Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 19 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Festivalul EUROMARIONETE, povesti pentru copilul din fiecare

Maine incepe Festivalul Euromarionete
Maine incepe Festivalul International EUROMARIONETE, editia a VI-a. 14 spectacole vor fi oferite aradenilor, intr-o incercare de a le demonstra ca orice ar fi, binele invinge pana la urma raul, ca prostia e infranta, iar intelepciunea poate triumfa.
Maine, de la ora 11, Teatrul pentru copii si tineret din Skopje, Macedonia, va deschide festivalul, in sala Teatrului de Marionete aradean, cu spectacolul "Povesti macedoniene". 
De la ora 18, pe platoul din fata primariei, Teatrul de Marionete aradean prezinta spectacolul "Zana lacului".
Miercuri, spectacolele vor fi oferite de teatrul fanion al miscarii de animatie romanesti, "Tandarica". Actorii marionetisti bucuresteni vor prezenta, in sala mare a Teatrului de Stat aradean, spectacolele: "Pacala" (de la ora 10), "Motanul incaltat" (de la ora 13) si "Robin Hood" (de la ora 19). Cristina si Cristian Pepino semneaza scenografia si regia spectacolelor. 
Joi, de la ora 12, in sala Teatrului de Marionete se va juca "Cavalerii mesei rotunde", spectacol prezentat de Teatrul de copii si tineret din Craiova, iar seara, de la ora 18, studentii bucuresteni de la U.N.A.T.C. aduc pe scena "Absurd"-ul. 
Vineri sunt programate trei reprezentatii in sala  Teatrului de Marionete: de la ora 10 va evolua trupa de actori de la Teatrul republican de papusi "Licurici" din Chisinau, condusa de Titus Bogdan Jucov, un prieten mai vechi al marionetistilor aradeni. De la ora 18, Teatrul dramatic si teatrul de papusi "Sava Dobropoldini" din Silistra Bulgaria ne coboara in lumea "Fanteziilor lui Mozart". 
Sambata, de la ora 11, timisorenii de la Teatrul de copii si tineret "Merlin" prezinta, in sala Teatrului de Marionete, spectacolul "Danila Prepeleac" . De la ora 18, Teatrul de papusi "Puck" din Cluj sustine spectacolul "Motanul vrajitoarei"
Duminica, festivalul se incheie cu doua spectacole de exceptie: de la ora 11, Teatrul de marionete din Metz, Franta, aduce pe scena Teatrului de Stat aradean lumea lui Voltaire cu al sau "Candid". De la ora 18, spectacolele Euromarionetelor se incheie, in sala Teatrului de marionete cu productia teatrului gazda, "Fat-Frumos din lacrima" (scenografia: Adriana Grand, regia: Victor Ioan Frunza), un spectacol fermecator pe care vi-l recomandam de pe acum.
"Toti copiii de la 2-la 92 de ani au nevoie de Teatru de Animatie - papusi, marionete, umbre, siluete, obiecte etc..., crede Dan Antoci, directorul Teatrului de Marionete aradean. Basmul, istoric vorbind, este una din cele dintai forme literare, ce presupune deja fictiunea constienta ca si deplina desfatare a imaginarului, tematizeaza contrariul, verosimilului, a realitatii cotidiene si istorice, printr-o idealizare a spatiului, a timpului, a personajelor si a moralei, care impreuna cu imaginarul, pune constant in joc atributele unei existente perfecte, sustrasa omului in mod regulat de viata de zi de zi".
** Nu va refuzati intalnirea cu lumea povestilor spuse de artistii marionetisti, o lume ce are inocenta, puritatea, prospetimea unui copil, dar intelepciunea unui adult.

Carmen Neamtu - Observator

  • ADN la boschetari

Politia a organizat o razie printre boschetariImportante forte ale Inspectoratului de Politie al Judetului Arad au efectuat joi o razie de proportii in zona Statiei CFR Arad, locul preferat al boschetarilor. Au fost adunati cateva zeci de boschetari, care au fost transportati la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad. Acolo, ei au fost amprentati si li s-a facut testul ADN. 
Le-au fost recoltate fire de par. Amprentele precum si rezultatele testelor ADN vor fi prelucrate si vor fi stocate in calculator. 
Testele ADN au fost efectuate in premiera la boschetari pentru a exista o evidenta mai clara a acestora, in randul lor existand persoane care pot oricand cadea victime ale infractiunilor cu violenta. 
Testele ADN se vor folosi in munca politistilor pentru a nu mai exista indoilei. In curand, folosirea testului ADN va deveni o practica curenta a politiei romane. Asemenea teste vor fi efectuate pentru a exista o baza de date care va permite rezolvarea cu usurinta a unor cazuri considerate a fi delicate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)
  • Zilele statiunii Moneasa: Un nou sezon turistic - o noua provocare

A fost deschis oficial sezonul primavara-vara la Moneasa - Virtual Arad News (c)2003Deschiderea oficiala a sezonului turistic primavara-vara 2003 a fost evenimentul in jurul caruia a fost construit ansamblul de manifestari intitulate "Zilele Statiunii Moneasa" a desfasurat sambata si duminica in statiunea care a implinit deja 117 ani.
Data de referinta istorica avuta in vedere este 13 mai 1886 cand autoritatile comitatului Arad o atesta ca statiune. 
Dar microclimatul puternic ionizat si calitatile curative ale apelor termale din Moneasa erau cunoscute si apreciate cu aproape 100 de ani inainte de aceasta data. Ceea ce ii intereseaza, insa, pe cei care au investit energie si multi bani in renasterea statiunii nu este trecutul ci prezentul si viitorul acesteia. 
"Ne asteptam ca eforturile depuse si pe care le vom depune sa fie rasplatite prin cat mai multi turisti si vizitatori" spune Sanda Kern, manager general al Statiunii. 
Si, daca avem in vedere ca anul trecut Moneasa a inregistrat primul bilant pozitiv al tuturor agentilor economici din statiune, adica 21 de firme, se poate aprecia ca noul sezon turistic, acum oficial deschis, va reprezenta un succes. 
Numarul de turisti inregistrati a fost de peste 10.700. Din mai si pana in 15 septembrie, adica perioada de sezon a statiunii, gradul de ocupare a fost de 96%, adica superior statiunilor de pe Litoral. 
Ceea ce inseamna ca cele 680 locuri de cazare au fost de multe ori insuficiente.Turistii straini redescopera "casa ingerilor"
Investitiile in modernizarea spatiilor de cazare, diversificarea ofertelor de petrecere a timpului liber, precum si priceperea in a crea evenimente incep sa-si arate roadele. 
Dupa perioada de tatonare, grupuri tot mai numeroase de turisti maghiari, olandezi, italieni si nemti descopera ca Moneasa poate fi la fel de interesanta si mult mai ieftina decat alte statiuni occidentale. 
Ministrul turismului, Agaton, spunea in toamna ca vede Moneasa ca pe o "Sinaia a vestului". 
Si dupa doua saptamani statiunea a fost declarata ca astatiune de interes nationala ceea ce inseamna ca ea figureaza ca oferta in toate promotiile organizate de Ministerul Turismului. 
Macar atat, ca de investitii din fonduri publice nu se pune problema. Cum pentru multi tur-operatori Moneasa este doar un site pe Internet, un reper geografic si eventual niste imagini, in septembrie managementul statiunii va organiza, in premiera la nivel national o bursa de turism. 
De toate pentru toti la bazarul din Moneasa - Virtual Arad News (c)2003 Si pentru ca Moneasa se afla deja in portofoliul de oferta a peste 150 de tur-operatori acestia vor fi invitati sa "pipaie", sa testeze "pe viu" oferta.
De altminteri si evenimentul "Zilele statiunii Moneasa" a fost o ocazie pentru un prim contact de afaceri cu reprezentanti ai Camerei de comert a Ungariei. 
NOVE ZOLTAN, vicepresedintele Camerei nationale si presedintele sectiunii maghiaro-romane cu sediul in Bekescsaba a ramas incantat de oferta statiunii a carei denumire in maghiara este "casa ingerilor"
De aceea la bursa de turism din toamna vor participa cel putin 16 tur-operatori din Ungaria.
Baraj, lac de acumulare si baza de agrement
Daca in acest an va incepe si executarea proiectului de regularizare a apelor al Regiei Apele Romane - Bazinul Crisurilor inseamna ca geografia statiunii va fi usor modificata. Proiectul prevede construirea in amonte de statiune, in zona pastravariei, a unui baraj. Se va forma astfel un lac de acumulare in lungime de 1700 metri, cu o latime de 110 metri si adancimea de 11 metri in zona barajului. 
Impactul ecologic va fi minim dar cel turistic poate fi maxim. "Deja ne gandim la o exploatare in comun cu Primaria Moneasa a acestui obiectiv ca baza de agrement", spune Sanda Kern. 
Managerul statiunii spera ca in acest an valea Monesei sa poata sa respire mai larg spre Vascau si spre Beius cand drumurile de acces spre Bihor vor fi pietruite si, deci, accesibile traficului cu autoturisme.
Si pentru ca "Zilele Statiunii Moneasa" nu au fost gandite doar pentru oficialitati, pentru afaceri ci si pentru turistii din statiune (atrasi de oferta lunii mai - 495.000 lei/4 nopti) acestia au fost invitati sa participe dupa varste si preferinte fie la concertul fetelor de la POPS si la parada colectiei "Lucia M", fie la concertul "Rapsozilor Zarandului". 

