Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 10 ianuarie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Prefectura analizeaza problemele create de iarna

Prefectura nu e multumita de starea drumurilor municipale - Virtual Arad News (c)2003In aceste zile de iarna grea, domnul prefect Vasile Dan Ungureanu a avut cu prioritate in atentie cele doua sectoare care creaza atatea probleme populatiei judetului: drumurile si distibutia de gaze naturale.
- Referitor la primul sector, se confirma ceea ce a relatat si presa: s-au intarziat interventiile pentru prevenirea formarii stratului de zapada presata si gheata pe carosabil si, ca urmare, starea drumurilor continua sa perturbeze atat traficul cat si activitatea economica, in ansamblul ei. Mai ales la drumurile judetene se actioneaza incet si ineficient cu utilajele pentru imprastierea de antiderapant si sare, dezorganizarea si inertia fiind caracteristice societatii de constructii rutiere care, repetam, este intr-o evidenta stare de faliment si despre care se tot vorbeste ca trebuie privatizata de mai bine de un an de zile. Sa se privatizeze dorim si noi( atacarea in contencios a nelegalitatii metodei de evaluare nu va prelungi semnificativ o actiune si asa intarziata, pentru care s-a mai facut un studiu de evaluare care s-a platit si nu s-a folosit) dar acum aceasta societate, in frunte cu conducerea ei, cu coordonatorul ei de la judet, trebuie sa aiba in vedere cerintele momentului, faptul ca sunt platiti pentru a asigura ceea ce s-au angajat prin contract privitor la intretinerea drumurilor pe perioada iernii. Se pare insa ca lor le este mai convenabil sa organizeze "colocvii" pe problema (falsa) a lipsei banilor si a lipsei de motivatie pentru aducerea personalului la lucru (problema adevarata, dar care este generata de intarzierile la plata salariilor si de neasigurarea materialelor specifice).
- Alimentarea cu gaze naturale se face anevoios in aceste zile in unele zone ale Aradului iar aceasta a facut obiectul unei analize la prefectura cu conducerea filialei Distrigaz si a sucursalei de transport de gaze- Transgaz. S-a concluzionat faptul ca exista in continuare probleme legate de neasigurarea presiunii de 1,2 Bar la intrarea in sistemul de distributie a municipiului, precum si nerepartizarea pe luna ianuarie a cantitatilor cerute de gaze naturale pentru consum( 36,4 mil Nmc fata de care s-au alocat doar 24,2 mil Nmc). Fapt pentru care s-au facut interventii scrise la Ministerul Industriei si Resurselor si la Dispeceratul National al Gazelor Naturale; s-au sesizat de asemenea conducerile celor doua societati nationale de transport si distributie a gazelor naturale de la Medias si respectiv Targu Mures.
• Starea drumurilor a creat mici probleme si in asigurarea ritmica a produselor de panificatie in scoli, conform normelor. Prefectul Ungureanu analizeaza problemele create de venirea iernii Cu toate acestea, structura
produselor nu s-a schimbat, existand totusi unele cazuri cand, in locul cornurilor proaspete se asigura biscuiti; in ce priveste ritmicitatea aprovizionarii, s-a recurs la program bisaptamanal in locuri mai greu accesibile si mai indepartate de punctele de lucru ale furnizorilor.
• Pe linie de fond funciar, preocuparile prefecturii sunt indreptate spre situatiei inmanarii titlurilor - unde avem o oarecare intarziere. In paralel, se fac interventii pentru elaborarea unui nou act normativ care sa proroge termenul pana la care aceste titluri se elibereaza beneficiarilor in mod gratuit. La recensamant judetul Arad se mentine in continuare pe o pozitie fruntasa in ce priveste ritmul recenzarilor, pozitie care dorim sa o mentinem pana la finalizarea actiunii.
• In ce priveste bugetul pe acest an, se fac multe referiri privind insuficienta fondurilor alocate de la bugetul de stat. Nu stim sa fi fost suficienta pe aceasta linie nici pe vremea cand la Ministerul Finantelor tronau cei care fac acum pe moralistii prin reprezentantii lor in teritoriu. Este cert faptul ca pe ansamblul judetului volumul acestor alocatii creste peste nivelul inflatiei prognozate si ca sunt asigurate conditii pentru desfasurarea tuturor actiunilor administrative, de protectie sociala si de gospodarire comunala ale unitatilor administrativ-teritoriale. Probleme sunt insa cu repartizarea sumelor, consiliul local al municipiului avand evidenta dreptate sa ceara fonduri de la cei care le-au defalcat( in speta, de la Consiliul Judetean) dar le-au defalcat pentru ei insisi( in proportie de doar doua treimi din total) desi ar trebui sa fie invers, iar municipiul Arad sa primeasca suma corespunzatoare proportiei in care se formeaza resursele pe teritoriul sau ( peste 85%) in perimetrul municipiului. Este interesant ca si in acest caz exista moralisti care critica guvernul pentru neasigurarea fondurilor, dar care isi pun deoparte bani pentru nevoi ”stringente”, printre care si o masina( limuzina) in valoare de 1,6 miliarde lei. Pentru astfel de „defalcari” este nepotrivita o actiune in contencios, (contenciosul nu poate corecta astfel de masuri, cu tot voluntarismul si imbuibarea care se creaza), decat daca se incalca normativul privind marca si numarul autoturismelor achizitionate ( in cazul in care mai vine si cel din Ungaria).
• In contencios vom ataca insa hotararea privind instituirea taxei pentru infrumusetarea municipiului, dar numai dupa ce va fi prezentata
prefecturii pentru viza si vom analiza toate aspectele legate de elaborarea ei.
Credem ca astfel vom raspunde si solicitarilor filialei PNL care ne transmit in ultima vreme faxuri pe diverse probleme, redactate superficial, cu sarcasm si ironie. Cu umor de slaba calitate insa. 

