Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 9 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Curtea de Apel Timisoara a incercat sa modifice legea!? Medintu: "Ce pericol social insemn eu?"

Procesul lui Medintu amanat din nouUn complet de doi judecatori (Lazar si Boscu) ai Tribunalului Arad a fost desemnat sa judece ieri neprelungirea, mentinerea sau prelungirea mandatului de arestare emis de PNA la 12 mai. Atunci, George Medintu, aflat in arestul IGP din 17 februarie, a fost… rearestat, fiind acuzat de procurori ca a savarsit o dare de mita (catre un colonel bucurestean, Constantin) si o inselaciune, prin emiterea unei file CEC in valoare de 250 de milioane de lei, fara acoperire.
Medintu a fost adus de la Penitenciarul Arad la Tribunal de dimineata, dar sedinta propriu-zisa, cuprinsa in opis la pozitia 33, cu specificatia "art. 215, C. pen. – inselaciune, prima instanta", a inceput la ora 14 si a durat o ora.
Uriasul rechizitoriu aflat pe masa magistratilor aradeni cuprinde, pe langa "traditionalele" mite si inselaciuni, alte infractiuni conexe si, pe langa nume ca Dan Boric sau Ilie Stana, vedete de presa deja, "anonimi" ca Farcasanu, Rat, Zaharie, Mocanu, Balan…
Desi sedinta ar fi trebuit axata exclusiv pe probleme de fond, in afara de Medintu nu a fost citat nimeni (ceea ce, din start, a dat curs indignarii aparatorilor), toti ceilalti fiind cercetati in stare de libertate, fiind, astfel, incalcat dreptul constitutional la egalitatea tratamentului juridic (avocat Vania Zabov).
In rest, s-a discutat mai mult pe forma si… de forma: "Curtea de Apel Timisoara, printr-o decizie data acum cateva zile, a incercat sa modifice legislatia, sa modifice Codul de Procedura Penala, respectiv articolul 300, indice 2. E inadmisibil asa ceva – CAT a investit Tribunalul Arad cu prelungirea arestarii preventive, prelungire care s-a facut in data de 14. Astazi, nu se mai putea face aceasta prelungire decat odata cu judecarea fondului, care presupune citarea tuturor partilor din dosar – iar astazi, nu a fost citat decat inculpatul Medintu... Speram ca, pentru prima data, Tribunalul Arad sa aplice legea in aceasta cauza!" - a declarat Vania Zabov, dupa incheierea sedintei.
Avocatul apararii Vania Zabov e nemultumita de anchetatoriForma fara fond
Despre fond nu s-a discutat decat la nivelul apararii, doua fiind observatiile care se cer analizate cum se cuvine: darea de mita operata, chipurile, in august anul trecut de catre Medintu… nu mai apare in rechi-zitoriu, asupra colonelului Constantin, pare-se, dispunandu-se disjungerea. Nu sta in picioare nici acuzatia de inselaciune, intrucat apararea sustine ca a pus la dispozitia instantei chitante si extrase de cont de la West Bank din care reiese ca omul de afaceri aradean a achitat suma de 250 de milioane firmei regatene care s-a erijat in pagubit.
Din 30 septembrie - un pic mai lamuriti
Instanta respectiva va avea destula bataie de cap din 30 septembrie incolo, cand se spera ca, in sfarsit, sa se vorbeasca concret despre fondul cauzei, adica, mai pentru neinitiati, sa ni se explice de fapt, de ce e Medintu la puscarie!
Tribunalul a fixat acest termen, precizand, implicit, ca omul de afaceri va mai ramane inchis cel putin pana in 11 septembrie. Vom avea ocazia, atunci, sa vedem in sala inclusiv reprezentantii SNP Petrom, dar si ai unor banci.
Medintu s-a prezentat in fata instantei, rudelor, prietenilor impecabil din punct de vedere al tinutei, formei fizice si al discursului, fiind, de departe, cel mai elegant om din sala 104. In depozitia sa a punctat: "Am varsat la bugetul statului, prin grupul de firme pe care l-am condus, peste 1800 de miliarde de lei, plus 245 de miliarde, din dobanzi. Dau de lucru la peste 350 de oameni, iar azi-dimineata, mai mult de 100 dintre angajatii mei au venit la tribunal pentru a-mi fi alaturi. Ce pericol social insemn eu, din moment ce, in calitate de presedinte de filiala al Camerei patronilor si vicepresedinte pe tara reprezint interesele a 1300 de firme?!"
Avocatul apararii, Vania Zabov, a incercat sa explice completului de judecata ca, in mod intentionat, anchetatorii au incercat sa faca din Medintu un "inamic public"…
Pentru a obtine probe in favoarea procurorilor, pe 28 februarie s-a incercat introducerea in celula lui Medintu a unui telefon mobil, "cadou otravit" care, daca aradeanul l-ar fi acceptat, putea reprezenta cine stie ce alt cap de acuzare – de unde se poate deduce ca patronul grupului Jackson era mai mult decat o simpla… persona non-grata.

