title

* Stirile pe scurt:   ...
In logo_ro_top_100_small.gif (3000 bytes) suntem pe pozitia Locul nostru in Romanian Top 100. Daca v-au placut stirile Virtual Arad News, votati pentru noi: Votati Virtual Arad News !

Stirile Zilei

Sambata, 8 aprilie 2000

Mai multe drumuri comunale sunt inundate* Pagube de zeci de miliarde de lei au fost provocate in urma puternicelor inundatii produse in judetul nostru.
* Centralizarea datelor din teren se face foarte anevoios din cauza comunicatiilor terestre si a telecomunicatiilor intrerupte.
* In multe localitati, rapoartele Apararii Civile se schimba de la o ora la alta. Ultimul transmis redactiei noastre arata ca au fost afectate 41 de localitati, din care 4 au fost izolate.
* O persoana a murit, fiind luata de ape (caz despre care ati putut citi in stirile noastre de ieri), circa 500 de locuinte inundate si alte 1200 de gospodarii si anexe gospodaresti.
* Ieri, 12 localitati nu aveau, in continuare, curent electric, iar trei localitati au fost private de surse de apa potabila.
* Agricultura a fost lovita puternic si de aceasta data, fiind inregistrate aproape 7000 de hectare de teren inundat.
* Calea ferata pe relatia Sebis-Gurahont este inchisa in continuare, kilometri de drumuri judetene si comunale au fost spalati de ape (pe unele portiuni se circula, inca foarte greu), iar opt poduri si podete au fost distruse.
* Contactat de noi, subprefectul Levente Bognar, care a fost permanet in judet pentru a evalua situatia, ne-a declarat: "Distrugerile sunt foarte mari, pagubele fiind mult mai importante decat in primavara anului trecut. Viitura afecteaza inca localitatile din aval, deci valoarea distrugerilor va creste de la o ora la alta. Am vazut familii foarte necajite. Chiar acum ma indrept, cu ajutorul unui TAB al armatei, spre Tipari, unde un grup de oameni este izolat in padure"
* Prefectura va transmite un raport intreg Guvernului, pentru a solicita sprijin financiar.
Digul din Sicula a fost aruncat in aer
La cererea autoritatilor locale, armata a recurs la dinamitarea digului din dreptul localitatii Sicula, pentru a determina scaderea apelor
La cererea autoritatilor, militarii au facut o bresa in dig din Ineu. In acest oras, circa 400 de sute de case au fost inundate, precum si suprafete insemnate de terenuri agricole.Oamenii sunt disperati, multi dintre ei pierzandu-sii agoniseala de o viata. Ei spera ca armata va fi mereu alaturi de ei si ii va ajuta sa poata salva ce mai este de salvat. Locuitorii spun ca nu s-au mai confruntat cu asemenea inundatii din anul 1940. Ier, aici, Crisul Alb masura aproape noua metri adancime, astfel ca, o portiune din dig a cedat, apa ajungand rapid in oras. Prefectura si Apararea Civila, impreuna cu autoritatile locale, au decis ca singura sansa pentru Ineu era dinamitarea digului in aval de oras, pentru ca apa sa se reverse pe camp. Armata are in vedere si dinamitarea digului din Pilu, unde se intalneste o situatie similara. In localitatea Tipari, un grup de muncitori au ramas izolati in padure, astfel ca a fost necesara intervetia unui Tab al armatei. Pentru a se ajunge la grup, salvatorii au apelat si la barci, operatiunea reusind, in cele dinurma. La Savarsin, a fost depasita cota de inundatii cu 33 de centimetri, iar la Petris apele sunt in scadere. La Sebis, apele au scazut si s-au retras in matca, insa pagubele de aici sunt prea mari pentru a fi evaluate in cateva zile. Uzina de apa din oras a fost inchisa, dar aseara se lucra la remedierea situatiei. Circulatia rutiera intre Sebis si Dezna a fost reluata, iar aprovizionarea cu alimente a orasului se desfasoara in conditii normale. Apele sunt in retragere in majoritatea localitatilor, dar mai sunt inca peste cotele de atentie si inundatie. Muresul este in crestere la Nadlac. Valea Cigher ameninta Zarandul. Crisul Negru creste rapid in Vanatori, Satu Nou, Tamajda si Zerind, iar Valea Teuz mai pune probleme localnicilor din Misca.
Pompierii s-au luptat si cu apa