Cabinet prefect Arad

  • In 2002 Directia Muncii a aplicat amenzi de aproape 1 miliard de lei

Victor Neamtiu - directorul DGMSS Arad in dialog cu PresaIeri, la sediul Directiei Generale a Muncii si Solidaritatii Sociale Arad (DGMSS), a avut loc o conferinta de presa care a avut ca principala tema de discutie bilantul institutiei pe anul 2002 precum si intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii (1 martie 2003). Victor Neamtiu, directorul general al DGMSS a prezentat pentru inceput o statistica a fondurilor pentru asistenta sociala. In judetul nostru, in anul 2002, au beneficiat de alocatie de stat aproximativ 33.000 de copii, suma totala ridicandu-se la 64 miliarde lei. In ceea ce priveste alocatiile suplimentare pentru familiile cu mai multi copii suma alocata a depasit 14 miliarde lei. De mentionat ca incepand cu acest an alocatia de stat pentru copii se va majora de la 180.000 la 210.000 lei.  
Majorari la ajutorul social 
De asemenea, noul an aduce cresteri si la ajutorul social, dupa cum urmeaza: pentru familiile formate din doua persoane, suma alocata va creste de la 1.134.000 lei, la 1.328.000 lei; pentru familiile alcatuite din trei persoane vor primi 1.845.000 lei fata de 1.575.000 lei; familiile formate din patru persoane vor primi 2.285.000 lei fata de 1.953.000 lei cat primeau pana in prezent; familiile compuse din cinci persoane vor beneficia de un ajutor in valoare de 2,728.000 lei fata de 2.231.000 lei. In urma acestor majorari o persoana va primi 740.000 lei, cu 110.000 lei mai mult decat anul trecut.
De la 1 martie intra in vigoare noul Cod al Muncii 
O alta tema abordata a fost intrarea in vigoare de la 1 martie a.c. a noului Cod al Muncii. Fata de vechiul Cod, acesta prezinta cateva modificari. Astfel, de la 1 ianuarie 2004, nu vor mai exista carnete de munca, angajatorul fiind obligat sa tina un registru de evidenta al angajatilor. De asemenea, a fost modificata durata minima de concediu de care beneficiaza un angajat, aceasta urmand a fi de minim 20 de zile lucratoare fata de 18 zile cat era pana in prezent. Prin H.G. nr. 147/2002, s-a modificat cota de contributie la CAS pentru angajati. Asadar, acestia vor plati 9,5 procente din salariu, si nu 11,23% cat plateau pana acum. Restul, pana la 35% va fi suportat de catre angajator. 
Topul datotnicilor si controalele efectuate 
In anul 2002, in judetul Arad au fost verificate 466 de societati comerciale si s-au aplicat amenzi in valoare de 957 milioane lei. Cei noua inspectori ai Corpului de Control au constatat debite neonorate la asigurarile sociale de stat si somaj in valoare de 710 miliarde lei (din care 635 miliarde lei pentru asigurarile sociale de stat si 75 miliarde lei la ajutorul de somaj). Referindu-se la marii datomici, Victor Neamtiu, directorul general al D.G.M.S.S. Arad, a prezentat societatile care stau prost la capitolul plati. Primul loc este ocupat de SNP Petrom cu 70,8 miliarde, urmat de S.C. Carne S.A. cu 23,5 miliarde. Alti datornici sunt Viniviticola Baratca cu 19,6 miliarde si Alfar cu 16 miliarde etc. De remarcat ca numai in timpul controalelor au fost incasate 24,2 miliarde lei. 

