O VIATA INCHINATA PASIUNII PENTRU ZBOR,
O PASIUNE INCHINATA VIETII:
COMANDOR AVIATOR COMAN V. CORNELIU

Pentru intaia data gazduim in paginile noastre (fosta AVIATIA si actualul ORIZONT AVIATIC) un material scris care sa prezinte personalitatea si viata unui pilot militar de incercare-uzina, ori care sa infatiseze ceva din „tainele” acestei meseri aviatice.
Speram ca prezentarea Comandorului aviator CORNELIU V. COMAN sa fie bine primita, ea constituind un nou inceput tematic.

Redactia

Cartea lui s-ar fi intitulat „Am fost de incercare”.

C.dor av. CORNELIU V. COMANOchii albastri ca cerul senin de vara, ne privesc intens, cautand parca punti telepatice intre seninatatea si pofta de viata, cutezanta si nu stim, acel ceva care caracterizeaza acesti oameni deosebiti, alesi am spune, care sunt pilotii.

Cartea de vizita a celui care a fost primul Pilot sef militar de incercare in zbor al industriei aeronautice romane postbelice, Comandor Coman V. Corneliu, are gravat simplu: „O viata inchinata pasiunii pentru zbor, o pasiune inchinata vietii.”

Privim insemnarile sale, fotografiile din albumurile de familie si amandoi stim ca trebuie sa spunem cine a fost si ce a facut pentru avitia romana mai ales ca dorinta lui, pe care nu a mai apucat s-o puna in practica, a fost sa-si scrie memoriile.

Cartea lui s-ar fi intitulat „Am fost pilot de incercare” si prima pagina scrisa de el ni se pare a fi cea mai potrivita introducere pentru ceea ce vrem sa fie istoria unui destin.

„De multe ori, in intalnirile cu mai vechii sau noii prieteni, cu colegii de breasla, in rastimpul scurs de la pensionare, dupa ce povesteam unele din amintirile mele promiteam ca odata si o data am sa ma apuc sa mi le scriu. Dar, nu o gandeam serios, fiindu-mi o reala teama – care ma incearca si acum- ca imi lipseste cu desavarsire darul scriitoricesc necesar.

In ultimul rand insa, cu o rara incapatanare, in special din partea rudelor mele, m-am hotarat sa incerc.

In mod deosebit, Ligia fiica mea si comandor ing. Taujan Eugen, nepotul meu, a caror viata si cariera aveau sa se schimbe major, influentate de meseria mea, nu au pierdut nici o ocazie sa ma impinga de la spate in acest sens. Ceva insa din mine, impune respect si stima fata de sotia mea de care ma leaga direct, nu numai cei aproape 45 de ani de casnicie pe care ii vom implini in curand, cat primii 27 de ani dintre acestia, in care de fiecare data cand veneam acasa dupa executarea unei zile, sau nopti de zbor, urmarea cu sufletul la gura sa vada daca, din microbuzul care transporta pilotii, coboram si eu. Si astazi sunt zguduit de starea de disperare a sotiei cand ajungand acasa la cateva ore dupa ceilalti piloti, fiind obligat sa mai raman la aerodrom dupa o aplicatie terminata mult dupa miezul noptii, o gaseam ghemuita in balcon cu ochii umflati de plans, desi colegii ii garantau ca zborul a decurs normal.

Asa cum se practica si astazi, cand are loc prabusirea unei aeronave, familiei pilotului nu i se comunica tragedia pana cand aceasta nu era confirmata. De atunci, orice intarziere a mea era anuntata de un biletel scris sotiei mele. Sotiei mele, am nenumarate motive sa-i multumesc; datorita ei si norocului meu, am avut conditiile necesare sa exercit aceasta meserie pana la capat, evitand, dupa jargonul pilotilor „sa fiu adunat cu farasul”.

S-a nascut la 28 septembrie 1934 in localitatea Cioara Doicesti, jud. Braila, fiind penultimul din cei 9 copii ai lui Vasile Coman. Primele amintiri sunt legate de comuna Sahateni, jud. Buzau, amintirile unei copilarii marcate de razboiul II mondial, dar si de pasiunea pentru aviatie care ii va marca viata.

Aceasta pasiune, alimentata la inceput de povestirile spuse de fratele sau Constantin, cand venea acasa de la Brasov, unde era muncitor la uzinele I.A.R. infierbanta imaginatia copilului abia intrat in clasa I-a primara.