Joi la ora 10,40 Garda II de interventie Gurahont a pompierilor militari a intervenit la scoaterea tractorului - proprietatea lui Marcel Mecea, din viitura provocata de Crisul Alb. In aceeasi zi, la ora 11,54, aceeasi garda a intervenit la SC Farcas Serv SRL, pentru salvarea a opt tractoare, 25 remorci, o combina - care au fost afectate in urma inundatiilor. La doar trei ore de la ultima interventie, pompierii militari au intervenit din nou, in localitatea Gurahont, pentru astuparea sparturilor din digul apartinand O.G.A.
* La primele ore ale diminetii de joi, Sectia de pompieri Sebis a intervenit in salvarea si evacuarea a noua persoane din oras, dintr-un autobuz care transporta oameni, apartinand Companiei de Transport Public Arad. Autobuzul a fost surprins de viitura, iar evacuarea celor noua persoane s-a facut cu un tractor. In acelasi timp, o alta echipa de pompieri s-a deplasat in Sebis, la locuinta familiei Maier, pentru salvarea unei persoane adulte si a doi copii, din locuinta afectata de inundatii. Pompierii s-a deplasat si la locuinta familiei Mihai Lazar, din orasul Sebis pentru salvarea a doua persoane imobilizate la pat: Mihai Lazar, de 67 de ani si Lidia Lazar, de 65 de ani. Catre seara Sectia de pompieri Sebis a intervenit la uzina de apa din oras pentru evacuarea apei din camera pompelor, incapere afectata in urma inundatiilor. La ora 19,39, sectia din Sebis a intervenit la scoaterea apei din tunelurile de cabluri telefonice, tuneluri afectate, de asemenea de inundatii.
Podul de pontoane spre Insula Muresului a fost rupt de apeFiind inundate deja 50 de cabane, Protectia Civila e pregatita sa evacueze Insula Mures
Viitura pe Mures a afectat si municipiul, ieri dupa-masa, cand cota de inundatie, de 500 cm, a fost-depasita. Aproximativ 50 de cabane de la insula Mures au fost inundate, insa proprietarii
La Insula Muresului multe case de odihna au fost inundate acestora n-au vrut sa le evacueze, desi inspectorii de protectie civila din cadrul Primariei au insistat in acest sens. Casutele de vacanta afectate au fost construite fara autorizatia Primariei, intr-o zona foarte joasa a insulei, inundabila la o cota a Muresului mai mare de 450 cm. Pentru a nu mai intampina pe viitor astfel de probleme cu localnicii, Primaria intentioneaza sa modifice contractul pentru terenurile ocupate pe insula, astfel ca proprietarii casutelor vor trebui sa-si asume intreaga responsabilitate pentru viata lor, in cazul in care nu parasesc zona cand sunt avertizati. La inchiderea editiei ziarului Observator, Protectia Civila avea pregatite barci, pentru a evacua insula, in cursul noptii, daca Muresul va mai creste. De asemenea, municipalitatea a luat in calcul inchiderea podului Traian, in cazul in care nivelul Muresului va depasi cota de 520 cm. Primaria a trimis avertizari tuturor agentilor economici santierelor sau bazelor sportive aflate in apropierea Muresului acestea urmand a fi evacuate la nevoie, iar alimentarea cu electricitate intrerupta.
Conferinta de presa la Politie...In prezenta comandantului Inspectoratului Judetean de Politie, col. Viorel Hahaianu, si ai prim-adjunctilor acestuia - col. Ioan Maghici si lt. col. Marian Spanu, precum si a comandantului Politiei municipale, lt. colonel Teodor Pantea, miercuri, la sediul IJP, a avut loc o conferinta de presa in care s-au atins mai multe puncte importante. Asa cum era de asteptat, colonelul Viorel Hahaianu a facut referire la incidentul petrecut acum cateva zile la intrarea in Timisoara, atunci cand doi tineri si-au pierdut viata iar alti doi au fost internati la Spitalul din Timisoara, in urma exploziei unei masini. Acesta a tinut sa precizeze ca ancheta comuna a politistilor din cele doua judete nu s-a finalizat si ca s-a recurs la monitorizarea unelor persoane suspecte. "Materialul exploziv care a produs deflagratia, credem noi, ar fi dinamita, dar urmeaza sa cercetam modalitatea in care a fost confectionata arma. Posibil ca aceasta "masinarie" sa fie conectata unei baterii electrice sau unui acumulator - oricum, o sursa de alimentare electrica. Desi cazul este dificil, am inaintat destul de mult in ancheta cu Politia din Timis si speram ca, in curand, vom ajunge la un numitor comun ". O alta problema atinsa a fost cea a masinilor