutul.” Este lesne de sesizat ca dorinta romanilor de a trece Prutul cu arma in mana, facea parte din spiritul acelor zile premeregatoare evenimentului.

Tinerii sublocotenenti, vadit impresionati de cele vazute si auzite, comentau sobru festivitatea la care luasera parte. „Am fost numiti promotia „Mihai I”, ceea ce este o mare cinste pentru noi."
Eram cea dintai promotie dupa cedarile teritoriale din vara anului 1940. Era clar ca ne asteptau raspunderi dintre cele mai greoaie. Am vazut la defilare ca avem armata. Asta ne dadea incredere, speranta. …

Revenind la amintirile proprii, este de la sine inteles la incheierea festivitatii am fost imbratisati si felicitati de comandantii nostri, carora le-am multumit pentru efortul depus intru pregatirea noastra profesionala, precum si de catre parintii si rudele asistate la acesta sarbatoare, ce ne-a emotionat profund…

Si acum, cand scriu aceste randuri, dupa mai bine de 62 de ani, nu ma pot opri sa simt umezindu-mi-se ochii…

A doua zi dupa aniversarea noastra, am citit in ziarul „UNIVERSUL” o ampla descriere a acestei festivitati, urmata de listele celor avansati la gradul de sublocotenent, publicate pe categorii de arme si in ordinea mediilor cu care am fost clasificati.

Doar atunci am aflat fiecare cum am fost apreciati in cei aproape doi ani de studii, instructie si zbor, de catre profesorii si comandantii nostri. Nimeni nu s-a simtit nedreptatit…

Cum aceste liste au fost reproduse dupa „MONITORUL OFICIAL”, redau in continuare tabelul privitor la sublocotenentii aviatori naviganti, conform Decretului nr. 1282 din 8 mai 1941, coroborat cu decretul nr. 1267 din 1 mai 1942, ce rectifica unele confuzii referitoare la incadrarea noastra in cele doua categorii: personal navigant si nenavigant:

DECRET NR. 1282
din 8 mai 1941.
(Extrase)
GENERAL ION ANTONESCU

Conducatorul Statului Roman si Presedintele Consiliului de Ministri,
Asupra raportului d-lui Ministru secretar de Stat la departamentul Apararii Nationale si al Subsecretarului de Stat al Aerului, cu nr. 36 din 8 mai 1941;
In baza dispozitiunilor decretelor-legi nr. 3052 din 5 septembrie si nr. 3072 din 7 septembrie 1940,
Am decretat si decretam:
Art.1: Urmatorii elevi absolventi ai Scoalei pregatitoare ofiteri aviatie, sectia naviganti si mecanici si ai Scoalei pregatitoare ofiterii activi de A.c. A., se inalta la gradul de sublocotenent aviator, sublocotenent mecanic si sublocotenent de A.c.A., activi, pe data de 10 mai 1941, repartizandu-se la unitati:

AERONAUTICA REGALA

Ofiteri combatanti naviganti, sublocotenenti, sublocotenenti aviatori:
1. Sandulescu I. Ioan,
2. Stanulescu P. Virgiliu,
3. Ionescu M. Alexandru-Mihai
4. Constantinescu A. Decebal,
5. Paun Alexandru,
6. Ioan I. Ilie,
7. Enescu A. Ilie,
8. Stoian St. Dan,
9. Buda V. Ioan,
10. Scurei P. Dumitru,
11. Popescu C. George,
12. Dobrescu L. Gheorghe,
13. Secarescu C. Constantin,
14. Sarbu I. Alexandru,
15. Pop V. Horia,
16. Zamfirescu N. Flaviu,
17. Muntean V. Lazar,
18. Neagoe D. Gheorghe,
19. Sobieschi I. Florin,
20. Nicolaescu S. Theodor,
21. Filip I. Gavril-Ioan,
22. Muresan E. Liviu-Horatiu,
23. Andrei V. Ioan,
24. Galea I. Ioan-Nicolae,
25. Lucaci I. Mihail,
26. Senchea T. Traian-Mircea,
27. Simion N. Ioan,
28. Constantinescu P. Corneliu,
29. Dargomir P. Constantin,
30. Ionescu D. Mihail,
31. Georgescu M. Costin,
32. Gavriliu A. Vasile,
33. Firoescu T. Titu,
34. Naghirneac Gh. Nicolae,
35. Cioceanu T. Anton,
36. Grama Gh. Ioan,
37. Paulian M. Ioan,
38. Tica N. Marin,
39. Sarghie V. Mircea-Nicolae,
40. Jemna Gh. Silviu,
41. Radulescu P. Traian,
42. Nistor Gh. Gheorghe,
43. Stefanescu Gh. Dan-George,
44. Dobran C. Ioan-Stratilat,
45. Constantinopol V. Marcel-Jean,
46. Avram I. Olimpiu,
47. Cotea I. Nicolae,
48. Toma I. Victor,
49. Bendas A. Constantin,
50. Petru D. Dumitru,
51. Ionescu D. Vasile,
52. Baciu N. Dumitrie-Vasile,
53. Weber E. Ionel,
54. Badulescu T. Mircea,
55. Strati A. Constantin,
56. Stanculescu St. Gheorghe,
57. Bratianu V. Napoleon,
58. Panait C. Ioan,
59. Popescu I. Nicolae,
60. Rozariu I. Constantinescu,
61. Taina P. Vladimir-Petre,
62. Oniceanu Gh. Marcel,
63. Constantinescu C. Constantin,
64. Diac Gh. Ioan,
65. Pasare A. Dumitru,
66. Iliescu M. Ioan,
67. Taraze G. Vasile,
68. Ticusan I. Moise,
69. Stefanescu T. Gheorghe,
70. Maxim E. Nicolae-Sixtus,
71. Butnariu N. Gheorghe,
72. Ceachir A Serghie,
73. Florescu A. Stefan,
74. Borcescu c. Arghir,
75. Tomescu Gh. Titu-Aurelian,
76. Dusescu Gh. Hariton,
77. Filimon C. Mircea,
78. Tufa P. Marin,
79. Gheorghe I. Ioan,
80. Gavriloiu Gr. Ioan,
81. Constantinciu P. Constantin,
82. Stoianovici Gh. Petre,
83. Titei Tr. Nicolae,
84. Cioroiu I. Ioan,
85. Mogos N. Nina,
86. Giurgea M. Ioan,
87. Paraschivescu T. Mircea,
88. Bangal I. Nicolae,
89. Limburg D. Alexandru-Nicolae,
90. Vasiliu C. Traian,
91. Vlaiculescu A. Pretorian,
92. Alexiu St. Petre,
93. Pasniciuc I. Emil,
94. Ianculescu L. Mircea,
95. Bucsa R. Romulus,
96. Patrichi Gh. Anton,
97. Vasiloschi E. Florin,
98. Ionescu F. Gabriel,
99. Sandulescu C. Constantin,
100. Vasiliu C. Mircea,
101. Anastasescu St. Carol,
102. Jecu R. Vasile,
103. Trandaf I. Eugen-Constantin,
104. Naca A. Gheorghe,
105. Ionescu T. Alexandru,
106. Vasile S. Ioan,
107. Paun P. Vasile,
108. Trita D. Marin

Ofiteri mecanici de aeronautica. Sublocotenenti mecanici
(…………….)

Artilerie A.c.A.
Sublocotenenti:
(…………….)

Art.II. D-l Ministru Secretar de Stat la Departamentul Apararii Nationale este insarcinat cu executarea acestui decret.
Dat in Bucuresti la 8 mai 1941,
Conducatorul Statului Roman si Presedintele Consiliului de Ministri GENERAL ION ANTONESCU
Ministerul Apararii Nationale
General de Corp de Armata Adjutant,
Iosif Iacobici
Nr. 1282
(Monitorul Oficial, Partea I, nr. 112, 14 mai 1941, pag. 2596-2597.)

Prin Decretul nr. 1267 din 14 mai 1942, art. 1, se stipula:
„Urmatorii sublocotenenti de Aeronautica, inaltati la gradul de sublocotenent pe data de 10 mai 1941, prin decretul nr. 1282 din 8 mai 1941, se considera inaintati pe categoriile specificate mai jos: Combatanti naviganti in loc de combatanti nenaviganti, CONSTANTINCIU P. CONSTANTIN, ia loc in Anuar intre subolocotenentii aviatori Garvriloiu G. Ioan si Stoianovici Gh. Petre; Combatantii nenaviganti in loc de combatanti naviganti: PASLARU V. VASILE-IOAN-CONSTANTIN, VASILE I. TUDOR, SLAVESCU C. IOAN, MAESCU C. EMIL-CONSTANTIN”. (Buletinul Oficial, Partea I, nr. 110, 13 mai 1942, pag. 4005).

Dupa cum se constata, in tabelul intocmit de mine, dupa Monitorul Oficial, Partea I, nr. 112 din 14 mai 1941, Constantinciu P. Constantin a fost trecut la locul cuvenit, numarul sublocotenentilor aviatori naviganti insumand 108 persoane, la care se adauga 4 nenaviganti, deci totalul promotiei 1941 insumeaza 112 sublocotenenti aviatori.
Mentionez faptul ca Paslaru V. C-tin avea media cea mai mare in cadrul promotiei noastre, dat fiind total lipsit de aptitudini de zbor, precum si cele de comanda, seful promotiei "en titre" a devenit locotenentul aviator navigant Sandulescu I. Ioan.

De altfel, dupa absolvirea Scolii de Ofiteri Aviatie, Paslaru V. C-tin si Slavescu C. Ioan s-au transferat la Politehinica din Bucuresti, pe care au absolvit-o cu succes si au devenit ingineri.

Aceasta clasificare in ordinea mediilor a avut importanta numai in ce priveste pozitia in Anuarul Ofiterilor Aviatori.

Pe parcursul razboiului a aparut o diferenta notabila in ceea ce priveste participarea fiecaruia la lupte, exprimata prin numar de misiuni efectuate, importanta lor, numar de victorii aeriene (pentru vanatori), precum si valoarea decoratiunilor primite. Este cazul sa arat ca cinci dintre camarazi au primit cea mai inalta distinctie, Ordinul „Mihai Viteazul” cl. III-a si anume: (in ordine alfabetica): Badulescu T. Mircea (pilot de bombardament in picaj); Dobrescu L. Gheorghe (pilot de recunoastere indepartata); Dusescu Gh. Hariton, (pilot de vanatoare); Gavriliu A. Vasile (pilot de vanatoare) si Muntean V. Lazar (pilot de asalt).
Despre faptele lor de arme voi scrie la locul cuvenit.

Dupa avansare am primit un scurt concediu, in timpul caruia frumoasele noastre uniforme au facut o buna impresie parintilor si rudelor noastre (mi-amintesc cum sora si verii mei au tinut sa-i fotografiez in noua uniforma, fotografii ce le am si acum), ca sa nu mai vorbesc de „furorile” ce le-am produs in fata prietenelor noastre, prilej cu care am mai urcat cateva trepte in admiratia lor... Cine mai era ca noi?... Tanar sublocotenent si AVIATOR!...

Priveam cu optimism si incredere in viitor...

(Sfarsitul partii a IV in numarul urmator)

Scoala primara din Ghimbav, intrarea la "Cartierul pilotilor" (11 august 1941)Ghimbavul "patriarhal" din vara 1941 (Biserica si casa taraneasca)

 

 

 

 

 

 

C.dor av. ing. prof. DAN STOIAN

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 7, Mai 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !