Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 4 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • 2.000.000.000.000, comoara lui Medintu

Directorul Agentiei PECO Arad - Gabriel Boric a fost arestatDan Gabriel Boric, directorul Agentiei Comerciale PECO Arad, a fost arestat preventiv, ieri, pentru 30 de zile, de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie, in dosarul in care au fost deja retinuti Gheorghe Medintu, fostul vicepresedinte al PSD Arad, si Ilie Stana, fostul director al Sucursalei Timisoara a Bancii Carpatica. Potrivit anchetatorilor, se estimeaza ca prejudiciul total creat de Boric in favoarea lui Gheorghe Medintu se ridica la peste 2.000 de miliarde de lei (aproximativ 60 de milioane de dolari), bani intrati in buzunarul fostului vicepresedinte al PSD Arad.
"Titlurile de credit care atestau date nereale au fost utilizate de inculpatul Medintu Gheorghe, cu stiinta lui Boric Dan Gabriel, drept garantie pentru obtinerea, in mod ilegal, a unor credite  de peste 1.500 miliarde de lei, numai la banci din Arad si Timisoara. Creditele au fost utilizate de Medintu Gheorghe in alte scopuri decit cel pentru care au fost acordate...Transferul sumelor de bani de la banci spre Medintu s-a realizat prin conturile Agentiei Comerciale PECO Arad", scrie intr-un comunicat emis ieri de PNA. La cele 1.500 de miliarde de lei se adauga prejudiciul nerecuperat de 400 miliarde de lei inregistrat de SNP Petrom SA.  Procurorii afirma ca, in calitate de director general al Agentiei Comerciale PECO Arad, Boric a emis mai multe bilete la ordin si file cec in valoare de peste 2.000 de miliarde de lei drept garantie  pentru viitoare livrari de produse petroliere de catre SC "Expo Marchet Jackson Ltd", patronata de Gheorghe Medintu. Ulterior, fara ca in realitate sa fi fost vandut vreun kilogram de carburant, pe baza acestor file cec si bilete la ordin Medintu a garantat mai multe credite, luate de la banci comerciale diferite. Prin astfel de procedee, Medintu ar fi obtinut de la banci peste 1.500 de miliarde  de lei, la care se adauga un prejudiciu de peste 400 de miliarde de lei creat SNP Petrom. Tot ieri, procurorii PNA au audiat-o si pe Ioana Farcasanu, contabil-sef la Agentia Comerciala PECO Arad, care a fost adusa la ancheta impreuna cu Dan Boric. Si ea a fost interogata in legatura cu modul in care au fost emise filele cec si biletele la ordin. Potrivit unor surse judiciare, Ioana Farcasanu a recunoscut neinregistrarea in evidentele contabile a documentelor aferente. De asemenea, ea a sustinut ca a procedat in acest fel la ordinul sefului ei, Dan Boric. Contabila nu a fost arestata preventiv. Pe numele ei, procurorii au emis o ordonanata care interzice parasirea localitatii de domiciliu.

Ondine Ghergut & Vasile Surcel - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doua inaugurari ale UVVG la trecerea dintre semestre. Hotelul "Academica" si expozitia de biologie moleculara

A fost inaugurat la UVVG noul hotel "Academica"Ieri, in campusul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad a avut loc inaugurarea hotelului "Academica" si a celor doua restaurante. In prezenta unor distinsi oaspeti, rectorul UVVG, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, impreuna cu cancelarul general UVVG, prof.univ.dr. Alexandru Roz, au taiat panglica inaugurala, dupa care consilierul cultural al Episcopiei Arad, preotul Vasile Pop, a rostit o rugaciune si a sfintit localul. Modernizarea si dotarea celor 4 apartamente si 10 garsoniere, precum si a celor 2 restaurante-cantina au impus eforturi financiare mari, de aproximativ 2 miliarde lei. Aceasta cu atat mai mult cu cat modernizarile efectuate se circumscriu standardelor lumii civilizate. Dupa vizitarea hotelului, s-a tinut o conferinta de presa, in care prof.univ.dr. Aurel Ardelean a prezentat cateva date sintetice privind incheierea semestrului I al anului universitar 2002/2003:
* sesiunea de examene s-a incheiat cu o performanta globala buna: promovabilitate 87%, media generala 7,70;
* accederea in Spatiul European al Cercetarii prin includerea UVVG in programele europene: PIN-MATRA, SECAL, JEAN MONNET, PLANTA EUROPA;
* 2 premii internationale la Munchen si Geneva si premii la Sesiunea nationala a studentilor medicinisti de la UMF Carol Davila Bucuresti;
* a inceput predarea de autorizare a Centrelor de excelenta in cercetare: Centrul de cercetari medico-biologice, Centrul de Management al Calitatii Medicale. Au fost prezentate si obiective de management academic pentru semestrul II:
* inaugurarea Centrului European de Comunicare si relatii la Bucuresti si Arad;
* realizarea noilor centre de cercetare;
* politica salariala flexibila si atractiva;
* servicii antreprenoriale oferite de universitate comunitatii locale: serviciul de Terapie si Radiologie dentara prin Clinica Stomatologica Vlaicu, consultatii juridice, competente lingvistice, laborator de diagnostic al cancerului mamar si ovarian, etc. 
***
Cei prezenti s-au deplasat apoi la Biblioteca Centrala Universitara "Tudor Arghezi" unde a avut loc deschiderea oficiala a expozitiei de biologie molecuiara cu tema "Biostiinta mileniului III". Expozitia cuprinde lucrari de specialitate publicate sub egida UVVG, lucrari de specialitate existente in fondul bibliotecii, postere si aparatura de laborator.

Z. S. - Adevarul

  • Gospodarirea Comunala face investitii din surse proprii. Strandul va avea cinematograf si casute noi

Directorul GCA - Coloman Edeleni anunta noi investitii in strandul aradeanGospodarirea Comunala va investi, in acest an, in realizarea retelei de canalizare a strandului. Pana acum, toata apa reziduala ajungea in Mures. "Lucram la proiect si speram ca, pana in luna mai, sa fie realizat. Vom construi o statie de pompare, care sa recupereze toata apa reziduala de pe strand", ne-a declarat Coloman Edeleni, directorul GCA. Pe lista de investitii se regasesc si doua scene, una pentru spectacole, alta pentru cinematograf in aer liber. Spre deosebire de anul trecut, cei care vor doar sa se bucure de soare nu vor mai plati suprataxa pentru concerte, deoarece platoul de spectacole va fi imprejmuit.
Aleile batatorite vor fi pavate. In acest sens, in cadrul GCA s-a creat o sectie dotata cu trei utilaje, care produce pavele.
Tinand cont de cererea foarte mare de casute pe strand, Edeleni ne-a declarat intentia de a construi inca 20-30 de astfel de locatii de agrement. Ele urmeaza sa fie inchiriate, costul, intre 200 si 700 de dolari, fiind stabilit prin licitatie.

Simona Mazare - Observator

  • Scriitorul aradean Cornel Marandiuc a salvat de la disparitie istoria nescrisa a aviatiei militare romane

Scriitorul aradean Cornel Marandiuc este un istoric al aviatiei militare romaneDe ani buni, la Arad isi desfasoara activitatea un original si fecund istoric al aviatiei militare din Romania. Robit de pasiunea de a cunoaste si de a impartasi si altora trecutul glorios al zburatorilor nostri, domnia-sa a izbutit sa scoata din anonimat, in plina dictatura ceausista, un intreg capitol al aeronauticii nationale, pus la "secret" de stapanirea bolsevica. Iata in cateva cuvinte emotionanta si pilduitoarea poveste a unui om care, sfidand cerbicia Securitatii, s-a incumetat sa salveze de la moarte un veritabil tezaur documentar, dat uitarii si condamnat la disparitie de catre istoriografia dejisto-ceausista.
Aradeanul Cornel Marandiuc n-a fost niciodata aviator. A inceput Facultatea de Mecanica, pe care a intrerupt-o in anul doi. Viata l-a obligat sa imbratiseze meserii fara nici o legatura cu pasiunea sa dominanta: aeronautica. In acelasi timp, la fel ca numerosi concetateni, a constatat, cu indignare, cum oligarhia comunista interzisese pur si simplu sa se vorbeasca in cartile de istorie si studiile de specialitate de campania militara a armatei noastre in rasarit. Din acest sentiment de revolta si frustrare s-a nascut gandul unei intreprinderi indraznete: de a reconstitui, prin mijloacele ce-i stau la dispozitie, macar o parte a acestui capitol aruncat in ceata - luptele aeriene ale combatantilor nostri inaintea lui 23 august 1944. In acest scop a ales o cale mai putin stiintifica, plina de riscuri si cu adevarat fenomenala. S-a apucat sa intre in contact personal cu majoritatea aviatorilor ce supravietuisera razboiului. Activitate mai mult decat trudnica, avand in vedere ca eroii aerului se aflau raspanditi pe tot cuprinsul tarii. Multi dintre ei, abia iesiti din inchisorile stapanirii, au refuzat sa vorbeasca. Altii, tot de frica Securitatii, isi aruncasera in foc documentele, decoratiile. Nu putini si-au retractat, dupa scurta vreme, declaratiile. Cu toate acestea, ani la rand, printr-o impresionanta tenacitate, istoricul Marandiuc a izbutit sa stranga un imens material documentar, alcatuit din confesiuni, inscrisuri si fotografii de razboi. A purces apoi la redactarea primei sale carti, pe care a intitulat-o "Inimi cat sa cuprinda cerul patriei". In cuprinsul ei, campania din Rusia era amintita pe scurt (nu se putea altfel), dar autorul a strecurat totusi aluzii foarte transparente la victoriile romanesti si a vorbit, totodata, si despre atitudinea dusmanoasa a pilotilor sovietici dupa 23 august. Este prezentata in schimb pe larg uriasa inclestare ce a avut loc intre aviatia romana si coplesitoarea armata aeriana anglo-americana.
Cornel Marandiuc este parintele revistei lunare "Orizont aviatic" Lucrarea s-a plimbat de la o editura la alta, a zacut si pe la CC al PCR, la Consiliul Culturii, la Institutul de Istorie Militara, autorul primind de pretutindeni acelasi raspuns: "Nu se poate tipari asa ceva". Si totusi minunea s-a produs cu ajutorul directorului Editurii Dacia din Cluj, regretatul critic Alexandru Capraru. Aparitia cartii a luat pe nepregatite Securitatea, care a reactionat violent. Domnul Marandiuc a fost anchetat ani la rand (pana in 1989), "baietii" cu uniforma pe dinauntru somandu-l sa divulge toate sursele de informare. Dar cartea nu a fost retrasa de pe piata, asa cum s-a intamplat mai devreme cu o alta surprinzatoare aparitie: volumul despre dictatura antonesciana semnat de A.I. Simion. Apoi, pe baza materialului adunat, cercetatorul a trecut la redactarea urmatoarei opere, "Cavalerii bimotoarelor de asalt", dedicata, de data asta, fara ocolisuri, unui grup de piloti cu mari fapte eroice pe frontul de rasarit. Volumul, evident respins de cenzura, a aparut dupa revolutie, in anul 2000, din moment ce nici un editor nu s-a aratat interesat sa-l publice. Ei bine, un lucru e sigur: in lipsa lui Cornel Marandiuc si a osardiei sale, istoria nationala ar fi fost astazi mai saraca. Si asta deoarece majoritatea veteranilor de razboi s-au stins din viata inainte de iarna lui 1989. Or, e stiut: spre deosebire de nazisti, care si-au inventariat crimele cu rigoare germana, lasand documente scrise si filmate, comunismul, totalitarism de sorginte asiatica, si-a sters urma faradelegilor ca un asasin precaut. In Romania si aiurea, opresiunea comunista se reconstituie azi mai degraba din marturiile supravietuitorilor. Fapte de arme, episoade dramatice, dovezi inaltatoare de eroism, urmate de calvarul si umilintele indurate de zburatorii romani din partea "aliatului" sovietic, o intreaga istorie, condamnata la pieire, a fost reconstituita prin stradaniile si indrazneala unui cercetator aradean.
Domnul Cornel Marandiuc tipareste, la Arad, incepand cu noiembrie 2002, o revista lunara intitulata "Orizont aviatic". Publicatia a adresat din primul numar un apel patetic veteranilor de razboi, dar si celor ce poseda documente despre trecutul aeronauticii nationale, invitandu-i sa devina colaboratori. Din pacate, resursele financiare ale istoricului si prietenilor sai (cu totii pensionari) nu vor permite multa vreme aparitia publicatiei. O tempora! O mores! Daca numai 1% din fondurile alocate Festivalului carnatilor ar fi donate unor scopuri culturale, oameni ca Marandiuc nu s-ar mai zbate in saracie, deoarece se incumeta sa scoata o revista spre folosul istoriografiei militare. Daca totusi exista oameni care doresc sa sprijine munca de reconstituire a celor patru ani de istorie interzisa, se pot adresa direct cercetatorului aradean: Str. Gh. Doja 160, cod 2900, Arad.

Liviu Timbus - Romania Libera

  • Zona montana, intre atragerea turistilor si lipsa utilitatilor

Simpozionul de la Moneasa a fost destinat dezvoltarii turismuluiStatiunea Moneasa a fost gazda unui simpozion destinat dezvoltarii zonei montane
Desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute la Moneasa, Forumul Judetean al Muntelui a pus fata-n fata reprezentantii Prefecturii si ai institutiilor descentralizate, pe de o parte, si primarii din localitatile montane, pe de alta parte. Scopul a fost acela de a solutiona problemele locuitorilor din zona, dar si scaderea ritmului depopularii. Au participat edilii din cele 29 de localitati aradene care intrunesc conditiile pentru a intra in zona montana: altitudine de 600 de metri si panta cu inclinatie de 20 de grade. In conditiile in care, in ultima vreme, se vorbeste tot mai des despre dezvoltarea turismului rural, normal ar fi sa se porneasca de la dezvoltarea infrastructurii, adica exact de la ceea ce lipseste pentru ca Aradul sa devina o tinta pentru amatorii de drumetii. Din pacate, majoritatea celor prezenti la Moneasa s-au plans de lipsa apei curente sau a posibilitatii de comunicare, dar si de starea drumurilor de acces. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in Aradul anului 2003, inca mai exista localitati neelectrificate. De altfel, nici la capitolul publicitate nu excelam, ghidul stafiunii Moneasa precizand ca multi din cei care vin acolo ajung "din greseala". Problemele satului montan nu se opresc aici, existand situatii aproape paradoxale. Spre exemplu, in trei din satele apartinatoare de comuna Ususau, din cauza drumurilor proaste si a rentabilitatii scazute, CTP nu mai efectueaza curse. Astfel ca mai bine de 50 de copii nu pot ajunge la scoala. Primarul este dispus sa asigure plata benzinei si a soferului, dar spune ca nu poate sa asigure si mijlocul de transport. O situatie asemanatoare este la Chisindia, unde edilul sef este nevoit sa tina in garaj o Salvare. La Craiva nu exista nici macar un metru liniar de apa curenta. Proiectul s-a "impotmolit" insa prin sertarele celor care trebuiau sa-l aprobe. Toti au fost de acord ca, de fapt, toate "rautatile" pleaca de la lipsa banilor si de la cel mai mare dusman al dezvoltarii: birocratia. La unison, primarii au spus ca s-au saturat sa bata pe la diferite usi pentru niste simple aprobari sau sa intocmeasca documentatii stufoase din care, in final, se alege praful. Solutiile, cel putin la modul declarativ, nu s-au lasat asteptate. Desi crede ca anumite investitii nu vor fi recuperate "nici in 100 de ani", reprezentantul Romtelecom spune ca toate comunele sunt conectate si urmeaza si satele apartinatoare. Aceeasi situatie a fost semnalata si de Electrica, ce va asigura curent electric in toate catunele pana in 2005, In ceea ce priveste reabilitarea drumurilor, exista un proiect guvernamental, dar costurile sunt extrem de ridicate (drumul Arad-Oradea va costa 19,9 milioane USD si va fi gata in 2005 n,r.). Nici la drumurile comunale situatia nu este mai buna, peste 80% din acestea avand durata de viata expirata. Solutii au fost gasite pentru toate problemele satului montan si nu numai. Ramane ca cei care le-au gasit sa le puna in practica. Dar asta este, de fapt, problema...

Calin Ghinaciu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]