Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 16 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • La Arad, s-a dat startul vanatorii de securisti

La Arad s a deschis o expozitie din documentele securitatiiFaptele condamnabile ale fostei Securitati sunt subiect de reflectie pentru aradeni. De ieri, in holul Filarmonicii din Arad, CNSAS a deschis o expozitie in care sunt afisate documente, poze ilustrand crime si metode de intimidare ce caracterizeaza activitatea fostei politii politice. 
Alaturi de presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, la eveniment a participat si Incza Bela, omologul sau din Ungaria. 
Cei doi s-au intalnit de curand la Moneasa cu delegatii din Polonia, Slovacia si Germania pentru a discuta despre "Lustratie si deconspirare in Europa de Est"
Conferinta este o premiera internationala si are ca scop "asanarea morala a societatilor ex-comuniste". Organizatorii actiunii nu vor sa lase impresia ca sunt cantonati intr- un timp depasit si nici ca vor sa intretina polemici invechite. 
Acestia afirma ca, fara clarificarea si asumarea evenimentelor din perioada comunista, nu poate exista drum spre o societate deschisa si nici o democratie autentica. 
Gheorghe Onisoru a deschis ieri inedita expozitie "Si tu ai fost urmarit", pe care a catalogat-o ca "un moment important". 
Acesta si-a manifestat regretul ca istoria Securitatii este tratata vag in manualele scolare si a invitat elevii sa participe in numar mare la expozitie "pentru ca vor avea ce invata de aici". 
Panourile continand informatii necunoscute multor oameni vor ramane in Arad pana la finele lunii septembrie. Tot in aceasta perioada, persoanele nascute mai devreme de 1972 pot formula cereri de consultare a dosarului de Securitate. Daca acestea exista!
Vizitatorii ajunsi in holul filarmonicii vor fi martorii catorva dovezi cutremuratoare, ce demonstreaza cruzimea fostei structuri. 
Printre ele, gasesti delatiunea unui muncitor indreptata impotriva sefului, care vroia sa emigreze. 
Muncitorul isi motiveaza denuntul prin aceea ca "il apreciem si nu vrem sa il pierdem pe conducatorul nostru". 
Cateva poze de la executii umane iti ingheata sangele in vine. 
Citesti note informative cu numele a zeci de studenti suspectati ca vor sa fuga din tara si te sochezi. 
Ti se arata documente care vorbesc despre tarani ce lupta impotriva colectivizarii, citesti despre oameni care si-au aparat, inainte de toate, credinta, iei contact cu abuzurile fostei Securitati. 
Nu iti vine sa crezi ca a existat asa ceva. Interceptari de telefoane, violari de domiciliu, persecutii, nimic nu era prea mult pentru Securitate. Secretul de altadata se releva acum.
Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, a prezentat si cartea "Bande, banditi si eroi", prin care autorii doresc "reabilitarea celor care au luptat impotriva securistilor". 
Onisoru a vorbit asistentei despre semnificatiile cuvintelor din titlul volumului. 
"Inainte bandele si banditii erau cei care se opuneau regimului, iar eroii erau securistii. Noi vrem sa restabilim acum adevarul", a declarat presedintele Onisoru. 
Acesta a anuntat ieri, la Arad, ca, in curand, Monitorul Oficial va incepe publicarea numelor fostilor "eroi" si a lasat sa se inteleaga ca nu va exista clementa in aceasta privinta. 

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Catedre pentru suplinitori. Profesorii dau bir cu fugitii

Inspectorul general adjunct Sorin Haiduc anunta noi sanse pentru suplinitoriSuplinitorii au sansa de a preda in scoli, in pofida faptului ca, la nivelul judetului, a existat o adevarata criza de posturi - numarul celor indreptatiti sa ocupe o catedra, datorita studiilor de specialitate si a examenului de titularizare pe care l-au trecut, fiind cu mult mai mare decat cel al posturilor oferite  de ISJ.
La inceput de an scolar, o parte dintre titularii catedrelor au dat, cel mai probabil, bir cu fugitii cand au vazut unde trebuie sa predea, fapt pentru care suplinitorii vor primi de lucru.
Astazi, ultimii au fost chemati la Inspectoratul Scolar pentru a afla unde vor putea preda in noul an scolar.
Numarul profesorilor care au uitat sa se prezinte la scoala sau au preferat sa nu lucreze in invatamant din cauza ofertei primite, nu era cunoscut, potrivit inspectorului general adjunct Sorin Haiduc,  pana ieri dupa-masa, dat fiind faptul  ca scolile din judet inca raportau cazurile de neprezentare a profesorilor calificati.
Haiduc sustine ca, daca situatia este intalnita in zona rurala,  in municipiu este greu de crezut ca vor fi locuri libere.
Daca in urma cu cateva luni se sustinea ca doar pensionarii vor putea asigura suplinirea, acum se pare ca usile au fost deschise si pentru absolventii de liceu.

Adriana Barbu - Observator

  • Inlocuire centrala telefonica manuala cu centrala telefonica digitala in localitatea Socodor

Centrala manuala din Socodor a fost inlocuita cu centrala digitala - Virtual Arad News (c)2003In data de 04.09.2003 ROMTELECOM - D.Tc. Arad a finalizat inlocuirea centralei telefonice manuale din localitatea Socodor cu o centrala telefonica digitala - unitate distanta Ericsson cu o capacitate instalata de 390 linii telefonice.
O data cu instalarea noii centrale s-a inlocuit in totalitate vechea retea de distributie din localitate.
Cu aceasta ocazie s-au preluat din vechea centrala toti cei 285 abonati existenti, iar in perioada imediat urmatoare se vor instala noi abonati care au cerere de instalare la D.Tc. Arad.
Astfel abonatii din aceasta CTD vor avea acces la convorbiri automate locale, interurbane si internationale, la serviciile cu valoare adaugata, la toate serviciile suplimentare oferite de centralele digitale (restrictionarea cu parola a apelurilor de plecare, apel programat, redirijarea imediata a apelurilor de sosire, apel in asteptare, CLIP, CLIR, voces), la factura detaliata si la serviciul Acces Special Internet.
Intrucat din data de 01.10.2003, Oficiul Comercial al D.Tc. Arad din Socodor se va desfiinta, abonatii care sunt conectati in aceasta unitate distanta a CTD Ericsson vor plati factura telefonica la Oficiul Postal din Socodor, deci incepand cu factura octombrie 2003..
Numerotatia abonatilor din Socodor este: 358000-358385.

Dan Cioca - Director Adj. Comercial ROMTELECOM - D.Tc. Arad

  • Prin Agromalim 2003: Aradul a mai facut un pas spre Vest

Taurinele de la Agromalim au fost vedetele targului - Virtual Arad News (c)2003Timp de 4 zile, intre 11 si 14 septembrie a. c., prin Targul International de Agricultura si Industrie Alimentara - AGROMALIM 2003, organizat de catre Camera de Comert Industrie si Agricultura - Aradul a constituit punctul de atractie pentru toti cei interesati, intr-un fel sau altul, de acest domeniu. 
Reunind 114 expozanti din tara si din strainatate, Agromalim a captat atentia in primul rand prin numele "grele" prezente la Complexul Expo Arad International: John-Deer, New-Holland, Myo, Class, Landini & Laverda, Austrian Agricultural, Vogel & Noot Agronom, Cluster, Austrovich, IPSO etc. 
Au fost prezente, de asemenea, toate asociatiile crescatorilor de pasari din judetul nostru, completate de autohtonele Centrosoja, Combinatul Agroindustrial Curtici, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Bovine Arad, Ferma Vladilact - S. C. Utvinis etc.
Practic, oferta de tractoare, masini agricole, utilaje pentru industrializare a reusit sa acopere cele mai exigente pretentii ale vizitatorilor.
Plusuri la toate capitolele
Un loc aparte in peisajul expozitional a fost ocupat de catre gama variata de pasari si animale, intre care s-au distins, din nou, bovinele. Aduse fie de catre crescatori individuali sau societati, taurinele inscrise in Asociatia Generala a Crescatorilor de Taurine din Romania (AGCBR) au luat ochii vizitatorilor, starnind admiratia si respectul specialistilor din Austria.
Dupa cum ne marturiseste Cimi Enache, de la CCIA, managerul acestei actiuni, comparativ cu targul de anul trecut, actuala editie a reusit sa pluseze la aproape toate capitolele: numar de expozanti, diversitate, participare internationala, atmosfera propice mediului de afaceri. 
N-au lipsit, evident, simpozioanele si comunicarile stiintifice, completate cu momente de delectare, produse prin demonstratiile hipice ale Depozitului de Armasari din Arad si spectacole folclorice.
Taurinele - vedetele targului
Printre momentele cele mai gustate de public s-au numarat, fara indoiala, prezentarea si apoi premierea celor mai performante taurine. 
Intreaga parada a patrupedelor, finalizata cu acordarea de numeroase distinctii, a fost organizata ireprosabil de catre cel care, de ani buni incoace, este "vinovat" de tot ce s-a intamplat cu rasa Baltata Romaneasca in judetul Arad - si nu numai - ing. Nicolae Traian Salajeanu, presedintele A. G. C. T. si managerul fermei Vladilact.
Anul acesta, titlul de Miss Arad a fost adjudecat de vaca Renate, proprietate a SCDB Mures Arad. Premiul a constat in acordarea a 23 de milioane de lei, din care 3 milioane oferiti de AGCTR si 20 din partea firmei timisorene Simultan SRL. 
Dar cea mai importanta recunoastere, concretizata in "clopotul geneticii", a venit din partea Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Austria, prin intermediul lui Richard Pichler, presedintele acestui for.(R. Pichler n-a putut fi prezent in orasul nostru deoarece s-a aflat la Congresul Federatiei Europene al rasei Simmental, unde, recent, a fost ales presedintele federatiei).
Peste toate, Agromalin 2003 a reprezentat inca un prilej, ca municipiul si judetul nostru sa iasa in lume, sa devina mai cunoscut, mai apreciat. 
Timp de cel putin patru zile, numele Aradului a fost pronuntat de catre mii de persoane, care, speram, au plecat de aici cu impresii dintre cele mai placute.

Cosmin Trif - Adevarul

  • Strandul din Curtici ramane deschis

S-a amanat inchiderea strandului de la Curtici - Virtual Arad News (c)2003Autoritatile spera ca vremea va tine cu amatorii de distractii
Autoritatile locale din Curtici au decis sa nu inchida strandul la data prevazuta initial.
Aceasta decizie de amanare este datorata timpului, care "cred ca se va incalzi de miercuri incolo, sau cel putin asa se prevede. Oficial ar trebui sa fie inchis de azi (n.r. ieri), dar poate timpul va tine cu noi, si ar fi pacat ca localnicii sa nu mai poata beneficia de o baie la strand", a declarat Petru Motiu, sef servici Gospodaria Comunala Curtici.
Din informatiile noastre, acest strand este inca destul de solicitat, in ciuda temperaturilor de afara, fiind folosit uneori de unii localnici pentru imbaierea zilnica.
Daca in schimb vremea se va raci in urmatoarele zile, reprezentantii Gospodariei Comunale din Curtici vor opri activitatea pentru acest sezon pe strandul din localitate. "Ar fi pacat sa tinem acolo angajatii daca vremea nu va fi corespunzatoare si nimeni nu va mai veni la strand, dar, pentru moment, strandul este inca deschis. Pot spune ca in acest an nu au fost probleme majore in ceea ce priveste desfasurarea activitatii in incinta strandului", a mai declarat Petru Motiu. 

Anca Sumalan - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]