Tot atunci printr-o coincidenta fericita a asistat (este drept de pe marginea drumului Mizil-Ploiesti) la o demonstratie efectuata de regele Mihai cu avionul IAR 80, pe campul de zbor de la Mizil, dispus la 7 Km vest de Sahateni.

Fascinante erau si crancenele inclestari aeriene intre aviatia de vanatoare romana si cea inamica, care ataca zona industriala a Ploiestiliu si incepeau, sau se terminau, in functie de directia de atac de pe aliniamentul comunei.

Pilot sef de incercare la CIZ, in IAR-93 DC cu Ilie BoteaCand alarmele aeriene incepeau, cu greu il puteau tine parintii in transeea sapata in gradina din spatele casei. Ii placea sa vada grupurile argintii de bombardiere care se indreptau, sau veneau dinspre Ploiesti, sa identifice tipurile avioanelor, il incantau exploziile artileriei antiaeriene.

In primavara lui 1944 are ocazia sa vada pe viu echipajul american al unui bombardier care a fost nevoit sa aterizeze fortat pe dealurile de la nordul comunei. Tineri, inalti, bine facuti, imbracati cu pantaloni si bluze din piele maro, acesti piloti, care i-au dat lui si celorlalti copii din sat batoane de ciocolata, aveau sa joace un rol determinant in hotararea sa de a deveni pilot. Asa a inceput visul pentru care a luptat sa devina realitate.

Cand prima parte a Ardealului este eliberata, se muta cu parintii in Ulmeni Salaj. Urmeaza liceul industrial din Cehul Silvaniei, si l-a insistentele tatalui sau, care nu putea concepe sa-si lase fiul sa devina pilot, v-a absolvi in 1952, Scoala de subingineri mineri din Baia Mare, transformata ulterior in scoala medie tehnica de preparare a minereurilor, devenind tehnician miner. In tot acest rastimp citeste tot ce apare in presa si literatura postbelica despre aviatie si eroii sai. In urma lecturilor intelege ca un pilot trebuie sa fie in primul rand un atlet, un om cu o mare rezistenta fizica, cu reflexe deosebite, cu o foarte buna capacitate de analiza si sinteza, bun cunoscator al tehnicii pe care zboara si a celei inamice, dar mai ales curajos pana la neinfricare. Asa a inceput cunoasterea multor discipline sportive, in care s-a afirmat, le-a iubit si practicat chiar si dupa pesionare.

In 1950, la sfarsitul anului II de invatatura la scoala tehnica de mineri, revenit la Ulmeni Salaj, are o discutie furtunoasa cu parintii, dar sustinut de frati si surori obtine permisiunea sa se inscrie la scoala de planorism din Sampetru-Brasov. Acesta va fi primul pas concret in realizarea visului sau, la numai 16 ani.

Va zbura intens pe planoarele scolii atat „la mansa” cat si „la panta”. Dorinta de a deveni pilot este atat de mare, incat nici chiar accidentul de planor la care este martor, in primele trei zile de la intrarea in scoala, accident ce a determinat ca cei 23 de colegi sa abandoneze zborul, nu l-a intors din drum.

Acest avertisment dat de soarta l-a ambitionat si mai mult pe tanarul pilot. Este perioada in care il cunoaste pe viitorul mare constructor de planoare ing. Iosif Silimon, pentru care va avea o mare stima, toata viata.

La insistentele parintilor sai, care-si doreau fiul inginer, pleaca la Timisoara pentru a sustine examenul de admitere la Facultatea de Mine si Minereuri unde este admis si chiar incepe primul an, dar un anunt in ziarul local ii va schimba destinul. Scoala de ofiteri de aviatie „Aurel Vlaicu” de la Focsani organiza concurs de admitere pentru personal navigant. Fara nici o ezitare se urca in primul tren catre Focsani si ajunge la scoala unde deja examenele incepusera.

Disperarea din insistentele sale de a fi admis, indupleca comisia de examinare care ii acorda sansa de a sustine examenele, pe care le trece cu brio.
Conducerea facultatii din Timisoara isi va descoperi ulterior studentul, elev militar al scolii de aviatie, amintindu-i de obligatia de a termina facultatea sau de a-si plati scolarizarea din Ulmeni Salaj.

Cazul sau ajunge in analiza Comandamentului Fortelor Aeriene Militare al carui reprezentant, adresandu-se oficialilor ministerului minelor, va hotara destinul tanarului elev afirmand: „Ca dvs. sa puteti munci in subteran, cineva trebuie sa va apere in aer.”

Oficial la data de 01.04.1953 a fost trecut la zbor devenind personal navigant (pilot) in aviatia militara.

Elev la Scoala de Aviatie

Va zbura in scoala avioanele FLEET, IAK 18 si IAK 11 dovedind o dorinta continua de perfectionare. Ne uitam cu fascinatie in paginile primului sau „Carnet individual de zbor”. Citim observatii despre greselile inerente inceputului: „slabeste mansa la decolare”, „face redresarea prea jos”, „scoate flapsul la viteza mare”, dar si: „a decolat bine”, „adunarea in formatie bine” etc.
La sfarsitul carnetului, citim caracterizarea facuta elevului Coman Corneliu, inainte de absolvire, de comandantul patrulei a III-a: „...A prins corect si repede tehnica de pilotaj. In zborurile executate atat in DC cat si in SC a zburat constant si in perfecta siguranta, este o fire aroganta si ambitioasa la sol, in aer in schimb este foarte calm... Elevul prezinta pe deplin siguranta, pentru a deveni un bun pilot de vanatoare.” Iar comandantul escadrilei decide: „Poate deveni pilot de vanatoare.”

Pilot de vanatoare

Abia „scapat” din scoala de piloti, tanarul locotenent Coman Corneliu, se opreste pentru o scurta vizita la casa batraneasca din Sahateni, inainte de a bate la poarta primei unitati de Aviatie Militare Romane. Este mandru de stele de epoleti, dar acest lucru nu-l impresioneaza pe tatal sau, care, la drept vorbind, nu prea agrease idea celui mai mic baiat al familiei. Totusi, in sine lui este fericit, dar nu o arata.

Bucurie dupa un zbor reusitMulti ani, dupa aceasta, batranul Coman Vasile, se va lauda cu ispravile fiului sau cel mic, aviatorul acela care, din cand in cand in drum spre unitate, mai rasmuta comuna natatla cu vreun avion adus din reparatie de la Bacau.

Cum pana la sfarsitul anului 1952 toate diviziile de aviatie de vanatoare au fost inzestrate cu avioane cu reactie, locotenentul Coman, proaspat pilot de vanatoare in unitatea de aviatie 01868 Craiova, este rapid urcat in cabina MIG-ului 15. Primul sau avion cu reactie, primul pas spre implinirea destinului.

Se bucura din plin de fiecare minut, secunda de zbor dar tanarul pilot doreste mai mult. Zboara intens MIG-ul 15 atat la dubla comanda cat si simpla, apoi MIG-ul 17. Erau vremuri cand se zbura mult. Uitandu-ne astazi in carnetele de zbor ale pilotului Coman nu putem sa nu remarcam numarul orelor de zbor „adunate” an de an, media fiind de peste 80 ore/an. (anii ’60 – ’62 cu peste 100 ore de zbor/an. Nu credem ca ar exista astazi in Romania pilot militar care sa nu „viseze” la asemenea performante. Dar aceasta este o alta poveste...

De altfel, in 1984 cand avea sa se pensioneze, comandorul Coman adunase la activ peste 2.400 ore de zbor in 4.400 zboruri pe 15 tipuri de avioane, subsonice si supersonice.

Perseverand in pregatirea de zbor, va avansa, pana in anul 1963, succesiv la functia de simplu pilot la pilot sef, comandant de patrula si loctiitor comandant de escadrila. Si continua sa zboare, fiindca zborul este totul pentru el. Visul sau de adolescent incepuse sa prinda contur. La 26 de ani era deja calificat pentru zboruri in toate conditiile meteorologice, ziua si noaptea. Devenise un erou pentru tinerii din comuna sa natala atunci cand, in concediu, isi vizita parintii etalandu-si insigna de pilot de vanatoare pe uniforma de aviator (chiar daca era kaky, tot de aviator era).

Viata isi urmeaza cursul, cariera este consolidata permanent printr-un sustinut efort. Anul 1963 este o incununare a acestui efort: este admis la cursurile Academiei Militare Generale. Va zbura mai putin, dar „sacrificiul” merita. Dupa ce va absolvi Academia, cu gradul de maior pe epoleti, va fi mutat la aviatia supersonica. Impreuna cu familia si cateva lucruri adunate cu greu, va debarca pentru urmatorii 10 ani pe aerodromul de la Deveselu, o comuna la cativa kilometri de Caracal.

O noua aventura din viata maiorului Coman incepe sa se deruleze: zborul pe avioanele supersonice, de ceva timp intrate in dotarea aviatiei militare. Primul zbor pe avionul MIG-21 il va efectua pe 28.11.1967. Numit loctiitor comandant escadrila, va avea o evolutie ascendenta in cariera: instructor cu tragerile si lupta aeriana, loctiitor pentru zbor al comandantului de regiment si in grad, de la maior la colonel. Va zbura 5 variante ale avionului MIG-21, avand ca instructori piloti de elita care au fost: Mihaita Vasile, comandantul unitatii, Sandu Iordan, Oprescu Nicolae si ca tovarasi de zbor pe Griober Petre, Ardeleanu Gheorghe, Stanica Gheorghe, Patru Gheorghe (si el comandantul unitatii mai tarziu), Zaharescu Sergiu, Botea Ilie Marcu Alexandru, Adamita Vasile, Susai Vasile (ultimul comandant de regiment pe care l-a avut) si cati altii or mai fi fost, dar pe care timpul i-a sters din memoria noastra si a hartiei. Va fi, el insusi, instructor pentru generatii de tineri piloti carora le va acorda increderea si spijinul de care acestia aveau nevoie. „Izolati” de lumea marilor orase, pilotii se relaxau stand ore intregi la discutii langa mesele de biliard de la clubul anexat blocurilor destinate aviatorilor, intr-o padurice de la marginea unitatii. Si sarbatorile si zilele festive tot acolo se desfasurau. Profitand de fiecare ocazie, fara a-i „dadaci” colonelul Coman ii va orienta pe tinerii subordonati atat in zbor, car si in viata. Din acea perioada dateaza porecla: „filozoful.”

O pauza intre zboruri, oricand binevenitaCred ca o merita din plin. Avea un talent nativ de a povesti, a „diseca” faptele si evenimentele, fiind un analist in adevaratul sens al cuvantului.

Cercetand actele si documentele descoperite in arhiva personala a Col. Coman C. aveam sa descoperim o lucrare , care ar putea fi, si astazi de actualitate: „Unele consideratii personale privind trecerea pilotilor tineri pe avioanele de vanatoare supersonice”, redactata in decembrie 1970 la Poiana Brasov pe cand se afla in concediu de „recuperare”. Lucrarea poarta amprenta grijei pentru pregatirea tinerilor aviatori militari, pentru cariera si viata acestora. Vom prezenta in acest articol numai cateva randuri, care ilustreaza mesajul pe care autorul dorea sa-l transmita.

„Tanarul pilot, va trebui sa acumuleze un numar mare de ore de zbor pana cand va fi in stare sa nu mai fie suprins la aparitia unui caz special, cand VA PUTEA sa judece situatia creata cu rapiditate, calm, luand masuri cele mai juste, pana cand VA RAPORTA conducatorului de zbor despre aparitia cazului special si cerandu-i ajutorul. Pana atunci! NU RAPORTEAZA, sau o face atat de tarziu, incat interventia conducatorului poate, cel mult, sa-i salveze viata.”

Vom publica lucrarea intr-un articol viitor, insotita cu comentariile de rigoare privind conditia tinerilor piloti in zilele noastre.

Pilot de incercare

Continuand traditiile poporului nostru in domeniul aviatiei, industria aeronautica romana trece la realizarea primului avion cu reactie subsonic romanesc IAR-93. Primul zbor al acestui avion va avea loc la 31 octombrie 1974 pe aerodromul Bacau, unde va continua sa fie zburat de Col. Gheorghe Stanica pana catre sfarsitul anului 1975. Inca din anul 1974 se aluse decizia infiintarii Centrului de Incercari de Zbor (CIZ) de la Craiova, prima unitate profesionista de testare la sol si in zbor a avioanelor, dar pe teren situatia era cu totul alta. Centrul nu avea, inca o cladire, cei cativa ingineri incadrati desfasurand activitatea in ceva incaperi ale noii uzine de aviatie contruita la marginea Craiovei, langa unitatea de aviatie. Un singur pilot se gasea pe aerodromul Bacau, unde avionul prototip IAR-93 seria 001 efectua primele sale zboruri de testare.

Generalul ing. Bucur Vasile, directorul general al Grupului Aeronautic Roman, dorea formarea la CIZ a unui puternic detasament de ingineri si tehnicieni, dar mai ales de piloti. A inceput atunci „cautarea” acestora in unitatile de elita ale aviatiei supersonice romane de la Deveselu si Giarmata.
Iar colonelul Coman Cornel nu putea ramane de o parte. In martie 1975 este detasat „in economia nationala” si numit pilotul sef al nou infiintatului CIZ. Este incununarea activitatii sale de pilot si poate, pentru prima data in cariera, are in fata o mare provocare: sa formeze primul detasament profesionist de piloti de incercare. Cum? Nu existau manuale, nu existau regulamente. Doar intuitia si inteligenta, ca experienta, de unde?
Cand a fost numit pilot sef de incercare la CIZ, Coman avea, deja la activ 1.600 ore de zbor in peste 3.100 zboruri. Si, pe data de 17.06.1975, va zbura avionul IAR-93 direct in simpla comanda, la fel ca si colonelul Stanica, dubla nefiind inca fabricata.

In mai 1975 traieste o experienta unica pentru un pilot de incercare. Pleaca la firma Roll-Royce pentru specializarea in exploatarea motorului Viper 632-41, care echipa avionului IAR-93, ocazie cu care va pilota, din pozitia de pilot secund, in zboruri de incercare, doua tipuri de aeronave, altele decat cele cu care se obisnuise: VFW Foker 614 si Howker Sydlei 125.

Detasamentul de piloti de incercare si tehnicienii CIZ in anii de glorieSfarsitul anului 1975 il gaseste pe Col. Coman Corneliu, impreuna cu avionul IAR-93 prototip pe aerodromul Craiova. Il urmeaza si col. Stanica Gh. Si asa ia fiinta primul detasament de piloti de incercare.

Urmeaza o perioada destul de dificila in cariera, abia inceputa, de pilot sef de incercare. Are o raspundere imensa pentru asigurarea securitatii zborului, cu atat mai mult cu cat programul de omologare se executa cu un singur avion, iar „tovarasii activisti si securisti vegheau”. Orice eroare umana era exclusa si aspru sanctionata, daca s-ar fi produs.

Este momentul sa intareasca micul „detasament de zbor”, cum aparea acesta in organigrama CIZ-ului. Rand pe rand sunt inclusi piloti cu experienta: Col. Ailiesei Petre, cpt. (viitor general) Voian Stefan, cpt. Dobre Stan. Curand, dupa ce supravietuiesc accidentului unui avion IAR-93 DC, col. Stanica Gh. Si col. Ailiesei Petre se retrag din detasament. Locul lor va fi luat de alti piloti pentru care zborul insemna totul: col. Botea Ilie, col. Iancu Gheorghe, mr. Vagner Stefanel, col. Ionescu Mihai, mr. Tamas Gheorghe.

Putem spune, speram fara sa gresim, ca formarea si pregatirea primului detasament de piloti de incercare din istoria postbelica a aviatiei romane, este realizarea suprema din cariera de exceptie a pilotului Coman Corneliu.

In anul 1978, fiind numit pilot sef al Centrului National al Industriei Aeronautice Romane (CNIAR), preda functia de pilot sef de incercare la CIZ-ului, maiorului Voian Stefan. Va raspunde, de acum inainte, de formarea si pregatirea tuturor pilotilor de incercare din industria aeronautica.

Despre pilotii de incercare speram sa revenim, cu prima posibilitate.

La 11.09.1984, cu doua saptamani inainte de a implini 50 ani, executa ultimul sau zbor de incercare cu avionul IAR-93 DC nr. 002. Urmeaza inevitabila pensionare, desi ar mai fi putut sa lucreze ca personal nenavigant. Dar acest lucru era inacceptabil. Traise si muncise pentru a zbura si nimic nu putea inlocui zborul.

Se retrage la casa parinteasca din com. Sahateni, departe de zgomotul motoarelor de avion si forfota aerodromului din zilele cu zbor.

In iunie 2001, comandorul Coman Corneliu a fost invins de moartea cu care „cochetase” de mii de ori timp de 33 ani si „a urcat la cer” pentru totdeauna alaturi de pilotii sai de incercare cazuti la datorie: Dobre Stan, Vagner Stefanel si Ionescu Mihai.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! 

Bucuresti, frebruarie 2003
C-dor (r) ing. Eugen TAUJAN
Ing. Ligia COMAN

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 5, Mar. 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !