Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad iti aduce Aradul si mai aproape !

In curand Virtual Arad in colaborare cu Radio Televiziunea Arad va transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei" intr-un format extins.
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Miercuri, 18 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Teroare pe strand

Pompierii militari au stins incendiul produs la casutele de la strandO casuta a fost mistuita de flacari, mai multe persoane au fost salvate de la inec in ultimul moment, scandal de proportii la un bar
Scenariul exercitiului
Desfasurare impresionanta de forte pe strandul aradean Neptun. O casuta a fost mistuita de flacari, mai ulte persoane ajungand in spital cu arsuri grave.
In acest timp, la bar din incinta strandului a izbucnit scandal de proportii, fiind necesara interventia jandarmilor si a cagulatilor.
Peste doar cateva minute, podul de pontoane s-a rupt, zeci de persoane fiind salvate de la inec in ultimul moment.
Este doar scenariul unui exercitiu desfasurat ieri in incinta celui mai mare strand din tara.
Situatiile tactice create
Situatia tactica nr. 1: a fost realizata vari-anta incendierii casutei de agrement nr. 51, cu propagare rapida a incendiului la un numar de 49 de casute, pe o suprafata de teren aproximativ 1 ha.
Situatia tactica nr. 2: din cauza vantului puternic si temperaturii ridicate exista pericolul propagarii incendiului prin arderea vegetatiei uscate, la depozitul de munitie al Batalionului nr.191 "Dinicu Golescu".
Situatia tactica nr 3: echipa modulului de descarcerare a asigurat transportul persoanelor salvate din raul Mures, ca urmare a ruperii podului de pontoane.
Chiar si cei ajunsi in mures au fost salvatiIncendiu la o casuta 
Exercitiul a inceput prin stingerea unui incendiu la una dintre cele 300 de casute de pe strand. Persoanele care erau in casuta au fost salvate de catre pompierii aradeni si de catre personalul societatii de Gospodarire Comunala, care a intervenit prompt. "Pentru ca personalul strandului nu a reusit initial sa localizeze si sa stinga incendiul, am intervenit noi cu patru autospeciale. Din cauza vantului puternic, vegetatia uscata a ars si a pus in pericol unitatea militara din apropiere. Am reusit insa sa stingem incendiul si sa indepartam pericolul." spune mr. Lucian Campeanu-Gru- pul de Pompieri Arad. 
Scandal la un bar 
A urmat apoi un scandal la unul dintre barurile din incinta strandului. Jandarmii si lucratorii Detasamentului de Interventie Rapida din cadrul Politiei aradene au ajuns in doar cateva minute la fata locului. "De multe ori aceste exercitii sunt luate in deradere de catre cei care nu inteleg care este rolul acestor exercitii. Noi vrem sa verificam timpul de reactie al unitatilor noastre si a tuturor celor care sunt implicati in aplanarea unor eventuale scandaluri. Plutonul de Interventie Rapida din caddrul Politiei aradene este de serviciu 24 din 24 si poate interveni in orice situatie in maxim 5 minute" ne-a marturisit comisar sef Nicolae Gudiu - seful Inspectoratului Judetean de Politie Arad. 
Prefectul Ungureanu a fost multumit de modul in care s-a desfasurat exercitiul de pe StrandS-a rupt podul de pontoane 
Exercitiul s-a incheiat pe podul de pontoane. Scenariul a fost urmatorul: podul s-a rupt, mai multe persoane au cazut in apa si au fost salvate de catre pompierii militari si de catre lucratorii Protectiei Civile. 
"Problema barcilor s-a rezolvat prin apelul la toate structurile care potrivit legii trebuie sa intervina.in situatii de dezastre. Jandarmii au intervenit cu o barca, Apele Romane cu o alta barca, si am apelat inclusiv la Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. De asemenea, avem o lista cu persoanele fizice care au barci si la care vom apela daca va fi nevoie", spune Vasile Dan IJngureanu - prefectul judetului Arad. 
Scopul aplicatiei 
Scopul acestei aplicatii a fost acela de a veritica activitatea comisiei municipale de aparare impotriva dezastrelor, a formatiunilor specializate si a celorlalte forme de cooperare, pentru punerea in aplicare a planurilor de interventie. Aplicatia s-a desfasurat in baza situatiilor tactice create, in conditii cat mai aproape de realitate, unde fortele participante au pus in aplicare planurile de interventii in astfel de situatii. 
Aplicatia s-a incheiat cu un bilant in care s-au facut precizari in vederea imbunatatirii actiunilor fortelor participante, in cazul unor astfel de situatii. 

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • La Arad, 20% din absolventii claselor a 8-a nu s-au inscris la examen

Inspectorul Zoea Rotaru nu e multumita de prezenta elevilor la examenul de capacitateIn judetul Arad, 20% din elevii care au absolvit clasa a 8-a nu s-au inscris la examenul de capacitate. 
Exista scoli unde numarul elevilor inscrisi la capacitate este foarte mic tocmai pentru ca profesorii lor nu i-au lasat. 
Pentru a nu avea multi elevi cazuti la capacitate, profesorii i-au sfatuit pe copii mai bine sa nu se inscrie. De exemplu, la Scoala Generala din Vanatori a absolvit o clasa de elevi, dar nu s-a inscris nimeni la examenul de capacitate.
La Scoala Generala nr. 2 din orasul Curtici, judetul Arad, la examenul de capacitate s-a inscris doar Emanuela Cirpaci, desi au absolvit doua clase de elevi.
Astfel, daca fata promoveaza examenul de capacitate, inseamna ca procentul de promovabilitate este de 100% pentru scoala, desi indicatorul este fals.
Inspectoarea generala, prof. Zoea Rotaru, spune ca acest lucru este inimaginabil: "Un mare numar de copii nu s-au inscris din cauza mentalitatii existente in unele scoli ca, nefiind bine pregatiti, elevii ar putea sa cada la capacitate si scoala ar trai sentimentul rusinii ca nici un elev nu a luat capacitatea".
Acest lucru s-a intamplat si in anii trecuti, dar a fost pastrat in secret. Noua inspectoare generala de la Inspectoratul Scolar Arad, prof. Zoea Rotaru, nu este de acord cu asemenea practici si considera ca nimeni nu se poate juca cu destinul nici unui copil.

Liliana Brad - Romania Libera

  • In politica, femeia e mai eficienta decat barbatul
Adela Cristea a fost aleasa presedinte a organizatiei de femei a PNTCDInterviu cu Adela Cristea, presedintele organizatiei de femei a PNTCD
Adela Cristea si-a inceput cariera politica in martie 1996, cand s-a inscris in PNTCD. A fost seful departamentului de imagine si mass-media din CDR Arad la alegerile locale si generale si director de campanie pentru Emil Constantinescu in judetele Arad si Timis. Din 1997 pina in 2000 a fost presedintele organizatiei de tineret a PNTCD Arad, in 1997-1998, purtator de cuvant al PNTCD Arad, iar in anul 2000, sef al departamentului de imagine si mass-media din PNTCD, la alegerile locale si generale. Din 2000 pina in 2003 a fost presedintele organizatiei de femei a PNTCD Arad, pentru ca la alegerile de saptamana trecuta, de la Bucuresti, Adela Cristea sa fie aleasa presedinte al organizatiei de femei a PNTCD.
Ca aradeanca, cum de ai candidat la acesta functie?
M-a impins nevoia de schimbare si intinerire care se simtea la nivelul partidului. A fost si dorinta presedintelui Victor Ciorbea de a promova tinerii. M-am decis sa candidez pentru ca am dorit ca organizatia asta sa fie altceva decit ceea ce a fost pana acum: o organizatie foarte putin prezenta in interiorul partidului si inexistenta in afara lui. Din 2000 a trecut prin mai multe interimate si nu a avut un program concret. Practic, pana acum, organizatia de femei s-a ocupat mai mult de comemorari sau de parastase.
Tu ai reprezentat Aradul. Cum de te-au ales intr-o functie de conducere a unei organizatii a partidului tocmai la Bucuresti?
Motiunea pe care am prezentat-o s-a numit "Aproape" si s-a bucurat de incredere. A avut doar doua voturi impotriva.
Ce aduce nou motiunea prezentata la Bucuresti?
Motiunea "Aproape" are doua elemente specifice. Spre deosebire de alte motiuni, nu porneste de la efecte, ci de la valorile crestin-democratiei: familie, comunitate, solidaritate. Un alt element nou este componenta politica. Vrem sa fim o organizatie care sa formeze femei-candidat. Ne-am propus sa elaboram o strategie alternativa la actuala guvernare pe probleme sociale, de sanatate, de educatie. Din experienta a altor tari cu sisteme democratice mai vechi, o femeie este mult mai credibila cand abordeaza aceste teme.
Ce avantaje aduce pentru PNTCD alegerea ta in fruntea organizatiei de femei?
Am o echipa tanara si cred ca vom aduce un plus de eficienta in PNTCD. De fapt, organizatia de femei si-a propus sa analizeze orice proiect pe criterii de eficienta. Ne-am propus sa evaluam si activitatea seniorilor, evident, pe aceleasi criterii, de eficienta.
In general, femeile s-au ferit sa intre in politica ca sa nu fie acuzate de sindromul Elena Ceausescu. Nu ti-e frica de o asemenea comparatie?
Eu nu sunt o feminista de felul meu si nu cred ca femeia trebuie sa se afirme daca nu aduce un plus de calitate.
Vei candida in 2004 pentru vreun post in administratie?
Nu cred ca voi candida la vreo functie in administratie. Rolul meu in organizatia de femei este de a forma candidati. Avem proiecte in acest sens. De exemplu, pe latura politica, o scoala de formare a femeilor manager si a femeilor candidat, iar pe latura sociala, un program de asistenta pentru femeile abuzate, pentru femeile gravide, pentru cele care-si cresc singure copiii. Avem un program pentru copiii aflati in dificultate, pentru cei abuzati, pentru cei care provin din familii cu probleme majore si un program de asistenta pentru batrani si unul pentru persoanele cu handicap.
Are femeia in Romania un rol bine definit in politica?
Parerea mea este ca femeile se implica greu in politica, dar atunci cand o fac, ele sint mai eficiente ca barbatii. Desi nu au prea mult timp de pierdut, ele isi impart foarte bine timpul. La fel ca si in afaceri, ele vor aduce un plus de eficienta si rezultate mai bune in viata politica.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fundatia Romano-Germana Vladimirescu: O sansa pentru un loc de munca

Fundatia Romano-Germana ofera sanse de recalificareInstructorii de aici vor da lectii de zidarie si tamplarie la … inchisoare
Fundatia Romano-Germana din Vladimirescu are in derulare mai multe cursuri de calificare. Aici vin in general oameni care si-au pierdut un loc de munca si trebuie sa se reorienteze profesional, pentru a avea sanse reale de a se angaja.
De aceea, Fundatia se orienteaza continuu spre meserii care sunt solicitate pe piata muncii.
"In urmatoarea perioada o grupa de 11 tineri proveniti din casele de copii vor absolvi cursul de confectioneri. Chiar acum fac stagiul de practica, iar 7 dintre ei au deja promisiuni ferme de angajare. Si ceilalti au sanse de a-si gasi un loc de munca, insa totul depinde de seriozitatea lor", spune ing. Adrian David, directorul F.R.G. Vladimirescu.
Si daca tot vorbim de permanenta adaptare, in cateva zile va incepe un curs de tapiteri. Acesta se va intinde pe parcursul a 3 luni si jumatate, iar cei 15 cursanti vor avea aproape sigur un loc de munca.
Fundatia organizeaza cursuri si la Penitenciarul Arad. Un numar de 17 detinuti invata zidaria. "Pregatim si un curs de tamplarie, pentru 2 grupe de cate 20 de oameni. Vom duce utilajele de baza in Penitenciar, unde cursantii vor fi familiarizati cu deprinderile acestei meserii, coordonati de cativa instructori de la noi", puncteaza David.
Este si aceasta o sansa de resocializare pentru cei privati de libertate. Si mai mult decat atat, cineva a trecut de la nivelul declarativ de genul "vom face, vom drege", la cel al faptelor.
Sigur nu se rezolva intreaga problema cu asta, insa e ceva. In orice caz mult mai mult, decat in a nu face nimic.
Si, indirect, F.R.G. Vladimirescu se implica in latura economica. Oamenii cu probleme (nu doar cei de mai sus) au sansa sa obtina o slujba. 
Iar un loc de munca inseamna ca cineva ajunge sa produca ceva, ca este angrenat, din nou, intr-un circuit economic.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Primarul comunei Moneasa a fost eliberat dupa trei zile de arest!

Primarul Condea poate sarbatorii eliberarea din arestPrimarul comunei Moneasa, Terentie Condea, arestat vineri de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, a fost eliberat ieri, in urma unei sentinte judecatoresti emise de trei magistrati constituiti intr-o Camera de consiliu la Judecatoria Arad.
Parchetul a contestat, printr-un recurs ce se va judeca in aceste zile, aceasta masura aproape unica in felul ei, considerand ca probele care il incrimineaza pe primarul suspendat la sfarsitul saptamanii trecute de prefectul Aradului sunt suficiente pentru ca masura arestarii sa se impuna.
Condea este acuzat, la un loc cu mai multi functionari ai Primariei Moneasa, de fals in acte publice, uz de fals, fals intelectual, mai precis ca a participat, in calitatea sa de sef al Comisiei locale de fond funciar, la intocmirea de testamente de mostenire false, prin acestea improprietarind ilicit mai multe persoane cu o suprafata totala de pamant de peste 500 de hectare.
In sarcina "grupului Condea" este retinut un prejudiciu de circa 50 de miliarde de lei.
De mentionat ca ieri si alaltaieri, vizavi de acelasi caz, viceprimarul comunei-statiune, Ioan Rusu, a fost chemat la Timisoara pentru audieri, dar, timorat probabil, a refuzat sa dea presei detalii despre eveniment.
Prefectul Dan V. Ungureanu a tinut sa-si faca publica "bucuria ca lucrurile au decurs in acest fel, vorbind din punct de vedere strict uman, desigur".
Familia primarului a aflat de la noi vestea despre eliberarea functionarului public, la incheierea editiei protagonistul neajungand, inca, acasa.
Sora lui Terentie Condea nu era convinsa ca la mijloc nu este o farsa, intrebandu-ne de mai multe ori cine suntem, de ce sunam si de unde avem stirea; la al doilea apel, ne-a spus ca are dubii privind exactitatea informatiei. 
Sotia primarului suspendat a fost de negasit; familia Condea nu a dorit sa faca precizari suplimentare, pastrand discretia si asupra numelui celui care a fost ales ca avocat al edilului. 
Unul dintre cei mai cunoscuti avocati aradeni ne-a declarat aseara ca speta suscita un interes deosebit si ca primarul din Moneasa a fost refuzat de mai multi aparatori, pentru ca taxa de avocat care i se solicita o considera prea mare.
In opinia unui apropiat al lui Condea, primarul orasului Sebis, Marius Lambing, contactat ieri de noi in strainatate, "Terentie se face vinovat de mult mai putine lucruri decat i se imputa."
Politia locala nu stia multe despre eliberarea lui Condea din arest, declinandu-si competenta pe linie ierarhica, in favoarea anchetatorilor timisoreni.

Lucian Valeriu & Andrei  Ando - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]