Lucian Valeriu - Observator

  • SIF Banat Crisana construieste un adevarat lant hotelier

Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman vrea afaceri profitabileIoan Cuzman, presedintele societatii: "Nu e nici un secret"
SIF Banat-Crisana intentioneaza sa infiinteze o societate mixta impreuna cu Calipso SA Oradea, firma la care detine pachetul majoritar de actiuni, pentru amenajarea unui complex hotelier in localitate. Complexul va avea sala de conferinte, baza de recuperare si o capacitate de cazare minima de 100 de locuri.
"Studiem oportunitatea de a face un hotel la Oradea, deoarece ne intereseaza problematica hotelurilor. Mai avem trei deja, la Cluj, Zalau si Baia Mare" a declarat, pentru cotidianul nostru, Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Din informatiile noastre, societatea de investitii financiare are in vedere infiintarea unui lant hotelier pe structura unitatilor de eazare la care detine pachete de actiuni. "E prea mult spus, totusi, lant hotelier, dar ne intereseaza problema, nu e nici un secret" a precizat Ioan Cuzman. 
Moneasa ocupata, Aradul neinteresant
Intrebat de ce societatea pe care o conduce nu se orienteaza spre statiunile consacrate gen Moneasa sau Baile Felix, presedintele SIF Banat-Crisana a mentionat ca acestea sunt "cam ocupate" din punct de vedere al investitiilor in domeniul hotelier.
Nici municipiul Arad nu intra in vederile SIF Banat-Crisana, numai ca in acest caz motivul este altul.
"In Arad, cu mici exceptii, gradul de ocupare al hotelurilor este destul de scazut" a spus loan Cuzman, lasand sa se inteleaga ca o eventuala investitie s-ar putea dovedi neprofitabila. 

Orlando Toader - Agenda zilei

  • Un "comando" de gardieni a dat iama in milogi

Gardienii publici au pornit o actiune de eradicare a cersetorilor din orasVreme de cateva ore, strazile au fost mai linistite...
Zeci de cersetori care impanzesc strazile municipiului au fost prinsi si sanctionati in timpul unei actiuni fulger a gardienilor publici, coordonata de Adrian Lupu - comandant de grupa la ordine publica. 
Majoritatea milogilor sunt din alte judete, traiesc prin canale, in gara sau dorm pe bancile din parcuri. Vin la Arad pentru ca aici lumea este darnica si reusesc sa faca destul de multe parale, dupa cum declara unul dintre acestia. Dupa ce i-au amendat, gardienii i-au trimis in judetele de care apartin. 
"Sunt boschetara de multi ani..."