P.S. Daca va pasioneaza sporturile extreme si nu va pasa nici cat negru sub unghie de masina, pentru a ajunge la Moneasa puteti aborda varianta Tarnova - Buteni. Nu este sigur ca o sa ajungeti la destinatie, dar veti avea sanse maxime atat sa vi se ridice adrenalina cat si sa va rupeti masina. Drumul trebuie semnalizat cu un "cap de mort". Drum bun!

Doru Sava - Adevarul

  • Zeci de oameni au fugit din Romania

Primul sosit la supermaratonAradul a fost gazda celei de-a sasea editii a supermaratonului Bekescsaba - Arad - Bekescsaba
La sfarsitul saptamanii, Aradul a fost gazda supermaratonului Bekescsaba - Arad - Bekescsaba, manifestare ajunsa la cea de-a sasea editie.
Startul a fost dat sambata la ora 9,00 din fata primariei din orasul maghiar, iar in orasul de pe Mures concurentii au inceput sa soseasca in jurul orei 15,00, dupa ce au parcurs nu mai putin de 103,8 km. 
"Aceasta manifestare a devenit, practic, o traditie, fiind un eveniment menit sa apropie cele doua popoare. Ne gandim ca de anul viitor sa facem unul asemanator si cu partenerii nostri din Zrenianin. Speram ca a fost un succes" - a declarat viceprimarul Levente Bognar, cel care a supravegheat indeaproape organizarea maratonului. La start s-au inscris 55 de echipe de cate patru concurenti (care au parcurs doar etape de 25 de kilometri) din Romania si Ungaria, dar si vedete ale acestui sport care au concurat la individual (au parcurs intreaga distanta).
Rezultatele primei etape sunt urmatoarele: la echipe barbati, locul I, Dabasi Orodgok (5h 44' 26"), locul II, Soimii Bucuresti (5h 52' 03") iar locul III a revenit echipei Sandy Banda (5h 59' 50").
La echipe femei, pe primul loc s-a clasat Fila Graffic Com din Ungaria (6h 56' 58").
La individual masculin au participat veteranii intrecerii, concurenti care nu au ratat startul nici unei editii si care chiar le-au castigat.
Astfel, locul I Anatoli Kruglicov (Rusia), care a parcurs intreaga distanta de peste o suta de kilometri in 6h 55' 52".
Acesta a fost urmat la cateva minute de Vasar Atilla (Ungaria) si Yannis Kouros (Grecia).
Ca si curiozitati, putem sa va spunem ca cel mai batran participant este un brasovean de 80 de ani.
Anatoli Kruglicov a participat recent la maratonul Australiei, cand a parcurs distanta de 4700 de kilometri dintre Sidney si Melbourne in 44 de zile.
Vasar Atilla a participat la fiecare editie a maratonului Bekescsaba Arad - Bekescsaba si a castigat doua dintre ele.
Yannis Kouros are la activ nu mai putin de 31 de recorduri mondiale la alergari de lunga durata, in urma cu doua saptamani, in Franta, alergand in continuu 438,318 kilometri. Fiecare participant a primit din partea sponsorilor cate o portie de gulyas si bere, dar si alte suplimente de efort.
Startul in cea de-a doua etapa s-a dat ieri dimineata din fata Palatului Administrativ de catre primarul Dorel Popa. Clasamentul final se va realiza prin contabilizarea rezultatelor celor doua etape.

C. G. - Agenda zilei

  • Sabia lui Damocles a cazut  UTA a semnat contractul cu divizia secunda

UTA nu a scapat de retrogradareFC UTA - FC Arges 2-2 (1-1)  
UTA si-a minimizat sansele de a evolua si anul viitor pe prima scena. Ele mai exista, dar acum sunt pur teoretice si, vorba lui Costel Pana, "practic sunt zero!".
Am avut parte de un an de fotbal mai de calitate, de stadioane pline si de euforie in jurul unei echipe care, saptamanal, putea sa stabileasca starea de spirit din casele aradenilor. 
Visul s-a incheiat, urmand ca, de la toamna, sa revenim la jocurile impotriva unor echipe ca Minaur Zlatna, CFR Cluj sau Tricotaje Ineu.
Inceputul jocului a apartinut pitestenilor, Dica fiind pericolul numarul unu pentru poarta excelentului Bogdan, portar care a salvat echipa de la o infrangere pe care probabil ca o merita.
In minutul 14, tot Dica este cel care deschide scorul, in urma unui penalty dictat just la un hent comis de Varga in suprafata de pedeapsa. 
Dupa gol, au urmat cateva decizii ambigue ale centralului Alexandru Tudor, ceea ce a aprins spiritele in tribuna, chiar si Boruga fiind de acord cu publicul, la una dintre faze exteriorizandu-se si expediind nervos o minge in tribuna. 
Dupa primirea golului, aradenii isi amintesc ca evolueaza pe teren propriu; apar ocaziile la poarta lui Preda, dar Manta si Njock nu gasesc calea spre gol. 
Dupa o ciocnire intre Manta si Marincau, ambii se aleg cu capetele sparte, continuand jocul cu un fes. Tot ei sunt protagonistii fazei din minutul 31, cand Marincau il agata in careu pe masivul atacant al UTA-ei; arbitrul Tudor dicteaza penalty, dar si eliminarea ex-hunedoreanului. M. Popescu aduce bucuria in tribune, transformand impecabil lovitura de pedeapsa. 
Pana la pauza, Iordache si Manta trec pe langa gol si jucatorii intra la vestiare la egalitate, dar nu inainte de un scandal general intre jucatori, urmare a faptului ca Dica i-a provocat o hemoragie nazala lui Marginean. 
Batrana Doamna reia in forta jocul in repriza secunda: Manta - sut a la Del Piero, si Njock - foarfeca, ridica tribunele in picioare. A urmat apoi reversul medaliei, in care pitestenii au profitat din plin de spatiile mari si degringolada din defensiva alb-rosilor, Bogdan si Marginean intervenind salutar la actiunile lui Dica si Iordache.
In cele din urma, golul a cazut la poarta argesenilor, Tudor aratand inca o data punctul cu var, la un fault asupra lui Dragomir comis de Dancia, Manta ('63) fiind, de data aceasta, responsabil cu golul. Ne-am bucurat doar sase minute. In minutul 69, asistentul Ispas Cojocaru a dictat un fault - inexistent, spunem noi, la 35 m de poarta lui Bogdan, Chirita a centrat si Bilasco, nesupravegheat, a inscris din spagat, 2-2. 
Pana la final, aradenii au mai avut doar doua sclipiri, Ianu si Stefeliga nereusind sa fructifice bune situatii de gol.
Astfel, dupa ce in urma cu opt ani, UTA, cu Moldovan pe banca tehnica, a retrogradat in urma unei serii de 11 meciuri in care a realizat un singur punct, acum acelasi Moldovan s-a aflat pe banca echipei care a pus capac retrogradarii Batranei Doamne. 
La final, Moldovan s-a exteriorizat de parca ar fi castigat campionatul, ceea ce l-a iritat foarte mult pe Costel Pana. 
Publicul prezent la meci i-a aplaudat pe textilisti, cel mai ovationat fiind capitanul echipei, Marius Popescu. 
UTA se afla in fata ultimelor doua prezente pe prima scena, la Rapid, respectiv pe teren propriu cu Bistrita, dupa care va urma, din nou, calvarul incercarilor de promovare. 
Ca sa fim putin rai, putem spune ca gruparea aradeana a semnat sambata seara contractul pe un an de zile - cu posibilitate de prelungire - cu divizia secunda.
A arbitrat Al. Tudor (Bucuresti).
FC UTA: Bogdan - Dragomir, Baldovin, Luca, Panaitescu - Popescu, Marginean, Varga ('53 Ianu), Drida ('64 Chitescu) - Manta ('72 Stefeliga), Njock.
FC Arges: Preda - M. Radu, Marincau, D. Radu, Dancia - A. Chirita ('90 Prepelita), Somcherechi, Balasa, Crivac - Dica ('63 Bilasco), Iordache ('79 Tanasa).

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]