Raluca Petcu & Radu Muntean

  • La Arad, Aproape jumatate din autovehiculele implicate in accidente nu au RCA

Asirom anunta ca aproape jumatate nu au facut asigurarea obligatorie - Virtual Arad News (c)2003Asigurarile pentru Raspundere Civila Auto se mai pot incheia pe toata durata lunii ianuarie, posesorii de automobile avand posibilitatea de a opta pentru o polita pe perioada 1 ianuarie-31 mai sau pe tot anul, cei mai multi optand pentru prima varianta. Vremea si slaba mobilizare a autoritatilor in fluidizarea traficului au dus la producerea de numeroase accidente, spre necazul automobilistilor aradeni care nu au intrat in posesia RCA, din informatiile noastre in jur de 40%. Oricum, acestia mai au la dispozitie toata luna ianuarie pentru a face acest lucru. Eugen Hars, reprezentant Asirom, a declarat ca, " in ciuda evenimentelor rutiere care s-au produs ca urmare a vremii, nu avem multe dosare deschise. Din informatiile pe care le detinem, marea majoritate a celor implicati in accidente nu avea asigurare auto. Se pare ca, incepand din 15 ianuarie, Politia va face controale pentru a-i depista pe cei care nu au asigurarea auto obligatorie. Parerea mea este ca, in toti anii, circa 30% dintre posesorii de automobile nu si-au facut asigurarea. Anul trecut a fost o exceptie, datorita reducerilor care s-au acordat, dar anul acesta, neoferindu-se reduceri, soferii nu s-au mai inghesuit, cu toate ca aproape toate societatile ofera premii".

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Statiunea Moneasa, asaltata de amatorii sporturilor de iarna

Moneasa este frumoasa indiferent de anotimp - Virtual Arad News (c)2003Statiunea Moneasa, situata la aproximativ 100 km de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma, renumita pe vremuri prin baile sale termale si aerul puternic ionizat, a avut dupa revolutie o cadere care, la un moment dat, risca sa o scoata definitiv din circuitul turistic. Din faima de odinioara ramasese doar numele, pentru ca statiunea s-a degradat continuu, hotelurile sale au decazut si multe dintre vilele cochete din imprejurimi au ajuns in pragul daramarii. Salvarea a venit de la un mic grup de oameni de afaceri, care au gasit solutia de a investi si a readuce Moneasa in topul statiunilor romanesti. Acum, statiunea Moneasa este plina de turisti, in toate sezoanele. Partia de schi din Moneasa a atras turisti in aceasta iarna.
Moneasa are o istorie de peste 100 de ani
Desi efectul apelor tamaduitoare de la Moneasa dainuieste de pe vremea romanilor, statiunea propriu-zisa are peste un veac de existenta. La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena a atribuit pentru Moneasa La Moneasa, Hotelul Parc a fost modernizat - Virtual Arad News (c)2003denumirea de statiune balneara. Situata pe un afluent al Crisului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezinta factori naturali de cura care o fac potrivita pentru tratarea unor afectiuni diverse, fiind un loc ideal pentru recuperare psihologica, odihna si pentru tratamentul unor afectiuni reumatologice, stari de astenie fizica si psihica, nevroza astenica, hipertensiune arteriala in primele faze sau afectiuni ale sistemului nervos. Dupa revolutie, in ciuda potentialului natural deosebit, Moneasa, altadata o adevarata perla a turismului aradean, a decazut de la un an la altul. S-a intrat intr-un adevarat cerc vicios. Nu au mai existat fonduri pentru investitii in baza materiala, care s-a depreciat si nu a mai asigurat conditii pentru atragerea de turisti, iar lipsa acestora a generat lipsa de fonduri, inchizand cercul care a fost pe cale sa duca la falimentul total si ireversibil al statiunii.
La Moneasa a fost infiintata si o partie pentru schi - Virtual Arad News (c)2003Privatizarea a adus specialistii si fondurile care pot salva statiunea
In anul 2000, statiunea Moneasa, mai precis firma "Moneasa" SA, a fost privatizata. Patru societati comerciale, dintre care investitia principala a venit de la SC "Laicom" SRL, a patronului Alexandru Bercea, au cumparat pachetul de 69 la suta din actiuni detinut de SIF la Moneasa. La ora actuala, prin majorare de capital, investitorii detin 81 la suta din actiuni, restul de 19 la suta ramanand in administrarea APAPS, cu intentia de privatizare totala. Ajuns proprietar al unei statiuni in agonie, compusa, printre altele, din Hotelul "Moneasa", cu o baza de tratament ce necesita investitii uriase, Hotel "Parc", in paragina, mai multe vile in aceeasi stare jalnica, un camping, Alexandru Bercea a gandit un mecanism economic pentru revigorarea statiunii. El a atras in schema alti investitori, sub diferite forme juridice, care au preluat unele dintre active si au investit pentru renovarea lor. Investitorii au apoi posibilitatea sa achizitioneze activele respective prin leasing, care demareaza odata cu virarea pimilor bani. Astfel, de exemplu, a fost salvat unul dintre hotelurile din statiune, "Parc", care a stat sub lacat mai bine de sase ani, iar acum este un hotel complet renovat, capabil sa primeasca turisti dintre cei mai pretentiosi. Lovitura lui Alexandru Bercea, nou in turism, a fost atragerea unei specialiste cu peste trei decenii de activitate in domeniu, Sanda Kern, care a fost instalata pe functia de director general al societatii "Moneasa" SA. Aceasta s-a implicat cu tot elanul in pariul de a salva Moneasa, alternativa fiind un esec care ar fi distrus o carte de vizita impecabila, construita intr-o viata de munca in turism. Primul rezultat: "Anul trecut, pentru prima data, am intrat la Bursa de Turism, ceea ce a fost o surpriza, pentru ca nimeni nu se astepta ca Moneasa sa mai existe" - a spus Sanda Kern.
Hotelul Moneasa dispune si de o baza de tratament - Virtual Arad News (c)2003Prioritatile noilor patroni sunt clare: invesitii masive (11 miliarde lei, pana in prezent) in baza materiala, cresterea nivelului serviciilor, apoi atragerea de turisti, inclusiv prin campanii promotionale. Peste cativa ani, cand statiunea va fi pregatita, se va testa si piata externa.
Moneasa reprezinta un pariu castigat cu soarta care tindea sa elimine de pe harta turistica o statiune renumita odinioara, dar care a fost la un pas de colaps. Sansa nu este doar pentru statiunea in sine, ci si pentru potentialii beneficiai ai factorilor de mediu unici de aici, pentru ca Moneasa este la distanta aproximativ egala de Oradea, Deva, Arad si chiar Timisoara.
Inghesuiala de sarbatori
Cateva sute de turisti au luat cu asalt statiunea, petrecandu-si aici sarbatorile de iarna. Desi se spunea ca, iarna, Moneasa va fi o statiune moarta, depinzand de finalizarea drumului spre judetul Alba, cu masina fiind doar aproximativ o ora de parcurs pana la Arieseni, cu toate ca drumul este departe de a fi finalizat, Moneasa a avut turisti. Schiorii au preferat sa schieze pe partia de la Moneasa, chiar daca nu este inca la standardele celor cunoscute in tara. Faptul ca la Moneasa exista in permanenta turisti inseamna ca statiunea a renascut. Aici vin nu numai aradeni, ci si straini, care prefera zona, spunand ca este deosebit de linistita. Astfel, Moneasa a devenit statiune permaneta, cautata in toate anotimpurile.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Fotbalist din Bundesliga, transferat la "Batrana Doamna"

