title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 11 decembrie 1999

Trenurile au inceput sa circule din nouCurtea Suprema de Justitie (CSJ) a dispus, vineri, suspendarea pentru 45 de zile a grevei generale declansate de Conventia "Solidaritatea" a Sindicatelor Feroviare si de Federatia Sindicatelor Miscare/Comercial din Transporturi Feroviare, ca urmare a cererii formulate in acest sens de administratia societatilor de cale ferata. Conventia "Solidaritatea" a declansat, luni, greva generala in transportul feroviar, cerand, in principal, majorarea salariilor cu 70 la suta. Compania Nationala de Cai Ferate CFR S.A. a solicitat Curtii Supreme de Justitie, in aceeasi zi, sa dispuna suspendarea protestului, avand in vedere efectele economice si sociale ale acestuia. O cerere similara a fost adresata justitiei si cu privire la Federatia Sindicatelor Miscare/Comercial, care a declansat, joi, greva generala. Termenele de pronuntare a sentintei CSJ au fost stabilite pentru vineri, la orele 9.00 pentru Conventia "Solidaritatea" si la ora 13.00 pentru cei de la miscare/comercial. In cele din urma, CSJ s-a pronuntat, in cadrul unei sedinte comune, atat in privinta protestului feroviarilor de la "Solidaritatea", cat si a celor de la miscare/comercial, dictind suspendarea grevei pentru 45 de zile. Reprezentantii sindicatelor au sustinut, in fata instantei, motive care se pot invoca atunci cand se judeca legalitatea unei greve generale, nu cererea de suspendare a acesteia. Mai mult, sindicalistii de la miscare/comercial au solicitat amanarea pronuntarii deciziei judecatoresti in privinta grevei declansate de ei joi seara, invocand vicii de procedura. Ei au aratat ca citarea s-a facut la filiala Bucuresti a federatiei si nu la Deva, unde aceasta are sediul central. Instanta nu a luat act de viciile de procedura invocate de sindicate, deoarece citatia a fost primita chiar de catre presedintele federatiei, Dumitru Sandel, care s-a si prezentat in fata judecatorilor CSJ. Conform legii, CSJ poate dispune suspendarea unei greve generale, pentru o perioada de pana la 90 de zile, in cazul in care administratia societatii in care se desfasoara protestul cere acest lucru, ca urmare a efectelor economice si sociale produse de greva. Dispozitia CSJ se aplica imediat, fara sa existe cale de atac.
O noua sectie de politie s-a deschis la MicalacaIeri dimineata, Inspectoratul Judetean de Politie Arad si-a trecut in activitate o {noua) premiera: inaugurarea a trei posturi (birouri) de politie in cartiere. Este vorba de zonele: Piata Mihai Viteazul, Micalaca (in apropierea Pietei Miorita) si Strandul Neptun. Dupa cum se stie, pana acum n-au functionat in cartierele Aradului decat asa-zisele patrule mobile. In spatiile puse la dispozitie de Primarie, vor sta de garda cate un echipaj de politisti, care, intre orele 8,00 si 16,00 vor sta la dispozitia cetatenilor. Astfel, se vor evita deplasarile la Inspectorat pentru intocmirea unor plangeri, sesizari, sperandu-se intr-o fluidizare a comunicatiei. Nu in ultimul rand, prezenta unor politisti cat mai aproape de cetateni, va contribui, se speram, la cresterea gradului de securitate a individului. "Oamenii nostri vor fi aici, la dispozitia populatiei. Mai ales ca posturile sunt situate in zone de mare trafic, cum sunt pietele, ceea ce nu poate fi decat benefic pentru cetateni", ne-a marturisit dl. lt. col. Nicolae Mihuta, adjunctul sefului Politiei Municipiului Arad. La actiunea de ieri, au tinut sa fie prezenti ofiteri din comanda Politiei aradene, coordonati de col. Viorel Hahaianu, seful IJP, subprefectul Levente Bognar, viceprimarul Sorin Neamtu, reprezententi ai S.C. TOP S.A. etc. Am mai aflat ca nu peste mult timp se intentioneaza deschiderea unor astfel de posturi si in celelalte cartiere. Iar intr-un viitor, probabil ceva mai indepartat, se urmareste transformarea acestor posturi in birouri care vor beneficia de servcii specializate (judiciar, criminalistic, etc). Noile posturi vor deveni efectiv functionale incepand de luni, 13 decembrie a.c.