Prima oprire a gardienilor a fost la trecerea de pietoni de la gara, una dintre zonele preferate de boschetari. Aici au fost gasiti mai multi cersetori. Mircea Milak (18 ani) este din Bihor. Spune ca sta de aproape 10 ani in Arad. Doarme prin trenuri. A fugit de acasa pentru ca parintii il bateau. 
Voicila Valer (25 ani) din Ludus, judetul Mures a fost abandonat de parinti si pana nu demult locuia la o casa de copii din Ludus. A plecat de acolo deoarece colegii lui mai mari il agresau si-i luau mancarea. "Acum dorm in gara si fac bani din cersit sau ii mai ajut pe unii oameni la bagaje", mai declara milogul. 
Gardienii mai inhata si o femeie care implora soferii sa-i dea bani. Jegoasa, ametita bine, se apropie de noi, clatinandu-se, cu punga de aurolac in mana. 
Avea ochii tulburi si mainile albe de la aurolac. Mirosul pe care-l emana iti taia respiratia. 
"Sunt boschetara de multi ani si cersesc pentru a-mi lua mancare. Nu am unde sa lucrez pentru ca nimeni nu ma angajeaza cand ma vede asa" - reuseste Suzana Barcsa sa lege cateva cuvinte. 
Femeia este din Arad si are 21 de ani. Tot la gara au mai fost prinsi, asaltand masinile care opreau la stop si Maria Gherebenes (10 ani) din Arad, Costica Donose (20 ani) din Hunedoara. Toti acestia au fost dusi la Politia T.F. pentru a fi identificati. 
Copii veniti din alte zone ale tarii cersesc in Arad"Mama ma pune sa cersesc..."
In cartierul Aurel Vlaicu, in Piata U.T.A., mai multi cersetori, profitand de faptul ca e sarbatoare, si-au schimbat aria de actiune. Din intersectie au trecut la una dintre bisericile din Piata U.T.A., pur si simplu agresand oamenii care ieseau de la slujba. Alina Carpaci, o tigancusa in varsta de 14 ani, din Siria, ne spune ca ea ar prefera sa stea la o casa de copii si ca nu-i place ceea ce face, dar parintii o pun la cersit! 
In timp ce vorbeam cu ea, le-o arata gardienilor pe mama ei - Mariana Carpaci - care statea linistita pe o banca in statia de tramvai, asteptand ca ea sa vina cu banii adunati. 
"Mama mea nu lucreaza nicaieri. Acum locuim sub niste tevi din spatele stadionului U.T.A. Ma pune la cersit ca sa aiba ea bani de tigari, bautura si mancare...", marturiseste copila. 
Gardienii o aduc pe Mariana Carpaci, langa fiica sa. In final, aceasta a recunoscut ca intr-adevar isi trimite fata la cersit.
Tot aici au mai fost prinsi si Cornea Mihai (14 ani) din Arad. El spune ca parintii lui stau pe strada Budai Deleanu, din carteirul Gradiste, dar el nu mai vrea sa locuiasca impreuna cu ei. "Mai bine cersesc. Fac cam 70-80 de mii de lei pe zi. Banii astia imi ajung de mancare, iar de dormit dorm pe tevi in spatele stadionului U.T.A.". 
Drogandu-se cu aurolac si cersind au mai fost gasiti si Florian Avadanei (14 ani) din judetul Timis, Daniel Cazan (13 ani) din Sanmartin, Marius Vitriuc (13 ani) din Arad, Petre Groza (15 ani) din Deva. Acestia din urma locuiesc in adapostul de pe strada Udrea. Ei spun ca au fost invoiti sa iasa in oras... 
Boschetari scandalagii

O gasca de cinci boschetari scandalagii, beti crita, au fost gasiti de catre gardieni in vecinatatea blocului Z28 din cartierul Aurel Vlaicu. Dorel Ghinghes (35 ani) din Bacau, Radu Biris (42 ani) din Satu Mare, Teodor Borot (33 ani) din Simand, Ioan Crisan(42 ani) din Cluj si Ianos Gal (40 ani) din Arad consumau... spirt sanitar, indoit cu apa. Au ramas surprinsi cand gardienii au tabarat pe ei. "Nu facem nimic. Doar bem..." 
In loc de concluzii...

Toti cei enumerati mai sus, fie boschetari, fie... petrecareti, au fost sanctionati cu amenzi in valoare de cinci milioane de lei, fiecare. Mult, putin, e greu sa ne facem o idee. Putem baga mana-n foc, insa, ca astazi ii putem gasi in aceleasi locuri, agasand aradenii cu mana intinsa si rostind franturi din rugaciuni. De altel, exasperarea l-a cuprins si pe comandantul Corpului Gardienilor Publici - Sorin Codos - care, in nenumarate randuri, ne-a declarat ca in afara de amenda si indrumarea milogilor spre locurile de domiciliu, legal, nu prea are ce sa le mai faca...

