Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 5 decembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Tramvaiul lui Mos Nicolae

Anul acesta Mos Nicolae a venit cu tramvaiul copiilorIncepand de astazi, copiii cuminti din Arad vor avea ocazia sa-l vada la lucru pe insusi Mos Nicolae. 
Acesta nu va veni cu sania, ci cu tramvaiul special, pe care-l va conduce. 
Tramvaiul de sarbatori este continuarea initiativei Companiei de Transport Public Arad, care, in fiecare iarna, pune la dispozitia celor mici, de cativa ani incoace, un tramvai special condus de Mos Nicolae. 
Copiii pot circula gratuit cu tramvaiul lor. 
Accesul adultilor in tramvaiul special al copiilor este permis in mod exceptional si doar in calitate de insotitori. 
Mosul poate oferi si mici daruri copiilor cuminti. 
Dupa primele zile, Mos Nicolae va preda stafeta "colegului" sau, Mos Craciun. 
Acesta va fi stapanul tramvaiului si sperantelor celor mici pana dupa Anul Nou. 
Tramvaiul special circula pe liniile obisnuite din Arad de unde poate fi luat de copii. 
Dar el poate fi programat si pentru grupuri organizate de copii, la cerere.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sfantul Nicolae si-a pregatit bastonasele

De Mos Nicolae copiii cuminti primesc si dulciuri pe langa bastonaseAcestea se vand pe piata cu 15 mii de lei
De cateva zile, aradenii pot cumpara micile cadouri simbolice care se ofera celor dragi cu ocazia sarabatorii Sfantului Nicolae. 
In fiecare zi, de la primele ore ale diminetii, comerciantii isi fac aparitia cu diferite materiale impodobite - atat in piete, cat si in centrul orasului. 
Cele mai preferate de cumparatori, dupa cum declara vanzatorii sunt: nuielusele si bastonasele impodobite care nu depasesc pretul de 15 mii lei. 
Pentru confectionarea lor, majoritatea comerciantilor s-au apucat in urma cu doua luni, pentru unii aceasta meserie, desi temporara, reprezentand unica sursa de venit. 
Unul dintre vanzatori ne-a declarat ca a investit 20 de milioane lei, bani cu care si-a platit oamenii care l-au ajutat si si-a cumparat materia prima pe care o aduce din Germania si Dubai. 
Dupa experienta sarbatorilor trecute, castigul va fi de 30 milioane lei. 
Bastonasele sunt confectionate din pvc, impodobite cu banda speciala si ornamentate cu diferite jucari mici. 
Altii care nu au bani pentru o investitie asa de mare impodobesc crengi si cozi de papura pe care le vand la pretul de 5 sau 10 mii. 
In fiecare zi, ei reusesc sa vanda cateva zeci de bucati, dupa ce trece sarbatoarea se apuca de confectionarea altor simboluri, pentru ca luna cadourilor de abia a inceput. 

C. Untaru - Agenda zilei

  • Oameni care ne-au condus. Despre trecut, cu un om (si) al prezentului

Fostul primar - Mircea Roman isi deapana amintirileMircea Roman este, dincolo de morga sa, o persoana volubila. A acceptat sa vorbeasca despre trecut cu aceeasi lejeritate cu care a vorbit despre prezent.
Este printre putinii oameni care au detinut functii in trecut, care este si acum in prim-planul politico-administrativ si care nu se teme sa spuna lucrurilor pe nume.
A fost director de intreprindere, a fost primar, a revenit la Strungul dupa un "puci" facut in pur stil comunist...
Revolutia, sau ce-o fi fost ea, l-a propulsat din nou in viata politico-administrativa. A devenit viceprimar - tot numit- apoi, iar un alt fel de puci, tot de nuanta comunista, in sensul ca i s-a propus functia de subprefect ca sa se trezeasca pe afara.
Pana la urma, ceea ce il caracterizeaza pe Mircea Roman este urmatoarea afirmatie: "Istoria n-o poti modifica, ci eventual maslui. Bun..., rau..., ce-a fost a fost..., romanii au trait acele vremuri. De ce dracu n-am luat ce-a fost bun din acele vremuri, altundeva eram acum..."
Realizari cu schepsis... 
Multe dintre realizarile de e vremea comunistilor au fost facute sub o alta umbrela decat cea "oficiala".. 
Ca si acum, tara era impartita din punct de vedere a influentei la Bucuresti in mai multe puncte strategice. 
Si tot ca si acum, Aradul ajungea rareori la masa bogatilor. Iar atunci cand ajungea acest lucru se intampla mai mult datorita abilitatii celor care ne conduceau, decat convingerii ca intr-adevar si in aceasta parte e tara trebuie construit ceva. 
Spuneam de podul CFR spre Timisoara, care era trecut in proiect ca "supratraversare conducta gaz", dar acesta nu este singurul exemplu. 
"Am vrut sa facem o subtraversare pietonala la gara, astfel incat trecatorii sa ajunga din statia CFR direct in cea de tramvai", ne-a explicat Mircea Roman. 
Respectiva subtraversare era trecuta in proiect drept canal tehnic. Finalizarea proiectului nu s-a mai produs deoarece, intre timp, Mircea Roman a fost schimbat din functie, iar primarul care a urmat, Constantin Angheloiu, nu a mai continuat proiectul... 
... Si altele pe bune 
Tot din "vina" lui Mircea Roman s-a construit si bratul lateral al viaductului care traverseaza calea ferata si face legatura dintre Micalaca si oras. 
"A fost o munca grea, multi nu credeau ca o vom face, dar era deosebit de necesara pentru ca facea legatura dintre actuala Zona III si cealalta parte a Micalacii", ne-a mai spus Roman. 
Munca a fost efectuata cu muncitorii de la regia de drumuri de atunci. 
"Le duceam apa minerala, stateam cateva ore pe zi ca sa asist la lucrari, se lucra in conditii uneori inumane, chiar periculoase", descrie modalitatea prin care s-a realizat o alta investitie in Arpd, aparent modesta, dar foarte utila. 
Doar acum, la 20 de ani distanta, s-a realizat cea de a doua legatura dintre cele doua Micalaci, pentru traficul greu, prin construirea viaductului de la Voinicilor. 
Un viaduct cuprins in proiect inca de pe atunci... Primul pas l-a facut tot Roman, in timpul mandatului sau introducandu-se traficul tramvaielor pe Renasterii si Voinicilor. 
"Urmatorul pas era viaductul, iar apoi crearea unui circuit de linii de tramvai care sa cuprinda si cartierul Aradul Nou. De altfel podul rutier de peste Mures este astfel proiectat si construit ca sa reziste inclusiv traficului de tramvaie"
Revolutia, un subiect aparte 
Decembrie '89 l-a prins pe Mircea Roman tot la Strungul, unde ocupa functia de director. 
"Aveam in intreprindere peste 12.000 de cartuse, asa ca nu era floare la ureche...", a marturisit Mircea Roman. 
Iar Revolutia care i-a maturat pe mai toti directorii de intreprinderi n-a fost deloc blanda. 
"Oamenii de la Strungul erau la poarta doi cand am aflat ca Orologeria a iesit in strada", isi continua povestirea Mircea Roman. 
"M-am dus si eu la poarta doi, iar acolo muncitorii de la Strungul erau in interiorul intreprinderii, in timp ce aceia de la Orologerie stateau afara. 
Cineva a deschis poarta, dar nimeni n-a iesit, de parca poarta ar fi ramas in continuare inchisa. 
Apoi, ca la un semn, au inceput sa iasa si muncitorii de la Strungul. 
Dupa aceea, multi imi spuneau ca au plecat ca urmare a ceea ce am spus eu. Nu mai stiam ce am spus asa ca am tacut. 
Mult mai tarziu am aflat ce am spus de fapt: "Fiecare sa faca dupa cum ii dicteaza inima"
***
Discutia cu Mircea Roman nu s-a oprit aici. Ar mai fi multe de spus. In episodul urmator vom povesti cum un primar si un director de intreprindere de pe vremea comunistilor a incercat - si a reusit in mare parte - sa faca si economie de piata, mai intai la SIF apoi la Sanevit...