furate in partea de vest a tarii, inregistrandu-se 320 de plangeri sau sesizari cu privire la furtul de autovehicule. Viorel Hahaianu a declarat ca aceste acte au loc datorita " inchegarii" de filiere specializate in aceste furturi, multe masini fiind deja pe traseele Europei. Cat priveste rata infractionalitatii in Arad, comandantul IJP Arad a prezentat o statistica pe primul trimestru al anului 2000, parametri indicati fiind dintre cei mai favorabili. Si pentru ca a fost ziua "Portilor deschise", ofiterii Inspectoratului Judetean de Politie au fost "vizitati" de un petitionar pensionar, Ioan Luca. Acesta a avut ocazia sa se adreseze direct comandantul ui IJP Arad, colonel Viorel Hahaianu, expunandu-si toate problemele ce le avea pe suflet, atat cele care tin de competenta Politiei, cat si cele care n-au nici in clin, nici in maneca cu aceasta. O problema greu de priceput pentru Ioan Luca a fost zona Polivalenta, unde autovehiculele ruleaza cu peste 70 de kilometri la ora, desi exista atat indicatoare de restrictionare a vitezei cat si un politist de la circulatie pus sa dea amenzi acelora care au patima vitezei. Pe deasupra, petitionarul s-a plans ca unii soferi circula cu viteza mare chiar pe locurile marcate (zebre), si ca prezenta unui politist, in astfel de situatii, este ... inutila. In cele din urma, colonelul Viorel Hahaianu i-a explicat petitionarului cum se prezinta situatia, a luat notitele de rigoare si i-a promis ca se vor lua masuri pentru remedierea situatiei.
Teodor Mara este candidatul PNR la Primaria AraduluiIn sedinta CROL, forul conducator al Partidului National Roman, filiala Arad, presedintele Teodor Mara a fost desemnat candidat al acestei formatiuni la Primaria municipiului. "Miscarea" este surprinzatoare deoarece in data de 8 martie 2000, adunarea generala extraordinara a PNR, in prezenta presedintelui Virgil Magureanu, il desemna, in urma votului, candidat la primarie pe colonelul (r) Vasile Heredea. Intre timp se pare ca lucrurule s-au complicat, dl. Heredea a renuntat la candidatura si a demisionat din PNR, fara a da niste explicatii care sa lamureasca situatia. In sfarsit, "acesta este un subiect incheiat" cum spunea prim vicepresedintele Constantin Buzatu ieri, intr-o conferinta de presa, iar fostul subprefect al judetului, Teodor Mara, isi va masura fortele cu ceilalti candidati la primarie. Tot in cadrul pregatirii filialei pentru alegerile locale, au mai fost constituite organizatii PNR in localitatile Sintea Mare si Iratos. "Am ajuns la un numar de 67 de organizatii pe raza intregului judet si nu stim daca vom mai continua cu aceste constituiri. Cand sustinem acest lucru ne gandim la faptul ca am acoperit oricum intreaga suprafata a judetului", a spus presedintele Teodor Mara. Reluand un comunicat prezentat ieri la Bucuresti de catre conducerea centrala, membrii PNR Arad si-au exprima ingrijorarea fata de amplitudinea procesului de reesalonare a datoriilor catre bugetul de stat, proces gestionat in exclusivitate de aparatul Ministerului de Finante. "Partidul National Roman, cere primului ministru al Romaniei sa ia masuri imediate pentru modificarea prin ordonanta de urgenta a legislatiei, si sa instituie o comisie de ancheta care sa analizeze modul in care Ministerul de Finante a aplicat legislatia, precum si legaturile celor care au obtinut inlesnire de plata ca Fondul Proprietatii de Stat, in procesul de privatizare, raport care sa fie prezentat in cel mai scurt timp Parlatnentului Romaniei si opinie publice" se spune in comunicatul de presa. In alta ordine de idei, aseara, la Disco Corleone, a avut loc sedinta de constituire a organizatiei de studenti  PNR Arad, iar astazi, la Bucuresti, are loc Consiliul National.