Markus Pleurer noua achizitie a FC UTALotul echipei UTA s-a intarit, de ieri, cu un nou stranier. Markus Pleurer, 32 de ani, care a jucat ultimele doua sezoane la Stuttgarter Kickers, unde a fost coechipier un an cu Jeremie Njock, noul idol al suporterilor aradeni, a semnat un contract pe sase luni cu UTA, cu posibilitatea de prelungire cu inca un an. Markus Pleurer este un mijlocas cu valente ofensive, dar care poate juca pe ambele parti si in aparare. Jucator multivalent, el a fost si unul dintre cei mai rapizi jucatori din Bundesliga. Markus Pleurer a fost pentru prima data in Arad o saptamana in noiembrie. Incantat de modul cum a fost primit, el a acceptat sa se transfere la clubul aradean, desi avea si alte oferte, inclusiv din Germania. Interesant este faptul ca el nu este reprezentat de nici un impresar si nici nu doreste sa fie reprezentat de altcineva decat de el insusi. "Pentru mine a fost o provocare sa vin sa joc in Romania" - a declarat ieri Markus Pleurer.
Pompilia Szellner, presedinta Cercului Cultural Banat Ja, membra a Consiliului de Administratie al FC UTA, a precizat ca Markus Pleurer este primul jucator german, nascut, crescut si format in Germania, care vine sa joace in prima divizie de fotbal romaneasca. In ceea ce-l priveste pe noul tehnician al clubului aradean, Radu Nunweiller, acesta este asteptat sa soseasca astazi la Arad, daca nu va fi impiedicat cumva de capriciile vremii. Conform programului, el urmeaza sa plece cu echipa duminica intr-un cantonament la Bazna. Directorul executiv Emanoil Gherghel nu a putut preciza cati jucatori vor pleca in cantonament, dar a declarat ca pana ieri nici unul dintre componentii lotului "Batranei Doamne" nu si-a manifestat intentia de a pleca de la UTA.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]