Ziarul Transilvania

  • Proiect indraznet Reteaua de canalizare a localitatilor judetului ar costa 100 de milioane de euro

Prin programul Phare 2003 se doreste ca Moneasa sa fie legata cu drum de judetul Bihor - Virtual Arad News (c)2003Jurgen Schmidt, reprezentantul Pactului de stabilitate pe zona de vest, s-a intalnit, ieri, cu vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Falca, dupa ce, cu o zi inainte a sustinut o conferinta la Timisoara cu privire la strategia de dezvoltare regionala.
Vizita domniei sale a fost una informativa, cu referire la relatiile dintre regiune si euroregiune si la proiectele de dezvoltare finantate de Comunitatea Europeana. 
La Timisoara s-a mai discutat despre strategia de dezvoltare a Euroregiunii DKMT, avand in vedere planurile individuale ale fiecareia dintre cele trei regiuni componente: Romania - V Vest, Ungaria - cu cele cinci judete componente si Vojvodina. 
In acest scop a fost elaborata si o declaratie, care vine sa consfinteasca cele discutate.
Jurgen Schmidt va vizita toate judetele euroregiunii iar prima oprire a fost la Arad. 
Cu acest prilej, vicepresedintele Gheorghe Falca a prezentat proiectul introdus pe programul Phare 2003 de Infrastructura Mare si anume, modernizarea drumului care leaga judetul Arad - statiunea Moneasa de judetul Bihor. 
"Proiectul cu pricina se afla pe primul loc. Pe anul 2004 ne gandim la alte doua proiecte de infrastructura mare si mica. Este vorba despre drumul care leaga comuna Brazii (Madrigesti) de Varadia de Mures (Julita). Pe infrastructura mica avem nevoie de finantare pentru canalizarea si alimentarea cu apa potabila la nivelul intregului judet. Pentru canalizare ne sunt necesare 103 milioane de euro, iar pentru introducerea apei potabile - 43 de milioane de euro", a declarat Gheorghe Falca.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Boiaua de Apateu este celebra

Boiaua de Apateu este apreciata in toata taraCei mai mari producatori de boia din Romania traiesc in judetul Arad.
De zeci de ani, comuna Apateu este recunoscuta pentru calitatea prafului de ardei, folosit de fiecare bucatareasa in mancare.
Numai ca putini stiu ca pana sa ajunga pe mesele noastre, boiaua de ardei trebuie tratata si pastrata in conditii speciale aproape un an.
Pentru ca nu au alta sursa de venit, toti localnici din comuna aradeana Apateu s-au apucat de semanat ardei pentru boia.
In fiecare gradina sunt solarii unde este adus pamant arabil de la zeci de kilometri distanta.
Asta pentru ca pamantul din Apateu este lutos, iar in gradini nu creste mai nimic.
Munca localnicilor se imparte intre semanatul si culesul ardeilor.
Ardeii sunt culesi cu mare grija, iar apoi depozitati in saci speciali si pusi la uscat.
Nu exista casa care sa nu aiba peretii acoperiti cu ardei pusi la uscat.
Fiecare localnic are reteta proprie care este transmisa din generatie in generatie.
De mici, copiii sunt invatati sa fabrice boia. Si asta pentru ca in ultimii ani, aceasta munca a dat roade.
Castigul de pe urma acestei indeletniciri este mai mare decat salariul primit intr-o fabrica dupa 8 ore de munca.
In Apateu nu exista nici o fabrica, iar de munca campului nici nu poate fi vorba din cauza pamantului care nu poate fi semanat.
La Apateu, un kilogram de boia la producator se vinde la pretul de 50 de mii de lei.
In piata aceasta este mult mai scumpa si poate ajunge pana la 300 de mii de lei la kg.

L.B. - Buletinul de Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]