Nadia Bodran - Adevarul

  • Extensie Centrala Telefonica Digitala Ericsson cu 8.820.linii

Centrala telefonica digitala Ericsson se extindeIn data de 01.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat lucrarile de extensie a CTD Ericsson cu inca 8.820 de linii repartizate in 40 de unitati distante instalate in 40 de localitati, concentrate in special in zona Chisineu Cris si Ineu.
Lucrarea a presupus pe langa instalarea echipamentelor de comutatie in cele 40 de localitati si inlocuirea completa a retelelor de telefonie existente precum si construirea de noi retele (unde a fost cazul, inclusiv in satele apropiate), astfel ca se vor putea instala in CTD abonati din inca 70 de localitati din judet.
De asemenea lucrarea a presupus si instalarea a 224 km fibra optica si a echipamentelor de transmisiuni.
In unele localitati erau centrale automate (Chisineu Cris, Mocrea, etc.) sau manuale (de exemplu Agrisu Mare, Archis, Bocsig, etc.), centrale care sunt inlocuite de unitatile distante Ericsson, iar in unele localitati nu erau de loc centrale telefonice (de exemplu Agrisu Mic, Berechiu, Bochia, etc.) ci doar cativa abonati telefonici conectati distant.
De remarcat ca se vor instala cu aceasta ocazie primele posturi telefonice in 6 localitati din judet (Rogoz de Beliu, Talmaci, Camna, Iercoseni, Luguzau si Satu Mic) localitati in care in prezent nu exista nici un post telefonic ROMTELECOM, fiind deci localitati netelefonizate. 
De asemenea in aceste localitati se vor putea instala posturi publice cu cartela de tip Temsa-Smartfone care permit efectuarea de convorbiri automate locale, interurbane si internationale.
Astfel in judetul Arad sunt instalate in prezent CTD (inclusiv unitati distante) in 113 localitati, de tip Alcatel, Ericsson, Goldstar si Topex.
Prin intermediu acestei lucrari se vor tranfera in noile unitati distante toti cei 4.220 existenti in zona, conectati in prezent in centrale manuale, automate, digitale si pe radio. 
Mentionam in special ca se vor desfiinta 12 centrale manuale, astfel ca in judetul Arad vor mai ramane doar 3 centrale manuale. 
Restul capacitatii extensiei va fi ocupata incepand cu luna octombrie 2003 cu noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Transferul abonatilor existenti este GRATUIT si a inceput efectiv din data de 01.09.2003 si se va face etapizat incepand cu localitatile in care functioneaza centrale manuale, urmand a se termina in cursul lunii octombrie 2003.
Abonatii care vor fi conectati in aceste unitati distante vor avea acces direct la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la factura detaliata, la serviciul Acces Special Internet precum si la toate serviciile telefonice suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces). 
Astfel abonatii existenti precum si noii abonati din zona vor avea acces la cele mai performante servicii de telecomunicatii disponibile in prezent in tara.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Demis pentru mizerie

Directorul scolii din Savarsin a fost destituitDirectorul Scolii generale din Savarsin, Dorin Popa a fost schimbat din functie dupa ce nu s-a implicat deloc in renovarea si igienizarea scolii in perioada de vara. 
Inspector scolar general, prof. Zoea Rotaru a declarat ca la Savarsin exista cu adevarat probleme.
In urma vizitei unei comisii formate din reprezentati ai Prefecturii Arad, ai Directiei de Sanatate Publica Arad si ai Inspectoratului scolar Arad s-a constatat ca la Savirsin in aceasta vara nu s-a facut nimic pentru ca elevii sa poata incepe noul an scolar in conditii bune.
Directorul scolii din Savarsin spune ca nu a primit bani de la Primaria Savarsin, dar primarul comunei, Ioan Fratila afirma ca nu a venit nimeni sa-i ceara bani pentru reparatii.
Dorin Popa, directorul scolii a lasat o situatie de lucrari la Inspectoratul scolar in luna iulie si apoi a plecat in concediu.
Primaria din Savirsin sustine ca are alocate 50 de milioane de lei pentru reparatii la scoala, insa directorul nu a fost interesat sa ia banii si sa porneasca reparatiile.
Prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general a declarat ca a hotarat destituirea directorului de la Savarsin. Dupa demiterea directorului, s-a pus problema inlocuirii sale cu un alt cadru didactic insa nimeni nu a acceptat fotoliul de director.
"In mediul rural exista numeroase situatii cind oamenii nu vor sa fie directori. Ca directori exista mai multe responsabilitati, iar indemnizatia de conducere este nesemnificativa. Ei prefera sa ramina colegi. Director la Savarsin a fost numit interimar inspectorul de zona pentru o saptamana. El se va ocupa cu pregatirea in bune conditii a inceperii anului scolar", a declarat prof. Zoea Rotaru, inspector scolar general.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]