Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Sambata, 5 iulie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Interviu in exclusivitate pentru Virtual Arad cu domnul Lotfi A. Zadeh, parintele inteligentei artificiale

Lotfi Zadeh este Doctor Honoris Causa si al UAV - Virtual Arad News (c)2003Lotfi A. Zadeh, 82 de ani, una dintre cele mai importante personalitati stiintifice ale lumii, s-a aflat joi la Arad, la invitatia Universitatii "Aurel Vlaicu".
Prof. univ. dr. Zadeh are o carte de vizita impresionanta. 
De la prima lucrare din 1950, a fost citat pana in prezent in 11 mii de lucrari de specialitate. Este membru a 13 societati internationale de profil, din America pana in Japonia.
De asemenea, pentru merite stiintifice exceptionale a primit noua medalii, zece diplome si 14 titluri de Doctor Honoris Causa la mari universitati din SUA, Germania, Franta, Spania, Canada, Polonia, Cehia, Azerbaidjan. 
Si  la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, in Aula Magna a universitatii de stat  in prezenta unui public format din profesori universitari din Timisoara, Cluj si Bucuresti distinsului oaspete i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii aradene. 

- Buna ziua, domnule Zadeh, ma numesc Bogdan Gherman si in numele site-ului Virtual Arad, care aduna informatii din tot judetul Arad, as dori sa va pun cateva intrebari.
- Sigur, cu placere!
- Care au fost ideile premergatoare ideii de "Logica fuzzy" ?
- Am sa raspund la aceasta intrebare pe scurt, ea are un raspuns lung dar nu avem timpul si spatiul necesar.
Asa cum am spus si la aceasta intalnire, eu ca profesie nu sunt matematician, eu sunt inginer, dar intotdeauna am fost interesat de matematica, sunt un mare admirator al matematicii. 
In munca mea timpurie am incercat sa fiu cat de matematic am putut sa fiu, dar atunci am inceput sa vad ca exista o prapastie intre precizia matematicii si imprecizia lumii reale, si atunci m-am gandit ca trebuie facut ceva pentru a reduce aceasta prapastie, dupa care mi-am dat seama ca motivul pentru care exista aceasta prapastie, si inca mai exista, este ca in matematica totul are un raspuns ferm, adevarul fiind bivalent, fie ceva este adevarat, fie acel ceva nu este adevarat. 
Interviu cu parintele inteligentei artificiale - Virtual Arad News (c)2003 Insa in lumea reala avem partialitate, orice este nuantat: intelegerea umana este nuantata, fericirea este nuantata. Deci, problema este ca in lumea reala totul este nuantat pe cand in matematica nimic nu este nuantat. 
Astfel m-am gandit ca exista o necesitate pentru a aduce mai aproape cele doua universuri. 
Eu ne fiind matematician le-am spus prietenilor mei care erau matematicieni, insa ei au fost prea preocupati de propriile probleme. Aceasta se intampla in anul 1964 cand mi-a venit aceea simpla idee ca ceea ce trebuie sa fac este sa introduc termenul de "grad de apartenenta". 
Gradul de apartenenta nu este doar 1 si 0 ci poate lua si valori intermediare. Dar prima mea lucrare scrisa se ocupa de clase si nu de logica, nu am scris nimic despre logica fuzzy timp de 10 ani, prima lucrare in care am vorbit despre logica fuzzy a aparut in 1974. Am fost foarte surprins ca aceasta idee simpla a mea nu a fost initiata cu mult timp in urma, pentru ca este o idee simpla. 
Ea a fost controversata, multi spuneau ca este un "nonsens", "o prostie", si poate inca mai spun acelasi lucru, dar eu am spus ca trebuie sa ai obrazul gros.
-  Ce parere aveti despre municipiul Arad ?
-  Imi place foarte mult ! Sunt impresionat ! Nu este un oras cu cladiri foarte inalte ca in America ci are o individualitate, care imi place, putin de moda veche dar apreciez asta. 
Am vazut aici oameni foarte calzi si o cultura care joaca un rol foarte important, in multe alte locuri pe unde am calatorit am vazut cultura locala dizolvandu-se, ea fiind inlocuita cu chestii comerciale,
-  Va multumesc pentru acest interviu, si a fost o onoare sa va avem aici in Arad.
-  Cu multa placere!

A consemnat - Bogdan Gherman - Virtual Arad

  • A inceput repartizarea apartamentelor ANL

A inceput repartizarea locuintelor ANL96 de norocosi au de ieri propria lor locuinta
Tragerea la sorti a apartamentelor AXL s-a desfasurat ieri, in incinta Palatului Cultural din Arad. 
Comisia sociala de analiza si de repartizare a prezentat modul de desfasurare a procedurii de extragere a biletelor, cat si criteriile de repartitie.
Comisia a fost alcatuita din Dorel Popa, primarul municipiului, Emanoil Voicu si Levente Bognar, viceprimarii Aradului, reprezentanti ai Administratiei Publice Locale, prin Florica Popa, Iulian Ciobanean si Sorin Contras. 
Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara a fost reprezentata de Cristian Cojocaru si Gorbe Birta Ladislau. 
ANL-ul a pus la dispozitia persoanelor inscrise pe lista de prioritati sase blocuri situate pe strazile Gheorghe Ciuhandu si Nicolae Titulescu. 
Posesorii apartamentelor de pe strada Gheorghe Ciuhandu, au primit ieri si cheia. Pentru celelalte locuinte de pe strada Nicolae Titulescu, inmanarea cheii se va face doar saptamana viitoare, cand se vor finaliza lucrarile in vederea predarii locuintelor. 
Au fost puse la dispozitia cetatenilor 12 garsoniere si 84 de apartamente cu doua camere, repartitia facandu-se in functie de numarul de persoane. 
Pe toata perioada de 5 ani prevazuta in contract, locatarii se vor obliga sa respecte toate normele de igiena. 
Fiind domeniu public, nu li se permite efectuarea nici unui fel de modificare interioara. In caz contrar, prin verificarile efectuate de comisie la fiecare sase luni, acestia vor fi actionati in judecata si vor fi evacuati. 
Pentru garsoniere, chiria nu a fost inca stabilita, iar pentru apartamentele cu doua camere, locatarul nu va trebui sa plateasca mai mult de 300.000 lei. 

Anca Sumalan - Agenda zilei

  • Aradenilor actionari la "Bere" li se cere sa-si vanda actiunile

Fabrica de bere vrea sa cumpere actiunile de la aradeni - Virtual Arad News (c)2003Pe un certificat se primesc circa 650.000 de lei
De cateva zile, in fata sediilor unor societati de valori mobiliare din Arad e coada. 
Multi aradeni vor sa-si vanda actiunile detinute la fosta societate Arbema - fabrica de bere - actuala Brau Union Romania.
"Fenomenul" a inceput dupa ce toti actionarii au primit acasa, prin posta, o scrisoare de la societatea Brau Union Emerging Markets GmbH, care detine - impreuna cu alte doua societati - peste 90% din actiunile Brau Union Romania. 
Prin această scrisoare, micii actionari sunt sfatuiti să vanda actiunile detinute, oferta de cumparare fiind facuta de Brau Union Emerging Markets. 
Aceasta, obligata de lege (art. 138 din OUG 28/2002 cu modificarile ulterioare), a facut o oferta publica de preluare a restului de actiuni Brau Union Romania, in scopul transformarii societătii in una de tip inchis si delistarii ei. 
"In urma delistarii, actionarii minoritari care nu au dat curs prezentei oferte nu vor mai putea sa vanda actiuni SC Brau Union Romania SA pe piata Rasdaq si nu vor mai beneficia de drepturile specifice conferite actionarilor minoritari ai unei societăti deschise de catre legislatia in vigoare", se arată in respectiva scrisoare. 
Acest lucru nu inseamna ca daca cineva nu vrea să-si vanda acum actiunile nu va mai fi actionar al Brau Union Romania; el va primi in urmatorii ani dividendele cuvenite, dar nu va putea să vanda, mai departe, actiunile pe piata de capital, ci doar actionarilor Brau Union Romania. 
In Arad se apreciaza ca sunt cateva mii de mici actionari la fosta Arbema. 
Pentru un certificat (de regulă cu 85 sau 87 de actiuni Arbema, care, dupa absorbirea de catre Brau Union Romania, au devenit doar 19 actiuni) se primea, ca dividende, o sumă ceva mai mare de 30.000 de lei. 
Văzand oferta actuala, de 37.717 lei pentru o actiune, multi aradeni prefera sa vanda actiunile detinute. Pentru asta ei trebuie sa se prezinte la una din societătile de valori mobiliare autorizate ce CNVM (Comisia Natională a Valorilor Mobiliare), unde vor completa un formular de subscriere. 
Pentru un certificat cu 19 actiuni se primesc putin peste 700 de mii, insa din aceasta suma se scade comisionul practicat de societatea de valori mobiliare (8%), astfel ca raman circa 650.000 de lei. Banii vor putea fi luati, personal, după 30 iulie, de la Banca Transilvania. 
Lucrurile sunt ceva mai delicate pentru mostenitorii titularilor de certificate de actionar. Pentru a face succesiunea ei trebuie sa plateasca, la notar, cateva sute de mii de lei. 
Acesti bani, care ajung cam la valoarea primită pe actiuni, plus timpul alocat statului la rand pentru completarea formularului de subscriere, ii determină pe multi să renunte la "afacere".

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Perla Apusenilor a dat, in week-end-ul trecut, masura simbolica a ceea ce ar trebui sa fie in fiecare moment

Parada a portului popular in parcul de la Moneasa Moneasa a fost, in week-end-ul trecut, chiar ceva mai mult decat este de obicei – o statiune unde concentrarea de frumusete pe metru patrat este dublata de melancolia unui spatiu (in unele locuri neexploatat cum merita, lasat in paragina sau chiar batjocorit) ce se degaja implicit: a fost gazda Targului Mesterilor Populari – o manifestatie care exista in pofida oricaror evidente ce tin de lipsa banilor sau, mai concret, de imposibilitatea virtualilor sponsori de a participa financiar la evenimente cu caracter declarat idealist.
Numai ca proiectia in viitor a unei asemenea serbari – unii, mai directi si mai ancorati in planul imediat, vor zice ca, de fapt, mai corect ar fi sa vorbim despre comemorari, sau chiar despre parastase – este mai importanta decat pragmatismul imediat, iar oameni precum Sanda Kern, directorul complexului Moneasa SA, sau Teo Morar, patronul Hotelului Parc au inteles acest "adevar de urgenta"…
Ei au raspuns chemarii Consiliului Judetean Arad – prin cele doua "artere culturale" ale sale, Complexul Muzeal si Centrul Cultural Judetean – si au subscris unei sponsorizari, necesara si suficienta (cum ar spune Marius Lazurca, directorul CCJ), fara de care efortul organizatoric al statului ar fi fost inutil. 

Lucian Valeriu - Occident

  • Leonard Doroftei: "La inceput eram privit ca un emigrant"

Doroftei a cantat la Festivalul Berii KaiserCampionul mondial la box profesionist, Leonard Doroftei s-a aflat ieri la Arad unde a… concertat impreuna cu BUG Mafia pe scena Kaiser Fest. Aflat la prima vizita in orasul nostru, "Mosul" s-a reintalnit cu mai vechii sai prieteni din delegatia olimpica a Romaniei, Traian Ciharean si Adrian Mateas, dar si cu "Eroul de la Sevilla", Helmuth Duckadam. 
Foarte amabil, Doroftei a fost de acord sa acorde un interviu ziarului Observator. 

- Doresti sa te lansezi in muzica?
- Sigur. M-am prezentat la Arad cu o piesa noua, intitulata Lumea noastra a fost facuta, avand ca textier pe fostul halterofil Traian Ciharean. Am facut cunoscute cateva melodii romanesti si in Canada.
- De unde aceasta apropiere de BUG Mafia?
- Sunt mai aproape de sufletul meu, pe melodia lor intru in ring, si cred ca majoritatea cuvintelor din textele pe care le canta acestia sunt adevarate.
- Ai mai fost in Arad?
- Nu, sunt pentru prima data aici, dar cred ca deja il cunosc destul de bine prin prietenul meu Traian Ciharean. Pe viitor doresc sa bat la usa primarului de Arad, sa-i cer un loc de casa si sa ma mut aici.
- Care este diferenta dintre boxul amator si cel profesionist?
- In profesionism ai sansa de a te exprima. Mie, fiind mic de statura, la amatori mi-a fost foarte greu sa ma apropii de adversar, iar pana il oboseam se dadea gongul de final al meciului. Asa am pierdut titlul olimpic. La profesionisti am acum tot timpul sa-l studiez, sa-l obosesc si apoi sa-l inving.
- De cat timp ai nevoie pentru a pregati un meci la profesionisti?
- Daca doresti un rezultat mare atunci trebuie sa incepi sa te pregatesti cu cel putin doua luni si jumatate inainte. Dar pentru sumele care se vehiculeaza la acest nivel cred ca merita.
- Cat timp iti trebuie sa te refaci dupa un meci?
- La exterior in timp de o saptamana ma refac. Cum ma sparg de repede asa ma si vindec de repede. Pe interior insa simti timp de mai multe zile loviturile incasate.
- Crezi ca arbitrii nu au fost corecti in decizia pe care au luat-o la meciul cu Spadafora?
-
Nu conteaza, Doroftei boxeaza. Eu cand intru in ring imi doresc mai mult sa fac spectacol, sa-i incant pe spectatori, decat sa inving. Daca arbitrii m-au furat asta este rusinea lor.
- Care va fi urmatorul tau adversar?
- Sunt doua variante, Spadafora – meci care nu conteaza pentru centura ci pentru a stabili cine este mai bun dintre noi doi -  sau cu Miguel Calist. Exista posibilitatea ca urmatorul meci sa-l disput la Bucuresti, dar totul va depinde de bani si de impresarul meu, de organizator.
- De meciul dintre Lennox Lewis si Klitschko ce ai de spus?
- Si eu ca si sportiv as fi oprit meciul. Klitschko a fost foarte tare lovit la ochi si o alta lovitura puternica primita putea sa-i puna in pericol vederea pentru tot restul vietii.
- Ti-a fost grea perioada de inceput la profesionisti pe taram canadian?
- Intr-adevar, la inceput eram privit ca un emigrant, dar in scurt timp le-am dat de inteles ca am venit in Canada sa-i invat box. Noi romanii suntem si barbati. - Acolo se cunosc foarte multe lucruri gresite despre noi pentru ca multi romani de acolo traiesc din ajutor social oferit de statul canadian. Dar prin ce am realizat acolo ei au inteles ca Romania este o natiune puternica.
- Doresti sa te stabilesti in Canada la finalul carierei?
- La inceput m-am gandit la acest lucru, dar acum ma simt mult mai apropiat de Romania.

Lucian Danila - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 5 iulie - 11 iulie 2003  Al naibi tratament - (SUA)
Muresul - 5 iulie - 11 iulie 2003  Parteneri neobisnuiti - (SUA)
Arta - 5 iulie - 11 iulie 2003 - Sala A  Cartea junglei 2 - (SUA)
Arta - 5 iulie - 11 iulie 2003 - Sala B  Solaris - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]