Apemin Lipova ajuta la revigorarea statiunii - Virtual Arad News (c)1999Din iunie 1998, nici un picior de turist nu a mai calcat prin Bale Lipova. Dupa 1989, baza de tratament, locurile de cazare s-au degradat continuu, neexistand surse de finantare pentru reabilitarea acestor utilitati. Poate au mai fost si alti factori, cum ar fi competenta si interesul fostelor conduceri, dar ce a fost a fost... Important este ce se poate face, plecand de la starea de fapt existenta. Ec. Stefan Kuglis, noul director general la Statiunea Balneoclimaterica Lipova, ne-a spus: "Am conceput un program de refacere a statiunii. Intr-o prima faza ne-am directionat eforturile pe strandul statiunii si utilitatile sale. De altfel, acest proiect a fost desemnat de catre Agentia de Dezvoltare Regionala sa primeasca o finantare si prin Programul PHARE. Executia se va costa 340.000 de Euro, din care un procent de 18,3% va fi suportat din fonduri comunitare, iar restul din contributii proprii." Lucrarile vor incepe in cursul anului viitor, urmand sa fie finalizate in 30 iunie 2001. Aceste investitii ar fi doar o prima faza pentru reabilitarea statiunii Lipova. Dupa cum se stie, Apemin Lipova este actionar majoritar la S.B.C. O mare parte din profiturile realizate din activitatea cu apele minerale vor fi reinvestite in statiune. Directorul Kuglis estimeazd ca la preturile actuale ar fi nevoie de circa 50 miliarde de lei pentru refacerea intregii baze materiale. "Proiectul l-am gandit pe mai multe etape. In:plus, o investitie de asemenea amploare, din resursele noastre, nu se poate realiza peste noapte, iar unitatea trebuie sa functioneze pe principii economice." Daca proiectele vor fi concretizate conform planului, peste cativa ani la Baile Lipova... pustiul va fi doar o amintire...
Castelul Macea a devenit de interes judetean - Virtual Arad News (c)1999Mai multe bunuri din patrimoniul public au fost declarate de interes judetean, in sedinta de ieri a CJA. Printre cele mai importante se numara Castelul Macea si Parcul dendrologic, care au fost, pana ieri, in patrimoniul local al comunei. De asemenea, de ieri se afla sub administrarea judetului si Parcul dendrologic din Gurahont, tabara de sculptura de la Casoaia, precum si retelele de apa din Sebis, Gurahont si Chisineu-Cris. Decizia consilierilor de a prelua la judet aceste bunuri are ca baza legala Legea 213 din 1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia. Consilierii au considerat ca rezervatiile amintite si celelalte bunuri preluate au fost lasate in voia soartei de consiliile locale, din lipsa surselor de finantare a unor lucrari de intretinere. Comisia judeteana care a inventariat bunurile ce ar fi putut fi de interes judetean si-a inceput activitatea in luna iulie a acestui an.
La Cabana "Dallas" nu exista sezon mort - Virtual Arad News (c)1999In aceasta perioada dificila pentru statiunea Moneasa, exista si oameni care reusesc sa investeasca si chiar sa prospere. Unul din acei oameni este Dale Craciun, fost angajat la SC Moneasa, care s-a "suparat" si a hotarat sa-si faca propria afacere. Cat de suparat a fost, oamenii au realizat abia cand a deschis cabana "Dallas ", cunoscuta de toti cei care au trecut prin Moneasa, si totodata apreciata, in special de tineri, pentru care aceasta cabana, pe timp de iarna, reprezinta unul dintre putinele locuri de distractie.
