Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 18 noiembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Bucati de autostrada ajung si la Arad

Autostrada spre Nadlac va usura traficul rutierConform planurilor Guvernului, pana in anul 2007, anul in care speram sa intram cu drepturi depline in Uniunea Europeana, vor incepe lucrarile la o serie de trasee, care vor compune o moderna retea rutiera, pe intreg teritoriul tarii.
Doua vesti bune 
Pentru Arad, exista doua vesti bune: traseele Arad-Timisoara si Nadlac-Arad. 
Pentru prima varianta, discutiile sunt finalizate, intrand la capitotul "autostrazi in pregatire" 
Ce inseamna acest lucru? Ca lucrarile incep anul viitor si au ca termen de finalizare anul 2007. 
Lungimea acesteia va fi de 38 de kilometri, iar costurile se ridica la aproximativ 200 milioane euro, finantarea urmand sa fie asigurata de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si de catre Guvernul Romaniei. 
La capitolul "proiecte pentru 2007", se regaseste tronsonul Nadlac-Arad, cu o lungime de 29 kilometri. 
Costurile pentru acest tronson se ridica la 134,7 milioane euro. 
In afara de cele doua trasee din judet, de interes pentru noi mai este traseul Timisoara-Lugoj, care se va finaliza in 2007, cu o lungime de 36,2 km si care va costa 124 milioane euro; 
De asemenea, in acelasi an, se va finaliza tronsonul Deva-Sibiu, cu o lungime de 70 kilometri, care va costa 420 milioane euro si va fi finantat din credite externe. 
La capitolul "proiecte pentru 2007" mai intra, in afara de traseul Arad - Nadlac, tronsoanele Lugoj- Deva (92,8 km - cost 510 milioane euro), Deva-Sibiu (70 km - cost 420 milioane euro), varianta de ocolire Deva (23 km - cost 108 milioane euro), varianta de ocolire Orastie (9,8 km - cost 44,7 milioane euro) si varianta de ocolire Sebes (7,4 km - cost 38,8 milioane euro). 
Cea mai mare autostrada, pe la Oradea-Bors 
Proiectul celei mai mari autostrazi din Romania incepe sa prinda contur. 
Principalul coridor rutier va fi autostrada Bucuresti-Brasov-Oradea-Bors, care are menirea de a lega Romania de vestul Europei, trecand prin Ungaria. 
Aceasta varianta are trei argumente majore, in acest moment: circulatie mai mare decat pe alte trasee, varianta agreata de partea maghiara si faptul ca prin vama Bors intra in tara produsele supuse accizari (cafea, tutun, alcool etc.) 
Dupa 2007 vom calatori la Timisoara pe autostrada De asemenea, pana la momentul aderarii, planurile guvernamentale vizeaza ca Bucurestiul sa fie legat prin autostrazi de toate punctele cheie ale tarii: Cernavoda-Constanta, Brasov, Oradea, Arad, Timisoara, Lugoj, Deva si Sibiu. 
Nu reprezinta insa o prioritate constructia unei autostrazi catre Iasi, Suceava sau Bacau. 
Moldovenii vor putea prinde viteza pe autostrada - abia dupa 2010! 
In momentul de fata, avem doar 114 kilometri de autostrada, de la Bucuresti la Pitesti, autostrada care se afla, de ceva vreme, in reparatii. Bucuresti-Brasov, primul tronson 
Proiectul autostrazii Bucuresti-Brasov reprezinta o investitie de peste un miliard de euro, iar termenul-limita de construire a celor 170 de kilometri este al doitea trimestru al anului 2007. 
"Prelungirea autostrazii de la Brasov la Budapesta va incepe in primavara anului viitor, urmand sa fie finalizata pana in 2009", spune Mihai Basulescu, directorul Autoritatii Nationale a Drumurilor (AND). Valoarea estimata a investitiei este de 2,5 miliarde de euro. 
Autostrada Bucuresti-Brasov-Oradea-Bors va avea patru benzi pe care se va putea circula cu viteza maxima admisa, se spune in studiul Search Corporation, compania de consultanta care s-a ocupat de proiect. 
Ministerul Transporturilor negociaza cu compania americana Bechtel incheierea unui parteneriat de tip public-privat pentru realizarea autostrazii Brasov-Oradea 
De asemenea, Sibiul, Pitestiul si Bucurestiul vor avea "variante de ocolire cu profil de autostrada". 
Proprietarii de terenuri nu vor face o afacere 
Pentru construirea autostrazilor este deseori nevoie dr terenuri care se afla in proprietate privata. 
Legea spune ca interesul public primeaza interesului privat. 
"Unii proprietari nu au inteles acest lucru si fie au refuzat sa vanda, fie au cerut sume exorbitante si nejustificate. Pentru aceste terenuri, pe unde se vor construi autostrazi, proprietarii vor primi despagubiri", a spus directorul AND. Sumele pentru despagubiri variaza in functie de modul de solutionare a litigiilor in instanta si de valoarea terenurilor stabilita de comisiile de experti numite de judecatori.

Marius Grada - Ziarul Transilvania

  • Sinucidere fara explicatie

Sinuciderea unui inginer de la RAAC a produs consternare printre cunoscutiUn barbat s-a sinucis, ieri dimineata, in plin centrul Aradului. 
Ion Giugulan, 50 ani, era seful atelierului de proiectare din cadrul Regiei Autonome Apa-Canal Arad. 
Ieri dimineata, dupa ce si-a baut cafeaua, el a iesit din apartament, cu geanta cu dosare si planuri asupra sa. 
In loc sa plece spre serviciu, el a urcat pe blocul de patru etaje situat pe Bulevardul Revolutiei din Arad. 
Cativa vecini au vazut apoi ingroziti cum Giugulan se arunca efectiv pe o platforma din curtea blocului si se zdrobeste de beton. 
Desi salvarea si politia au fost anuntate imediat, nu s-a mai putut face nimic: omul murise pe loc. 
Pe bloc, politistii au gasit haina sinucigasului, geanta cu planuri si o carte de rugaciuni. Nimeni nu isi explica ce anume a generat funestul gest. 
Directorul Regiei Autonome Apa-Canal Arad, Gheorghe Banatean, ne-a declarat ca Ion Giugulan era un om foarte apreciat la locul de munca, unde era cunoscut drept un angajat extrem de serios. 
Il macina insa faptul ca sotia sa fusese disponibilizata din aceeasi firma, dar directorul ii promisese cu putin timp in urma ca ii va gasi un loc de munca

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Sali de sport ca in UE, avertismente ca in Romania

In scolile aradene vor fi construite noi sali de educatie fizicaPrefectura Arad vrea ca scolarii sa aiba sali de sport cat mai repede. 
In acest sens, reprezentantul guvernului in teritoriu, Dan Vasile Ungureanu, insotit de jurnalisti, a inspectat stadiul lucrarilor la o scoala de cartier, unde, din bani guvernamentali, se ridica o sala de sport. 
Ungureanu le-a atras atentia constructorilor sa nu depaseasca termenul de finalizare, iar reprezentantului primariei, sa nu amane nejustificat procesul de introducere a utilitatilor. 
In Arad, se construiesc trei noi sali de sport, standardul fiind acelasi cu cel al cladirilor similare din Uniunea Europeana. 
"Constructiile nu sunt cu nimic mai prejos decat cele din UE", a declarat Zamfir Danciu, director adjunct in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii. 
Numai o singura sala de sport va necesita o investitie de noua miliarde de lei. 
Inspectorul scolar general Zoea Rotaru considera ca nici un ban nu este irosit, intrucat spatiile se impuneau de mai multa vreme, iar modelul ales justifica pe deplin efortul financiar. 
Salile de sport vor avea geamuri termopan, 50 de locuri pentru spectatori, vestiare si grupuri sanitare. 
Acestea vor putea gazdui si activitati extrascolare, inspectorul Zoea Rotaru declarand, inca de pe-acum, ca "vom inchiria spatiul cluburilor de karate sau practicantilor de yoga". 
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Arad isi propune sa relanseze prin noile investitii miscarea sportiva in scoli, deoarece, recunoaste Zoea Rotaru, educatia fizica este in prezent neglijata. 
Inca 12 unitati de invatamant aradene ar mai avea nevoie de o sala sportiva, construita din bani guvernamentali.

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Statiunea Moneasa e deja ocupata pentru revelion!

Multi aradeni au decis sa-si petreaca revelionul la Moneasa - Virtual Arad News (c)2003Aradenii si-au facut deja planurile pentru vacanta de sarbatori, lucru dovedit si de faptul ca agentiile de turism au fost luate cu asalt inca din aceasta luna. 
Multe oferte au fost epuizate de cei doritori sa-si petreaca cateva zile, la cumpana dintre ani, intr-un loc aparte din tara sau strainatate.
Ofertele sunt deosebit de bogate pentru aceasta perioada, iar aradenii au ales in functie de preferinta pentru zona sau bani.
Sanda Kern, directorul general al Statiunii Moneasa, ne-a declarat ca aici locurile sunt deja ocupate si exista… si o lista de asteptare. 
"Noi am facut inca din septembrie ofertele pe perioade cuprinse intre trei si sapte zile. Tarifele sunt intre 3,5 si sapte milioane lei pentru o persoana, cu masa de Revelion si a doua seara, cand probabil vom organiza un carnaval. Cererea este foarte mare, inca din 15 octombrie au venit cu avansul", a afirmat Sanda Kern. 
Aceasta a pus avalansa de cereri pe seama revigorarii statiunii si a faptului ca sezonul de vara a fost foarte bun. 
"Lumea a auzit de tarifele noastre si de serviciile de calitate. Fiind si atatea zile libere, oamenii sunt dornici sa iasa la petrecere".
La Emol Travel cele mai cautate sunt pensiunile si statiunea Herculane, iar din strainatate Austria si Egipt. 
La Herculane un sejur de cinci nopti costa 3.939.000 lei de persoana; la Sinaia tot cinci nopti costa 300 euro de persoana, iar la Felix 4.112.000 lei/pers., pentru cinci nopti. 
La pensiunile agroturistice preturile variaza intre 157 euro si 375 euro/persoana. Toate aceste oferte sunt pentru hoteluri de doua si trei stele.
Pentru cei care vor sa-si petreaca revelionul in Ungaria, un sejur de sapte nopti costa 89 euro si 1.990.000 lei, la Viena pentru cinci nopti se plateste 198 euro si 1.990.000 lei. 
Acelasi pret, aceeasi perioada pentru revelionul la Paris. In Egipt revelionul poate fi petrecut la suma de 850 euro/persoana.
La Juniorul Chic s-au epuizat ofertele pentru Moneasa, Sinaia, Semenic si Stana de Vale. 
"Pensiunile de la Praid si Semenic au fost foarte solicitate. Pentru extern s-a cautat cel mai mult Tenerife si Grecia. Nu ne asteptam ca ofertele sa se epuizeze asa de repede", ne-a declarat Paul Clep, director de vanzari.
Juniorul Chic ofera la Baile Felix un sejur care poate varia intre trei si 10 zile, la hotel de doua stele, tarifele fiind cuprinse intre 4,4 milioane si 9,5 milioane lei. 
Baile Govora sunt incluse de asemenea in oferta agentiei, in acest caz fiind puse la dispozitie pachete de servicii pentru revelion de 4.499.000  - 5.199.000 lei de persoana, pe trei zile; pentru patru zile preturile variaza intre 5.499.000 si 6.399.000 lei, iar pentru un sejur de cinci zile se plateste intre 6.299.000 si 7.099.000 lei in functie de hotelul ales. 
La pensiunea Bianca din Praid, oferta pentru un grup de minim 21 de persoane, tariful 262 euro de persoana, sase nopti. 
La Caciulata petrecerea revelionului costa 3.539.000 lei, la Covasna 7.299.000 lei.
Craciunul la Poiana Brasov costa 110 euro de persoana, in perioada 24-27 decembrie, iar Revelionul 300 de euro, in perioada 29 decembrie – 3 ianuarie. 
La Predeal preturile sunt cuprinse intre trei si 12 milioane lei.

Marinela Barla - Observator

  • "Fondurile de vanatoare aduc un venit anual de 400.000 de Euro"

Exploatarea fondurilor de vanatoare aduce venituri importante Directiei Silvicedialog cu dl. Dan Mihailescu, responsabil pe probleme de vanatoare la Directia Silvica Arad
- D-le Dan Mihailescu, ne aflam in plin sezon de vanatoare in aceasta perioada a anului. Cum se prezinta judetul Arad din acest punct de vedere? 
- Va spun ca la nivelul institutiei din care fac parte (Directia Silvica n.r.), exista nu mai putin de 25 de fonduri de vanatoare. 
Aceasta inseamna aproximativ 30% din totalul de 74 de fonduri de vanatoare care sunt in intregul judet, celalalte fiind date in administrarea asociatiilor vanatoresti. 
Tinand cont ca toate aceste fonduri sunt de productie, ele trebuie astfel organizate incat sa aduca beneficii. 
- Va referiti la gospodarirea lor. 
- Da. Aceasta presupune ca vanatul sa fie ocrotit prin combaterea daunatorilor, asigurarea hranei, asigurarea, in cantitati suficiente, de sare pentru vanat, apoi dotarea fondurilor de vanatoare cu instalatii specifice ( hranitori pentru animale, fanare etc.). Nu in ultimul rand, se are in vedere, combaterea braconajului. 
- Vom reveni la acest subiect. Ce ne puteti spune despre veniturile realizate din exploatarea fondurilor de vanatoare? La cat se ridica acestea? 
- Veniturile cele mai mari obtinute de catre Directia Silvica provin din vanatoare. Ele ajung, anual, la 350.000 de euro, iar cu valorificarea carnii se apropie de 400.000 de euro. 
Sunt venituri foarte mari daca avem in vedere ca beneficiile realizate anual de Directie se cifreaza la 30 de miliarde de lei. 
- Se poate spune ca padurile din judet nu duc lipsa de vanat. Totodata, sunt tot mai multi vanatori straini care prefera sa vaneze la noi. 
- Pe sezon, avem in jur de 300 de vanatori straini, marea lor majoritate, adica aproape 90%, vin din Germania. O mica parte sunt italieni si maghiari. 
- Spre ce categorii de vanat se orienteaza? 
- Cei din Germania prefera, in special, vanatul mare. Italienii, in schimb, vin pentru iepuri. Avand in vedere ca sezonul de vanatoare la iepuri s-a deschis la inceputul lunii, constatam ca, deja, a inceput sa creasca semnificativ numarul de vanatori italieni. 
- In incheiere, nu putem ocoli problema braconajului... 
- Exista si asa-zisi vanatori care nu inteleg ce inseamna vanatoarea. In ceea ce priveste depistarea lor, acest lucru se face destul de greu. 
Tin sa precizez totusi ca, in ultima perioada, beneficiind de mai multe autoturisme de teren, am intensificat controalele de pe perimetrul ocoalelor silvice. 
Ca urmare a acestor actiuni, pe care le desfasuram impreuna cu Politia si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvo-Cinegetic Timis, se poate constata ca braconajul a scazut simtitor.

Dan Roman - Adevarul 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]