West Petrom Arad a castigat prima partida a finaleiVineri, la Pitesti, in Sala Sporturilor "Trivale" in fata a peste 2000 de spectatori s-a desfasurat prima partida a finalei CSU ISA Pitesti - West Petrom. Extraordinar meci, extraordinar final. West Petrom a castigat o partida cum rar de poate vedea. Intr-o atmosfera fantastica, creata de cele doua galerii, s-a disputat un joc dramatic in care echipa pregatita de Dragan Petricevic si-a apropiat victoria, dupa doua reprize de prelungiri, cu scorul de 82-81. A fost un meci de mare lupta, ambele echipe jucand cu o ambitie extraordinara. Tensiunea meciului si-a pus amprenta pe evolutia ambelor echipe in prima parte a intalnirii, la pauza inre- gistrandu-se putine puncte marcate, atat la un cos cat si la celalalt. In primele 20 de minute gazdele au inscris doar un singur cos de 3 puncte, in timp ce de partea cealalta Marianovic a avut patru astfel de reusite iar Kmezic una. Trebuie mentionat insa, ca intreaga echipa petrolista si-a facut datoria, luptand efectiv pana la ultima picatura de energie, in conditiile in care pana la finalul partidei nu mai putin de patru jucatori aradeni au acumulat cinci greseli personale (Burlacu, Apostol, Kmezic si Marianovic). Ramas singurul pivot in echipa West Petrom-ului, Muntean si-a facut cu prisosinta datoria, aparandu-se foarte bine si ce-i mai important marcand cosul victoriei, cu doar trei secunde inainte de final. Partida a inceput in nota de dominare a pitestenilor, care au condus cu 9-2, in minutul patru. In minutul 16 gazdele isi maresc diferenta la 11 puncte, 27- 16. Gratie jocului bun practicat de Cmezic, aradenii incheie repriza la doar 3 puncte de ISA. Repriza a doua este inceputa mai bine tot de argeseni, dar Marianovic, treptat, isi intra in mana si West Petrom) se apropie la doar un punct diferenta, 39-38. Mai mult, petrolistii vor prelua conducerea, 44-46, in minutul 27. Pana la finalul celor 40 de minute jocul este echilibrat, ambele echipe conducand succesiv. Astfel, dupa cele doua reprize scorul consemnat pe tabela a fost 64-64. Echilibrul se mentine si dupa prima repriza de prelungiri, 73-73. A doua repriza de prelungiri a fost una dramatica. In ultimul minut de joc cei care reuscsc sa conduca pe tabela sunt gazdele, 81-80, si se parea ca vor castiga prima partida a finalei. Dar, nu a fost sa fie asa, deoarece Munteanu va marca inainte cu 3 secunde de final cosul victoriei pentru aradeni. Victorie muncita a West Petrom-ului, dupa un meci care a facut o buna propaganda baschetului.
In zona Taut se desfasoara aplicatia batalionului mixtIeri, au avut loc primele aplicatii in cadrul exercitiului militar "Opening - Windows Ro 2000", desfasurat de Batalionul Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii. Scenariul aplicatiei a fost pus in practica la Taut, pe durata a sase zile. Va fi un exercitiu tactic de comandament cu trupe si transmisiuni in teren, avand ca obiectiv .principal atingerea interoperativitatii la nivelul subunitatilor batalionului mixt pentru executarea unei operatiuni de mentinere a pacii si umanitare. La inceputul lunii martie, in orasul Szolnok (Ungaria), a avut loc reuniunea de planificarea exercitiului militar. De asemenea, o conferinta pe aceeasi tema a avut loc in Arad, in luna februarie. In cursul acestui an, Batalionul va mai partieipa la aplicatia "Cooperative Dragon 2000" in Albania (21 iunie - 1 iulie). Un alt exercitiu, numit "Opening Windows Hu - 2000" se va desfasura, in noiembrie, in Ungaria.
Dacia 7 aprilie - 13 aprilie Toy Story - (SUA)
Muresul 7 aprilie - 13 aprilie Intre viata si moarte - (SUA)
Arta 7 aprilie - 13 aprilie - Sala A Rechinii ucigasi - (SUA)
Arta 7 aprilie - 13 aprilie - Sala B Vanatorul de vedete - (SUA)

Cafenea

new88.gif (2109 bytes)Cafa... Va asteptam la o cafea virtuala pentru a comenta stirile VAN


Arhiva

Arhiva Ati pierdut cumva o stire importanta? O veti gasi in arhiva VAN.

new88.gif (2109 bytes)Cautati in arhiva Virtual Arad ! Cautare in arhiva Virtual Arad.

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Redactia

Stiri Stirile VAN au fost compilate si redactate de Gheorge Puterity si Florin Trutiu.
Imagini Imaginile VAN au fost produse si digitalizate de Gheorge Puterity.
Web Adaptarea pentru Web a fost facuta de Draghi Puterity.

O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Radio Pro FM (stiri locale), TV Arad, TV Intersat, Pro TV Arad.


[Arhiva 2000] [Arhiva 1999] [Arhiva 1998]

Stirile VAN 2000 au avut cititori.

{6DFA5D40A31911d291ADF928011F4932}