Craciun a scos lapte din piatra .
Pe un teren cumparat in 1987, cu numai 5000 de lei, in locul numit "Piatra cu lapte", Dale Craciun a hotarat sa ridice o cabana. De meserie tamplar, Craciun nu a avut nevoie decat de lemn, constructia ridicandu-se doar din sudoarea lui, fara a apela la alti muncitori. Cu timpul, pe masura ce afacerea a inceput sa mearga, Dale Craciun s-a extins, tot cu forte proprii, a ridicat inca doua cabane.
Tinerii sunt principalii clienti.
In momentul de fata, "Dallas"-ul a devenit un mic complex, format din trei cabane, un restaurant, bar de noapte si discoteca. Cabana este frecventata in special de tineri, studenti sau elevi, care vin aici la sfarsit de saptamana. Cum prin statiune nu prea ai ce face seara, turistii, in marea lor majoritate, se aduna la cabana lui Dale Craciun, la biliard sau discoteca. Cabana dispune de 40 de locuri de cazare, o camera cu doua paturi variind intre 80.000 si 120.000 de lei.
Turistii sunt "obligati" manance tot ce li se ofera.
Nici la "Dallas" nu mai exista vreun loc disponibil pentru noaptea de revelion. Aici oferta este mai putin piperata decat in alte locuri. Pentru numai 400.000 de lei, de persoana, clientii vor avea o noapte cum poate nu l-i se ofera nici la restaurantele din Arad. Fara a exagera, am fost impresionati de multitudinea de mancaruri si bauturi care stau la dispozitia clientilor, in noaptea de revelion. Mai mult, este musai, dupa cum spune Dale Craciun, ca cei ce intampina aici anul nou sa consume tot ce li se ofera.
Strandul din Moneasa va avea concurenta
Proiecte de viitor exista dar, odata cu finalizarea constructiilor la cea de a treia vila, Dale Craciun este hotarat sa se opreasca. Singurul lucru la care nu renunta nici in ruptul capului este construirea unei piscine, care sa aduca cat se poate, concurenta pentru strandul din Moneasa.
Cabana nu poate colabora cu firmele de turism
Chiar daca toata investitia a costat putin, Dale Craciun nu se descurca asa cum ar dori. Concurenta, in primul rand ii face zile negre. Pentru ca la Cabana "Dallas" nu se pot acorda aceleasi facilitati pe care le gasim la hotelurile Moneasa sau Codru Moma, unde pensionarii beneficiaza de reduceri, diferenta de cost fiind suportata de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. O alta problema ar fi lipsa mijloacelor de comunicare. Cabana "Dalas" nu beneficiaza de telefon. fapt pentru care Dale Craciun nu poate avea o colaborare cu firmele de turism, care sa- i aduca turisti.
Turismul deocamdata traieste
Ceea ce a facut Dale Craciun la Moneasa necesita putina nebunie, dar si multa munca. Fara a avea mari profituri din aceasta afacere, cabana "Dallas" traieste si face parte din peisajul statiunii Moneasa. Ca ar fi loc si de mai bine, daca statul nu ar inghiti si el o buna parte din veniturile firmei, este o alta problema. Pana la urma, este bine cand cineva incearca sa ridice tot ce altii se straduiesc din rasputeri sa distruga. Iar cat timp vor exista astfel de oameni, va exista si turismul in Romania. Chiar daca traiul este de pe o zi pe alta.
Dacia 10 decembrie - 16 decembrie Detectiv de voie, de nevoie - (SUA)
Muresul 10 decembrie - 16 decembrie Quinta Royala - (SUA)
Arta 10 decembrie - 16 decembrie - Sala A Mesaj de departe - (SUA)
Arta 10 decembrie - 16 decembrie - Sala B Dupa fapta si rasplata - (SUA)
Progresul - 12 decembrie Alien 4 - Renasterea - (SUA)

Cafenea

Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN, sau pentru a citi comentariile altor vizitatori !


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 1999 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}